Skip to Content

DIPLOMATISK ARMBRYTNING väntade efter glada leenden framför pressens kameror. Veckan före topp­mötet mellan Trump och Putin den 16 juli flockades ledare till Moskva, där världsmästerskapen i fotboll användes som svepskäl för närvaron. I diplomatins värld finns oskrivna regler om vem, när, var, hur, hur ofta, i vilken ordning och så vidare möten mellan regeringsföreträdare sker. Dessa kan med förevändning av annat ärende kringgås och vid behov rädda ansiktet på den part som annars skulle känna sig förödmjukad. Samma sak gällde mötet mellan Benjamin Netanyahu (t.v.) och Vladimir Putin (t.h.), vilket avslöjades när den ryske presidenten inledde den formella öppna delen av mötet med orden ”Jag är väldigt glad att se dig i Moskva, den här gången under ditt privata besök till FIFA världsmästerskap. Detta nekar oss emellertid inte nöjet att träffas och diskutera aktuella frågor.” Foto: Kreml
UTRIKES

Krigshot vilar över toppmöten

PappersupplaganNya Tider v. 29

Putin håller hov inför toppmötet med Trump när utländska dignitärer med fotbolls-VM som förevändning flockas till Moskva för att diskutera främst Syriens framtid. Bland dessa fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som återigen kom i ogjort ärende trots påtryckningar i form av flygattacker mot Syrien. Den strategiskt och symboliskt viktiga provinshuvudstaden Daraa nära gränsen till Jordanien har befriats efter att varit i rebellernas händer i över sju år.

Publicerad: 18 juli, 2018, 16:44

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 11 juli skedde flera viktiga händelser som kommer att påverka den vidare utvecklingen i sydöstra Syrien, där en större och framgångsrik regeringsoffensiv med betydande ryskt flygunderstöd pågår sedan den 18 juni. Den 11 juli besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Det var tredje gången på ett halvår.

Senare samma kväll utförde Israel flera flygattacker mot syriska arméns (SAA) ställningar i Quneitra-provinsen nära de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Israeliska militären (IDF) meddelade att de bombat tre syriska arméposteringar nära buffertzonen, som utgör totalt cirka 235 kvadratkilometer och är de-facto gränsen mellan Syrien och Israel, samt att attackerna var en vedergällning för att en syrisk drönare tidigare på dagen flugit in över israeliskt luftrum.

Det var andra flygattacken på regeringsstyrkor i Syrien på kort tid. Söndagen den 8 juli angrep israeliska flygvapnet (IAF) den stora syriska flygbasen T4 i östra Homs-provinsen. Damaskus hävdar att deras luftvärn träffade ett av de angripande flygplanen, men att det lyckades återvända till Israel.

Inga förlustsiffror angavs av den syriska sidan och Israel tog heller inte på sig attacken. Flygbasen T4 som också huserar iranska rådgivare, vilka bland annat tränar shiitiska miliser där, angreps även den 10 februari. Den gången sköt syrierna ned en israelisk F-16, vilket skakade om Israels militäretablissemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend