Skip to Content

Vid Stortorget i Gamla Stan i Stockholm ligger Svenska Akademien. Sedan november 2017 har dock den 232 år gamla kulturinstitutionen skakats av en kontrovers i samband med #MeToo. Foto: Nya Tider
SVENSKA AKADEMIEN

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

Digital utgåva

Svenska Akademien grundades 1786 och är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Dess ledamöter utser, bland annat, Nobelpristagaren i litteratur och delar ut flera olika priser och stipendier samt ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Sedan hösten 2017 har dock akademien skakats av en kontrovers i samband med #MeToo-kampanjen och flera. Nu har till sist kungen själv trätt fram och säger sig överväga att se över stadgarna.

Publicerad: 17 april, 2018, 00:31

  • Svenska

Läs även

Den 10 april publicerade Sveriges Television (SVT) resultatet av en Novus-mätning som visar att endast sju procent av de tillfrågade har förtroende för Svenska Akademien medan 23% säger sig ha ganska lågt förtroende och 24 % uppger att förtroendet för den anrika kulturinstitutionen är mycket lågt. Novus undersökning visar även, enligt SVT dagen därpå, att en av tre vill att Svenska Akademiens ledamöter ska bytas ut.

Fem dagar tidigare, den sjätte april, rapporterade nättidningen Fria Tider att författarna Kjell Espmark och Klas Östergren samt historikern Peter Englund lämnar Svenska Akademien.

Sara Danius avgick som ständig sekreterare den 12 april. Foto: Wikimedia Commons

Orsaken till det sänkta förtroendet och avhoppen för den här kulturinstitutionen är ledamöternas tidigare samröre med den så kallade ”kulturprofilen”, vilken anklagades för övergrepp under #MeToo-kampanjen i november 2017. Svenska Akademien bröt då allt samarbete med kulturprofilen, vilket klargörs i ett pressmeddelande som släpptes på kulturinstitutionens hemsida den 23 november 2017.

Den anrika kulturinstitutionen har tagit svår skada av kontroversen och den 12 april avgick akademiens ständige sekreterare, Sara Danius. Även ledamoten Katarina Frostensson avgick samma dag och ledamoten Anders Olsson utsågs till tillfällig ständig sekreterare, vilket innebär att Svenska Akademien nu endast har elva aktiva ledamöter.

Dagen efter Danius avgång publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om att den utredning som de gett en advokatbyrå i uppdrag att utföra efter #MeToo-kampanjen i november, nu är klar och att mer information kommer att offentliggöras på akademiens hemsida under den kommande veckan.

Kungen rycker in

Kung Carl XVI Gustaf ska, till följd av krisen, se över Svenska Akademiens stadgar. Foto: Anna-Lena Ahlström. Copyright Kungahuset.se

Kungen, som är Svenska Akademiens beskyddare, ser mycket allvarligt på krisen inom den anrika kulturinstitutionen. Den 11 april publicerade hovet ett pressmeddelande i vilket kungen skriver följande: ”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna.”

Han framhåller även följande i pressmeddelandet: ”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde.” Kungen avser därför att se över kulturinstitutionens stadgar och ”överväga behovet av kompletteringar”. Hovet bekräftar att detta arbete har inletts, men exakt vad detta kan komma att innebära för Svenska Akademien och dess framtid är ännu oklart.

Den här situationen är dock unik i dagens Sverige då kungen och kungahuset huvudsakligen har en representativ roll. Det här är första gången på länge i Sverige som en monark beslutar sig för att själv träda in och handgripligen ta itu med en svår situation som denna, men kanske är det vad som krävs för att åter styra upp den 232 år gamla institutionen, som är så viktig för det svenska språket och den svenska kulturen.        

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

HISTORIALina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

HISTORIAHösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Karl XV som konstnär och samlare

HISTORIAEn del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend