Skip to Content

Nobel medaljen. Foto: Adam Baker.
INRIKES

Kronkollapsen: Nobelprisets värde halverat

PappersupplaganNya Tider v. 43

Årets Nobelpristagare får nio miljoner kronor var, men över tid har värdet sjunkit radikalt. För årets amerikanska pristagare har värdet på priset fallit med 40 procent jämfört med år 2011. Jämfört med 1992 har värdet mer än halverats. Det är kronans kollaps mot dollarn som ligger bakom värdeminskningen. Ekonomen Klaus Bernpaintner säger till Nya Tider att det är ironiskt att den institution som delar ut ekonomipriset – Sveriges riksbank – samtidigt är de som bär ansvaret för värdeminskningen.

Publicerad: 25 oktober, 2019, 15:46

 • Svenska

Läs även

Det är det makroekonomiska forskningsinstitutet Capital Economics som rapporterar om Nobelprisets eroderade värde. De rekommenderar amerikanska nobelpristagare att skyndsamt växla in prispengarna till amerikanska dollar för att undvika en ännu större värdeminskning, eftersom kronans fall förväntas fortsätta:

”Den i flera årtionden sjunkande svenska kronan innebär att ett Nobelpris omräknat till amerikanska dollar är värt mindre än hälften av vad det var under tidigt 1990-tal. Med tanke på kronans fortsatta förväntade fall fram till årsskiftet, och att kronan inte bedöms stärkas under medellång sikt, vore det klokt för Nobelpristagare att växla sitt pris till and­ra valutor så fort som möjligt.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Tack nya Tider för att den mycket efterlängtade artikeln kommer på hemsidan, hur bra som helst och tack Mats Ågren.

  I artikeln läser vi följande:
  “Vi har en enorm inflation, men man mäter bara valda delar av ekonomin där det inte syns så mycket. Alltså eldar man på mer och mer för uppnå sitt tvåprocentsmål, trots att den verkliga inflationen är betydligt högre och alltså knappast kan motivera någon minusränta”.
  Inflation är ju i princip inget annat än ren stöld.

  Kan inte Olle Feltén bena ut frågorna för oss om kronans funktion som betalningsmedel. Vad betyder det egentligen när kronan förlorar sin köpkraft som vi läser i artikeln och vilka indikatorer ingår i inflationsberäkning och varför ingår inte alla för medborgarna påtvingade kostnader. Vi vet ju hur eländigt det blir med levnadsstandarden när köpkraften minskar som i t.ex Venezuela, Zimbabwe och andra av socialisterna ödelagda länder. Men det är själva den MANIPULERANDE VERKSAMHETEN som vi längtar efter att få belyst.

  Jag har länge efterlyst priset på en MATKORG över tid från 1945 och till dags dato. Vi ser ibland hur “Pensionärsorganisationer” allt emellanåt publicerar priser på varor i olika butiker enkom för att sprida HAT och AVUNDSJUKA hos den åldrande befolkningen. Totalt ointressant, ett svenskt ägg kostar i dag 2,33 Kr/styck.
  Hur mycket kostade ett ägg 1945? Förr fick vi redovisat hur många mantimmar det gick åt för att köpa ett kg smör, hör man talas om det i dag? Däremot har SCB trumpetat ut att svenska folket endast använder 12% av hushållsinkomsterna till livsmedel och det imponerar tydligen på byråkraterna i statsledningen?
  Det kanske skulle väcka en del socialistiska galningar om mathyllorna i TEMPLEN gapade tomma under ett par veckors tid. Varför tar medborgarna allting för givet?

 • samuelafugglas

  Lite svårt att få ihop det om Du inte nämner Nobelprisets nominella värde för alla åren.

  • Mons Bagehot

   Vad är svårt att förstå? Avkasningen på Nobelstiftelsens portfölj har varit dålig pga att de inte velat ta risk.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend