Skip to Content

Religiösa symboler. Enligt Håkan Linnarsson (S) ska inte kors synas eftersom det kan göra att vissa känner sig ovälkomna, men att muslimsk slöja visas upp i vårdens informationsbroschyr anser han vara viktigt för mångfalden. Bild höger: Region Västs hemsida Bild vänster: Håkan Linnarsson (S), politiker i Region Väst och själv verksam i vården. Foto: Lena Dahlström/Region Väst
INRIKES

Kristna tecken bort från vården – men muslimska går bra

PappersupplaganNya Tider v. 44

Vänsterpartiet har begärt att andaktsrummen i regionens sjukhus gömmer undan kors och andra kristna symboler. Regionstyrelsen har skickat förslaget på remiss, och Håkan Linnarsson (S) säger till Nya Tider att det ingår i de mänskliga rättigheterna att slippa se kors på sjukhus. Muslimska symboler behövs dock för att ”spegla mångfalden”.

Publicerad: 4 november, 2017, 18:27

 • Svenska

Läs även

Tidigare har Migrationsverket varit i blåsväder när tolkarna förbjöds att bära kors, medan slöja gick fortsatt bra. Nu har sjukvården i Västra Götaland liknande planer. Den 29 november 2016 väcktes frågan av sex vänsterpartister, däribland Marjan Garmroudi från Iran som förra året föreläste på temat ”Feminism bakom slöjan”.

Vänsterpartiets förslag har nu fått gehör hos övriga politiker i regionstyrelsen som skickat förslaget för ytterligare utredning. Håkan Linnarsson (S) tillhör dem som hyllar förslaget och anser att det i dag begås ett brott mot de mänskliga rättigheterna genom att tillåta synliga kors i offentliga rum, och att dessa därför behöver rensas ut.

Rum byggs om för att dölja kristen symbol

Det finns 18 större sjukhus i regionen där det i vissa finns flera andaktsrum. Liknande rum finns också i regionens andra vårdinrättningar. Rummen ska enligt förslaget byggas om genom att nuvarande inredning tas bort och ersätts med väggskåp och annan neutral utformning. Det är oklart exakt hur många rum som behöver byggas om på detta sätt, men utifrån antalet sjukhus i regionen är det i vart fall åtminstone drygt tjugo.

Samtliga remissinstanser har varit positiva till förslaget. I regionstyrelsens protokoll konstateras dock att ”ingen av remissinstanserna uttalar sig om finansiering” och vill därför att den fortsatta utredningen också ska ta ställning till varifrån resurser ska tas för att bygga om rummen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jävla skitsamhälle

  Det ingår även i de mänskliga rättigheterna att slippa höra vänsterpartiet överhuvudtaget uttala sig.

 • Kommer jag in på sjukhuset och en person har muslimska symboler ber jag att få annan personal.

  • hej san

   Ja uuh för satans religion och dess anhängare

 • Gudrun Gremnes

  Muslimer – Kristne 1 – 0

  • latmask

   Halva det svenska laget består av nykommunister (kulturmarxister) och de gör avsiktliga självmål då och då. Det finns en SD:are med i laget som högerytter men han får aldrig bollen som alltid spelas på vänster planhalva. I målet står Antje(krist) Jackelén. Varje gång muslimerna anfaller ropar hen ”Gud är större” och går ur målet.

  • latmask

   Jag försökte förklara situationen med en fotbollsallegori men den blev tydligen för stark för NT.

  • hej san

   Islam vinner denna onda värld, men det finns ett helvete också

 • Vielfrass

  Ge en muslim lillfingret och muslimen kommer att slita av dig hela armen . Och ang. Håkan Linnarsson så kan man bara beskriva ”hen” som en ren femtekolonnare . . . X( .

 • Gunnel Gomér

  På t ex flygplatser är det vanligt med ”neutrala” andaktsrum för bön eller kontemplation. Där är stilla och vackert, men utan religiösa symboler.

  Vi har människor av mångahanda tro som patienter eller anhöriga nuförtiden. Vi som är lite äldre vet också att Sverige tidigare hade många invånare som avskydde ”svartkappor”, dvs svenska kyrkans prästerskap. P g a tidigare förtryck. De skydde kristna kyrkrum också. Och avvisade bryskt sjukhusprästerna.

  Inget säger att ett stort sjukhus inte har plats för två andaktsrum. Ett kristet och ett neutralt. Det är mitt förslag.
  Det kristna rummet behöver då olika typer av kors. Den typ av kors vi har används inte av hela kristenheten. Inte av de ortodoxa och inte av kristna från MellanÖstern.

  • hej san

   Herren Jesus Kristus lär ha sagt att KORSET ÄGER ALL MAKT GENTEMOT DJÄVULEN

 • Vargen_2015

  Innebär detta då att Kristna som vill sörja en avliden i andaktsrummet nu måste falla på knä med röven i luften och sörja sina döda till Allah??

  • hej san

   Allah betyder FÖRBANNELSE och det är från ett gammalt hebreiskt ord

 • Vargen_2015

  Av ren praxis undanber jag mig vård av personal som bär religiösa symboler över lag. jag vill ha vård av personal som sätter sin yrkesheder och sitt vårdkall FÖRE sin religiösa övertygelse, PÅ ett sjukhus behöver jag vård och inte handpåläggning av religiösa kvackare.

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend