Skip to Content

DIPLOMATISK ARMBRYTNING väntade efter glada leenden framför pressens kameror. Veckan före topp­mötet mellan Trump och Putin den 16 juli flockades ledare till Moskva, där världsmästerskapen i fotboll användes som svepskäl för närvaron. I diplomatins värld finns oskrivna regler om vem, när, var, hur, hur ofta, i vilken ordning och så vidare möten mellan regeringsföreträdare sker. Dessa kan med förevändning av annat ärende kringgås och vid behov rädda ansiktet på den part som annars skulle känna sig förödmjukad. Samma sak gällde mötet mellan Benjamin Netanyahu (t.v.) och Vladimir Putin (t.h.), vilket avslöjades när den ryske presidenten inledde den formella öppna delen av mötet med orden ”Jag är väldigt glad att se dig i Moskva, den här gången under ditt privata besök till FIFA världsmästerskap. Detta nekar oss emellertid inte nöjet att träffas och diskutera aktuella frågor.” Foto: Kreml
UTRIKES

Krigshot vilar över toppmöten

PappersupplaganNya Tider v. 29

Putin håller hov inför toppmötet med Trump när utländska dignitärer med fotbolls-VM som förevändning flockas till Moskva för att diskutera främst Syriens framtid. Bland dessa fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som återigen kom i ogjort ärende trots påtryckningar i form av flygattacker mot Syrien. Den strategiskt och symboliskt viktiga provinshuvudstaden Daraa nära gränsen till Jordanien har befriats efter att varit i rebellernas händer i över sju år.

Publicerad: 18 juli, 2018, 16:44

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 11 juli skedde flera viktiga händelser som kommer att påverka den vidare utvecklingen i sydöstra Syrien, där en större och framgångsrik regeringsoffensiv med betydande ryskt flygunderstöd pågår sedan den 18 juni. Den 11 juli besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Det var tredje gången på ett halvår.

Senare samma kväll utförde Israel flera flygattacker mot syriska arméns (SAA) ställningar i Quneitra-provinsen nära de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Israeliska militären (IDF) meddelade att de bombat tre syriska arméposteringar nära buffertzonen, som utgör totalt cirka 235 kvadratkilometer och är de-facto gränsen mellan Syrien och Israel, samt att attackerna var en vedergällning för att en syrisk drönare tidigare på dagen flugit in över israeliskt luftrum.

Det var andra flygattacken på regeringsstyrkor i Syrien på kort tid. Söndagen den 8 juli angrep israeliska flygvapnet (IAF) den stora syriska flygbasen T4 i östra Homs-provinsen. Damaskus hävdar att deras luftvärn träffade ett av de angripande flygplanen, men att det lyckades återvända till Israel.

Inga förlustsiffror angavs av den syriska sidan och Israel tog heller inte på sig attacken. Flygbasen T4 som också huserar iranska rådgivare, vilka bland annat tränar shiitiska miliser där, angreps även den 10 februari. Den gången sköt syrierna ned en israelisk F-16, vilket skakade om Israels militäretablissemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Trump utlyser nationellt nödläge – kommer att bygga muren

Den amerikanska presidenten Donald Trump utlyser nationellt nödläge vid USA:s gräns mot Mexiko meddelade Vita Huset under torsdagen. Detta kommer att ge honom extraordinära befogenheter att kringgå kongresshuset där Demokraterna länge motsatt sig hans politik, speciellt byggandet av en mur mot Mexiko. Nu står vägen i princip klar för Trump att bygga muren. Idag kommenterade han själv sitt beslut utanför Vita Huset.

Venezuela: USA:s roll och nyckelpersonerna bakom

UTRIKESDet står nu klart att den pågående kuppen i Venezuela leds av USA och även vilka nyckelpersonerna bakom den är. Metoderna för att uppnå regimskifte är närmast identiska med de vi tidigare sett i andra länder. Nya Tider kommer här med hjälp av våra källor att titta närmare på hur och varför detta sker i Venezuela samt påvisa inblandning av den så kal­lade Deep State och göra flera förskräckande historiska liknelser.

Hemlig rapport om AfD läckt

Det tyska Författningsskyddets hemliga rapport om Alternativ för Tyskland, där man klassar partiet som ”ett provfall” som skall granskas närmare, har läckt. Det är sidan Netzpolitik som lagt upp det 436 sidor långa dokumentet på sin hemsida.

Pedofil våldtog fyraåring så illa att hennes tarmar behövde opereras – dömdes till döden

Mahendra Singh Gond, 28, är den första pedofilen som kommer att avrättas i Indien efter att han dömts till döden enligt en ny lag som gick igenom förra året. Den nya lagen innebär att dödstraff numera kan appliceras för våldtäkter av minderåriga.

Muslim bröt sig in i begravningsbyrå – för att ha sex med lik

Kasim Khuram, 23, bröt sig in i begravningsbyrån Central England Co-Operative Undertakers i staden Birmingham den 11 november förra året rapporterar BBC. Väl där skall den drogpåverkade muslimen ha börjat lyfta på kistlocken på nio olika kistor innan han valde ut en avliden kvinna – och hade sex med kroppen.

ICC-domare avgår efter hot från USA – Avslöjande intervju i tyska Die Zeit

UTRIKESEn domare har avgått från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag efter att USA hotat ICC-domare och åklagare som undersöker anklagelser om amerikanska krigsförbrytelser i Afghanistan. En av de som framfört hoten är sensationellt nog ett toppnamn inom Trump-administrationen.

Venezuela: Kupp som kom av sig, eller del av något större?

VENEZUELAInte sedan USA:s president Donald Trump beordrade flyganfall på Syrien har hans fiender, som sällan missar en chans till hatfulla attacker, så unisont ställt sig på hans sida som gällande hans ställningstagande i det som nu händer i Venezuela. Det sammantaget med mycket snabbt initialt händelseförlopp och internationell samordning är varningssignaler på att det finns en större agenda bakom de fagra orden, menar våra källor. De påpekar både historiska liknelser och diskrepanser i det kuppliknande händelseförloppet och spekulerar om vad det kan innebära.

Norges regering fortsätter – max en thaifru?

I skuggan av det svenska statsministervalet och Alliansens död, förhandlade det invandrarkramande norska KrF om att gå in i högerregeringen – trots ständiga "rasistiska" utspel från FrP-företrädare. KrF gavs tre ministerposter så var det löst. Dessutom har FrP ambitionen att reducera fruimporten.

Gå till arkivet