Skip to Content

DIPLOMATISK ARMBRYTNING väntade efter glada leenden framför pressens kameror. Veckan före topp­mötet mellan Trump och Putin den 16 juli flockades ledare till Moskva, där världsmästerskapen i fotboll användes som svepskäl för närvaron. I diplomatins värld finns oskrivna regler om vem, när, var, hur, hur ofta, i vilken ordning och så vidare möten mellan regeringsföreträdare sker. Dessa kan med förevändning av annat ärende kringgås och vid behov rädda ansiktet på den part som annars skulle känna sig förödmjukad. Samma sak gällde mötet mellan Benjamin Netanyahu (t.v.) och Vladimir Putin (t.h.), vilket avslöjades när den ryske presidenten inledde den formella öppna delen av mötet med orden ”Jag är väldigt glad att se dig i Moskva, den här gången under ditt privata besök till FIFA världsmästerskap. Detta nekar oss emellertid inte nöjet att träffas och diskutera aktuella frågor.” Foto: Kreml
UTRIKES

Krigshot vilar över toppmöten

PappersupplaganNya Tider v. 29

Putin håller hov inför toppmötet med Trump när utländska dignitärer med fotbolls-VM som förevändning flockas till Moskva för att diskutera främst Syriens framtid. Bland dessa fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som återigen kom i ogjort ärende trots påtryckningar i form av flygattacker mot Syrien. Den strategiskt och symboliskt viktiga provinshuvudstaden Daraa nära gränsen till Jordanien har befriats efter att varit i rebellernas händer i över sju år.

Publicerad: 18 juli, 2018, 16:44

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 11 juli skedde flera viktiga händelser som kommer att påverka den vidare utvecklingen i sydöstra Syrien, där en större och framgångsrik regeringsoffensiv med betydande ryskt flygunderstöd pågår sedan den 18 juni. Den 11 juli besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Det var tredje gången på ett halvår.

Senare samma kväll utförde Israel flera flygattacker mot syriska arméns (SAA) ställningar i Quneitra-provinsen nära de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Israeliska militären (IDF) meddelade att de bombat tre syriska arméposteringar nära buffertzonen, som utgör totalt cirka 235 kvadratkilometer och är de-facto gränsen mellan Syrien och Israel, samt att attackerna var en vedergällning för att en syrisk drönare tidigare på dagen flugit in över israeliskt luftrum.

Det var andra flygattacken på regeringsstyrkor i Syrien på kort tid. Söndagen den 8 juli angrep israeliska flygvapnet (IAF) den stora syriska flygbasen T4 i östra Homs-provinsen. Damaskus hävdar att deras luftvärn träffade ett av de angripande flygplanen, men att det lyckades återvända till Israel.

Inga förlustsiffror angavs av den syriska sidan och Israel tog heller inte på sig attacken. Flygbasen T4 som också huserar iranska rådgivare, vilka bland annat tränar shiitiska miliser där, angreps även den 10 februari. Den gången sköt syrierna ned en israelisk F-16, vilket skakade om Israels militäretablissemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Total seger i sydvästra Syrien

UTRIKESSyriska arméns snabba seger mot rebeller och terrorister i södra Syrien var en diplomatisk och militär uppvisning med få, om några, historiska paralleller. I samma takt som områden befriades så erövrades och beslagtogs mängder med vapen som påvisar det utländska stödets enorma omfattning. Det hemliga niopunktsavtalet från toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidenter i Helsingfors den 16 juli har nu börjar implementeras. En av de synbara konsekvenserna är att FN:s observatörer och rysk militärpolis nu patrullerar buffert­zonen mellan de av Israel ockuperade Golanhöjderna och resten av Syrien.

Tidigare yazidisk slavflicka flydde till Tyskland — mötte IS-terroristen som hållit henne fången och nu blivit asylsökare

En yazidisk flicka som tillfångatagits av IS och som sökt asyl i Tyskland efter att hon blivit fri från den muslimska terrororganisationen har flyttat tillbaka till Irak. Detta efter att ha blivit konfronterad av sin tidigare fångvaktare och slavägare, en man som köpt henne för 100 dollar i Irak.

Identitär seger i Österrike: Patriotisk aktivism är laglig

UTRIKESRättsprocessen mot 17 medlemmar av Identitäre Bewegung Österreichs (IBÖ) avslutades den 26 juli i staden Graz med att samtliga friades från misstankar om att ingå i en brottslig organisation.

Stor uppståndelse i Steiermark – President Vladimir Putin kommer till Österrike

Den ryske presidentens pressekreterare Dmitrij Pesjkov bekräftade i onsdags, att president Vladimir Putin kommer att närvara vid den österrikiska utrikesministerns Karin Kneissls bröllop, lördagen den 18 augusti. Eller som en annan tjänsteman vid Kremls administration, Juri Usjakov, uttryckte det: ”Vi kommer förbi och gratulerar”. En privat inbjudan har överlämnats vid president Putins korta besök i Wien i juni i år.

Vem tog livet av François Fillon?

Så lät titeln på en omskakande fransk dokumentär visad flera gånger under de senaste veckorna, dessutom på bästa sändningstid. Dokumentären försöker kasta ljus över de händelser som föregick Frankrikes presidentval 2017.

Fiskeriminister avgår efter iransk kärleksaffär

Ännu en norsk politisk skandal. Fiskeriministern Per Sandberg (FrP) avgick efter att ha rest med sin unga älskarinna till Iran. Han hade brutit mot flera säkerhetsrutiner och varken hans eget departement eller statsministern hade informerats.

”Snyftartikel-afghanen” åtalas för våldtäkt

INRIKESÅklagarkammaren i Luleå väcker åtal mot den 22-årige afghan som tidigare figurerat i ett snyftreportage i Norrländska Socialdemokraten. Han häktades den 11 juli misstänkt för att ha våldtagit en kvinna som hittades ”livlös” vid piren på Östermalm i Luleå.

Ambitiöst idrottsevenemang i Asaba blev en organisatorisk flopp

UTRIKESFörväntningarna var höga inför de afrikanska idrottsmästerskapen i Asaba, Nigeria. Nästan samtliga av kontinentens länder fanns representerade i tävlingen som sågs som en möjlighet för Nigeria att visa förmågan att genomföra arrangemang i världsklass. Det blev i stället ett pinsamt fiasko.

Gå till arkivet