Skip to Content

Det var stort medialt intresse när bröderna Granholm skulle häktas för mordförsöken på poliserna i Borgå. Stillbild: Yle
FINLAND

Kriminell man med zigenarbakgrund häktad för skjutning mot poliser i Finland

Två bröder häktades i dag, torsdag den 29 augusti, för mordförsök. Detta efter att de i helgen skjutit två poliser i Borgå, strax öster om Helsingfors. Den ene mannen är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd. Mannen har en tatuering med ordet ”GIPSY” (zigenare).

Publicerad: 29 augusti, 2019, 13:35

  • Svenska

Läs även

De två bröderna Granholm häktades i dag på sannolika skäl misstänkta för flera mordförsök. Det var natten till söndag den 25 augusti som en person larmade nödcentralen om en händelse i Ölstens industriområde i Borgå. När poliserna kom fram dit öppnade bröderna Granholm eld. Båda poliserna skadades, varav den ena allvarligt. Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho har inte berättat mer om larmsamtalet, men utesluter inte att bröderna hade gillrat en fälla för att lura dit poliserna. Man söker nu även den person som ringde in samtalet. Motivet till skjutningarna är ännu oklart.

Utöver skjutningarna av poliserna i Borgå avlossade bröderna även flera skott mot polisbilar under biljakten i Tammerfors, vilket också betraktas som mordförsök. De häktas också för flera grova trafikbrott, bland annat sedan de avsiktligt kört in i minst tre polisbilar under biljakten.

Ray Granholm i rättssalen. Stillbild: Yle

Ray Granholm i rättssalen. I Finland är det, till skillnad från Sverige, tillåtet att fota innen i rättssalen. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

 

Dömd sedan tidigare

Nya Tider har gått igenom brödernas bakgrund och funnit att den äldre av de två, Richard Nicholas Granholm (född 1989), sedan tidigare är dömd två gånger för olovlig körning (varav den ena gången grovt), rattfylleri, dopningsbrott och våldsamt motstånd. Trots att han dömts flera gånger har han klarat sig med dagsböter varje gång.

Domen för våldsamt motstånd var den första gången han dömdes, år 2012. Granholm dök aldrig upp i rätten och målet avgjordes utan honom. I domen står det att han befann sig på krogen Snaps vid Medborgarplatsen i Stockholm. Tidigare under kvällen hade det varit bråk mellan fotbollshuliganer och en person hade knivskurits, varför polisen ville höra ett antal huliganer som befann sig inne på Snaps:

Polismannen har berättat huvudsakligen följande. Vissa av huliganerna misstänktes befinna sig på Snaps och därför skulle hans patrull plocka ut några personer därifrån för att höra dem om knivskärningen samt för att efterse om de var narkotikapåverkade. Han legitimerade sig som polis för en person inne på krogen, som senare identifierats som Richard Granholm, och bad denne att följa med ut. Personen ifrågasatte direkt hans order men följde ändå med ut. När han skulle kontrollera personen försökte denne att lämna platsen. När han höll kvar personen försökte denne att slita sig och en brottningsmatch uppstod. Personen krängde med kroppen och tryckte bort honom. Han fick ta hjälp av tre andra polismän som med gemensamma krafter fick kontroll på situationen.

Richard Granholm förekommer även i flera ärenden där han söker socialbidrag enligt socialtjänstlagen. Han innehar både svenskt och finskt medborgarskap.

Den yngre brodern, Ray, är ostraffad och är enligt uppgifter i media endast svensk medborgare.

Tatueringen: ”Zigenare”

Nya Tiders efterforskningar visar att bröderna tycks ha zigenarbakgrund. På en bild inför en MMA-match syns Richard Granholm i bar överkropp där en tatuering finns med texten ”GIPSY” (engelska för ”zigenare”, men felstavat).

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen "GIPSY" ("zigenare" men felstavat). Foto: Privat

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen “GIPSY”. Foto: Privat

 

Enligt uppgifter i media är han uppvuxen och har gått i skola i Borgå, där alltså skjutningen ägde rum. Bröderna greps dagen efter skjutningen i Tammerfors.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Sverige_Sverige_fosterland

    Finska polisen brukar vara bra på att “banka skiten ur delinkventerna”, i stället för att bjuda på saft och bullar, eller falafel med halalkorv, vilket den svenska polisen brukar ägna sig åt!

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Gå till arkivet

Send this to a friend