Skip to Content

Vid Stortorget i Gamla Stan i Stockholm ligger Svenska Akademien. Sedan november 2017 har dock den 232 år gamla kulturinstitutionen skakats av en kontrovers i samband med #MeToo. Foto: Nya Tider
SVENSKA AKADEMIEN

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

Digital utgåva

Svenska Akademien grundades 1786 och är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Dess ledamöter utser, bland annat, Nobelpristagaren i litteratur och delar ut flera olika priser och stipendier samt ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Sedan hösten 2017 har dock akademien skakats av en kontrovers i samband med #MeToo-kampanjen och flera. Nu har till sist kungen själv trätt fram och säger sig överväga att se över stadgarna.

Publicerad: 17 april, 2018, 00:31

  • Svenska

Läs även

Den 10 april publicerade Sveriges Television (SVT) resultatet av en Novus-mätning som visar att endast sju procent av de tillfrågade har förtroende för Svenska Akademien medan 23% säger sig ha ganska lågt förtroende och 24 % uppger att förtroendet för den anrika kulturinstitutionen är mycket lågt. Novus undersökning visar även, enligt SVT dagen därpå, att en av tre vill att Svenska Akademiens ledamöter ska bytas ut.

Fem dagar tidigare, den sjätte april, rapporterade nättidningen Fria Tider att författarna Kjell Espmark och Klas Östergren samt historikern Peter Englund lämnar Svenska Akademien.

Sara Danius avgick som ständig sekreterare den 12 april. Foto: Wikimedia Commons

Orsaken till det sänkta förtroendet och avhoppen för den här kulturinstitutionen är ledamöternas tidigare samröre med den så kallade ”kulturprofilen”, vilken anklagades för övergrepp under #MeToo-kampanjen i november 2017. Svenska Akademien bröt då allt samarbete med kulturprofilen, vilket klargörs i ett pressmeddelande som släpptes på kulturinstitutionens hemsida den 23 november 2017.

Den anrika kulturinstitutionen har tagit svår skada av kontroversen och den 12 april avgick akademiens ständige sekreterare, Sara Danius. Även ledamoten Katarina Frostensson avgick samma dag och ledamoten Anders Olsson utsågs till tillfällig ständig sekreterare, vilket innebär att Svenska Akademien nu endast har elva aktiva ledamöter.

Dagen efter Danius avgång publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om att den utredning som de gett en advokatbyrå i uppdrag att utföra efter #MeToo-kampanjen i november, nu är klar och att mer information kommer att offentliggöras på akademiens hemsida under den kommande veckan.

Kungen rycker in

Kung Carl XVI Gustaf ska, till följd av krisen, se över Svenska Akademiens stadgar. Foto: Anna-Lena Ahlström. Copyright Kungahuset.se

Kungen, som är Svenska Akademiens beskyddare, ser mycket allvarligt på krisen inom den anrika kulturinstitutionen. Den 11 april publicerade hovet ett pressmeddelande i vilket kungen skriver följande: ”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna.”

Han framhåller även följande i pressmeddelandet: ”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde.” Kungen avser därför att se över kulturinstitutionens stadgar och ”överväga behovet av kompletteringar”. Hovet bekräftar att detta arbete har inletts, men exakt vad detta kan komma att innebära för Svenska Akademien och dess framtid är ännu oklart.

Den här situationen är dock unik i dagens Sverige då kungen och kungahuset huvudsakligen har en representativ roll. Det här är första gången på länge i Sverige som en monark beslutar sig för att själv träda in och handgripligen ta itu med en svår situation som denna, men kanske är det vad som krävs för att åter styra upp den 232 år gamla institutionen, som är så viktig för det svenska språket och den svenska kulturen.        

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Orden som vill(e) ta över världen

HISTORIAIlluminatorden grundades den första maj år 1776 av professorn Adam Weishaupt. Orden strävade efter världsherravälde och infiltrerade frimurarna. Bara nio år senare förbjöds orden, men redan vid den tiden fanns det individer som inte trodde att illuminaterna verkligen hade försvunnit då det efter att Illuminatorden förbjöds fanns hemliga sällskap som definierade sig som illuminater.

Socialdemokraternas idealmänniska

HISTORIAÅr 1934, för åttiofem år sedan, antogs den socialdemokratiska regeringens proposition att införa en steriliseringslag i Sverige av riksdagen. I första hand var det ”sinnesslöa” personer som skulle hindras från att fortplanta sig. Dessa lagar skulle gälla fram till år 1975 och fungerade som ett viktigt befolkningspolitiskt verktyg.

När kungen stärkte makten

HISTORIADen 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Den förste kungen av Ungern

HISTORIAStefan (född Vajk) av ätten Árpád (cirka 975-1038) är en mycket betydande gestalt i den ungerska historien. Han införde kristendomen och länsindelningen, stiftade lagar samt kom att lägga grunden för staten Ungern. Han helgonförklarades år 1083 och idag förvaras hans hand i ett relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Ellen Key och kvinnan

HISTORIAEllen Key (1849–1926) stödde helhjärtat den svenska kvinnorörelsens kamp för rättigheter i samhället samtidigt som hon betonade vikten av att bevara det kvinnliga samt det faktum att män och kvinnor är olika och inte lämpade för att exakt samma uppgifter. Hon kom inte desto mindre att bli betydande för kvinnorörelsen i Sverige.

Den (o)önskade nattbesökaren

HISTORIAEnligt den svenska folktron fanns det två väsen som särskilt männen ofta råkade ut för. Det ena var skogsrået. Det andra var maran och hon var den de hade svårast att värja sig mot, då hon ansatte dem om nätterna när de sov. Maran var om dagen en helt vanlig kvinna men på grund av en förtrollning tvingades hon driva omkring om nätterna och plåga män.

Gå till arkivet

Send this to a friend