Skip to Content

DIPLOMATISK ARMBRYTNING väntade efter glada leenden framför pressens kameror. Veckan före topp­mötet mellan Trump och Putin den 16 juli flockades ledare till Moskva, där världsmästerskapen i fotboll användes som svepskäl för närvaron. I diplomatins värld finns oskrivna regler om vem, när, var, hur, hur ofta, i vilken ordning och så vidare möten mellan regeringsföreträdare sker. Dessa kan med förevändning av annat ärende kringgås och vid behov rädda ansiktet på den part som annars skulle känna sig förödmjukad. Samma sak gällde mötet mellan Benjamin Netanyahu (t.v.) och Vladimir Putin (t.h.), vilket avslöjades när den ryske presidenten inledde den formella öppna delen av mötet med orden ”Jag är väldigt glad att se dig i Moskva, den här gången under ditt privata besök till FIFA världsmästerskap. Detta nekar oss emellertid inte nöjet att träffas och diskutera aktuella frågor.” Foto: Kreml
UTRIKES

Krigshot vilar över toppmöten

PappersupplaganNya Tider v. 29

Putin håller hov inför toppmötet med Trump när utländska dignitärer med fotbolls-VM som förevändning flockas till Moskva för att diskutera främst Syriens framtid. Bland dessa fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som återigen kom i ogjort ärende trots påtryckningar i form av flygattacker mot Syrien. Den strategiskt och symboliskt viktiga provinshuvudstaden Daraa nära gränsen till Jordanien har befriats efter att varit i rebellernas händer i över sju år.

Publicerad: 18 juli, 2018, 16:44

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 11 juli skedde flera viktiga händelser som kommer att påverka den vidare utvecklingen i sydöstra Syrien, där en större och framgångsrik regeringsoffensiv med betydande ryskt flygunderstöd pågår sedan den 18 juni. Den 11 juli besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Det var tredje gången på ett halvår.

Senare samma kväll utförde Israel flera flygattacker mot syriska arméns (SAA) ställningar i Quneitra-provinsen nära de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Israeliska militären (IDF) meddelade att de bombat tre syriska arméposteringar nära buffertzonen, som utgör totalt cirka 235 kvadratkilometer och är de-facto gränsen mellan Syrien och Israel, samt att attackerna var en vedergällning för att en syrisk drönare tidigare på dagen flugit in över israeliskt luftrum.

Det var andra flygattacken på regeringsstyrkor i Syrien på kort tid. Söndagen den 8 juli angrep israeliska flygvapnet (IAF) den stora syriska flygbasen T4 i östra Homs-provinsen. Damaskus hävdar att deras luftvärn träffade ett av de angripande flygplanen, men att det lyckades återvända till Israel.

Inga förlustsiffror angavs av den syriska sidan och Israel tog heller inte på sig attacken. Flygbasen T4 som också huserar iranska rådgivare, vilka bland annat tränar shiitiska miliser där, angreps även den 10 februari. Den gången sköt syrierna ned en israelisk F-16, vilket skakade om Israels militäretablissemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nordbor bäst i världen på navigering

Ett mobilspel utvecklat för att öka de vetenskapliga kunskaperna om demens visar oväntade resultat – nordbor är bättre än alla andra folk på jorden när det kommer till att navigera och lösa intellektuella problem associerade med detta.

Judisk arbetsgrupp lanseras i Alternativ för Tyskland

UTRIKESSöndagen den 7 oktober samlades ett tjugotal judiska trosbekännare i staden Wiesbaden, huvudstad i den sydtyska delstaten Hessen. Vid en presskonferens tillkännagavs bildandet av arbetsgruppen ”Judar i Alternativ för Tyskland” (JAfD) inom partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Bildandet äger rum en vecka före det viktiga valet till delstatsparlamentet i Hessen (lantdagen).

Vänsterextremistisk stöddemonstration för arabisk gisslantagare i Köln

Tisdagen den 16 oktober samlades en grupp vänsterextremistiska demonstranter framför centralstationen i den tyska staden Köln för att demonstrera till stöd för den syriske arab som dagen innan hade skadat en 14-årig flicka med en Molotovcocktail och sedan tagit en kvinna som gisslan på ett intilliggande apotek. Vänsterextremisternas demonstration skedde dock inte utan mothugg, utan en grupp patriotiska motdemonstranter hade också samlats för att demonstrera mot våld från muslimska migranter.

Norsk partiledare liknas vid Judas – fäller regeringen i november?

Kristelig Folkepartis (KrF) partiledare Knut Arild Hareide, har brutit samarbetet med den borgliga regeringen och vill bilda ny regering med Arbeiderpartiet (Ap). Splittring i KrF och kupphot från alternativmedia kan dock rasera hans planer.

Rumänien folkomröstade om homoäktenskap

INRIKESHelgen den 6-7 oktober gick rumäner till valurnorna för att säga ja eller nej till en ändring i landets konstitution som skulle försvåra en legalisering av samkönade äktenskap. Förslaget stöddes av en överväldigande majoritet, men valdeltagandet var alltför lågt för att utslaget skulle godkännas.

Över 95 700 uppehållstillstånd beviljade hittills i år

INRIKESTrots att vissa skärpningar gjordes 2015, och trots att många debattörer och politiker utmålar Sverige som ett land med ”stängda gränser”, delas fortfarande tusentals uppehållstillstånd ut varje månad. Situationen kan också när som helst förändras, och volymerna åter växa, beroende på hur Sveriges och andra länders regeringar väljer att agera.

Trumps kandidat Kavanaugh invald i USA:s högsta domstol

UTRIKESUSA:s senat har godkänt Donald Trumps kandidat Brett Kavanaugh som domare i högsta domstolen. Beslutet anses ha stor betydelse eftersom den avgående domaren Anthony Kennedy varit tungan på vågen mellan konservativa och liberala domare. När Kavanaugh nu svärs in innebär det att domstolen får en stabil majoritet konservativa domare.

Polska och ungerska födelsetal på uppgång

Samtidigt som födelsetalen i Sverige och resten av Europa ständigt sjunker är trenden en helt annan i Polen och Ungern. Tack vare en generös familjepolitik har de två ländernas nationalkonservativa regeringar lyckats öka födelsetalen – helt utan invandring från Mellanöstern och Afrika.

Gå till arkivet