Skip to Content

Kyrkomötet röstade emot att SD ska utestängas ur kyrkans verksamhet, vilket kan leda till att partiets position stärks i diskussionen med lokala förningar som till exempel inte vill hyra ut lokaler till SD. Motionen om förbud mot ”främlingsfientliga” lades av vänsterpartisten Lars B Andersson. Foto: POSK, skärmavbild: Svenska kyrkan
UTRIKES

Kyrkomötet avslog V-motion om att förbjuda SD i kyrkan

PappersupplaganNya Tider v. 14

Vid sitt sista sammanträde för året, i november, avslog Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, en vänsterpartistisk motion med innebörden att Sverigedemokraterna skulle uteslutas ur kyrkan. Beslutet har rönt väldigt lite uppmärksamhet, även om det i praktiken är ett kraftfullt ställningstagande mot att SD nekats att hyra kyrkans lokaler och att SD-vänliga kyrkoherdar petats.

Publicerad: 5 april, 2019, 12:46

 • Svenska

Läs även

Motionen 2018:18 av vänsterpartisten Lars B Andersson och hans partikamrater med rubriken ”Förbud mot främlingsfientliga nomineringsgrupper” föreslog en ändring i kyrkoordningen ”så att främlingsfientliga och rasistiska grupper hindras från deltagande i Svenska kyrkans arbete och förbjuds att bilda nomineringsgrupper inför kyrkovalet”. Partier i kyrkliga val kal­las nomineringsgrupper. Sverigedemokraterna nämndes inte uttryckligen, men vem som åsyftades gjordes klart i slutdebatten i plenum med påståendet att ”en nomineringsgrupp sprider rasism och hat”.

Kyrkomötets Organisationsutskott, som beredde motionen inför beslutet, ställde sig i sitt slutbetänkande kritiskt till att förbjuda vissa människor och nomineringsgrupper i Svenska kyrkan, vilket man anser skulle vara att inskränka demokratin. Utskottet poängterar samtidigt att det i Svenska kyrkan förutsätts att beslutsorganen, där nomineringsgrupperna är företrädda, följer Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • busquador

  Här lyser intentionen igenom att staten (V) är gud. Inget är högre än …..Store Bror.

 • Barbro Johansson

  Vem bestämmer i guds hus kan man undra, är det vänstern med sin hejarklack eller som jag trodde att alla var välkomna till kyrkan.

 • Whirre

  På Riktigt.?? Det är bara Beta svenskar som inte lämnat kyrkan och dess avgift för ett osynligt flygande allvetande Spöke som skrämmer dessa om ett evigt kneg i en kolgruva… Detta röstboskap kan SD väl vara utan. När de “otrognas” hus tänds eld på av importerade falanger är det ändå för sent att tänka om.

  • Daniel Rondslätt

   Eller också så är det A-svenskarna med bättre inkomst som har råd att vara kvar och kämpa för hembygden. Man kan också tänka sig att B-svenskar som lägger 20 – 50 000 kr om året på systembolagsshopping inte bryr sig om kulturarv, dessutom så de kan se fotboll på betalkanaler eller flyga till Thailand istället. Bra med valfrihet?
   Problemet med svenska kyrkan är främst att det är för många anställda, men istället för att rationalisera bort 60 – 70 procent av sin dyra personal så talar de välbetalda biskoparna om att man kan sälja eller riva kyrkorna som ligger långt från storstäderna. Av den orsaken kan man legitimera att medlemmarna träder ur folkkyrkan och istället inväntar det totala ekonomiska sammanbrottet och sedan kan vi få en annan lösning och alla är med gratis.

 • Tommy Peterson

  Alla som varit kyrkligt aktiva vet att S vill äga kyrkan, själv lämnade jag med denna insikt. Bara se vilka som sitter i styret.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

SKL spår dyster framtid

INRIKESKommunernas finanser har inte varit så svaga sedan finanskrisen år 2008. Förra året gick 69 kommuner med underskott och tre av fyra kommuner uppvisade röda siffror i socialförvaltningsbudgeten varnar SKL i sin ekonomirapport. Den stora boven i dramat – massinvandringen.

Gå till arkivet