Skip to Content

Kyrkomötet röstade emot att SD ska utestängas ur kyrkans verksamhet, vilket kan leda till att partiets position stärks i diskussionen med lokala förningar som till exempel inte vill hyra ut lokaler till SD. Motionen om förbud mot ”främlingsfientliga” lades av vänsterpartisten Lars B Andersson. Foto: POSK, skärmavbild: Svenska kyrkan
UTRIKES

Kyrkomötet avslog V-motion om att förbjuda SD i kyrkan

PappersupplaganNya Tider v. 14

Vid sitt sista sammanträde för året, i november, avslog Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, en vänsterpartistisk motion med innebörden att Sverigedemokraterna skulle uteslutas ur kyrkan. Beslutet har rönt väldigt lite uppmärksamhet, även om det i praktiken är ett kraftfullt ställningstagande mot att SD nekats att hyra kyrkans lokaler och att SD-vänliga kyrkoherdar petats.

Publicerad: 5 april, 2019, 12:46

 • Svenska

Läs även

Motionen 2018:18 av vänsterpartisten Lars B Andersson och hans partikamrater med rubriken ”Förbud mot främlingsfientliga nomineringsgrupper” föreslog en ändring i kyrkoordningen ”så att främlingsfientliga och rasistiska grupper hindras från deltagande i Svenska kyrkans arbete och förbjuds att bilda nomineringsgrupper inför kyrkovalet”. Partier i kyrkliga val kal­las nomineringsgrupper. Sverigedemokraterna nämndes inte uttryckligen, men vem som åsyftades gjordes klart i slutdebatten i plenum med påståendet att ”en nomineringsgrupp sprider rasism och hat”.

Kyrkomötets Organisationsutskott, som beredde motionen inför beslutet, ställde sig i sitt slutbetänkande kritiskt till att förbjuda vissa människor och nomineringsgrupper i Svenska kyrkan, vilket man anser skulle vara att inskränka demokratin. Utskottet poängterar samtidigt att det i Svenska kyrkan förutsätts att beslutsorganen, där nomineringsgrupperna är företrädda, följer Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • busquador

  Här lyser intentionen igenom att staten (V) är gud. Inget är högre än …..Store Bror.

 • Barbro Johansson

  Vem bestämmer i guds hus kan man undra, är det vänstern med sin hejarklack eller som jag trodde att alla var välkomna till kyrkan.

 • Whirre

  På Riktigt.?? Det är bara Beta svenskar som inte lämnat kyrkan och dess avgift för ett osynligt flygande allvetande Spöke som skrämmer dessa om ett evigt kneg i en kolgruva… Detta röstboskap kan SD väl vara utan. När de “otrognas” hus tänds eld på av importerade falanger är det ändå för sent att tänka om.

  • Daniel Rondslätt

   Eller också så är det A-svenskarna med bättre inkomst som har råd att vara kvar och kämpa för hembygden. Man kan också tänka sig att B-svenskar som lägger 20 – 50 000 kr om året på systembolagsshopping inte bryr sig om kulturarv, dessutom så de kan se fotboll på betalkanaler eller flyga till Thailand istället. Bra med valfrihet?
   Problemet med svenska kyrkan är främst att det är för många anställda, men istället för att rationalisera bort 60 – 70 procent av sin dyra personal så talar de välbetalda biskoparna om att man kan sälja eller riva kyrkorna som ligger långt från storstäderna. Av den orsaken kan man legitimera att medlemmarna träder ur folkkyrkan och istället inväntar det totala ekonomiska sammanbrottet och sedan kan vi få en annan lösning och alla är med gratis.

 • Tommy Peterson

  Alla som varit kyrkligt aktiva vet att S vill äga kyrkan, själv lämnade jag med denna insikt. Bara se vilka som sitter i styret.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Afghanska våldtäktsmän dömda för flera våldtäkter

INRIKESDe afghanska männen hade satt i system att våldta unga svenska kvinnor i Uppsala. Nu har de dömts för våldtäkter av två unga kvinnor. Men straffen blir låga. En av gärningsmännen, som våldtog två olika kvinnor vid olika tillfällen, har dessutom dömts för att ha våldtagit ett barn – men hans utvisning har aldrig verkställts.

Dags att ifrågasätta inflationsmålet?

ANALYSUnder de senaste tio åren har mycket i den nationalekonomiska debatten kretsat kring att nå det uppsatta inflationsmålet, öka tillväxten och inte minst räntenivån. I Sverige borde vi ha haft en stark tillväxt, men per capita har vi legat still under nästan hela denna period. Detta trots en kraftigt räntedopad ekonomi som i praktiken innebär att vi devalverat kronan gentemot omvärlden med över 10 procent på bara några år.

Våg av skattehöjningar att vänta på kommunal nivå

EKONOMIEn våg av skattehöjningar på kommunal nivå står för dörren, enligt uppgifter från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Gå till arkivet

Send this to a friend