Skip to Content

Har vänstern plötsligt börjat bry sig om fakta? De hatar ju statistik och biologiska rön som visar att världen och människan inte är som de önskar att det vore. Så vad får filosofiprofessorn Åsa Wikforss att skriva en bok om fakta och kunskap? Foto: Fri tanke förlag
KULTURDEBATT

Kulturdebatt: När vänstern blev vetenskapens försvarare

PappersupplaganNya Tider v. 33

Efter att under lång tid ha framstått som vetenskapens belackare har vänstern på senare år ryckt fram som försvarare av vetenskap och objektiva fakta. Kulturskribenten Anton Stigermark är dock skeptisk och menar att det snarare handlar om ett sätt att rikta en udd mot Donald Trump än någon verklig vurm för vetenskap och fri forskning.

Publicerad: 14 augusti, 2020, 14:28

  • Svenska

Läs även

På flera punkter kan man säga att det under de senaste åren har aktualiserats frågor som hänger samman med den riktning som kal­las för postmodernism. Det är naturligtvis inte på detta sätt som det har framställts i den allmänna debatten, men för den som är bekant med postmodernismens kännetecken framgår detta med avsevärd tydlighet. Det gäller huvudsakligen frågor som har att göra med att tala sanning, hur man ska värdera fakta, vad som ska förstås som äkta och så vidare. Anledningen till varför dessa diskussioner förs är en stridbar amerikansk herre vid namn Donald Trump.

Den som i närtid varit inskriven vid ett svenskt universitet för en utbildning med samhällsvetenskaplig eller humanistisk inriktning är med all säkerhet välbekant med att ”objektiva fakta” inte står högt i kurs.

Om någon tog sig för uppgiften att sammanställa en lista med saker som förargar den internationella vänstern, skulle Trumps namn inta förstaplaceringen utan att besväras av nämnvärd konkurrens. Det intressanta med hatet som riktas mot Trump är att det inte enbart handlar om hans högerpopulistiska inriktning, utan motviljan hängs också upp på Trump som en symbol för oärlighet och en bristande respekt för fakta. Termer som ”alternativa fakta” och ”falska nyheter” började florera i media under Trumps valkampanj 2016, och för många på vänsterkanten blev Trump inte enbart en fiende till den egna politiska ideologin – utan mot sanningen som sådan.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Ja, vem är det som säger att Donald Trump ljuger, eller sprider lögner? I USA är det i första hand CNN, ABC m.m. och bland tidningarna är det främst Washington Post och NYT. Varför inte ställa sig frågan om varför, för dessa medier fram att Trump är en lögnare? Jo, givetvis för att alla dessa står bakom finansoligarkernas dröm om ett Open Society och Trump är idag den ende som vågar sätta sig upp mot globalisternas strävan om en ”förslavad” värld? I vårt land är det främst Huset Bonnier som står för bilden om att Trump är ”farlig” och har hittills aldrig publicerat något som är positivt för Donald Trump.Bonnier är en hängiven ”bilderbergare” precis som sina trogna följeslagare sedan 130 år – familjen Wallenberg.

    Kunskap är makt? Är den kunskapen inskaffad de senaste 50 åren är det inte kunskap, utan politisk indoktrinering, men benämns som kunskap? Är det någon idag som tror på vad som står i DN, Expressen, Aftonbladet, eller Svenska Dagbladet? När vi slår på teven strömmar samma påståenden ut som – fakta? Handlar det om klimatet hänvisar man till FN:s klimatpanel IPCC och bortser från de tusentals forskare som är av en avvikande mening? Varför är det så? Den värld som nu håller på att formas, grundlades i samma ögonblick FN bildades. Det är samma finansoligarki nu, som då. ”Min son, om du visste med hur ringa visdom denna värld styres” myntade Axel Oxenstierna på sin tid – det står sig fortfarande.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Gå till arkivet

Send this to a friend