Skip to Content

Van Morrison har tappat kritikernas gunst. Foto: Wikipedia/sahlgoode
UTRIKES

Kritikerhyllade ikonen Van Morrison svartlistad som antisemit efter ny mediekritisk skiva

Digital utgåva

Den nordirländske singer-songwritern och artisten Van Morrisons livsgärning har i princip konstant hyllats i media. Men nu, när han släppt en mediekritisk skiva, har etablerade musikkritiker i stället helt vänt sig mot honom. Han anklagas bland annat för att plötsligt blivit en paranoid och gubbig konspirationsteoretiker, men framförallt för att vara antisemit. Det som upprört mest är en sångtext på nya skivan som beskriver hur en ej namngiven elit styr media.

Publicerad: 23 maj, 2021, 13:41

  • Svenska

Läs även

Van Morrison är en ikon i musiksammanhang. Hans långa karriär har konstant hyllats av musikkritiker men nu har hyllningarna istället förbytts till ohejdat hat. Anledningen är Van Morrisons senaste skiva Latest Record Project vol. 1 utgiven i år. Där ger den 75-årige artisten från Nordirland uttryck för sin skepsis mot företeelser som på senare tid i allt högre grad blivit tabu att kritisera.

I en sångtext som skapat särskilt stort kontrovers beskriver Van Morrison hur en liten elit styr media med uppsåtet att kontrollera opinionen. Och bland skivans totalt 28 låttitlar finns betydligt mer samhällskritik – mot jättekoncerner inom social media, mot övertron på psykoanalyser, mot västerlandets lurade män och mest återkommande – mot dolda maktstrukturer.

Reaktionerna från media har inte låtit vänta på sig och de har varit fullständigt rasande: Van Morrison har över en natt gått från att ha varit popkulturellt helgonförklarad till att bli svartlistad som en mentalsjuk och bitter gubbe. Hans skarpa kritik av Storbritanniens hårda nedstängningar och virusrapportering har spelat in, men i allt väsentligt är det antisemitism som han påstås förmedla. Detta då han på albumet antyder att en ägargrupp inom media styr samhället genom falska narrativ.

En låt om medias ägare väcker ilska

I fokus för spekulationerna om antisemitism står låten They Own The Media. Bara titeln skapade misstankar när den avslöjades. På poppublikationen Stereogums webbplats problematiserades låtens namn då redaktionen nåtts av en pressrelease om det kommande albumet. Skribenten Tom Breihan anade att låten skulle visa sig vara en ”antisemitisk metafor”.

”Kanske är det satir. Kanske så refererar inte titelns ’de’ till någon specifik folkgrupp”, grubblade Breihan över låtnamnet, men påpekade sedan att misstankarna troligen var befogade, då artisten ju också varit kritisk till nedstängningar och ifrågasatt den egentliga graden av dödlighet gällande Covid-19.

I en artikel i Variety från den 7 maj betonades också att det var rimligt att misstänka Van Morrisons för antisemitism i They Own The Media. Journalisterna Antonio Ferme och Ethan Shanfeld har skapat en tio-i-topplista över ”galna” låttexter från albumet och på första plats finner vi också låten om den mystiska gruppering som skulle äga media:

They tell us that ignorance is bliss

I guess for those that control the media it is

They own the media, they control the stories we are told…

Believe it all and youll never get, nеver get wise

To thе truth, cause they control everything you do

Everything you do, everything you do, everything you do

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

KULTUR

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend