Andrej Nazarov. Foto: FWM

”Krim kan snart bli ett ryskt Monaco”

I en exklusiv intervju för Free West Media (FWM) talar Andrej Nazarov, en av den ryska medborgarorganisationen "Affärsrysslands" (Delovaja Rossija) ordförande om de enorma affärsmöjligheterna på den ryska halvön Krim. Vi publicerar intervjun med tillstånd från FWM.

FWM: Herr Nazarov, många europeiska ledamöter av nationella parlament och Europaparlamentet deltog vid Jaltas internationella ekonomiska forum 2017 (YIEF). Officiellt uppmanas européer av sina myndigheter att inte besöka Krim, eftersom det kallas för ”ockuperat område”. Ser ni det som en framgång att allt färre européer lyder Bryssels order?

– Visst, det finns all anledning i världen att säga att vi ser positiva trender. Forumet har betytt ett verkligt genombrott för Rysslands relationer med andra länder. Varje år får vi nya allierade i andra länder som kommer till Krim och sedan åker tillbaka och berättar för sitt folk hur situationen verkligen ser ut här och det är definitivt mycket positivt.

Vi måste komma ihåg att investeringar på Krim innebär samarbete med och investeringar i Ryssland, och det betyder stora möjligheter för internationell handel.

I år, trots den besvärliga politiska situationen, sanktionerna och ett stort politiskt tryck, kom framstående politiker och representanter för näringslivet (över 200 delegater) från 46 länder för att ”bygga broar” med Krim. Vi hade delegater från Italien, Österrike, Tyskland, Frankrike, Rumänien, Cypern, Grekland, Tjeckien, Irland, Schweiz, Turkiet, Kina, Japan, Vietnam och andra länder.

Man ska vara medveten om att vi varje år ser delegater från en allt bredare krets ur politiken och näringslivet, och varje år kommer allt viktigare personer. Förutom investerare och entreprenörer som vill göra affärer på Krim, ser vi också medlemmar av Europaparlamentet, medlemmar av nationella parlament och regionala råd, representanter för stora politiska partier, den verkställande makten och kommuner, varav de flesta har ledande roller i sina organisationer.

Krim är en oskiljbar del av Ryssland, eftersom det var vad Krims invånare valde i en demokratisk folkomröstning 2014. Så det är ganska tydligt att denna ökning av utlänningars intresse för Jaltas internationella ekonomiska forum beror på att de delar krimbornas inställning och att det är många människor i EU som inte instämmer med Bryssels officiella politik. Näringslivet vill inte och ska inte förlora pengar för att gynna någon annans intressen. Näringslivet måste växa och tjäna pengar, genom att hitta nya samarbetsområden och nya marknader. Faktum är att utländska deltagare på forumet i Jalta kampanjar för att sanktionerna mot Ryssland ska avskaffas, något som sannolikt gör att ett sådant slut kommer närmare.

FWM: Relationerna mellan Europa och Ryssland är ansträngda på grund av sanktionspolitiken. Framför allt drabbas affärsrelationer med Krim av dessa sanktioner. Hur kan YIEF bidra till att relationerna åter blir normala?

Det är inte bara Ryssland och Krim som drabbas av förluster genom sanktionerna. Preliminära uppskattningar visar att EU:s budget förlorar runt 60 miljarder euro. EU har förlorat ungefär 400 000 jobb, samtidigt som deras produktion sjönk med 17,5 miljarder euro. Detta är ett skäl till att europeiska företag åker till Krim för att skapa kontakter. På detta sätt ger vårt forum investerare och politiker en möjlighet att besöka halvön och med egna ögon se hur affärsklimatet ser ut där. När de åker tillbaka kommer de att berätta för sina landsmän hur Krim utvecklas, hur man gör affärer där och vilka möjligheter som finns för specifika projekt. Denna dialog kommer att bidra till att skapa samarbete och handel. Betänk att över 30 avtal, värda över 100 miljarder rubel, i år skrevs under på forumet och att en mängd städer på Krim blev systerstäder med utländska motsvarigheter.

Vid forumet föreslog våra utländska delegater dessutom att man skulle skapa en internationell vänskapsförening för Krim, ett unikt förslag som redan har börjat ta form på papper. Tanken är att skapa en organisation för utländska medborgare som bryr sig om Krim och dess invånare och stödjer deras val. Huvuduppdraget för föreningen blir att göra reklam för Krim och skapa ett internationellt ekonomiskt och kulturellt samarbete.

Manuel Ochsenreiter och Andrej Nazarov efter intervjun. Foto: FWM

 

FWM: Hur skulle ni beskriva affärsmöjligheterna för det europeiska näringslivet framför allt på Krim?

Enligt min mening är Krim en av de bästa regionerna för europeiskt näringsliv. Här finns fortfarande en tillväxtpotential för traditionella europeiska marknader som turism, jordbruk, vinodling och en mängd andra. Halvön erbjuder samma grundläggande villkor som i Europa, men med avsevärt mycket mindre konkurrens. Ett exempel är försäljning av yachter. Den franska Rivieran och den italienska kusten är redan full av vita yachter, så det är nästan omöjligt att ta sig in på den marknaden, men på Krim är det fortfarande en relativt ny affärsverksamhet med stor tillväxtpotential. Eller titta på jordbruk, som är en populär och lönsam sektor, men Europa har inte mycket mark kvar för det, medan Krim har det. Krim erbjuder också stora möjligheter för industrin, då det trots allt har en strategisk placering mitt i Europa, där flera viktiga transportsträckor korsas.

Alla förstår att sanktionerna kommer att avslutas förr eller senare och ärligt talat ser jag en mycket större risk för att europeiska entreprenörer nu kan förlora dyrbar tid, där någon annan hinner före och tar över alla dessa lediga nischer som finns här i dag.

FWM: Krim lider fortfarande av att vara ”avklippt” från det ryska fäderneslandet. Just nu är det enda sättet för européer att ta sig till Krim ett flyg till flygplatsen i Simferopol. Hur ser infrastrukturens utveckling ut i allmänhet?

För närvarande syftar huvuddelen av investeringarna på Krim till att utveckla den regionala infrastrukturen och förbättra logistik för att underlätta handel och godstransporter från fastlandet, samt attrahera fler turister. Mot slutet av 2018, när Kerch-bron invigs, kommer en ny passagerarterminal på flygplatsen i Simferopol också tas i bruk. Jag kan berätta för er att det mycket väl kan bli den nya arkitektoniska symbolen för Krim. Jag menar, nästa år kommer halvöns kapacitet vara över 24 miljoner inresor. Företag ser mängder av möjligheter genom detta, därför att alla dessa människor kommer behöva logi, så det är naturligt att både ryska och utländska investerare, samt internationella hotell- och restaurangkedjor, redan flockas på Krim för att utnyttja möjligheten.

FWM: Vad är er ”vision” för Krims framtid?

– Under de tre år som halvön har varit en del av Ryssland har den förändrats till oigenkännlighet. Omfattande arbeten har utförts för att återställa infrastrukturen, säkerställa ekonomisk stabilitet och locka investerare, något som man lät gå till spillo medan Krim var en del av Ukraina. Jag är övertygad om att Krim kommer att uppleva ett stort uppsving av investeringar så snart sanktionerna och andra politiska hinder avlägsnas.

Under de kommande åren, tack vare statliga program och stödet vi får från de investerare som redan arbetar för att utveckla regionen, räknar vi med att se en fördubbling av ekonomin och dramatiska förbättringar av infrastrukturen och miljön som helhet. Jag har sagt det många gånger: Om ett antal år kan Krims ekonomiska tillväxt mycket väl göra det till en global ekonomisk samarbetszon, en sorts ryskt Monaco.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Fladdermusen som flög iväg

Fladdermusen som flög iväg

🟠 UTRIKES Främst gamla och mycket sjuka har dött i pandemin som har skakat världen i snart två år. Det har funnits en anmärkningsvärd trend att främja iatrogen behandling (där botemedlet är värre än sjukdomen) inklusive överdriven användning av invasiva mekaniska respiratorer och dyra läkemedel med diskutabel effektivitet, som Remdesivir, för att behandla en pandemi som påstås ha skapats av en fladdermus från Wuhan i Kina.

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

🟠 Nya Tider granskar Kommer du från Storbritannien och har inte gjort PCR-test? Då deporteras du tillbaka – och det spelar ingen roll om du är dubbelvaccinerad och bara ska mellanlanda på väg till ett EU-land som är öppet för dig. Så var det i alla fall tills nyligen då Sverige ändrade reglerna. En av dem som råkat illa ut är den kände brittiske konservative förgrundsgestalten Gregory Lauder-Frost, 70, som skulle resa från Skottland till Litauen, dit han var inbjuden av landets parlament Seimas. I Sverige beslagtogs hans pass och han var inlåst i terminalen i 19 timmar utan mat eller sovplats. ”Jag var svimfärdig”, berättar 70-åringen, som till slut sattes på ett plan till London, 60 mil från Edinburgh.

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.