Skip to Content

Kyrkomötet röstade emot att SD ska utestängas ur kyrkans verksamhet, vilket kan leda till att partiets position stärks i diskussionen med lokala förningar som till exempel inte vill hyra ut lokaler till SD. Motionen om förbud mot ”främlingsfientliga” lades av vänsterpartisten Lars B Andersson. Foto: POSK, skärmavbild: Svenska kyrkan
UTRIKES

Kyrkomötet avslog V-motion om att förbjuda SD i kyrkan

PappersupplaganNya Tider v. 14

Vid sitt sista sammanträde för året, i november, avslog Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, en vänsterpartistisk motion med innebörden att Sverigedemokraterna skulle uteslutas ur kyrkan. Beslutet har rönt väldigt lite uppmärksamhet, även om det i praktiken är ett kraftfullt ställningstagande mot att SD nekats att hyra kyrkans lokaler och att SD-vänliga kyrkoherdar petats.

Publicerad: 5 april, 2019, 12:46

 • Svenska

Läs även

Motionen 2018:18 av vänsterpartisten Lars B Andersson och hans partikamrater med rubriken ”Förbud mot främlingsfientliga nomineringsgrupper” föreslog en ändring i kyrkoordningen ”så att främlingsfientliga och rasistiska grupper hindras från deltagande i Svenska kyrkans arbete och förbjuds att bilda nomineringsgrupper inför kyrkovalet”. Partier i kyrkliga val kal­las nomineringsgrupper. Sverigedemokraterna nämndes inte uttryckligen, men vem som åsyftades gjordes klart i slutdebatten i plenum med påståendet att ”en nomineringsgrupp sprider rasism och hat”.

Kyrkomötets Organisationsutskott, som beredde motionen inför beslutet, ställde sig i sitt slutbetänkande kritiskt till att förbjuda vissa människor och nomineringsgrupper i Svenska kyrkan, vilket man anser skulle vara att inskränka demokratin. Utskottet poängterar samtidigt att det i Svenska kyrkan förutsätts att beslutsorganen, där nomineringsgrupperna är företrädda, följer Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • busquador

  Här lyser intentionen igenom att staten (V) är gud. Inget är högre än …..Store Bror.

 • Barbro Johansson

  Vem bestämmer i guds hus kan man undra, är det vänstern med sin hejarklack eller som jag trodde att alla var välkomna till kyrkan.

 • Whirre

  På Riktigt.?? Det är bara Beta svenskar som inte lämnat kyrkan och dess avgift för ett osynligt flygande allvetande Spöke som skrämmer dessa om ett evigt kneg i en kolgruva… Detta röstboskap kan SD väl vara utan. När de ”otrognas” hus tänds eld på av importerade falanger är det ändå för sent att tänka om.

  • Daniel Rondslätt

   Eller också så är det A-svenskarna med bättre inkomst som har råd att vara kvar och kämpa för hembygden. Man kan också tänka sig att B-svenskar som lägger 20 – 50 000 kr om året på systembolagsshopping inte bryr sig om kulturarv, dessutom så de kan se fotboll på betalkanaler eller flyga till Thailand istället. Bra med valfrihet?
   Problemet med svenska kyrkan är främst att det är för många anställda, men istället för att rationalisera bort 60 – 70 procent av sin dyra personal så talar de välbetalda biskoparna om att man kan sälja eller riva kyrkorna som ligger långt från storstäderna. Av den orsaken kan man legitimera att medlemmarna träder ur folkkyrkan och istället inväntar det totala ekonomiska sammanbrottet och sedan kan vi få en annan lösning och alla är med gratis.

 • Tommy Peterson

  Alla som varit kyrkligt aktiva vet att S vill äga kyrkan, själv lämnade jag med denna insikt. Bara se vilka som sitter i styret.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Gå till arkivet

Send this to a friend