Krönika: ”Vänster” då och nu

Som SSU-are på 1960-talet kunde jag räkna mig själv som ”vänsterradikal”. I dag är så inte längre fallet. Något har förändrats under det senaste halvseklet. Frågan är i vilken mån det som har förändrats är jag själv eller det svenska samhället och vår politiska debatt.

Begreppet ”vänster” på 60-talet formades av dels den arbetarrörelse som då fanns sedan ett par generationer tillbaka, dels det vänsterpolitiska uppvaknande som inträffat bland unga människor, inspirerat av händelser som gruvstrejken och Vietnamkriget. I skärningspunkten för detta stod den svenske arbetaren. Han blev en gemensam nämnare. Arbetare av kött och blod bar upp fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska partiet. Till detta kom arbetaren som hjälte, den idealbild som ofta förmedlades genom litteratur, musik och teater.

Om jag nu ska försöka ”sätta fingret” på vad det innebar att ”stå till vänster” på den tiden – vad kunde räknas som socialistiska värderingar?
Till att börja med var de kopplade till en arbetarrörelse­moral. Viktiga honnörsord var demokrati och jämlikhet, solidaritet och trygghet. Rättvisa.

I botten låg grundläggande föreställningar och insikter, om att materiellt välstånd förutsatte en fungerande produktion, där var och en hade ett ansvar att anstränga sig och försöka bidra. Det måste skapas resurser för att något ska finnas att fördela.

Medinflytande och politisk makt även för arbetare var något som förpliktade. En klassisk arbetarrörelseparoll var således ”Gör din plikt – kräv din rätt!” Rösträtt förpliktade, varje individ måste sköta sig.

Till detta kom nu nya influenser, inte minst från andra länder. Det gällde internationell solidaritet – arbete för u-landshjälp och avkolonisering, för nedrustning och fred. Anti-imperialism, med avståndstagande från angreppskrig och våld, var en självklar hållning. Detta låg väl i linje med idéer och tradition hos svensk arbetarrörelse: Arbetare i olika länder hade inte skilda intressen, snarare hade man en gemensam fiende i krafter som profiterade på rustningar och krig.

Mer specifikt så fanns det olika strömningar inom vänstern. Den breda utgjordes ju av Socialdemokratin. Sedan fanns från början det moskvatrogna kommunistpartiet (SKP/VPK) som också var representerat i riksdagen. Därutöver fanns det maoistiska KFML/SKP, det stalinistiska KFMLr/KPLMr och det trotskistiska RMF/KAF.

Gemensamt för alla schatteringarna var att man inte reagerade bara mot USA-imperialismen och USA:s krigande i Indokina 1965-72 och Chilekuppen 1973. Man reagerade även på Sovjetunionens nedtryckande av Ungernrevolten 1956 och invasionen av Tjeckoslovakien 1968. Stormakter fick inte begå övergrepp mot andra länder.

I dag är det precis tvärtom. De som nu utger sig för att stå politiskt till vänster representerar raka motsatsen till vad det betydde att stå till vänster för 50 år sedan. Några moment:

1. På vems sida? Förr respekterade vänstern svenska arbetare och ville värna utsatta grupper av svenskar. Nu är det utlänningar och olika minoriteter som står i fokus, och den svenske arbetaren är mest av allt en föraktlig rasist, med fel både hudfärg och kön. Ett extremexempel i detta sammanhang är ju när ”vänstern” ingriper, både juridiskt och med våld på gatan, mot att hemlösa svenskar får hjälp.

2. Politiska metoder. Förr var det självklart att kunna samtala med meningsmotståndare och att respektera principer om yttrandefrihet för alla. Nu ingår våld i den politiska verktygslådan hos delar av vänstern. Så var nog tidigare inte fallet ens bland dem som kallade sig själva kommunister.

3. Krig. Förr stod vänstern för fredsarbete och antiimperialism, nu har det uppstått en ”bombvänster” som bejakar Natos övergrepp på länder som Serbien, Libyen och Syrien. Nu instämmer även ”vänstern” i ryss- och krigshetsen.

Jag har inte ändrat mina ståndpunkter sedan jag på 1960-talet demonstrerade mot USA:s krig i Vietnam. Mina ideal är desamma. Ändå har jag gått från att ha betecknats som vänsterradikal till att nu kallas högerextremist – utan att ideologiskt ha rört mig ur fläcken.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

🟠 KRÖNIKA Det krävs tyvärr mer än analytisk förmåga och insikt för att exakt förstå vad som hände när Donald Trumps administration bestämde sig för att genomföra en av de mest våghalsiga ekonomiska planerna som världen har skådat. Jag är inte ens säker på att det räcker med att befinna sig i Trumps eget huvud för att få ett säkert svar. För den som så önskar har jag räknat upp de olika alternativen i mina ekonomiprogram på Svea Kanal, men i denna krönika finns det inte plats att upprepa dem. Vi kan bara kortfattat dela upp dem i kategorin att Trump har en annan bakomliggande plan, respektive att Trump hela tiden saknat en sådan.

Dags att återinföra dödsstraffet?

Dags att återinföra dödsstraffet?

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO I denna debattartikel resonerar journalisten Bitte Assarmo kring dödsstraff. Ett ämne som känns mer aktuellt är någonsin. Det är över hundra år sedan Sverige avskaffade dödsstraffet och utländska brottslingar kan till och med undvika utvisning om de påstår att de riskerar dödsstraff i sitt hemland. Men behöver det vara så?

Vi är under attack – på alla fronter

Vi är under attack – på alla fronter

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Ungernrevolten 1956, Gula västarna 2018 och global äggkris 2025 är alla händelser som hör ihop på ett både obehagligt men också inspirerande sätt. Vid en första anblick låter det minst sagt långsökt – vad har dessa gemensamt? – men jag försöker i denna okonventionella text indirekt visa att det tyvärr inte är det. När vi lyfter blicken – från vår ofta stressiga vardag, politikens splittrande drama och systemmedias konstanta försök att skrämma och distrahera oss – syns ett monster i bakgrunden så hemskt att de flesta väljer att blunda eller aldrig ens våga titta upp i första taget.

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

🟠 Opinionstext: Åsikter som uttrycks här står skribenten själv för Bidens budget måste förlängas eftersom det inte föreligger en ny från Trumps sida. Trump är märkligt nog mycket angelägen om att en sådan förlängning av Bidens budget skall komma till stånd. Demokraterna – Bidens parti – i kongressen har lika oväntat sagt att de tänker rösta nej. Röstar nej gör också en ledamot som hör till de mest bemärkta i det republikanska lägret, libertarianen Thomas Massie. Trump är mycket upprörd över det. Varför denna röra? Ja, det troligaste svaret är: Israel.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.