Skip to Content

Loreen vann Eurovision Song Contest 2012 och Nya Tider mötte upp när hon landade på Arlanda. År 2017 försökte hon föra fram ett politiskt budskap, men ingen förstod vad hon ville få fram. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kulturdebatt: Musiken och eliten

PappersupplaganNya Tider v. 8

Just nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Publicerad: 20 februari, 2020, 11:27

  • Svenska

Läs även

År 1979 avhölls Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm. En enkel produktion av Sveriges Radio. Artister som Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Magnus Uggla, Adolphson & Falk och Eva Dahlgren uppträdde första gången för en större publik. Stämningen är munter, programledare Ulf Elving är lugn och opretentiös. Tävlingen sker under en kväll. Vinnaren blir Ted Gärdestad med låten ”Satellit”, som också representerar Sverige i Eurovision Song Contest (ESC) samma år och får ett folkligt genombrott.

Året efter bildas bolaget SVT, som tar över konceptet, och festivalen blir en uppskattad tävling för svenska folket. Bidragen skrivs alltid på svenska och framförs med musiker som spelar på riktigt och en dirigentledd orkester. I direktsändning. Inga autotuner, inget förinspelat, inga åmande dansshower runt artisten.

Varje land representerat i ESC sjunger på sitt eget språk och alla får sin egen kulturella särprägel. Mångfalden är också charmen med tävlingen. Många svenska artister har fått stora genombrott när de medverkat i tävlingen. ABBA, Lasse Berghagen, Tommy Körberg och Carola Häggkvist inte minst – som vann tävlingen 1991 med ”Fångad av en stormvind”. Hon kammade även hem segern i ESC. Schlagern lockar även gayrörelsen, som älskar flärd och primadonnalika ikoner, vilket långsamt kom att påverka uppträdandena att vara mer show och yta än innehåll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fredrik Larson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Barn, inte fru” kräver förbud mot ingiften

KRÖNIKAMånga läsare har nog uppmärksammat annonser där stiftelsen Plan International Sverige tar upp hedersförtryck i världen och skriver ”Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig”. På deras hemsida kan man läsa att detta är den svenska delen av organisationen Plan International som är aktiv i 75 länder och att man kan bli fadder till en flicka någonstans i världen för att denna ska få utbildning och slippa bli bortgift som barn.

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politikernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Gå till arkivet

Send this to a friend