Stefan Palison (i hatt) var ordförande för Romernas riksförbund, men sonen Napoleon tog över över efter att Stefan dömts för häleri och narkotikabrott. Det visar sig att Napoleon redan var dömd för grov narkotikasmuggling och grovt häleri när han tog över ordförandeklubban. Skärmavbild Nya Tiders nätupplaga 2019-12-20.

Kriminell romsk företrädare kräver att Nya Tider raderar artikel

Napoleon Palison, 35, är bland annat dömd för människorov, misshandel, grovt häleri och grovt narkotikabrott. Han är också ordförande för Romernas riksförbund. Men via sin advokat låter han meddela Nya Tider att han anser sig förtalad genom tidningens artikel om honom.

Napoleon Palison vill att Nya Tider raderar en artikel på vår hemsida som publicerades den 20 december 2019, där han nämns. Han anser att den utgör grovt förtal, alternativt förtal av normalgraden, då den pekar ut honom som ”brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt”. Han argumenterar bland annat för att han inte är en offentlig person.

Vid publicering skall allmänhetens intresse av uppgifterna vägas mot den enskildes integritet och rätt till privatliv. Vid bedömningen skall man bland annat ta hänsyn till brottets allvar och om personen är offentlig person eller inte.

Den aktuella artikeln handlar främst om Napoleons far, Stefan Palison, som var ordförande för Romernas riksförbund och även rådgivare i Delegationen för romska frågor inom regeringskansliet.

Romernas riksförbund är en av de organisationer som har till uppgift att värna romers intressen i Sverige, en verksamhet som finansieras av skattebetalarna med cirka 700 000 kronor per år. En viktig del i denna verksamhet är att motarbeta fördomar, bland annat om romers kriminalitet.

Man förväntar sig då förstås att åtminstone ordföranden för Romernas riksförbund och hans familj ska anstränga sig för att motbevisa dessa fördomar. Vår granskning visar dock att Stefan Palison själv dömdes i november 2012 för häleri och narkotikabrott vid Hässleholms tingsrätt.

Ändå fick han året därpå beklaga sig i media över polisens ”romregister”:

– Vi romer är inte terrorister. Vi placerar inte ut bomber. Polisen ska inte behöva registrera oss som de gör. Det ska inte vara som under Nazityskland. Det är svårt att tänka att vi lever i ett demokratiskt land när vi blir förföljda och registrerade. Jag blir rädd, skrämd och kränkt, sade Stefan Palison till Expressen 2013.

Alla som var med i ”romregistret” fick 35 000 kronor i skadestånd av staten. Många politiker och opinionsbildare ansåg det avskyvärt att polisen hade kartlagt hela familjer och klaner. Låt oss därför titta på familjen Palison.

Stefan Palison dömdes även för snatteri 2017 och för stöld 2018. Av hans åtta barn har tre utvandrat och ett avlidit. Av de återstående fyra har tre dömts för brott under åren 2014-2019 som vi granskat i vår artikel. De tre är alla döttrar och har dömts för snatteri och butiksstölder. Även en sonson som bor på samma adress är dömd för stöld, försök till stöld och ringa narkotikabrott. Hustrun är dömd för stöld, snatteri och osant intygande.

Det brott vi beskriver mer i detalj rör två av Stefan Palisons utvandrade barn, Napoleon och Angelika. Syskonen hade återkommit till Sverige, närmare bestämt Lund, där de slitit in Napoleons före detta sambo Elisabet i en bil och utsatt henne för en tortyrliknande misshandel. Bland annat klippte de av hennes hår, något man enligt romsk tradition måste göra när en kvinna varit otrogen. Hon lyckades efter en tid slita sig ur deras grepp och kravla ur bilen, och när andra bilister började undra vad som stod på åkte syskonen iväg.

Stefan Palison har i efterhand försökt förmå Elisabet att ta tillbaka anmälan och i stället ”komma överens på romska sättet”. Bland annat ska han ha sagt, enligt domstolshandlingarna: ”Det går rykten överallt och folk pratar om det som hänt. Att det inte var så farligt. Man klippte bara lite.”

Stefan Palison säger sig i vittnesförhör ha bevis för att Elisabet varit otrogen och säger att hon även drivit en sorts bordell i Norge. Nya Tiders granskning visade för övrigt att Elisabet också är dömd för stöld, vid minst tre tillfällen fram till 2019.
I förhör berättar Stefan vidare om den romska seden:

– Och om en kvinna är otrogen så är det bland romer så att man får håret klippt. Det är inget man väljer själv utan det är en regel.
Syskonen Palison dömdes för misshandel och människorov, mindre grovt brott. Napoleon dömdes även för olaga hot, ringa narkotikabrott, skadegörelse och häleriförseelse. Straffet stannade vid 1 år och 2 månader för Angelika respektive 1 år och 4 månaders fängelse för Napoleon.

Napoleon har dessutom dömts till ett längre fängelsestraff i Norge, för grov narkotikasmuggling och grovt häleri.

Brotten i sig är så pass allvarliga att det motiverar en pub­licering.

Hur är det då med Napoleon Palison som offentlig person?

År 2011 blev han inbjuden till Regeringskansliet som rep­resentant för International Romani Union Norden. Namnet registrerades som varumärke av samma organisation 2015, med Napoleon Palison som ombud. Detta samtidigt som han satt i fängelse i Norge.

Fadern Stefan Palison hade varit med och grundat Romernas riksförbund 1972, då under namnet Nordiska zigenarrådet, när staten började ge bidrag till sådana föreningar. När han dömdes för häleri och narkotikabrott 2013 blev riksförbundet vilande – tills sonen Napoleon Palison blev fri den 9 september 2018, efter att ha tillbringat fem år på anstalt.

Två veckor senare hade han blåst liv i Romernas riksförbund. Han blev själv ordförande, mamma fick sitta med i styrelsen och en av systrarna fick bli kassör – bara två dagar innan hon dömdes till sex månaders fängelse för en serie butiksstölder.

Det hela gick vägen. Länsstyrelsen i Stockholm beviljade Romernas riksförbund 50 745 kronor i statsbidrag för 2019.
I sitt brev som Napoleon Palison tillsänt Nya Tider via sin advokat, menar han att han lider skada av vår publicering och kan ha rätt till skadestånd.

Nya Tider anser att det är viktigt att gränserna mellan å ena sida allmänhetens intresse att få veta vilka personer det är som sponsras med skattepengar och å andra sidan privatlivets helgd klargörs. Vi välkomnar därför en rättprocess och kommer i så fall att rapportera utförligt från den, där vi klargör våra argument.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Torsdagen den 21 oktober sköts 19-årige gangsterrapparen Nils Einar Grönberg, bättre känd under sitt artistnamn Einár, ihjäl på öppen gata i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt uppgift dödades han med ett flertal skott i bröstet och huvudet – en ren avrättning av den sort som blir allt vanligare i kriminella miljöer.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.