Skip to Content

Har vänstern plötsligt börjat bry sig om fakta? De hatar ju statistik och biologiska rön som visar att världen och människan inte är som de önskar att det vore. Så vad får filosofiprofessorn Åsa Wikforss att skriva en bok om fakta och kunskap? Foto: Fri tanke förlag
KULTURDEBATT

Kulturdebatt: När vänstern blev vetenskapens försvarare

PappersupplaganNya Tider v. 33

Efter att under lång tid ha framstått som vetenskapens belackare har vänstern på senare år ryckt fram som försvarare av vetenskap och objektiva fakta. Kulturskribenten Anton Stigermark är dock skeptisk och menar att det snarare handlar om ett sätt att rikta en udd mot Donald Trump än någon verklig vurm för vetenskap och fri forskning.

Publicerad: 14 augusti, 2020, 14:28

  • Svenska

Läs även

På flera punkter kan man säga att det under de senaste åren har aktualiserats frågor som hänger samman med den riktning som kal­las för postmodernism. Det är naturligtvis inte på detta sätt som det har framställts i den allmänna debatten, men för den som är bekant med postmodernismens kännetecken framgår detta med avsevärd tydlighet. Det gäller huvudsakligen frågor som har att göra med att tala sanning, hur man ska värdera fakta, vad som ska förstås som äkta och så vidare. Anledningen till varför dessa diskussioner förs är en stridbar amerikansk herre vid namn Donald Trump.

Den som i närtid varit inskriven vid ett svenskt universitet för en utbildning med samhällsvetenskaplig eller humanistisk inriktning är med all säkerhet välbekant med att ”objektiva fakta” inte står högt i kurs.

Om någon tog sig för uppgiften att sammanställa en lista med saker som förargar den internationella vänstern, skulle Trumps namn inta förstaplaceringen utan att besväras av nämnvärd konkurrens. Det intressanta med hatet som riktas mot Trump är att det inte enbart handlar om hans högerpopulistiska inriktning, utan motviljan hängs också upp på Trump som en symbol för oärlighet och en bristande respekt för fakta. Termer som ”alternativa fakta” och ”falska nyheter” började florera i media under Trumps valkampanj 2016, och för många på vänsterkanten blev Trump inte enbart en fiende till den egna politiska ideologin – utan mot sanningen som sådan.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Gå till arkivet

Send this to a friend