Skip to Content

Religiösa symboler. Enligt Håkan Linnarsson (S) ska inte kors synas eftersom det kan göra att vissa känner sig ovälkomna, men att muslimsk slöja visas upp i vårdens informationsbroschyr anser han vara viktigt för mångfalden. Bild höger: Region Västs hemsida Bild vänster: Håkan Linnarsson (S), politiker i Region Väst och själv verksam i vården. Foto: Lena Dahlström/Region Väst
INRIKES

Kristna tecken bort från vården – men muslimska går bra

PappersupplaganNya Tider v. 44

Vänsterpartiet har begärt att andaktsrummen i regionens sjukhus gömmer undan kors och andra kristna symboler. Regionstyrelsen har skickat förslaget på remiss, och Håkan Linnarsson (S) säger till Nya Tider att det ingår i de mänskliga rättigheterna att slippa se kors på sjukhus. Muslimska symboler behövs dock för att ”spegla mångfalden”.

Publicerad: 4 november, 2017, 18:27

 • Svenska

Läs även

Tidigare har Migrationsverket varit i blåsväder när tolkarna förbjöds att bära kors, medan slöja gick fortsatt bra. Nu har sjukvården i Västra Götaland liknande planer. Den 29 november 2016 väcktes frågan av sex vänsterpartister, däribland Marjan Garmroudi från Iran som förra året föreläste på temat ”Feminism bakom slöjan”.

Vänsterpartiets förslag har nu fått gehör hos övriga politiker i regionstyrelsen som skickat förslaget för ytterligare utredning. Håkan Linnarsson (S) tillhör dem som hyllar förslaget och anser att det i dag begås ett brott mot de mänskliga rättigheterna genom att tillåta synliga kors i offentliga rum, och att dessa därför behöver rensas ut.

Rum byggs om för att dölja kristen symbol

Det finns 18 större sjukhus i regionen där det i vissa finns flera andaktsrum. Liknande rum finns också i regionens andra vårdinrättningar. Rummen ska enligt förslaget byggas om genom att nuvarande inredning tas bort och ersätts med väggskåp och annan neutral utformning. Det är oklart exakt hur många rum som behöver byggas om på detta sätt, men utifrån antalet sjukhus i regionen är det i vart fall åtminstone drygt tjugo.

Samtliga remissinstanser har varit positiva till förslaget. I regionstyrelsens protokoll konstateras dock att ”ingen av remissinstanserna uttalar sig om finansiering” och vill därför att den fortsatta utredningen också ska ta ställning till varifrån resurser ska tas för att bygga om rummen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jävla skitsamhälle

  Det ingår även i de mänskliga rättigheterna att slippa höra vänsterpartiet överhuvudtaget uttala sig.

 • Kommer jag in på sjukhuset och en person har muslimska symboler ber jag att få annan personal.

  • hej san

   Ja uuh för satans religion och dess anhängare

 • Gudrun Gremnes

  Muslimer – Kristne 1 – 0

  • latmask

   Halva det svenska laget består av nykommunister (kulturmarxister) och de gör avsiktliga självmål då och då. Det finns en SD:are med i laget som högerytter men han får aldrig bollen som alltid spelas på vänster planhalva. I målet står Antje(krist) Jackelén. Varje gång muslimerna anfaller ropar hen “Gud är större” och går ur målet.

  • latmask

   Jag försökte förklara situationen med en fotbollsallegori men den blev tydligen för stark för NT.

  • hej san

   Islam vinner denna onda värld, men det finns ett helvete också

 • Vielfrass

  Ge en muslim lillfingret och muslimen kommer att slita av dig hela armen . Och ang. Håkan Linnarsson så kan man bara beskriva “hen” som en ren femtekolonnare . . . X( .

 • Gunnel Gomér

  På t ex flygplatser är det vanligt med “neutrala” andaktsrum för bön eller kontemplation. Där är stilla och vackert, men utan religiösa symboler.

  Vi har människor av mångahanda tro som patienter eller anhöriga nuförtiden. Vi som är lite äldre vet också att Sverige tidigare hade många invånare som avskydde “svartkappor”, dvs svenska kyrkans prästerskap. P g a tidigare förtryck. De skydde kristna kyrkrum också. Och avvisade bryskt sjukhusprästerna.

  Inget säger att ett stort sjukhus inte har plats för två andaktsrum. Ett kristet och ett neutralt. Det är mitt förslag.
  Det kristna rummet behöver då olika typer av kors. Den typ av kors vi har används inte av hela kristenheten. Inte av de ortodoxa och inte av kristna från MellanÖstern.

  • hej san

   Herren Jesus Kristus lär ha sagt att KORSET ÄGER ALL MAKT GENTEMOT DJÄVULEN

 • Vargen_2015

  Innebär detta då att Kristna som vill sörja en avliden i andaktsrummet nu måste falla på knä med röven i luften och sörja sina döda till Allah??

  • hej san

   Allah betyder FÖRBANNELSE och det är från ett gammalt hebreiskt ord

 • Vargen_2015

  Av ren praxis undanber jag mig vård av personal som bär religiösa symboler över lag. jag vill ha vård av personal som sätter sin yrkesheder och sitt vårdkall FÖRE sin religiösa övertygelse, PÅ ett sjukhus behöver jag vård och inte handpåläggning av religiösa kvackare.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend