Skip to Content

Det var stort medialt intresse när bröderna Granholm skulle häktas för mordförsöken på poliserna i Borgå. Stillbild: Yle
FINLAND

Kriminell man med zigenarbakgrund häktad för skjutning mot poliser i Finland

Två bröder häktades i dag, torsdag den 29 augusti, för mordförsök. Detta efter att de i helgen skjutit två poliser i Borgå, strax öster om Helsingfors. Den ene mannen är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd. Mannen har en tatuering med ordet ”GIPSY” (zigenare).

Publicerad: 29 augusti, 2019, 13:35

  • Svenska

Läs även

De två bröderna Granholm häktades i dag på sannolika skäl misstänkta för flera mordförsök. Det var natten till söndag den 25 augusti som en person larmade nödcentralen om en händelse i Ölstens industriområde i Borgå. När poliserna kom fram dit öppnade bröderna Granholm eld. Båda poliserna skadades, varav den ena allvarligt. Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho har inte berättat mer om larmsamtalet, men utesluter inte att bröderna hade gillrat en fälla för att lura dit poliserna. Man söker nu även den person som ringde in samtalet. Motivet till skjutningarna är ännu oklart.

Utöver skjutningarna av poliserna i Borgå avlossade bröderna även flera skott mot polisbilar under biljakten i Tammerfors, vilket också betraktas som mordförsök. De häktas också för flera grova trafikbrott, bland annat sedan de avsiktligt kört in i minst tre polisbilar under biljakten.

Ray Granholm i rättssalen. Stillbild: Yle

Ray Granholm i rättssalen. I Finland är det, till skillnad från Sverige, tillåtet att fota innen i rättssalen. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

Richard Granholm gömmer sitt ansikte. Stillbild: Yle

 

Dömd sedan tidigare

Nya Tider har gått igenom brödernas bakgrund och funnit att den äldre av de två, Richard Nicholas Granholm (född 1989), sedan tidigare är dömd två gånger för olovlig körning (varav den ena gången grovt), rattfylleri, dopningsbrott och våldsamt motstånd. Trots att han dömts flera gånger har han klarat sig med dagsböter varje gång.

Domen för våldsamt motstånd var den första gången han dömdes, år 2012. Granholm dök aldrig upp i rätten och målet avgjordes utan honom. I domen står det att han befann sig på krogen Snaps vid Medborgarplatsen i Stockholm. Tidigare under kvällen hade det varit bråk mellan fotbollshuliganer och en person hade knivskurits, varför polisen ville höra ett antal huliganer som befann sig inne på Snaps:

Polismannen har berättat huvudsakligen följande. Vissa av huliganerna misstänktes befinna sig på Snaps och därför skulle hans patrull plocka ut några personer därifrån för att höra dem om knivskärningen samt för att efterse om de var narkotikapåverkade. Han legitimerade sig som polis för en person inne på krogen, som senare identifierats som Richard Granholm, och bad denne att följa med ut. Personen ifrågasatte direkt hans order men följde ändå med ut. När han skulle kontrollera personen försökte denne att lämna platsen. När han höll kvar personen försökte denne att slita sig och en brottningsmatch uppstod. Personen krängde med kroppen och tryckte bort honom. Han fick ta hjälp av tre andra polismän som med gemensamma krafter fick kontroll på situationen.

Richard Granholm förekommer även i flera ärenden där han söker socialbidrag enligt socialtjänstlagen. Han innehar både svenskt och finskt medborgarskap.

Den yngre brodern, Ray, är ostraffad och är enligt uppgifter i media endast svensk medborgare.

Tatueringen: ”Zigenare”

Nya Tiders efterforskningar visar att bröderna tycks ha zigenarbakgrund. På en bild inför en MMA-match syns Richard Granholm i bar överkropp där en tatuering finns med texten ”GIPSY” (engelska för ”zigenare”, men felstavat).

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen "GIPSY" ("zigenare" men felstavat). Foto: Privat

Richard Granholm inför en MMA-match. Notera tatueringen “GIPSY”. Foto: Privat

 

Enligt uppgifter i media är han uppvuxen och har gått i skola i Borgå, där alltså skjutningen ägde rum. Bröderna greps dagen efter skjutningen i Tammerfors.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Sverige_Sverige_fosterland

    Finska polisen brukar vara bra på att “banka skiten ur delinkventerna”, i stället för att bjuda på saft och bullar, eller falafel med halalkorv, vilket den svenska polisen brukar ägna sig åt!

Kemikalier i flingor

UTRIKESEnligt en studie från miljöorganisationen Environmental Working Group har man hittat skadliga mängder med miljögifter i flera matprodukter, däribland flera amerikanska märken av frukostflingor. Två av dessa säljs i Sverige.

Mördade Emilia Lundberg var prostituerad man

Emilia Lundberg, 20, som varit försvunnen i en vecka och hittades död igår, var egentligen en transsexuell man som tidigare hette Emil Lundberg och var prostituerad. Nu har en jämnårig man på sannolika skäl misstänkt för mordet. Inte ens polisen har velat använda sig av offrets juridiska kön i sina pressmeddelanden och blir besvärade när vi ställer frågor till dem om detta.

Miljöpartisten Ndumbe utmålade riksdagsledamot som pedofil

BROTT OCH STRAFFMeToo-rörelsen skördar offer. Ndumbe Bah Öhman, 47, från Gambia pekade ut en riksdagsledamot som pedofil på sitt Instagramkonto. Hon har nu fällts för grovt förtal – övertrampet kostar Ndumbe nästan 100 000 kronor.

Baltikum: Estniska myndigheter trakasserar rysk nyhetsbyrå

UTRIKESFör tillfället undanber sig bankerna i Estland allt samröre med den ryska nyhetsbyrån Sputnik. Enligt Sputniks tyska redaktion är orsaken till detta hinder som estniska myndigheter lägger i vägen för ryssarna. Sputniks farhågor är inte tagna ur luften. De baltiska staterna sköter över huvud taget sina kontakter med Ryssland på ett sätt som står i strid med egna nationella intressen.

Turkiet ger tyska stridsvagnar till jihadister – Underrättelsekällor varnar för konsekvenserna

UTRIKESTysk tidning avslöjar att Turkiet överlåtit tysksålda Leopard 2-stridsvagnar till en turkstödd ”rebellgrupp” i Syrien. Detta i strid med slutanvändarvillkoren i försäljningsavtalet och tysk lag rörande vapenexport. Rebellgruppen består av radikala islamister som vill införa en islamisk stat under sharia-lagar och har tidigare begått upprepade krigsbrott. Underrättelsekällor varnar nu för konsekvenserna av att jihadister utbildas att använda en avancerad stridsvagn, som är huvudvapnet i flera europeiska arméer, däribland den svenska.

Sverige ersätter namnet Vitryssland med Belarus – som en hyllning till ”civilsamhället”

UTRIKESI officiella sammanhang kommer det närliggande landet Vitryssland istället att kallas vid sitt ursprungliga namn, Belarus. Detta görs enligt utrikesminister Ann Linde för att ge belarusierna som folk erkännande för sin egen identitet, men framför allt som en markering att man från svensk sida stödjer det så kallade ”civilsamhället”, i realiteten den vänsterliberala oppositionen.

Groypers – ny högerrörelse i USA

UTRIKESPå senare tid har en ny högerrörelse börjat träda fram i USA. De kallas groypers, och är skeptiskt inställda till den konservatism som Republikanerna representerar idag. Det som definierar rörelsen är bland annat engagemanget för vita människor i den samtida amerikanska demografin, kritik mot HBTQ-rörelsen samt det de uppfattar som USA:s villkorslösa stöd till Israel. Den unge youtubern Nick Fuentes anses vara representativ för rörelsen och dess maskot är en variation av grodan Pepe.

Ny terroristbrottslag

BROTT OCH STRAFFRegeringens utredare har lämnat in ett omfattande förslag om en ny terroristbrottslag. Det nya förslaget placerar istället alla brott som begås med terrorismuppsåt under en gemensam kategori som terroristbrott. Man vill även göra olika former av stöd till terrorism, så som spridandet av propaganda, brottsligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend