Skip to Content

Kyle Rittenhouse, 17, anslöt sig till de beväpnade män som försökte hindra vänsterextremister från att plundra och vandalisera i Kenosha, Wisconsin, och tvingades skjuta tre män i självförsvar. Han är nu misstänkt för mord och hans fall har blivit en vattendelare i amerikansk politik. Foto: Public Domain
USA

Kyle, 17, sköt tre upploppsmakare i självförsvar – hyllas som hjälte av republikaner men anklagas för mord

PappersupplaganNya Tider v. 37

17-årige Kyle Rittenhouse har blivit ett politiskt slagträ efter att han den 25 augusti sköt ihjäl två så kal­la­de antifascister och skadesköt ytterligare en. En hjälte för många republikaner men en simpel mördare för demokrater. SVT och andra systemmedier försöker nu vilseleda allmänheten om vad som egentligen hände.

Publicerad: 7 september, 2020, 19:15

  • Svenska

Läs även

Upploppen i Kenosha, Wisconsin, bröt ut den 23 augusti efter att den 29-årige afroamerikanen Jacob Blake skadeskjutits svårt av polisen i staden samma dag. Blake var misstänkt för sexuellt övergrepp, olaga intrång och misshandel mot sin före detta flickvän när hon denna dag ringde efter polisen och anmälde att Blake försökte tilltvinga sig hennes nycklar och bil. När en polispatrull kom till platsen gjorde Blake våldsamt motstånd och sköts till sist med flera skott när han försökte sträcka sig in i sin bil, där man enligt polisen påträffade en kniv. Blake överlevde skotten men är enligt uppgift förlamad från midjan och nedåt.
Svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som under flera månaders tid ställt till med upplopp i en rad amerikanska städer, såg skjutningen av Blake som ytterligare ett exempel på rasistiskt polisvåld mot svarta.

Wisconsins guvernör Tony Evers (Demokraterna) hjälpte dem på traven genom ett uttalande där han fördömde polisens våldsanvändning som överdriven och krävde genomdrivandet av en rad eftergifter åt BLM-rörelsen. ”[H]an är inte den förste svarte man eller person som skjutits eller sårats eller hänsynslöst dödats av individer inom poliskåren i vår delstat eller vårt land”, förkunnade Evers och fortsatte med att räkna upp afroamerikaner som dödats av polis under det senaste året.

Skjutningen lyftes fram även på riksnivå av BLM och deras allierade i massmedia. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden sade dagen efter skjutningen att ”dessa skott har genomträngt vår nations själ”. Till och med Donald Trump sade att skjutningen ”inte såg bra ut”.

I Kenosha blev dock resultatet värst då fullskaliga upplopp bröt ut samma natt. Staden utlyste undantagstillstånd efter att polisfordon attackerats, en sopbil satts i brand och stadens domstol vandaliserats. Demonstranterna kastade sten på polisen som svarade med tårgas.

Under de närmaste dagarna förvandlades Kenosha till vad många beskrivit som ”en krigszon” med plundringar, bränder och oprovocerat våld mot personer som BLM-anhängare och Antifa (Antifascistisk aktion) utsåg till fiender. Inte minst drabbades många laglydiga affärsidkare då deras ägodelar eller butiker sattes i brand.

”En passionerad skejtare” är Expressens beskrivning av den grovt kriminelle vänsterextremisten Anthony Huber, 26. Huber slog en skateboard i huvudet på Kyle när han fallit till marken och blev då ihjälskjuten av 17-åringen. Foto: Public Domain

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend