Skip to Content

Hat och skräck för sanningen karaktäriserar många identitetsgrupper. Foto: Löjesguiden
OPINION: FREDRIK LARSON

Kritik är inte hat

PappersupplaganNya Tider v. 22

Den vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Publicerad: 26 maj, 2020, 16:02

 • Svenska

Läs även

En kvinnlig vän till mig delar en artikel på Facebook om kolloidalt silver från Nya Dagbladet – en alternativ nyhetssida på nätet. Genast dyker kritiska kommentarer upp. ”Nya Dagbladet är en öppet högerextrem och vetenskapsskeptisk sajt med finansiärer baserade i Ukraina och Ryssland.” Min vän har ingen koll på varken alternativ eller vanlig media och tror blint på den aggressiva kritik hon utsätts för.

I samma veva associeras kolloidalt silver med konspirationsteorier, antisemitism och allmän rasism. Artikeln bemöts inte. Istället försöker de smutsa ner hennes person. ”Hur kan du dela dynga från skittidningar som denna?” Skamset raderas inlägget. Hennes poäng likaså. Åsiktspoliserna applåderar. Världen blev mindre.

Hur hamnade vi i detta krig om information?

Mängder av olika grupper har organiserat sig. De gömmer sig bakom en påstått utsatt identitet, bygger upp en ideologisk sköld och reser en mur mot omvärlden. Skuggan faller över dem och de tål inte ljus. Sanning är deras värsta fiende. Religiösa sekter, politiska fanatiker, rasifierade, etniska minoriteter och sexuellt avvikande bildar egna samhällen som ingen har rätt att kritisera. Endast de har tolkningsföreträde. Social justice warriors agerar proxykränkta åt dem och går till angrepp mot avvikande åsikter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fredrik Larson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  En träffande och bra krönika av F. Larson! Det är likaså hög tid att politikerna lär sig vem som är deras arbetsgivare och lyssnar utan att avbryta när de talar. Arbetsgivaren är naturligtvis det svenska folket, tillika de som betalar politikernas alldeles för höga löner, som inte står i samklang med den minimala utbildning som de har bakom sig? Vi måste tillbaka till den tid då vi kunde ringa en myndighet, utan att mötas av, ”just nu är det många som ringer”, eller som numer blir allt vanligare, ”luren kastas i öronen på en” så fort det rör sig om obekväma frågor? I ett privat företag blir det sparken på stående fot! Själv är jag förbannat trött på grötmyndiga politiker som sätter sig på höga hästar, trots att den knappt når upp över hovarna?

 • Dacke

  Såg alldeles nyss ett avsnitt från Samhällsnytts serie (”vägen tillbaka”) om utförsäkrade svenskar och som står utanför den trygghet som vi garanterar för alla asylsökande i vårt land. Lennart Matikainen är programledare och YouTube är kanalen. En helig ilska går genom kroppen då man hör den bristande förståelse myndigheterna har för svenskar som drabbats av sjukdomar som gör att de inte orkar med ett arbetet? Ilskan ökar än mer när en ”annan grupp” kan leva på bidrag hela sitt liv, utan att ha besökt arbetsförmedlingen en enda gång?

  • plexgear

   Folkutbytet går fortare på det sättet! Att sossarna importerar valboskap är ju tydligt för den som vill se! Ca hälften av sossarnas röster i förra valet kom från väljare som inte hade rötterna i Sverige! Det är därför sossarna är så ivriga att slussa in mer väljare för partiet till Sverige. Sverige styrs av partiet och den låtsasopposition som skapats och det är därför som sossarna hatar SD så mycket. SD stör deras makthegemoni och de jobbar intensivt för att bekämpa SD eller inlemma SD och göra det också till ett klientparti för sossarna. För den som tvivlar på det jag skrivit kan ju förklara för mig varför alliansen, när de hade makten, förde i stort sett samma politik som S? Den dag SD blir en del av partiet kommer invandringen drastiskt att minskas ner…Då behöver ju inte valboskapen importeras!

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend