Skip to Content

Det var stort medialt intresse när bröderna Granholm skulle häktas för mordförsöken på poliserna i Borgå. Stillbild: Yle
FINLAND

Kriminell man med zigenarbakgrund häktad för skjutning mot poliser i Finland

Två bröder häktades i dag, torsdag den 29 augusti, för mordförsök. Detta efter att de i helgen skjutit två poliser i Borgå, strax öster om Helsingfors. Den ene mannen är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd. Mannen har en tatuering med ordet ”GIPSY” (zigenare).

Publicerad: 29 augusti, 2019, 13:35

  • Svenska

Läs även

De två bröderna Granholm häktades i dag på sannolika skäl misstänkta för flera mordförsök. Det var natten till söndag den 25 augusti som en person larmade nödcentralen om en händelse i Ölstens industriområde i Borgå. När poliserna kom fram dit öppnade bröderna Granholm eld. Båda poliserna skadades, varav den ena allvarligt. Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho har inte berättat mer om larmsamtalet, men utesluter inte att bröderna hade gillrat en fälla för att lura dit poliserna. Man söker nu även den person som ringde in samtalet. Motivet till skjutningarna är ännu oklart.

Utöver skjutningarna av poliserna i Borgå avlossade bröderna även flera skott mot polisbilar under biljakten i Tammerfors, vilket också betraktas som mordförsök. De häktas också för flera grova trafikbrott, bland annat sedan de avsiktligt kört in i minst tre polisbilar under biljakten.

Ray Granholm i rättssalen. Stillbild: Yle

Ray Granholm i rättssalen. I Finland är det, till skillnad från Sverige, tillåtet att fota innen i rättssalen. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

 

Dömd sedan tidigare

Nya Tider har gått igenom brödernas bakgrund och funnit att den äldre av de två, Richard Nicholas Granholm (född 1989), sedan tidigare är dömd två gånger för olovlig körning (varav den ena gången grovt), rattfylleri, dopningsbrott och våldsamt motstånd. Trots att han dömts flera gånger har han klarat sig med dagsböter varje gång.

Domen för våldsamt motstånd var den första gången han dömdes, år 2012. Granholm dök aldrig upp i rätten och målet avgjordes utan honom. I domen står det att han befann sig på krogen Snaps vid Medborgarplatsen i Stockholm. Tidigare under kvällen hade det varit bråk mellan fotbollshuliganer och en person hade knivskurits, varför polisen ville höra ett antal huliganer som befann sig inne på Snaps:

Polismannen har berättat huvudsakligen följande. Vissa av huliganerna misstänktes befinna sig på Snaps och därför skulle hans patrull plocka ut några personer därifrån för att höra dem om knivskärningen samt för att efterse om de var narkotikapåverkade. Han legitimerade sig som polis för en person inne på krogen, som senare identifierats som Richard Granholm, och bad denne att följa med ut. Personen ifrågasatte direkt hans order men följde ändå med ut. När han skulle kontrollera personen försökte denne att lämna platsen. När han höll kvar personen försökte denne att slita sig och en brottningsmatch uppstod. Personen krängde med kroppen och tryckte bort honom. Han fick ta hjälp av tre andra polismän som med gemensamma krafter fick kontroll på situationen.

Richard Granholm förekommer även i flera ärenden där han söker socialbidrag enligt socialtjänstlagen. Han innehar både svenskt och finskt medborgarskap.

Den yngre brodern, Ray, är ostraffad och är enligt uppgifter i media endast svensk medborgare.

Tatueringen: ”Zigenare”

Nya Tiders efterforskningar visar att bröderna tycks ha zigenarbakgrund. På en bild inför en MMA-match syns Richard Granholm i bar överkropp där en tatuering finns med texten ”GIPSY” (engelska för ”zigenare”, men felstavat).

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen "GIPSY" ("zigenare" men felstavat). Foto: Privat

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen “GIPSY”. Foto: Privat

 

Enligt uppgifter i media är han uppvuxen och har gått i skola i Borgå, där alltså skjutningen ägde rum. Bröderna greps dagen efter skjutningen i Tammerfors.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Sverige_Sverige_fosterland

    Finska polisen brukar vara bra på att “banka skiten ur delinkventerna”, i stället för att bjuda på saft och bullar, eller falafel med halalkorv, vilket den svenska polisen brukar ägna sig åt!

  • Ingvar

    Får dom kallas för romer? De som sitter utanför affärerna kallas ju numera EU-migranter.
    Vad blir nästa uppgradering adelmigranter? De tillför inte ett skit til vårat land. Är de utlänningar kasta ut dom. Har de medborgarskap ge dom kännbara straff. Livstid om de vägrar sköta sig. Dessa män ägnar sig ju yrkesmässigt bara åt jävelskap och kriminalitet.

Brittiska skolor ska tvingas undervisa om hbtq

STORBRITTANIENDen brittiska myndigheten för tillsyn av läroanstalter, Ofsted, kommer hädanefter underkänna skolor som inte undervisar om samkönade relationer och könsbyten. Riktlinjerna gäller för både gymnasie- och grundskolor, men de senare ges möjlighet att själva bedöma vid vilken ålder det är lämpligt att eleverna tar del av ämnet.

Världens ledare uppmanar Storbritannien att befria Julian Assange

UTRIKESÖver 160 nuvarande och tidigare politiker från hela världen har undertecknat ett brev som kräver en omedelbar frigivning av Wikileaks grundare.

Tyskland demonstrerar

UTRIKESI Tyskland blir protesterna allt större mot Merkelregeringens politik. En demonstration i Berlin uppgavs officiellt ha lockat 40.000 deltagare, en omdebatterad siffra, där antalet deltagare från alternativa källor menar att massmedierna med avsikt skrivit ned antalet deltagare och att det verkliga antalet demonstranter bestod av mer än en halv miljon.

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan: ”Detta är en attack mot den civiliserade världen”

UTRIKESTidigt på morgonen den 27 september eskalerade konflikten i Sydkaukasien. Azerbajdzjan anföll Artsakh (Nagorno-Karabach) republiken. Armenien och Azerbajdzjan verkar vara på väg mot krig. I en exklusiv intervju talade Manuel Ochsenreiter med David Babayan, rådgivare till presidenten i Artsakh Republiken.

Amerikanska ubåtsbesättningar utrustas med lasergevär – Lågintensivt laserkrig har börjat i det tysta

MILITÄRTEKNIKLaservapen blir allt vanligare förekommande i flera länders väpnade styrkor. De är dock optiskt bländande vapen snarare än de energivapen från filmens värld som många kanske tänker på när de hör namnet. De är tänkta att förblinda fiender och elektronisk optik på till exempel målsökare och drönare. USA har nu utrustat både fartyg och besättningsmän med dessa vapen. Laserbländaren hjälper till exempel till att försvara ubåtar när de tvingas korsa trånga vattenvägar i ytläge och därmed är utsatta. Kina har redan använt dessa lasrar vid flera tillfällen mot bland annat amerikansk militär. I samma takt som vapnen blir vanligare kommer också incidenterna med dem att bli det, inte minst just för att de är icke-dödliga.

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

UTRIKESStena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Knivattack i Paris utanför Charlie Hebdos gamla kontor

UTRIKESFranska medier uppger att ett knivdåd har skett i Paris i förmiddags. Ögonvittnen talar om minst fyra skadade, varav två allvarligt. Enligt uppgift skall det ha rört sig om ett macheteliknande vapen, och offren skall ha huggits i ansiktet och i huvudet.

Pedofil våldtog 5-åring

BROTT OCH STRAFFDen 21-årige pedofilen Jimmie Ekholm dömdes vid Mora tingsrätt till fyra års fängelse för att ha våldtagit en femårig flicka vars familj han var bekant med. Flickan lurades med in på en toalett och blev där oralt våldtagen av Ekholm. Flickan är dock inte det första offret den unga pedofilen gett sig på visar Nya Tiders granskning.

Gå till arkivet

Send this to a friend