Skip to Content

Kriminalvårdare i riskzonen. Coronakrisen gör det svårt att hantera fångar på ett sätt som inte utsätter personalen för onödigt stora risker. Nödvändig skyddsutrustning är prioriterad till sjukvården, så alla and­ra offentliga verksamheter får stå tillbaka. Fotot visar två kriminalvårdare som transporterar en häktad person till domstolsförhandling. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kriminalvårdare saknar skydds­utrustning mot coronaviruset

PappersupplaganNya Tider v. 15

Transporter som inte kan genomföras och häktningsförhandlingar som måste skjutas upp är några av de problem Kriminalvården brottas med i corona­krisens spår. Personalen är orolig. Man håller på att ta fram en handlingsplan men att få fram tillräckligt med skyddsutrustning är svårt, berättar en medlem i det team som ska hantera krisen.

Publicerad: 11 april, 2020, 17:09

  • Svenska

Läs även

Vid häktet i Göteborg hade man problem när en häktningsförhandling skulle hållas i slutet av mars. En man misstänktes inte bara för brott, utan även för att vara smittad med Covid-19. Transportjänsten kunde inte vara behjälpliga med transporten till domstolen på grund av smittorisken.

”Vidare skulle en transport av NN från isoleringscellen till besöksrummet med videolänk erfordra sanering av samtliga utrymmen vilket inte låter sig göras. På fråga om en telefon med funktionen Skype eller Facetime kan tillhandahållas vid kommande häktningsförhandling får jag till svar att det inte är möjligt”, skrev åklagaren efter att ha blivit kontaktad av vakthavande på häktet.

Man lyckades till sist skaffa fram en videolänk och den misstänkte kunde häktas efter förhandling. Det är dock ingen isolerad händelse utan ett problem som Kriminalvården just nu försöker hantera.

Redan i mitten av mars stoppade Kriminalvården både permissioner och besök till fångar på samtliga anstalter och häkten, något som ledde till upplopp på minst två öppna anstalter där fångar barrikaderade sig i protest. Dömda brottslingar som skulle avtjäna kortare fängelsestraff fick uppskov med inställelsen.

En del av orsaken till dessa akuta åtgärder är att Kriminalvården är överbelagd och att två fångar ofta måste dela cell. Är man inte isolerad så rör man sig också i gemensamma utrymmen där man bor i samma korridor. Även om risken är närmast obefintlig att smittan börjar sprida sig okontrollerat inom Kriminalvården på grund av den starka kontroll man utövar över de intagnas rörlighet, kan däremot tiotals intagna och personal på samma avdelning bli smittade mycket snabbt om man inte är försiktig.

Orolig personal

En källa med många års erfarenhet som kriminalvårdare uppger för Nya Tider att personalen drar sig för att hantera fångar som kan vara smittade av Covid-19. Förutom de saker som gäller överallt i samhället tillkommer en annan riskfaktor som gör personalen orolig, förklarar källan, nämligen att många kriminella saknar en del av de spärrar som and­ra människor har.

– Det finns ju exempel på intagna som varit smittade av and­ra saker, aids eller hiv till exempel, och använt det som ett vapen mot personalen genom att försöka spotta eller stänka blod på dem, och värre saker. Ibland har man fått kal­la in insatsstyrkan för att bunta ihop dem, säger källan till Nya Tider.

Källan säger att det råder en nervös stämning på häktet där han arbetat i nästan tjugo år eftersom det är så svårt att veta vem som kan vara smittad och eftersom det kräver så liten ansträngning ifall man vill smitta någon annan med flit.

– Det är inte många som är psykade nog att kasta avföring eller blod på ”plitarna”, och de som är det märker man på dem att de är störda och är på sin vakt. Men att bara hosta eller spotta på någon är ju så lätt gjort ifall någon vill hämnas för något han inbillar sig att vi gjort mot honom, eller bara hatar plitar så där i största allmänhet.

Källan uppger vidare att man har brist på skyddsutrustning och att den snabbt kommer att ta slut ifall de misstänkt smittade stiger i antal.

Svår situation

Bristen på utrustning bekräftas av Niclas Åkesson som arbetar för kriminalvårdens centrala säkerhetsavdelning och nu ingår i en insatsgrupp för smittskydd inom verksamheten.

– Munskydd och annan skyddsutrustning är ju en bristvara. Eftersom sjukvården är prioriterad är det klart att det är svårt att få fram sådant till vår personal. Men vi gör allt som vi kan för att få fram det vi kan, säger Niclas Åkesson till Nya Tider.

NyT: Kan man hantera intagna på ett säkert sätt när masker och liknande är en sådan bristvara?

– Det är klart att det är förenat med vissa svårigheter. Än så länge klarar vi att hantera det, men när många vill ha samma skyddsutrustning och det finns begränsad tillgång så blir det ju vissa logistikproblem.

Uppskjutna inställelser, häktningsförhandlingar och and­ra rättsåtgärder kan leda till att folk tappar tilltron till rättsväsendet, och från Kriminalvårdens sida är man därför angelägna om att systemet ska rulla på med så få störningar som möjligt. Man har av uppenbara skäl möjlighet att vidta tvångsåtgärder mot intagna på ett annat sätt än mot fria människor, vilket begränsar risken för spridning.

– Någon som misstänks smittad isoleras i största möjliga utsträckning. De får inte umgås med and­ra intagna och får bara träffa personal eller gå ut från bostadsrummet [pesonalen får inte säga ”cell”] när det absolut är påkal­lat. En häktningsförhandling är en typisk sådan situation, förklarar Niclas Åkesson.

Han och resten av smittskyddsteamet håller nu på att ta fram instruktioner som ska hjälpa häktes- och anstaltspersonalen att hantera situationen.

– Vi har precis suttit nu i dagarna och tagit fram en instruktion för hur det ska gå till vid häktningsförhandlingar och liknande. Där beskriver vi exempelvis för personalen hur de ska hantera själva förflyttningen från ett bostadsrum med en misstänkt smittad klient fram till ett sådant här videokonferensrum där man kan koppla upp sig mot domstolen. Vilka försiktighetsåtgärder man ska vidta, hur man ska sanera efteråt och vilken skyddsutrustning man ska ha med sig, säger Åkesson.

– Personalen får inte agera utan att ha rätt skyddsutrustning, förklarar han vidare.

NyT
: Hur ska det kunna upprätthållas ifall ni inte får fram tillräckligt med utrustning?

– Det får vi se till att vi får. Det sitter ju personer och jobbar med sådana frågor.

Än så länge har pandemin knappt nått innanför murarna – enligt uppgift har man hittills bara ett enda bekräftat fall av Covid-19 inom Kriminalvården. Misstänkta fall finns dock på flera ställen i landet.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend