Skip to Content

20 delstatsjurister, ledda av Karl A Racine (District of Colombia), Kwame Raoul (Illinois) och Gurbir Singh Grewal (New Jersey), kräver att Facebook ska ”aggressivt genomdriva” sina regler mot ”hat”, vilket i praktiken innebär att censurera president Trumps anhängare ännu hårdare inför presidentvalet. Samtliga är medlemmar i Demokratiska partiet. Foton: New Jersey Office of the Attorney General, Twitter. Bild vänster: Mark Zuckerberg. Foto Anthony Quintano/Wikimedia
USA

Kravet mot Facebook: Censurera mer

PappersupplaganNya Tider v. 34

I ett öppet brev kräver 20 högt uppsatta amerikanska jurister – samtliga medlemmar i Demokratiska partiet – att Facebook ska censurera ännu mer för att ”bekämpa desinformation och diskriminering”, vilket i praktiken betyder att tysta ännu fler röster som står på Donald Trumps sida inför presidentvalet.

Publicerad: 23 augusti, 2020, 12:22

  • Svenska

Läs även

Inför presidentvalet i november har yttrandefriheten i sociala medier blivit allt mer kringskuren för amerikaner som stöder president Donald Trump. Tiotusentals konton har stängts ned på Twitter och Youtube för att de påstås vara kopplade till konspirationsteorier, sprida hat och andra orsaker – ofta utpekade som svepskäl av presidentens anhängare.

Facebook stänger regelbundet av användare för att de påstås bryta mot plattformens regler – oftast människor som kritiserat favoriserade grupper som invandrare, färgade och HBTQ-aktivister. Man har också agerat mot Donald Trump själv genom att ta bort ett inlägg där presidenten argumenterade för att Covid-19 inte är lika farligt som många tror.

Jämfört med exempelvis Twitter, Youtube och Instagram har Facebook dock censurerat mindre och varit aningens mer neutrala i sin ”faktagranskning” genom att inkludera granskare från den politiska högern.

Detta vill nu 20 state attorney generals, den högsta juridiska posten i USA:s delstater, ändra på.

”Även om Facebook gjort vissa framsteg i att motverka användningen av dess plattform för att avhumanisera och förödmjuka [minoriteter], är det bara början på vad som krävs. Privatpersoner, organiserade grupper och offentliga tjänstemän fortsätter att använda Facebook för att sprida desinformation och hatiska budskap mot olika grupper av amerikaner”, menar de 20 juristerna.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend