Skip to Content

Har vänstern plötsligt börjat bry sig om fakta? De hatar ju statistik och biologiska rön som visar att världen och människan inte är som de önskar att det vore. Så vad får filosofiprofessorn Åsa Wikforss att skriva en bok om fakta och kunskap? Foto: Fri tanke förlag
KULTURDEBATT

Kulturdebatt: När vänstern blev vetenskapens försvarare

PappersupplaganNya Tider v. 33

Efter att under lång tid ha framstått som vetenskapens belackare har vänstern på senare år ryckt fram som försvarare av vetenskap och objektiva fakta. Kulturskribenten Anton Stigermark är dock skeptisk och menar att det snarare handlar om ett sätt att rikta en udd mot Donald Trump än någon verklig vurm för vetenskap och fri forskning.

Publicerad: 14 augusti, 2020, 14:28

  • Svenska

Läs även

På flera punkter kan man säga att det under de senaste åren har aktualiserats frågor som hänger samman med den riktning som kal­las för postmodernism. Det är naturligtvis inte på detta sätt som det har framställts i den allmänna debatten, men för den som är bekant med postmodernismens kännetecken framgår detta med avsevärd tydlighet. Det gäller huvudsakligen frågor som har att göra med att tala sanning, hur man ska värdera fakta, vad som ska förstås som äkta och så vidare. Anledningen till varför dessa diskussioner förs är en stridbar amerikansk herre vid namn Donald Trump.

Den som i närtid varit inskriven vid ett svenskt universitet för en utbildning med samhällsvetenskaplig eller humanistisk inriktning är med all säkerhet välbekant med att ”objektiva fakta” inte står högt i kurs.

Om någon tog sig för uppgiften att sammanställa en lista med saker som förargar den internationella vänstern, skulle Trumps namn inta förstaplaceringen utan att besväras av nämnvärd konkurrens. Det intressanta med hatet som riktas mot Trump är att det inte enbart handlar om hans högerpopulistiska inriktning, utan motviljan hängs också upp på Trump som en symbol för oärlighet och en bristande respekt för fakta. Termer som ”alternativa fakta” och ”falska nyheter” började florera i media under Trumps valkampanj 2016, och för många på vänsterkanten blev Trump inte enbart en fiende till den egna politiska ideologin – utan mot sanningen som sådan.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

LEDARE

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Gå till arkivet

Send this to a friend