Skip to Content

Nobel medaljen. Foto: Adam Baker.
INRIKES

Kronkollapsen: Nobelprisets värde halverat

PappersupplaganNya Tider v. 43

Årets Nobelpristagare får nio miljoner kronor var, men över tid har värdet sjunkit radikalt. För årets amerikanska pristagare har värdet på priset fallit med 40 procent jämfört med år 2011. Jämfört med 1992 har värdet mer än halverats. Det är kronans kollaps mot dollarn som ligger bakom värdeminskningen. Ekonomen Klaus Bernpaintner säger till Nya Tider att det är ironiskt att den institution som delar ut ekonomipriset – Sveriges riksbank – samtidigt är de som bär ansvaret för värdeminskningen.

Publicerad: 25 oktober, 2019, 15:46

 • Svenska

Läs även

Det är det makroekonomiska forskningsinstitutet Capital Economics som rapporterar om Nobelprisets eroderade värde. De rekommenderar amerikanska nobelpristagare att skyndsamt växla in prispengarna till amerikanska dollar för att undvika en ännu större värdeminskning, eftersom kronans fall förväntas fortsätta:

”Den i flera årtionden sjunkande svenska kronan innebär att ett Nobelpris omräknat till amerikanska dollar är värt mindre än hälften av vad det var under tidigt 1990-tal. Med tanke på kronans fortsatta förväntade fall fram till årsskiftet, och att kronan inte bedöms stärkas under medellång sikt, vore det klokt för Nobelpristagare att växla sitt pris till and­ra valutor så fort som möjligt.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Tack nya Tider för att den mycket efterlängtade artikeln kommer på hemsidan, hur bra som helst och tack Mats Ågren.

  I artikeln läser vi följande:
  “Vi har en enorm inflation, men man mäter bara valda delar av ekonomin där det inte syns så mycket. Alltså eldar man på mer och mer för uppnå sitt tvåprocentsmål, trots att den verkliga inflationen är betydligt högre och alltså knappast kan motivera någon minusränta”.
  Inflation är ju i princip inget annat än ren stöld.

  Kan inte Olle Feltén bena ut frågorna för oss om kronans funktion som betalningsmedel. Vad betyder det egentligen när kronan förlorar sin köpkraft som vi läser i artikeln och vilka indikatorer ingår i inflationsberäkning och varför ingår inte alla för medborgarna påtvingade kostnader. Vi vet ju hur eländigt det blir med levnadsstandarden när köpkraften minskar som i t.ex Venezuela, Zimbabwe och andra av socialisterna ödelagda länder. Men det är själva den MANIPULERANDE VERKSAMHETEN som vi längtar efter att få belyst.

  Jag har länge efterlyst priset på en MATKORG över tid från 1945 och till dags dato. Vi ser ibland hur “Pensionärsorganisationer” allt emellanåt publicerar priser på varor i olika butiker enkom för att sprida HAT och AVUNDSJUKA hos den åldrande befolkningen. Totalt ointressant, ett svenskt ägg kostar i dag 2,33 Kr/styck.
  Hur mycket kostade ett ägg 1945? Förr fick vi redovisat hur många mantimmar det gick åt för att köpa ett kg smör, hör man talas om det i dag? Däremot har SCB trumpetat ut att svenska folket endast använder 12% av hushållsinkomsterna till livsmedel och det imponerar tydligen på byråkraterna i statsledningen?
  Det kanske skulle väcka en del socialistiska galningar om mathyllorna i TEMPLEN gapade tomma under ett par veckors tid. Varför tar medborgarna allting för givet?

 • samuelafugglas

  Lite svårt att få ihop det om Du inte nämner Nobelprisets nominella värde för alla åren.

  • Mons Bagehot

   Vad är svårt att förstå? Avkasningen på Nobelstiftelsens portfölj har varit dålig pga att de inte velat ta risk.

Penningpolitiken spetsas till – räntan kan höjas till 0 procent

ANALYSDen 18 december har Riksbankens direktion sitt nästa penningpolitiska möte. Sannolikt avslutas då det ganska oortodoxa och outredda vågspelet med negativ reporänta i Sverige. Många finansstrateger på de svenska storbankerna uttalade sig tämligen tvärsäkert om att vi inte skulle få någon höjning av räntan i år, efter det förra penningpolitiska mötet i september, då Riksbanken behöll minusräntan på -0,25 procent. På senare tid har dock tonläget ändrats påtagligt och allt fler börjar svänga i retoriken inför det beslut som kommer nästa vecka.

Pojke HMF-åtalad för Spotifylista

INRIKESEn pojke åtalas för hets mot folkgrupp på grund av en Spotifylista med namnet ”Vit makt, n*gerslakt”. Listan namngav han 2018, då han var 15 år gammal. Det är första gången som någon åtalas på grund av en titel på en musiklista på streaming­tjänsten. Spotify, som inte säger sig censurera sin tjänst även om visst material skulle kunna uppfattas som stötande, har trots det genom åren raderat många artister och podcasts på just de grunderna.

Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar

INRIKESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar för att skydda sig från aktivitet i sociala medier och förkunna för medborgarna ”vad som gäller”. Det säger han i en intervju med SR Ekot.

Stockholms domprost stöttar böneutrop i norrländsk landsortskyrka – gillar även islamister på Facebook

INRIKESLördagen den 7 december hölls en interreligiös konsert i en kyrka i Korpilombolo i Norrbotten. Konserten innehöll bland annat muslimska böneutrop, något som den lokale prästen såg som en viktig värdemarkör i kyrkans mångfaldsarbete. Konserten fick dessutom moralisk uppbackning av Stockholms domprost Hans Ulfvebrand, som efter granskning från Nya Tider visar sig gilla den islamistiska organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, ledd av den kvinnofientlige islamisten tillika före detta miljöpartisten Yasri Khan.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

”Elever och föräldrar är respektlösa mot lärarna”

UTBILDNINGRespektlösa elever och föräldrar som är oförskämda kravmaskiner. Det är rektorn Mikael Hakolas dom rörande arbetsmiljön för svenska lärare och rektorer. För Nya Tider berättar han nu om den chock som mötte honom när han som finsk rektor flyttade till Sverige för att arbeta. Dessutom framhäver han gärna läropliktens fördelar jämfört med skolplikt.

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

INRIKESDen gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Gå till arkivet

Send this to a friend