Skip to Content

DIPLOMATISK ARMBRYTNING väntade efter glada leenden framför pressens kameror. Veckan före topp­mötet mellan Trump och Putin den 16 juli flockades ledare till Moskva, där världsmästerskapen i fotboll användes som svepskäl för närvaron. I diplomatins värld finns oskrivna regler om vem, när, var, hur, hur ofta, i vilken ordning och så vidare möten mellan regeringsföreträdare sker. Dessa kan med förevändning av annat ärende kringgås och vid behov rädda ansiktet på den part som annars skulle känna sig förödmjukad. Samma sak gällde mötet mellan Benjamin Netanyahu (t.v.) och Vladimir Putin (t.h.), vilket avslöjades när den ryske presidenten inledde den formella öppna delen av mötet med orden ”Jag är väldigt glad att se dig i Moskva, den här gången under ditt privata besök till FIFA världsmästerskap. Detta nekar oss emellertid inte nöjet att träffas och diskutera aktuella frågor.” Foto: Kreml
UTRIKES

Krigshot vilar över toppmöten

PappersupplaganNya Tider v. 29

Putin håller hov inför toppmötet med Trump när utländska dignitärer med fotbolls-VM som förevändning flockas till Moskva för att diskutera främst Syriens framtid. Bland dessa fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som återigen kom i ogjort ärende trots påtryckningar i form av flygattacker mot Syrien. Den strategiskt och symboliskt viktiga provinshuvudstaden Daraa nära gränsen till Jordanien har befriats efter att varit i rebellernas händer i över sju år.

Publicerad: 18 juli, 2018, 16:44

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 11 juli skedde flera viktiga händelser som kommer att påverka den vidare utvecklingen i sydöstra Syrien, där en större och framgångsrik regeringsoffensiv med betydande ryskt flygunderstöd pågår sedan den 18 juni. Den 11 juli besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Det var tredje gången på ett halvår.

Senare samma kväll utförde Israel flera flygattacker mot syriska arméns (SAA) ställningar i Quneitra-provinsen nära de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Israeliska militären (IDF) meddelade att de bombat tre syriska arméposteringar nära buffertzonen, som utgör totalt cirka 235 kvadratkilometer och är de-facto gränsen mellan Syrien och Israel, samt att attackerna var en vedergällning för att en syrisk drönare tidigare på dagen flugit in över israeliskt luftrum.

Det var andra flygattacken på regeringsstyrkor i Syrien på kort tid. Söndagen den 8 juli angrep israeliska flygvapnet (IAF) den stora syriska flygbasen T4 i östra Homs-provinsen. Damaskus hävdar att deras luftvärn träffade ett av de angripande flygplanen, men att det lyckades återvända till Israel.

Inga förlustsiffror angavs av den syriska sidan och Israel tog heller inte på sig attacken. Flygbasen T4 som också huserar iranska rådgivare, vilka bland annat tränar shiitiska miliser där, angreps även den 10 februari. Den gången sköt syrierna ned en israelisk F-16, vilket skakade om Israels militäretablissemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

Twitter upprätthåller pakistansk sharia

Twittrare har under den senaste tiden fått meddelanden från Twitter om att deras tweet bryter mot pakistansk lag. De drabbade är den reformistiske Imam Tawhidi och Ensaf Haider, fru till den fängelsedömde saudiske bloggaren Raid Badawi. Ingen av dem har någon som helst anknytning till Pakistan och är därför mycket frågande till Twitters beslut att varna dem för brott mot det islamistiska landets lagar.

Tyskland planerar förbjuda vänsterorganisation

Den tyske inrikesministern Horst Seehofer aviserade nyligen att han vill förbjuda den vänsterextrema organisationen Rote Hilfe – en organisation vars syfte är att på olika sätt understödja fängelsedömda vänsterextremister. Skulle Seehofer få igenom förbudet skulle det innebära slutet för en av de största vänsterextrema organisationerna i landet.

De Gula västarna, Akt tre

För tredje helgen i rad samlades demonstranter från ”Gilets jaunes” (Gula västarna) över hela Frankrike för att uttrycka sitt missnöje med regeringen och de sjunkande realinkomsterna. Organisatörerna kallade det hela för ”Akt 3” och hade inriktat sig på att demonstrera på Champs-Elysées, precis som veckan innan. Men eftersom den förra demonstrationen urartade till vandalism och upplopp valde ordningsmakten att eskalera säkerhetsarrangemangen denna gång.

Kina varnar och förbereder för krig

UTRIKESKinas ambassadör i USA varnar för att Washingtons handelskrig mot Peking kan resultera i världskrig. Det olycksbådande uttalandet kommer drygt en månad efter att Kinas president beordrat sin militär att ”förbereda för krig”. Kina är kända för sitt lågmälda och diplomatiska språk på den internationella scenen. Att detta ändrats dramatiskt den senaste tiden bör ses som både oroväckande och en allvarlig varningssignal, menar många. Liknande tongångar hörs nu från flera håll och många ser G20-mötet i månadsskiftet som avgörande för de kommande sino-amerikanska relationerna.

Berlusconi grundar nytt ”proeuropeiskt” parti inför EP-valet 2019

Den 82-årige italienske mediemogulen och politiske veteranen Silvio Berlusconi har aviserat att han tänker grunda ett nytt politiskt parti tillsammans med talmannen för EU-parlamentet, Antonio Tajani. Det nya konservativa partiet kommer att ställa upp i allmänna val för första gången i samband med Europaparlamentsvalet i maj 2019. Tanken med det nya partiet är att förena Italiens proeuropeiska politiska krafter.

Muslimsk terrorist planerade förgifta dricksvatten

En muslim har gripits av italiensk polis misstänkt för att ha planerat att förgifta dricksvattnet på ön Sardinien, något som hade kunnat leda till tusentals döda.

”Danke Merkel” skrivs på betonghinder

UTRIKESSedan terrordådet mot julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin för två år sedan har betonghindren som ska förhindra nya terrordåd försetts med budskap som ”Tack Merkel” och ”Be för Berlin”.

Gå till arkivet