Skip to Content

Det var stort medialt intresse när bröderna Granholm skulle häktas för mordförsöken på poliserna i Borgå. Stillbild: Yle
FINLAND

Kriminell man med zigenarbakgrund häktad för skjutning mot poliser i Finland

Två bröder häktades i dag, torsdag den 29 augusti, för mordförsök. Detta efter att de i helgen skjutit två poliser i Borgå, strax öster om Helsingfors. Den ene mannen är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd. Mannen har en tatuering med ordet ”GIPSY” (zigenare).

Publicerad: 29 augusti, 2019, 13:35

  • Svenska

Läs även

De två bröderna Granholm häktades i dag på sannolika skäl misstänkta för flera mordförsök. Det var natten till söndag den 25 augusti som en person larmade nödcentralen om en händelse i Ölstens industriområde i Borgå. När poliserna kom fram dit öppnade bröderna Granholm eld. Båda poliserna skadades, varav den ena allvarligt. Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho har inte berättat mer om larmsamtalet, men utesluter inte att bröderna hade gillrat en fälla för att lura dit poliserna. Man söker nu även den person som ringde in samtalet. Motivet till skjutningarna är ännu oklart.

Utöver skjutningarna av poliserna i Borgå avlossade bröderna även flera skott mot polisbilar under biljakten i Tammerfors, vilket också betraktas som mordförsök. De häktas också för flera grova trafikbrott, bland annat sedan de avsiktligt kört in i minst tre polisbilar under biljakten.

Ray Granholm i rättssalen. Stillbild: Yle

Ray Granholm i rättssalen. I Finland är det, till skillnad från Sverige, tillåtet att fota innen i rättssalen. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

 

Dömd sedan tidigare

Nya Tider har gått igenom brödernas bakgrund och funnit att den äldre av de två, Richard Nicholas Granholm (född 1989), sedan tidigare är dömd två gånger för olovlig körning (varav den ena gången grovt), rattfylleri, dopningsbrott och våldsamt motstånd. Trots att han dömts flera gånger har han klarat sig med dagsböter varje gång.

Domen för våldsamt motstånd var den första gången han dömdes, år 2012. Granholm dök aldrig upp i rätten och målet avgjordes utan honom. I domen står det att han befann sig på krogen Snaps vid Medborgarplatsen i Stockholm. Tidigare under kvällen hade det varit bråk mellan fotbollshuliganer och en person hade knivskurits, varför polisen ville höra ett antal huliganer som befann sig inne på Snaps:

Polismannen har berättat huvudsakligen följande. Vissa av huliganerna misstänktes befinna sig på Snaps och därför skulle hans patrull plocka ut några personer därifrån för att höra dem om knivskärningen samt för att efterse om de var narkotikapåverkade. Han legitimerade sig som polis för en person inne på krogen, som senare identifierats som Richard Granholm, och bad denne att följa med ut. Personen ifrågasatte direkt hans order men följde ändå med ut. När han skulle kontrollera personen försökte denne att lämna platsen. När han höll kvar personen försökte denne att slita sig och en brottningsmatch uppstod. Personen krängde med kroppen och tryckte bort honom. Han fick ta hjälp av tre andra polismän som med gemensamma krafter fick kontroll på situationen.

Richard Granholm förekommer även i flera ärenden där han söker socialbidrag enligt socialtjänstlagen. Han innehar både svenskt och finskt medborgarskap.

Den yngre brodern, Ray, är ostraffad och är enligt uppgifter i media endast svensk medborgare.

Tatueringen: ”Zigenare”

Nya Tiders efterforskningar visar att bröderna tycks ha zigenarbakgrund. På en bild inför en MMA-match syns Richard Granholm i bar överkropp där en tatuering finns med texten ”GIPSY” (engelska för ”zigenare”, men felstavat).

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen "GIPSY" ("zigenare" men felstavat). Foto: Privat

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen ”GIPSY”. Foto: Privat

 

Enligt uppgifter i media är han uppvuxen och har gått i skola i Borgå, där alltså skjutningen ägde rum. Bröderna greps dagen efter skjutningen i Tammerfors.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Sverige_Sverige_fosterland

    Finska polisen brukar vara bra på att ”banka skiten ur delinkventerna”, i stället för att bjuda på saft och bullar, eller falafel med halalkorv, vilket den svenska polisen brukar ägna sig åt!

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Barndomsvänner dömda för bombdåd mot danska skatteverket

BROTT OCH STRAFFDet är ännu inte klarlagt varför två unga män från Sverige sprängde en bomb vid det danska Skatteverket i Köpenhamn i augusti förra året.

Pedofil återfallsförbrytare döms till fängelse

BROTT OCH STRAFFDen pedofile återfallsförbrytaren Patric Arvidsson, 52, friades i tingsrätten för systematiska och brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka. Men hovrätten rev upp den friande domen och han blev istället dömd till fängelse för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Gå till arkivet

Send this to a friend