Skip to Content

Loreen vann Eurovision Song Contest 2012 och Nya Tider mötte upp när hon landade på Arlanda. År 2017 försökte hon föra fram ett politiskt budskap, men ingen förstod vad hon ville få fram. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kulturdebatt: Musiken och eliten

PappersupplaganNya Tider v. 8

Just nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Publicerad: 20 februari, 2020, 11:27

  • Svenska

Läs även

År 1979 avhölls Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm. En enkel produktion av Sveriges Radio. Artister som Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Magnus Uggla, Adolphson & Falk och Eva Dahlgren uppträdde första gången för en större publik. Stämningen är munter, programledare Ulf Elving är lugn och opretentiös. Tävlingen sker under en kväll. Vinnaren blir Ted Gärdestad med låten ”Satellit”, som också representerar Sverige i Eurovision Song Contest (ESC) samma år och får ett folkligt genombrott.

Året efter bildas bolaget SVT, som tar över konceptet, och festivalen blir en uppskattad tävling för svenska folket. Bidragen skrivs alltid på svenska och framförs med musiker som spelar på riktigt och en dirigentledd orkester. I direktsändning. Inga autotuner, inget förinspelat, inga åmande dansshower runt artisten.

Varje land representerat i ESC sjunger på sitt eget språk och alla får sin egen kulturella särprägel. Mångfalden är också charmen med tävlingen. Många svenska artister har fått stora genombrott när de medverkat i tävlingen. ABBA, Lasse Berghagen, Tommy Körberg och Carola Häggkvist inte minst – som vann tävlingen 1991 med ”Fångad av en stormvind”. Hon kammade även hem segern i ESC. Schlagern lockar även gayrörelsen, som älskar flärd och primadonnalika ikoner, vilket långsamt kom att påverka uppträdandena att vara mer show och yta än innehåll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fredrik Larson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Jag har inte sett en endaste minut . Det är nog ändå inga trallvänliga bitar…
    Den enda svenska artist jag tittar på är Måns Zelmerlöv…som är befriande fri från politiska utspel och pekpinnar..

    Dessa små nippertippor som brukar hyllas numera är avskyvärda små mobbare..vänsterextrema dockor som slänger ur sig marxistiska floskler…..vad dom behöver är minsann inga ” följare ” och reklaminkomster –nej..ris och rotting –lära sig veta hut och skickas ut i jordbruksarbete –Det är vad dom behöver.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Omvärlden är mer rädd för svenska smittan än för Covid-19

OPINION: KATERINA JANOUCHSverige behandlas som pestsmittat inte bara på grund av den ofantligt större spridningen av Covid-19, utan även på grund av alla samhällssjukdomar som grasserar: kriminalitet, bidragsberoende, terrorismexport, kvävd yttrandefrihet etc. Veckans debattör, Katerina Janouch, menar att ”den svenska smittan” av grannländerna faktiskt uppfattas som ännu värre än coronaviruset.

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUpploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend