Skip to Content

Boklansering. En panel av sju aktiva kvinnor talade om Europas framtid. Infälld bild: Anke Van dermeersch (mitten) berättar om sin självbiografi. Till vänster Sanna Hill, och till höger Vlaams Belang-kandidaten Mariëtte Voogd. Foton: Nya Tider
VICECHEFREDAKTÖRHARORDET

Kvinnor har en viktig uppgift – engagera er!

PappersupplaganNya Tider v. 19

Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill deltog i en paneldiskussion om islam under en boklansering i Antwerpen, Belgien. Värdinna för arrangemanget – och författarinna till boken som lanserades – var senatorn Anke Van dermeersch. Anke representerar partiet Vlaams Belang och blev vald till Fröken Belgien år 1991. Här är Sanna Hills reflektioner från eventet.

Publicerad: 9 maj, 2018, 23:05

  • Svenska

Läs även

Den 4 maj blev jag inbjuden att tala i en panel bestående av kvinnor som på olika sätt engagerar sig politiskt mot islam och det mångkulturella samhället.

En av talarna var den brittiska aktivisten Anne-Marie Waters, som gjort sig känd för sin avsky för islam och som fick lämna UKIP på grund av detta. Waters har flera bra poänger, och har rätt i att islam inte har i Europa att göra.

För mig är det dock inte främst islam som jag ser som Europas största ”utmaning”, utan det mångkulturella och rotlösa samhället i stort, där islam givetvis ingår. Vi har exempelvis Södertälje, som är vida känt för sina kriminella gäng, skjutningar och otrygghet.

Jag arbetade själv som nämndeman i Södertälje under ett par år och fick följa kriminaliteten på nära håll. Majoriteten av invandrarna i staden är dock inte muslimer, utan kristna.

Det finns många aktivister som kallar sig för kontrajihadister. Själv kallar jag mig rätt och slätt för nationalist, eftersom det bättre beskriver vad jag står för. Jag vill se självständiga, fria nationer och folk med en stark identitet.

Respekterar ni oss, respekterar vi er. Jag är inte i första hand mot islam, utan för Europa.

Detta var dock en poäng som flera av kvinnorna i paneldebatten i Antwerpen återkom till – att vi måste stärka vår egen identitet och stolthet, och inte bara fokusera på vilket samhälle vi inte vill ha.

Senatorn Anke Van dermeersch har arbetat politiskt i Vlaams Belang under många år. Jag lade märke till att andelen kvinnor som var aktiva i partiet var högt.

Intelligenta kvinnor, egenföretagare, advokater – det var uppmuntrande att se att de alla engagerade sig för ett fritt Europa. För det är ju så, att det är kvinnorna som drabbas hårdast av det nya, mångkulturella samhället.

Därför är det också naturligt att vi kämpar hårdast för att vända utvecklingen. Att arbeta politiskt är härligt och befriande. I Europa finns det många kvinnor som arbetar mot samma mål, och gemenskapen är upplyftande.

Kvinnor måste våga mer. Som den iranska aktivisten Neda Aria sade i debatten: orden tas lättare emot om de kommer från en kvinna. Där har hon rätt. Därför har vi kvinnor en viktig uppgift.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend