Skip to Content

Van Morrison har tappat kritikernas gunst. Foto: Wikipedia/sahlgoode
UTRIKES

Kritikerhyllade ikonen Van Morrison svartlistad som antisemit efter ny mediekritisk skiva

Digital utgåva

Den nordirländske singer-songwritern och artisten Van Morrisons livsgärning har i princip konstant hyllats i media. Men nu, när han släppt en mediekritisk skiva, har etablerade musikkritiker i stället helt vänt sig mot honom. Han anklagas bland annat för att plötsligt blivit en paranoid och gubbig konspirationsteoretiker, men framförallt för att vara antisemit. Det som upprört mest är en sångtext på nya skivan som beskriver hur en ej namngiven elit styr media.

Publicerad: 23 maj, 2021, 13:41

  • Svenska

Läs även

Van Morrison är en ikon i musiksammanhang. Hans långa karriär har konstant hyllats av musikkritiker men nu har hyllningarna istället förbytts till ohejdat hat. Anledningen är Van Morrisons senaste skiva Latest Record Project vol. 1 utgiven i år. Där ger den 75-årige artisten från Nordirland uttryck för sin skepsis mot företeelser som på senare tid i allt högre grad blivit tabu att kritisera.

I en sångtext som skapat särskilt stort kontrovers beskriver Van Morrison hur en liten elit styr media med uppsåtet att kontrollera opinionen. Och bland skivans totalt 28 låttitlar finns betydligt mer samhällskritik – mot jättekoncerner inom social media, mot övertron på psykoanalyser, mot västerlandets lurade män och mest återkommande – mot dolda maktstrukturer.

Reaktionerna från media har inte låtit vänta på sig och de har varit fullständigt rasande: Van Morrison har över en natt gått från att ha varit popkulturellt helgonförklarad till att bli svartlistad som en mentalsjuk och bitter gubbe. Hans skarpa kritik av Storbritanniens hårda nedstängningar och virusrapportering har spelat in, men i allt väsentligt är det antisemitism som han påstås förmedla. Detta då han på albumet antyder att en ägargrupp inom media styr samhället genom falska narrativ.

En låt om medias ägare väcker ilska

I fokus för spekulationerna om antisemitism står låten They Own The Media. Bara titeln skapade misstankar när den avslöjades. På poppublikationen Stereogums webbplats problematiserades låtens namn då redaktionen nåtts av en pressrelease om det kommande albumet. Skribenten Tom Breihan anade att låten skulle visa sig vara en ”antisemitisk metafor”.

”Kanske är det satir. Kanske så refererar inte titelns ’de’ till någon specifik folkgrupp”, grubblade Breihan över låtnamnet, men påpekade sedan att misstankarna troligen var befogade, då artisten ju också varit kritisk till nedstängningar och ifrågasatt den egentliga graden av dödlighet gällande Covid-19.

I en artikel i Variety från den 7 maj betonades också att det var rimligt att misstänka Van Morrisons för antisemitism i They Own The Media. Journalisterna Antonio Ferme och Ethan Shanfeld har skapat en tio-i-topplista över ”galna” låttexter från albumet och på första plats finner vi också låten om den mystiska gruppering som skulle äga media:

They tell us that ignorance is bliss

I guess for those that control the media it is

They own the media, they control the stories we are told…

Believe it all and youll never get, nеver get wise

To thе truth, cause they control everything you do

Everything you do, everything you do, everything you do

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Valet i Sachsen-Anhalt kan ge stor psykologisk effekt inför höstens Förbundsdagsval

UTRIKESNågra dagar inför valet i Sachsen-Anhalt varnar näringslivets organisationer för konsekvenser om AfD blir för stora. Man anser att en valframgång i delstaten den 6 maj mycket väl kan bryta psykologiska barriärer och ge AfD en skjuts i väljaropinionen över hela Tyskland,, som väljer ny Förbundsdag i september.

Gå till arkivet

Send this to a friend