Skip to Content

Stefan Löfven (S), statsminister, kritiseras efter uttalanden om förnedringsrånen. Foton: SVT, Polisen, SD, Riksdagen
INRIKES

Kritikstorm efter Löfvens bortförklaring om förnedringsrånen

PappersupplaganNya Tider v. 9

Personrån där unga med invandrarbakgrund i grupp attackerar svenska ungdomar, med inslag av grov förnedring, ökar stadigt. Antalet anmälda fall av dessa ”förnedringsrån” har mer än fördubblats sedan 2015. Stor uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven när han hävdade att dessa brott är en följd av skatte­sänkningar genomförda av en tidigare borgerlig regering. Hans bortförklaring har ifrågasatts av både den politiska oppositionen och personer med erfarenhet av polisyrket. Nu har Sverigedemokraterna begärt särskild debatt i riksdagen om svenskfientligheten.

Publicerad: 25 februari, 2020, 17:45

 • Svenska

Läs även

Vågen av så kal­la­de förnedringsrån, där förövarna inte nöjer sig med att ta offrets tillhörigheter, utan också förnedrar denne och filmar förloppet, har sedan årsskiftet fått mer uppmärksamhet. Gärningsmännen är unga med invandrarbakgrund, som i grupp attackerar ensamma unga etniska svenskar. Den politiska vänstern har varit ovillig att beröra fenomenets etniska aspekt, men statsminister Stefan Löfvens (S) förklaring till varför det ökar, i Expressen den 12 februari, väckte ändå förvåning:

− Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden.

”Episkt uselt”

Den politiska oppositionen häpnade över vad man såg som en mycket långsökt förklaring. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell skriver på Twitter:

”Rent ut sagt pinsamt av Stefan Löfven att försöka koppla ihop förnedringsrånen med Alliansens jobbskatteavdrag. Snart har S & MP suttit sex år i regering. Ta lite jäkla eget ansvar någon gång istället för att oavsett fråga skylla ifrån er på precis allt och alla. Patetiskt!”

Stefan Löfven (S), statsminister, har uttalat sig om de uppmärksammade förnedringsrånen. Stillbild: SVT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på samma forum:

”Det här är faktiskt sanslöst. Episkt uselt. ’Inga skattesänkningar’ är Löfvens ständiga universallösning. På allt.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Jag ser att man skuggat ansiktena. Förmodligen för att undvika “Olaga integritetsintrång ” .
  Däremot tycks det vara fritt fram för afa-expo att hänga ut folk. På afasidan hängs medlemmarna i Motståndsföreningen ut med foto , namn, personnummer , adress, arbetsplats ,osv.osv..utan att polis stängt ner sidan. Men det är väl skillnad på folk och folk…

  • Lasse Andersson

   Fotot på personens ansikte är maskerat eftersom han är minderårig. Hade personen varit över 18 år gammal så hade fotot inte varit maskerat.

   Mvh

   Moderator Lasse

  • Knutkalas

   sverige finns ju inte inte heller svenskar har man fått höra åtskilliga ggr

 • samuelafugglas

  Det enda som betyder något för Sveriges framtid är att få strypt utplundrade skattepengar till SR/SVT.
  Socialistisk lögnaktig information är långt farligare än Coronaviruset.
  Lögnarna på SR/SVT REPRESENTERAR INTE SVENSKA FOLKET!

 • Jo

  Nej Stefan det beror på Barcelonaavtalet som ni skrev på.Om ni inte hade gjort de så hade det varit lättare att stoppa ockupanterna att komma in i landet.

 • SefastTronde

  Löfvens upprepade pinsamheter, och regeringens fatala handfallenhet borde rimligtvis få även inbitna socialdemokrater att byta parti. S har det inte lätt nu, och inga vettiga människor i de ledande ställningarna.

  • Kentaru

   De som har varit socialdemokraterna trogna under många år är inte nöjda, men de säger att det inte blir någon skillnad om de röstar på något annat parti, och de har helt rätt i det.

 • Old timer

  !988 införde Sverige begreppet “hjärndöd”.

  • Knutkalas

   det hjälpte inte dom lever ändå dom går inte få bort

   • Old timer

    I dessa fall så får man hjälpa till lite…
    Hörru du, här ett sjujäkla krondike….

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend