Skip to Content

Kyrkomötet röstade emot att SD ska utestängas ur kyrkans verksamhet, vilket kan leda till att partiets position stärks i diskussionen med lokala förningar som till exempel inte vill hyra ut lokaler till SD. Motionen om förbud mot ”främlingsfientliga” lades av vänsterpartisten Lars B Andersson. Foto: POSK, skärmavbild: Svenska kyrkan
UTRIKES

Kyrkomötet avslog V-motion om att förbjuda SD i kyrkan

PappersupplaganNya Tider v. 14

Vid sitt sista sammanträde för året, i november, avslog Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, en vänsterpartistisk motion med innebörden att Sverigedemokraterna skulle uteslutas ur kyrkan. Beslutet har rönt väldigt lite uppmärksamhet, även om det i praktiken är ett kraftfullt ställningstagande mot att SD nekats att hyra kyrkans lokaler och att SD-vänliga kyrkoherdar petats.

Publicerad: 5 april, 2019, 12:46

 • Svenska

Läs även

Motionen 2018:18 av vänsterpartisten Lars B Andersson och hans partikamrater med rubriken ”Förbud mot främlingsfientliga nomineringsgrupper” föreslog en ändring i kyrkoordningen ”så att främlingsfientliga och rasistiska grupper hindras från deltagande i Svenska kyrkans arbete och förbjuds att bilda nomineringsgrupper inför kyrkovalet”. Partier i kyrkliga val kal­las nomineringsgrupper. Sverigedemokraterna nämndes inte uttryckligen, men vem som åsyftades gjordes klart i slutdebatten i plenum med påståendet att ”en nomineringsgrupp sprider rasism och hat”.

Kyrkomötets Organisationsutskott, som beredde motionen inför beslutet, ställde sig i sitt slutbetänkande kritiskt till att förbjuda vissa människor och nomineringsgrupper i Svenska kyrkan, vilket man anser skulle vara att inskränka demokratin. Utskottet poängterar samtidigt att det i Svenska kyrkan förutsätts att beslutsorganen, där nomineringsgrupperna är företrädda, följer Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • busquador

  Här lyser intentionen igenom att staten (V) är gud. Inget är högre än …..Store Bror.

 • Barbro Johansson

  Vem bestämmer i guds hus kan man undra, är det vänstern med sin hejarklack eller som jag trodde att alla var välkomna till kyrkan.

 • Whirre

  På Riktigt.?? Det är bara Beta svenskar som inte lämnat kyrkan och dess avgift för ett osynligt flygande allvetande Spöke som skrämmer dessa om ett evigt kneg i en kolgruva… Detta röstboskap kan SD väl vara utan. När de “otrognas” hus tänds eld på av importerade falanger är det ändå för sent att tänka om.

  • Daniel Rondslätt

   Eller också så är det A-svenskarna med bättre inkomst som har råd att vara kvar och kämpa för hembygden. Man kan också tänka sig att B-svenskar som lägger 20 – 50 000 kr om året på systembolagsshopping inte bryr sig om kulturarv, dessutom så de kan se fotboll på betalkanaler eller flyga till Thailand istället. Bra med valfrihet?
   Problemet med svenska kyrkan är främst att det är för många anställda, men istället för att rationalisera bort 60 – 70 procent av sin dyra personal så talar de välbetalda biskoparna om att man kan sälja eller riva kyrkorna som ligger långt från storstäderna. Av den orsaken kan man legitimera att medlemmarna träder ur folkkyrkan och istället inväntar det totala ekonomiska sammanbrottet och sedan kan vi få en annan lösning och alla är med gratis.

 • Tommy Peterson

  Alla som varit kyrkligt aktiva vet att S vill äga kyrkan, själv lämnade jag med denna insikt. Bara se vilka som sitter i styret.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Feministen Victoria Kawesa dömd för misshandel

INRIKESInte hjälpte det att Victoria Kawesa, 44, anlitade den före detta justitieministern Thomas Bodström som försvarsadvokat. Hon dömdes till ansvar för misshandel även i hovrätten. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Rasismen mot vita markägare i Sydafrika tas upp i Sveriges riksdag

INRIKESDen allt mer trängande situationen för vita markägare i Sydafrika kommer att tas upp i Sveriges riksdag. Detta sedan Roger Richtoff och Björn Söder från Sverigedemokraterna uppmärksammat frågan i en fristående motion. Nu vill de att den svenska regeringen agerar för att förmå Sydafrikas regering att stoppa planerna på rasistisk mark­expropriation. Richtoff säger till Nya Tider att motionen är ett sätt att uppmärksamma frågan.

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare – efterfrågar särskilt ickesvenskar

Inför säsongen år 2020 söker Astrid Lindgrens värld i Vimmerby nya barnskådespelare. I jobbannonsen efterfrågar man särskilt ickesvenska barn som kan ”berika verksamheten” med etnisk och kulturell mångfald. När Nya Tider vill ställa frågor till ansvariga vid temaparken tycks ledningen ha fått kalla fötter och vill inte kommentera jobbannonsen över huvud taget. Diskrimineringsombudsmannen menar dock att detta skulle kunna vara fråga om möjlig diskriminering av svenskar.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

Politikfakta raderat efter S-kritik

INRIKESDen mycket populära nyhetssidan Politikfakta blev den 23 september drabbat av det digitala bokbålet då sidan försvann från Facebook utan närmare förklaring. Några dagar senare var kanalen uppe igen, men glädjen för läsarna blev kort och den 13 oktober togs sidan återigen bort.

Gå till arkivet

Send this to a friend