Skip to Content

Stefan Palison (i hatt) var ordförande för Romernas riksförbund, men sonen Napoleon tog över över efter att Stefan dömts för häleri och narkotikabrott. Det visar sig att Napoleon redan var dömd för grov narkotikasmuggling och grovt häleri när han tog över ordförandeklubban. Skärmavbild Nya Tiders nätupplaga 2019-12-20.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Kriminell romsk företrädare kräver att Nya Tider raderar artikel

PappersupplaganNya Tider v. 12

Napoleon Palison, 35, är bland annat dömd för människorov, misshandel, grovt häleri och grovt narkotikabrott. Han är också ordförande för Romernas riksförbund. Men via sin advokat låter han meddela Nya Tider att han anser sig förtalad genom tidningens artikel om honom.

Publicerad: 26 mars, 2021, 18:08

  • Svenska

Läs även

Napoleon Palison vill att Nya Tider raderar en artikel på vår hemsida som publicerades den 20 december 2019, där han nämns. Han anser att den utgör grovt förtal, alternativt förtal av normalgraden, då den pekar ut honom som ”brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt”. Han argumenterar bland annat för att han inte är en offentlig person.

Vid publicering skall allmänhetens intresse av uppgifterna vägas mot den enskildes integritet och rätt till privatliv. Vid bedömningen skall man bland annat ta hänsyn till brottets allvar och om personen är offentlig person eller inte.

Den aktuella artikeln handlar främst om Napoleons far, Stefan Palison, som var ordförande för Romernas riksförbund och även rådgivare i Delegationen för romska frågor inom regeringskansliet.

Romernas riksförbund är en av de organisationer som har till uppgift att värna romers intressen i Sverige, en verksamhet som finansieras av skattebetalarna med cirka 700 000 kronor per år. En viktig del i denna verksamhet är att motarbeta fördomar, bland annat om romers kriminalitet.

Man förväntar sig då förstås att åtminstone ordföranden för Romernas riksförbund och hans familj ska anstränga sig för att motbevisa dessa fördomar. Vår granskning visar dock att Stefan Palison själv dömdes i november 2012 för häleri och narkotikabrott vid Hässleholms tingsrätt.

Ändå fick han året därpå beklaga sig i media över polisens ”romregister”:

– Vi romer är inte terrorister. Vi placerar inte ut bomber. Polisen ska inte behöva registrera oss som de gör. Det ska inte vara som under Nazityskland. Det är svårt att tänka att vi lever i ett demokratiskt land när vi blir förföljda och registrerade. Jag blir rädd, skrämd och kränkt, sade Stefan Palison till Expressen 2013.

Alla som var med i ”romregistret” fick 35 000 kronor i skadestånd av staten. Många politiker och opinionsbildare ansåg det avskyvärt att polisen hade kartlagt hela familjer och klaner. Låt oss därför titta på familjen Palison.

Stefan Palison dömdes även för snatteri 2017 och för stöld 2018. Av hans åtta barn har tre utvandrat och ett avlidit. Av de återstående fyra har tre dömts för brott under åren 2014-2019 som vi granskat i vår artikel. De tre är alla döttrar och har dömts för snatteri och butiksstölder. Även en sonson som bor på samma adress är dömd för stöld, försök till stöld och ringa narkotikabrott. Hustrun är dömd för stöld, snatteri och osant intygande.

Det brott vi beskriver mer i detalj rör två av Stefan Palisons utvandrade barn, Napoleon och Angelika. Syskonen hade återkommit till Sverige, närmare bestämt Lund, där de slitit in Napoleons före detta sambo Elisabet i en bil och utsatt henne för en tortyrliknande misshandel. Bland annat klippte de av hennes hår, något man enligt romsk tradition måste göra när en kvinna varit otrogen. Hon lyckades efter en tid slita sig ur deras grepp och kravla ur bilen, och när andra bilister började undra vad som stod på åkte syskonen iväg.

Stefan Palison har i efterhand försökt förmå Elisabet att ta tillbaka anmälan och i stället ”komma överens på romska sättet”. Bland annat ska han ha sagt, enligt domstolshandlingarna: ”Det går rykten överallt och folk pratar om det som hänt. Att det inte var så farligt. Man klippte bara lite.”

Stefan Palison säger sig i vittnesförhör ha bevis för att Elisabet varit otrogen och säger att hon även drivit en sorts bordell i Norge. Nya Tiders granskning visade för övrigt att Elisabet också är dömd för stöld, vid minst tre tillfällen fram till 2019.
I förhör berättar Stefan vidare om den romska seden:

– Och om en kvinna är otrogen så är det bland romer så att man får håret klippt. Det är inget man väljer själv utan det är en regel.
Syskonen Palison dömdes för misshandel och människorov, mindre grovt brott. Napoleon dömdes även för olaga hot, ringa narkotikabrott, skadegörelse och häleriförseelse. Straffet stannade vid 1 år och 2 månader för Angelika respektive 1 år och 4 månaders fängelse för Napoleon.

Napoleon har dessutom dömts till ett längre fängelsestraff i Norge, för grov narkotikasmuggling och grovt häleri.

Brotten i sig är så pass allvarliga att det motiverar en pub­licering.

Hur är det då med Napoleon Palison som offentlig person?

År 2011 blev han inbjuden till Regeringskansliet som rep­resentant för International Romani Union Norden. Namnet registrerades som varumärke av samma organisation 2015, med Napoleon Palison som ombud. Detta samtidigt som han satt i fängelse i Norge.

Fadern Stefan Palison hade varit med och grundat Romernas riksförbund 1972, då under namnet Nordiska zigenarrådet, när staten började ge bidrag till sådana föreningar. När han dömdes för häleri och narkotikabrott 2013 blev riksförbundet vilande – tills sonen Napoleon Palison blev fri den 9 september 2018, efter att ha tillbringat fem år på anstalt.

Två veckor senare hade han blåst liv i Romernas riksförbund. Han blev själv ordförande, mamma fick sitta med i styrelsen och en av systrarna fick bli kassör – bara två dagar innan hon dömdes till sex månaders fängelse för en serie butiksstölder.

Det hela gick vägen. Länsstyrelsen i Stockholm beviljade Romernas riksförbund 50 745 kronor i statsbidrag för 2019.
I sitt brev som Napoleon Palison tillsänt Nya Tider via sin advokat, menar han att han lider skada av vår publicering och kan ha rätt till skadestånd.

Nya Tider anser att det är viktigt att gränserna mellan å ena sida allmänhetens intresse att få veta vilka personer det är som sponsras med skattepengar och å andra sidan privatlivets helgd klargörs. Vi välkomnar därför en rättprocess och kommer i så fall att rapportera utförligt från den, där vi klargör våra argument.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Ljusskygga vänsterterrorister exponeras

LEDAREUnder många år har extremvänstern kunnat begå våldsdåd mot oliktänkande och sabotera valkampanjer utan någon större risk. De har åtnjutit moraliskt skydd av systemmedias meningsfränder och ekonomiskt stöd via generösa bidrag via olika vänsterkulturella projekt som slussat pengarna vidare. Denna härva håller nu på att rullas upp genom webb-tv-kanalen Exakt24:s grävande arbete.

Hur förbereder man sig för en sannolik kommande inflation och matbrist?

LEDAREFör alla oss som redan sett de tydliga tecknen på vart vi är på väg och utifrån historien förstår hur svår situationen snabbt kan bli, så är det frågan i rubriken som överskuggar allt annat. I denna ledare försöker vi på ett mycket övergripande sätt besvara denna högaktuella fråga i förhoppningen att det kan hjälpa och inspirera våra läsare att agera och i tid.

Gå till arkivet

Send this to a friend