Skip to Content

Loreen vann Eurovision Song Contest 2012 och Nya Tider mötte upp när hon landade på Arlanda. År 2017 försökte hon föra fram ett politiskt budskap, men ingen förstod vad hon ville få fram. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kulturdebatt: Musiken och eliten

PappersupplaganNya Tider v. 8

Just nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Publicerad: 20 februari, 2020, 11:27

  • Svenska

Läs även

År 1979 avhölls Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm. En enkel produktion av Sveriges Radio. Artister som Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Magnus Uggla, Adolphson & Falk och Eva Dahlgren uppträdde första gången för en större publik. Stämningen är munter, programledare Ulf Elving är lugn och opretentiös. Tävlingen sker under en kväll. Vinnaren blir Ted Gärdestad med låten ”Satellit”, som också representerar Sverige i Eurovision Song Contest (ESC) samma år och får ett folkligt genombrott.

Året efter bildas bolaget SVT, som tar över konceptet, och festivalen blir en uppskattad tävling för svenska folket. Bidragen skrivs alltid på svenska och framförs med musiker som spelar på riktigt och en dirigentledd orkester. I direktsändning. Inga autotuner, inget förinspelat, inga åmande dansshower runt artisten.

Varje land representerat i ESC sjunger på sitt eget språk och alla får sin egen kulturella särprägel. Mångfalden är också charmen med tävlingen. Många svenska artister har fått stora genombrott när de medverkat i tävlingen. ABBA, Lasse Berghagen, Tommy Körberg och Carola Häggkvist inte minst – som vann tävlingen 1991 med ”Fångad av en stormvind”. Hon kammade även hem segern i ESC. Schlagern lockar även gayrörelsen, som älskar flärd och primadonnalika ikoner, vilket långsamt kom att påverka uppträdandena att vara mer show och yta än innehåll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fredrik Larson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Jag har inte sett en endaste minut . Det är nog ändå inga trallvänliga bitar…
    Den enda svenska artist jag tittar på är Måns Zelmerlöv…som är befriande fri från politiska utspel och pekpinnar..

    Dessa små nippertippor som brukar hyllas numera är avskyvärda små mobbare..vänsterextrema dockor som slänger ur sig marxistiska floskler…..vad dom behöver är minsann inga ” följare ” och reklaminkomster –nej..ris och rotting –lära sig veta hut och skickas ut i jordbruksarbete –Det är vad dom behöver.

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

Vad mobilzombie-föräldrar lär sina barn: Du är ingen

OPINION: JULIA CAESARÖverallt ser vi dem: människor som går omkring som fjärrstyrda zombies, oavbrutet fjättrade vid en mobiltelefon i handen. Det gäller även föräldrar som är tillsammans med sina barn. Mobilstirrandet är en form av missbruk, och det skadar barnets utveckling. All tidig utveckling sker i samspelet mellan barn och föräldrar. Utan ett ”du” kan inget ”jag” bli till.

Mutor till migranter för att återvända hem: En halvmesyr vi kan vara utan

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEU ska erbjuda migranter i flyktingläger på de grekiska öarna 2 000 euro, drygt 20 000 kronor, för att återvända till sina hemländer. Det är en patetisk halvmesyr som inte går att motivera vare sig moraliskt eller praktiskt.

Coronahaveriet – Handlings­förlamning utan facit i hand!

KRÖNIKAMed snigelfart, vankelmod och beslutsångest som främsta redskap vid katastrofer agerar våra politiskt valda företrädare utifrån ett mångårigt mönster – katastrofen ska vara fullbordad innan ett resolut agerande kan åstadkommas. Att vara ute i förebyggande syfte finns inte på kartan.

Coronaviruset avslöjar globaliseringens svagheter

KRÖNIKAGlobaliseringen som skulle leda till ett jämställt paradis på jorden har istället blivit ett hot mot vår existens. Det har ingen räknat med.

Gå till arkivet

Send this to a friend