Vid Stortorget i Gamla Stan i Stockholm ligger Svenska Akademien. Sedan november 2017 har dock den 232 år gamla kulturinstitutionen skakats av en kontrovers i samband med #MeToo. Foto: Nya Tider

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien grundades 1786 och är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Dess ledamöter utser, bland annat, Nobelpristagaren i litteratur och delar ut flera olika priser och stipendier samt ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Sedan hösten 2017 har dock akademien skakats av en kontrovers i samband med #MeToo-kampanjen och flera. Nu har till sist kungen själv trätt fram och säger sig överväga att se över stadgarna.

Den 10 april publicerade Sveriges Television (SVT) resultatet av en Novus-mätning som visar att endast sju procent av de tillfrågade har förtroende för Svenska Akademien medan 23% säger sig ha ganska lågt förtroende och 24 % uppger att förtroendet för den anrika kulturinstitutionen är mycket lågt. Novus undersökning visar även, enligt SVT dagen därpå, att en av tre vill att Svenska Akademiens ledamöter ska bytas ut.

Fem dagar tidigare, den sjätte april, rapporterade nättidningen Fria Tider att författarna Kjell Espmark och Klas Östergren samt historikern Peter Englund lämnar Svenska Akademien.

Sara Danius avgick som ständig sekreterare den 12 april. Foto: Wikimedia Commons

Orsaken till det sänkta förtroendet och avhoppen för den här kulturinstitutionen är ledamöternas tidigare samröre med den så kallade ”kulturprofilen”, vilken anklagades för övergrepp under #MeToo-kampanjen i november 2017. Svenska Akademien bröt då allt samarbete med kulturprofilen, vilket klargörs i ett pressmeddelande som släpptes på kulturinstitutionens hemsida den 23 november 2017.

Den anrika kulturinstitutionen har tagit svår skada av kontroversen och den 12 april avgick akademiens ständige sekreterare, Sara Danius. Även ledamoten Katarina Frostensson avgick samma dag och ledamoten Anders Olsson utsågs till tillfällig ständig sekreterare, vilket innebär att Svenska Akademien nu endast har elva aktiva ledamöter.

Dagen efter Danius avgång publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om att den utredning som de gett en advokatbyrå i uppdrag att utföra efter #MeToo-kampanjen i november, nu är klar och att mer information kommer att offentliggöras på akademiens hemsida under den kommande veckan.

Kungen rycker in

Kung Carl XVI Gustaf ska, till följd av krisen, se över Svenska Akademiens stadgar. Foto: Anna-Lena Ahlström. Copyright Kungahuset.se

Kungen, som är Svenska Akademiens beskyddare, ser mycket allvarligt på krisen inom den anrika kulturinstitutionen. Den 11 april publicerade hovet ett pressmeddelande i vilket kungen skriver följande: ”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna.”

Han framhåller även följande i pressmeddelandet: ”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde.” Kungen avser därför att se över kulturinstitutionens stadgar och ”överväga behovet av kompletteringar”. Hovet bekräftar att detta arbete har inletts, men exakt vad detta kan komma att innebära för Svenska Akademien och dess framtid är ännu oklart.

Den här situationen är dock unik i dagens Sverige då kungen och kungahuset huvudsakligen har en representativ roll. Det här är första gången på länge i Sverige som en monark beslutar sig för att själv träda in och handgripligen ta itu med en svår situation som denna, men kanske är det vad som krävs för att åter styra upp den 232 år gamla institutionen, som är så viktig för det svenska språket och den svenska kulturen.        

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Karl XI:s mystiska syn

Karl XI:s mystiska syn

🟠 HISTORIA Det finns en berättelse om en syn som Karl XI ska ha haft. Denna berättelse är av dunkelt ursprung. Den sägs ha haft propagandistiskt syfte, men sanningen om denna berättelses tillkomst lär sannolikt aldrig bli känd.

Mediekritikern Russell Brand anklagas av etablerad media för att vara sexbrottsling

Mediekritikern Russell Brand anklagas av etablerad media för att vara sexbrottsling

🟠 UTRIKES Den inflytelserike youtubern Russell Brand anklagas av etablerad brittisk media för att vara en sexbrottsling. Trots att inga bevis lagts fram har flera av Brands plattformar dragit in hans möjligheter att nå ut. Brand, som tidvis haft chockverkan som en del av sitt varumärke, har varit öppen med sin tidigare promiskuitet. Nu delas opinionen i frågan om hans eventuella kriminalitet.

Läs även:

Realismens ytterlighet

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Den lilla ugglan med de stora ögonen

Den lilla ugglan med de stora ögonen

🟠 NATUR I Sverige finns det två vanliga sorters ugglor. En av dessa är pärlugglan. Denna lilla uggla är inte mer än cirka 25 centimeter lång och har stora, klara gula ögon. Den är aktiv om nätterna och vilar på dagen samt jagar små däggdjur och småfåglar.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Porträtt i Sverige och England

Porträtt i Sverige och England

🟠 HISTORIA Den svenske porträttmålaren Michael Dahl var lärling till Martin Hannibal och David Klöcker Ehrenstrahl, men till skillnad från sina läromästare kom han att huvudsakligen vara verksam i England. Under sin långa karriär blev han känd i både Sverige och England för sina porträtt av kungligheter och aristokrater.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.