Skip to Content

Stefan Palison (i hatt) var ordförande för Romernas riksförbund, men sonen Napoleon tog över över efter att Stefan dömts för häleri och narkotikabrott. Det visar sig att Napoleon redan var dömd för grov narkotikasmuggling och grovt häleri när han tog över ordförandeklubban. Skärmavbild Nya Tiders nätupplaga 2019-12-20.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Kriminell romsk företrädare kräver att Nya Tider raderar artikel

PappersupplaganNya Tider v. 12

Napoleon Palison, 35, är bland annat dömd för människorov, misshandel, grovt häleri och grovt narkotikabrott. Han är också ordförande för Romernas riksförbund. Men via sin advokat låter han meddela Nya Tider att han anser sig förtalad genom tidningens artikel om honom.

Publicerad: 26 mars, 2021, 18:08

  • Svenska

Läs även

Napoleon Palison vill att Nya Tider raderar en artikel på vår hemsida som publicerades den 20 december 2019, där han nämns. Han anser att den utgör grovt förtal, alternativt förtal av normalgraden, då den pekar ut honom som ”brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt”. Han argumenterar bland annat för att han inte är en offentlig person.

Vid publicering skall allmänhetens intresse av uppgifterna vägas mot den enskildes integritet och rätt till privatliv. Vid bedömningen skall man bland annat ta hänsyn till brottets allvar och om personen är offentlig person eller inte.

Den aktuella artikeln handlar främst om Napoleons far, Stefan Palison, som var ordförande för Romernas riksförbund och även rådgivare i Delegationen för romska frågor inom regeringskansliet.

Romernas riksförbund är en av de organisationer som har till uppgift att värna romers intressen i Sverige, en verksamhet som finansieras av skattebetalarna med cirka 700 000 kronor per år. En viktig del i denna verksamhet är att motarbeta fördomar, bland annat om romers kriminalitet.

Man förväntar sig då förstås att åtminstone ordföranden för Romernas riksförbund och hans familj ska anstränga sig för att motbevisa dessa fördomar. Vår granskning visar dock att Stefan Palison själv dömdes i november 2012 för häleri och narkotikabrott vid Hässleholms tingsrätt.

Ändå fick han året därpå beklaga sig i media över polisens ”romregister”:

– Vi romer är inte terrorister. Vi placerar inte ut bomber. Polisen ska inte behöva registrera oss som de gör. Det ska inte vara som under Nazityskland. Det är svårt att tänka att vi lever i ett demokratiskt land när vi blir förföljda och registrerade. Jag blir rädd, skrämd och kränkt, sade Stefan Palison till Expressen 2013.

Alla som var med i ”romregistret” fick 35 000 kronor i skadestånd av staten. Många politiker och opinionsbildare ansåg det avskyvärt att polisen hade kartlagt hela familjer och klaner. Låt oss därför titta på familjen Palison.

Stefan Palison dömdes även för snatteri 2017 och för stöld 2018. Av hans åtta barn har tre utvandrat och ett avlidit. Av de återstående fyra har tre dömts för brott under åren 2014-2019 som vi granskat i vår artikel. De tre är alla döttrar och har dömts för snatteri och butiksstölder. Även en sonson som bor på samma adress är dömd för stöld, försök till stöld och ringa narkotikabrott. Hustrun är dömd för stöld, snatteri och osant intygande.

Det brott vi beskriver mer i detalj rör två av Stefan Palisons utvandrade barn, Napoleon och Angelika. Syskonen hade återkommit till Sverige, närmare bestämt Lund, där de slitit in Napoleons före detta sambo Elisabet i en bil och utsatt henne för en tortyrliknande misshandel. Bland annat klippte de av hennes hår, något man enligt romsk tradition måste göra när en kvinna varit otrogen. Hon lyckades efter en tid slita sig ur deras grepp och kravla ur bilen, och när andra bilister började undra vad som stod på åkte syskonen iväg.

Stefan Palison har i efterhand försökt förmå Elisabet att ta tillbaka anmälan och i stället ”komma överens på romska sättet”. Bland annat ska han ha sagt, enligt domstolshandlingarna: ”Det går rykten överallt och folk pratar om det som hänt. Att det inte var så farligt. Man klippte bara lite.”

Stefan Palison säger sig i vittnesförhör ha bevis för att Elisabet varit otrogen och säger att hon även drivit en sorts bordell i Norge. Nya Tiders granskning visade för övrigt att Elisabet också är dömd för stöld, vid minst tre tillfällen fram till 2019.
I förhör berättar Stefan vidare om den romska seden:

– Och om en kvinna är otrogen så är det bland romer så att man får håret klippt. Det är inget man väljer själv utan det är en regel.
Syskonen Palison dömdes för misshandel och människorov, mindre grovt brott. Napoleon dömdes även för olaga hot, ringa narkotikabrott, skadegörelse och häleriförseelse. Straffet stannade vid 1 år och 2 månader för Angelika respektive 1 år och 4 månaders fängelse för Napoleon.

Napoleon har dessutom dömts till ett längre fängelsestraff i Norge, för grov narkotikasmuggling och grovt häleri.

Brotten i sig är så pass allvarliga att det motiverar en pub­licering.

Hur är det då med Napoleon Palison som offentlig person?

År 2011 blev han inbjuden till Regeringskansliet som rep­resentant för International Romani Union Norden. Namnet registrerades som varumärke av samma organisation 2015, med Napoleon Palison som ombud. Detta samtidigt som han satt i fängelse i Norge.

Fadern Stefan Palison hade varit med och grundat Romernas riksförbund 1972, då under namnet Nordiska zigenarrådet, när staten började ge bidrag till sådana föreningar. När han dömdes för häleri och narkotikabrott 2013 blev riksförbundet vilande – tills sonen Napoleon Palison blev fri den 9 september 2018, efter att ha tillbringat fem år på anstalt.

Två veckor senare hade han blåst liv i Romernas riksförbund. Han blev själv ordförande, mamma fick sitta med i styrelsen och en av systrarna fick bli kassör – bara två dagar innan hon dömdes till sex månaders fängelse för en serie butiksstölder.

Det hela gick vägen. Länsstyrelsen i Stockholm beviljade Romernas riksförbund 50 745 kronor i statsbidrag för 2019.
I sitt brev som Napoleon Palison tillsänt Nya Tider via sin advokat, menar han att han lider skada av vår publicering och kan ha rätt till skadestånd.

Nya Tider anser att det är viktigt att gränserna mellan å ena sida allmänhetens intresse att få veta vilka personer det är som sponsras med skattepengar och å andra sidan privatlivets helgd klargörs. Vi välkomnar därför en rättprocess och kommer i så fall att rapportera utförligt från den, där vi klargör våra argument.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Gå till arkivet

Send this to a friend