Skip to Content

Vid Stortorget i Gamla Stan i Stockholm ligger Svenska Akademien. Sedan november 2017 har dock den 232 år gamla kulturinstitutionen skakats av en kontrovers i samband med #MeToo. Foto: Nya Tider
SVENSKA AKADEMIEN

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

Digital utgåva

Svenska Akademien grundades 1786 och är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Dess ledamöter utser, bland annat, Nobelpristagaren i litteratur och delar ut flera olika priser och stipendier samt ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Sedan hösten 2017 har dock akademien skakats av en kontrovers i samband med #MeToo-kampanjen och flera. Nu har till sist kungen själv trätt fram och säger sig överväga att se över stadgarna.

Publicerad: 17 april, 2018, 00:31

  • Svenska

Läs även

Den 10 april publicerade Sveriges Television (SVT) resultatet av en Novus-mätning som visar att endast sju procent av de tillfrågade har förtroende för Svenska Akademien medan 23% säger sig ha ganska lågt förtroende och 24 % uppger att förtroendet för den anrika kulturinstitutionen är mycket lågt. Novus undersökning visar även, enligt SVT dagen därpå, att en av tre vill att Svenska Akademiens ledamöter ska bytas ut.

Fem dagar tidigare, den sjätte april, rapporterade nättidningen Fria Tider att författarna Kjell Espmark och Klas Östergren samt historikern Peter Englund lämnar Svenska Akademien.

Sara Danius avgick som ständig sekreterare den 12 april. Foto: Wikimedia Commons

Orsaken till det sänkta förtroendet och avhoppen för den här kulturinstitutionen är ledamöternas tidigare samröre med den så kallade ”kulturprofilen”, vilken anklagades för övergrepp under #MeToo-kampanjen i november 2017. Svenska Akademien bröt då allt samarbete med kulturprofilen, vilket klargörs i ett pressmeddelande som släpptes på kulturinstitutionens hemsida den 23 november 2017.

Den anrika kulturinstitutionen har tagit svår skada av kontroversen och den 12 april avgick akademiens ständige sekreterare, Sara Danius. Även ledamoten Katarina Frostensson avgick samma dag och ledamoten Anders Olsson utsågs till tillfällig ständig sekreterare, vilket innebär att Svenska Akademien nu endast har elva aktiva ledamöter.

Dagen efter Danius avgång publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om att den utredning som de gett en advokatbyrå i uppdrag att utföra efter #MeToo-kampanjen i november, nu är klar och att mer information kommer att offentliggöras på akademiens hemsida under den kommande veckan.

Kungen rycker in

Kung Carl XVI Gustaf ska, till följd av krisen, se över Svenska Akademiens stadgar. Foto: Anna-Lena Ahlström. Copyright Kungahuset.se

Kungen, som är Svenska Akademiens beskyddare, ser mycket allvarligt på krisen inom den anrika kulturinstitutionen. Den 11 april publicerade hovet ett pressmeddelande i vilket kungen skriver följande: ”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna.”

Han framhåller även följande i pressmeddelandet: ”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde.” Kungen avser därför att se över kulturinstitutionens stadgar och ”överväga behovet av kompletteringar”. Hovet bekräftar att detta arbete har inletts, men exakt vad detta kan komma att innebära för Svenska Akademien och dess framtid är ännu oklart.

Den här situationen är dock unik i dagens Sverige då kungen och kungahuset huvudsakligen har en representativ roll. Det här är första gången på länge i Sverige som en monark beslutar sig för att själv träda in och handgripligen ta itu med en svår situation som denna, men kanske är det vad som krävs för att åter styra upp den 232 år gamla institutionen, som är så viktig för det svenska språket och den svenska kulturen.        

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frimurarnas dolde mästare

HISTORIATill följd av den skeva, okritiska historieskrivningen är knappt något om den verklige Gustaf III allmänt känt. Bland det allra minst kända om honom är att han var en av de tre mästarna inom frimurarorden i 1700-talets Stockholm. Han var den mest världslige och kritiske av de tre, men var inte desto mindre en aktiv frimurare tills han fick mäktiga fiender inom orden.

Den svenske lord Byron

HISTORIALöjtnant Gustaf Lorentz Sommelius, som även är känd under sin pseudonym Beppo, hör inte till Sveriges mer kända diktare, men hans intensiva, mörka och dramatiska poesi överlevde honom och är värd att läsas och uppmärksammas. Hans diktarstil gjorde att han kom att betraktas som en svensk lord Byron.

Tre länder – en union

HISTORIAUnder ett politiskt möte i Kalmar i juli år 1397 ingick Sverige, Norge och Danmark i en union som gått till historien som Kalmarunionen. Syftet med denna union var att stabilisera det politiska läget och bevara freden i Norden. Tvärtom blev det början på en av de mest våldsamma och konfliktfyllda tiderna i hela Sveriges historia.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Olof Sköt-konungs dop

HISTORIAAnna smakade på vattnet. Det var friskt och svalkade i värmen. I skuggan under lövträden stod en bänk och hon satte sig ner. Anna var ledare för en grupp glada pensionärer som reste runt Kinnekulle. Nu hade de kommit till Husaby där Olof Eriksson Skötkonung lät döpa sig år 1008. I Husaby källa, i Västergötland, vid foten av den uråldriga slocknade vulkanen, Kinnekulle. En stentrappa leder ner till källan som springer fram ur berget. Att gå nedför dessa trappor och se källan är en resa tillbaka genom historien.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Gå till arkivet

Send this to a friend