Skip to Content

Nobel medaljen. Foto: Adam Baker.
INRIKES

Kronkollapsen: Nobelprisets värde halverat

PappersupplaganNya Tider v. 43

Årets Nobelpristagare får nio miljoner kronor var, men över tid har värdet sjunkit radikalt. För årets amerikanska pristagare har värdet på priset fallit med 40 procent jämfört med år 2011. Jämfört med 1992 har värdet mer än halverats. Det är kronans kollaps mot dollarn som ligger bakom värdeminskningen. Ekonomen Klaus Bernpaintner säger till Nya Tider att det är ironiskt att den institution som delar ut ekonomipriset – Sveriges riksbank – samtidigt är de som bär ansvaret för värdeminskningen.

Publicerad: 25 oktober, 2019, 15:46

 • Svenska

Läs även

Det är det makroekonomiska forskningsinstitutet Capital Economics som rapporterar om Nobelprisets eroderade värde. De rekommenderar amerikanska nobelpristagare att skyndsamt växla in prispengarna till amerikanska dollar för att undvika en ännu större värdeminskning, eftersom kronans fall förväntas fortsätta:

”Den i flera årtionden sjunkande svenska kronan innebär att ett Nobelpris omräknat till amerikanska dollar är värt mindre än hälften av vad det var under tidigt 1990-tal. Med tanke på kronans fortsatta förväntade fall fram till årsskiftet, och att kronan inte bedöms stärkas under medellång sikt, vore det klokt för Nobelpristagare att växla sitt pris till and­ra valutor så fort som möjligt.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Tack nya Tider för att den mycket efterlängtade artikeln kommer på hemsidan, hur bra som helst och tack Mats Ågren.

  I artikeln läser vi följande:
  ”Vi har en enorm inflation, men man mäter bara valda delar av ekonomin där det inte syns så mycket. Alltså eldar man på mer och mer för uppnå sitt tvåprocentsmål, trots att den verkliga inflationen är betydligt högre och alltså knappast kan motivera någon minusränta”.
  Inflation är ju i princip inget annat än ren stöld.

  Kan inte Olle Feltén bena ut frågorna för oss om kronans funktion som betalningsmedel. Vad betyder det egentligen när kronan förlorar sin köpkraft som vi läser i artikeln och vilka indikatorer ingår i inflationsberäkning och varför ingår inte alla för medborgarna påtvingade kostnader. Vi vet ju hur eländigt det blir med levnadsstandarden när köpkraften minskar som i t.ex Venezuela, Zimbabwe och andra av socialisterna ödelagda länder. Men det är själva den MANIPULERANDE VERKSAMHETEN som vi längtar efter att få belyst.

  Jag har länge efterlyst priset på en MATKORG över tid från 1945 och till dags dato. Vi ser ibland hur ”Pensionärsorganisationer” allt emellanåt publicerar priser på varor i olika butiker enkom för att sprida HAT och AVUNDSJUKA hos den åldrande befolkningen. Totalt ointressant, ett svenskt ägg kostar i dag 2,33 Kr/styck.
  Hur mycket kostade ett ägg 1945? Förr fick vi redovisat hur många mantimmar det gick åt för att köpa ett kg smör, hör man talas om det i dag? Däremot har SCB trumpetat ut att svenska folket endast använder 12% av hushållsinkomsterna till livsmedel och det imponerar tydligen på byråkraterna i statsledningen?
  Det kanske skulle väcka en del socialistiska galningar om mathyllorna i TEMPLEN gapade tomma under ett par veckors tid. Varför tar medborgarna allting för givet?

 • samuelafugglas

  Lite svårt att få ihop det om Du inte nämner Nobelprisets nominella värde för alla åren.

  • Mons Bagehot

   Vad är svårt att förstå? Avkasningen på Nobelstiftelsens portfölj har varit dålig pga att de inte velat ta risk.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend