Skip to Content

Det var stort medialt intresse när bröderna Granholm skulle häktas för mordförsöken på poliserna i Borgå. Stillbild: Yle
FINLAND

Kriminell man med zigenarbakgrund häktad för skjutning mot poliser i Finland

Två bröder häktades i dag, torsdag den 29 augusti, för mordförsök. Detta efter att de i helgen skjutit två poliser i Borgå, strax öster om Helsingfors. Den ene mannen är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd. Mannen har en tatuering med ordet ”GIPSY” (zigenare).

Publicerad: 29 augusti, 2019, 13:35

  • Svenska

Läs även

De två bröderna Granholm häktades i dag på sannolika skäl misstänkta för flera mordförsök. Det var natten till söndag den 25 augusti som en person larmade nödcentralen om en händelse i Ölstens industriområde i Borgå. När poliserna kom fram dit öppnade bröderna Granholm eld. Båda poliserna skadades, varav den ena allvarligt. Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho har inte berättat mer om larmsamtalet, men utesluter inte att bröderna hade gillrat en fälla för att lura dit poliserna. Man söker nu även den person som ringde in samtalet. Motivet till skjutningarna är ännu oklart.

Utöver skjutningarna av poliserna i Borgå avlossade bröderna även flera skott mot polisbilar under biljakten i Tammerfors, vilket också betraktas som mordförsök. De häktas också för flera grova trafikbrott, bland annat sedan de avsiktligt kört in i minst tre polisbilar under biljakten.

Ray Granholm i rättssalen. Stillbild: Yle

Ray Granholm i rättssalen. I Finland är det, till skillnad från Sverige, tillåtet att fota innen i rättssalen. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

 

Dömd sedan tidigare

Nya Tider har gått igenom brödernas bakgrund och funnit att den äldre av de två, Richard Nicholas Granholm (född 1989), sedan tidigare är dömd två gånger för olovlig körning (varav den ena gången grovt), rattfylleri, dopningsbrott och våldsamt motstånd. Trots att han dömts flera gånger har han klarat sig med dagsböter varje gång.

Domen för våldsamt motstånd var den första gången han dömdes, år 2012. Granholm dök aldrig upp i rätten och målet avgjordes utan honom. I domen står det att han befann sig på krogen Snaps vid Medborgarplatsen i Stockholm. Tidigare under kvällen hade det varit bråk mellan fotbollshuliganer och en person hade knivskurits, varför polisen ville höra ett antal huliganer som befann sig inne på Snaps:

Polismannen har berättat huvudsakligen följande. Vissa av huliganerna misstänktes befinna sig på Snaps och därför skulle hans patrull plocka ut några personer därifrån för att höra dem om knivskärningen samt för att efterse om de var narkotikapåverkade. Han legitimerade sig som polis för en person inne på krogen, som senare identifierats som Richard Granholm, och bad denne att följa med ut. Personen ifrågasatte direkt hans order men följde ändå med ut. När han skulle kontrollera personen försökte denne att lämna platsen. När han höll kvar personen försökte denne att slita sig och en brottningsmatch uppstod. Personen krängde med kroppen och tryckte bort honom. Han fick ta hjälp av tre andra polismän som med gemensamma krafter fick kontroll på situationen.

Richard Granholm förekommer även i flera ärenden där han söker socialbidrag enligt socialtjänstlagen. Han innehar både svenskt och finskt medborgarskap.

Den yngre brodern, Ray, är ostraffad och är enligt uppgifter i media endast svensk medborgare.

Tatueringen: ”Zigenare”

Nya Tiders efterforskningar visar att bröderna tycks ha zigenarbakgrund. På en bild inför en MMA-match syns Richard Granholm i bar överkropp där en tatuering finns med texten ”GIPSY” (engelska för ”zigenare”, men felstavat).

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen "GIPSY" ("zigenare" men felstavat). Foto: Privat

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen “GIPSY”. Foto: Privat

 

Enligt uppgifter i media är han uppvuxen och har gått i skola i Borgå, där alltså skjutningen ägde rum. Bröderna greps dagen efter skjutningen i Tammerfors.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Sverige_Sverige_fosterland

    Finska polisen brukar vara bra på att “banka skiten ur delinkventerna”, i stället för att bjuda på saft och bullar, eller falafel med halalkorv, vilket den svenska polisen brukar ägna sig åt!

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

”Shariadomaren” dömd för grovt bedrägeri

Den före detta riksdagskandidaten för Centerpartiet och nämndemannen Ebtisam Al Debe, 56, dömdes igår till villkorlig dom för grovt bedrägeri. Muslimen Al Debe blev 2018 känd som ”Shariadomaren”, då hon och en annan muslimsk nämndeman friade en hustrumisshandlare, med motiveringen att han ”kom från en bra familj”.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Antirasist dömd för mordhot

BROTT OCH STRAFFPå nätet är Magnus Brodin Hansson, 41, en vänstervriden, profilerad ”antirasist” som hatar SD. Nu har han dömts för flera brott, bland annat mordhot. Han har fångats på film när han uttrycker hat mot judar, araber och ”blattar”. Nya Tider var på plats i Södertörns tingsrätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend