Den "offentliga" upphandlingen av covidvaccinerna anses ha bidragit till de sjunkande siffrorna. Foto: Pixabay

Korruptionen sprider sig i Europa

UTRIKES
I Europa ökar korruptionen, enligt den icke-statliga organisationen Transparancy International (TI). I en ny rapport som sammanställer korruptionsindex i 180 länder, har det regionala genomsnittet för EU sjunkit i år. Samtidigt som Ungern rankas som det sämsta landet i EU, påpekar TI att Frankrike för första gången har fallit fem platser i indexet. Även Tyskland är drabbat, enligt den icke-statliga organisationen, som hävdar att klimatlobbyn ligger bakom denna ökning av korruptionen. Sverige noteras för sin fortsatt sjunkande tendens.

TI mäter uppfattningen om korruption i den offentliga sektorn enligt 13 datakällor, allt från Världsbanken till privata konsult- och riskhanteringsföretag. Länder och territorier betygsätts på en skala från 0, ”mycket korrupt”, till 100, ”mycket hederligt”.

Detta korruptionsindex (CPI) ”poängsätter och rangordnar länder och territorier enligt graden av korruption som finns i ett lands offentliga sektor som det uppfattas av experter och företagsledare”, förklarar TI på sin hemsida.

Av de 13 datakällor som TI hänvisar till finns det ”12 oberoende institutioner som är specialiserade på analys av styrning och affärsklimat”, som bygger på ”data som publicerats under de senaste två åren”, förklaras det vidare.

Negativ svensk utveckling

Sverige rankar på åttonde plats av 180, något som vid en första anblick kan se bra ut, men man bör då ha i åtanke att samtliga nordiska länder, utom Island, är bättre placerade, med Danmark och Finland på första respektive andra plats. Sverige får dessutom ett omnämnande i kapitlet, ”Significant Decliners”, de länder som har tappat mest över de senaste åren. Sverige ligger nu på 80 på den 100-gradiga skalan, men har tappat 9 poäng sedan 2015. Årets ”vinnare” Danmark ligger på 90.

”En oroväckande försämring” i Frankrike

Av de 180 undersökta länderna fick ungefär en fjärdedel de lägsta poängen sedan organisationen började använda sin nuvarande metod för sin globala rankning 2012.

Under 2024 förvärrades korruptionen i EU-länderna, för andra året i rad. Det regionala genomsnittet för Västeuropa och EU var 64 i år, att jämföra med 65 förra året. Före 2023 hade denna poäng inte minskat på ett decennium. I rapporten beklagar man djupt EU:s ”otillräcklighet” när det gäller att bekämpa korruption, vilket komplicerar EU:s ”svar på utmaningar som sträcker sig från klimatkrisen till urholkningen av rättsstatsprincipen och överanvändningen av offentliga tjänster”.

Årets europaranking bjuder på överraskningar. Vi börjar med Frankrike, som tappade fyra poäng, till 67, och föll fem platser i rankingen. ”En alarmerande och aldrig tidigare skådad försämring av den franska situationen”, kommenterar TI. Frankrike har därmed fallit till 25:e plats i världen, en ”aldrig tidigare skådad” nedgång sedan indexet skapades 1995.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

🟠 UTRIKES Eva Kaili är tillbaka i Europaparlamentet. Några månader efter att ha åtalats och fängslats för sin inblandning i korruptionsskandalen ”QatarGate” tilläts den grekiska parlamentsledamoten, som fråntogs sin position som vice talman i parlamentet i december 2022, av det belgiska rättsväsendet att befrias från sin elektroniska fotboja och släpptes från husarresten. Hennes advokat har meddelat att hon tänker återvända till parlamentet för att utföra sina arbetsuppgifter i väntan på rättegången, i slutet av vilken ”hon tror att hon kommer att frikännas”, sade han.

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

🟠 DEBATT Den senaste tiden har EU-pampar och deras småpåvar i de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, plötsligt talat om Europa som aldrig förr. ”ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa”, meddelade EU-kommissionens svenska representation. Ulf Kristersson talade om ”det europeiska försvaret”. Här finns stora faror att se upp för. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i denna opinionsartikel.

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.