Kyrkomötet. Foto Magnus Aronsson, Svenska kyrkan
Kyrkomötet. Foto Magnus Aronsson, Svenska kyrkan

Kyrkovalet: små förändringar men framgångar för SD

Trots ökat valdeltagande och storsatsningar från S, C och SD blev det små förändringar i Svenska kyrkans Kyrkomöte. SD går framåt men fördubblar inte sina mandat, trots fördubblad röstandel. Också Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) skördade framgångar. Samtidigt stärker vänsterliberala grupperingar greppet om kyrkan.

Det som i många medier hade beskrivits som ett ”ödesval” för Svenska kyrkan och en slags avgörande strid mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna om kontrollen över kyrkan, blev istället ett små förändringarnas val. När det preliminära valresultatet för valet till Svenska kyrkans högsta styrande organ, Kyrkomötet, presenterades strax innan midnatt på valdagskvällen den 17 september, visade det sig att valdeltagandet hade ökat från cirka 13 procent av de röstberättigade medlemmarna 2013 till cirka 18 procent i årets val. Man får gå tillbaka till 1950 för att hitta ett så högt valdeltagande.

Av allt att döma berodde ökningen på en mobilisering bland främst S-, C- och SD-väljarna. Eftersom valdeltagandet ökade överlag innebar de ökade rösterna för de flesta nomineringsgrupper (motsvarande partier) trots allt ganska små förändringar. Det ökade valdeltagandet innebar för några mindre grupper att de backade i antal mandat, trots att de fått fler röster än vid kyrkovalet 2013.

Ökat stöd för SD och C
Trots massiv mobilisering lyckades Socialdemokraterna bara öka med cirka en procentenhet, från 29,37 procent 2013 till 30,45 i år. Detta motsvarar en ökning med tre mandat, till 76. Centerpartiet ökade från 11,9 till 13,9 (från 30 till 35 mandat). Störst ökning gjorde Sverigedemokraterna. I rena röstsiffror fördubblade man sig i jämförelse med 2013, men i procentenheter innebar det en ökning från 5,9 procent 2013 till 9,2 procent i årets val. Det innebär att man ökar från 15 mandat till 23.

Ökat stöd för Partipolitiskt obundna – moderater stora förlorare
Övriga nomineringsgrupper som gjorde ett bra val var den partipolitiskt obundna gruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) med 17,1 procent (2013: 15,2 procent) och vänsterpartistiska VISK (Vänstern i Svenska kyrkan) som hamnade på ca 3,6 procent (2013: 2,3 procent). VISK, som utger sig för att vara en partipolitisk obunden grupp, fördubblade sin röstandel, men vann bara 3 nya mandat i Kyrkomötet.

Bland valets förlorare kan man notera den till Moderaterna indirekt bundna grupperingen Borgerligt alternativ (BA) som gick från 12,5 procent till 8,8 i årets val. Därmed förlorar man 9 mandat i Kyrkomötet. En annan stor förlorare var Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) som halverade sin röstandel som hamnade på 2,3 procent. Också KD-anknutna Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) gick det dåligt för: 2,9 procent jämfört med 4,7 procent 2013, vilket kan anses vara anmärkningsvärt i en uttalat kristen grupp.

Små förändringar för de mindre grupperingarna
I övrigt var förändringarna små. Liberalernas gruppering, FISK, tappade ett mandat och fick 2,9 procent av rösterna. Den partipolitiskt obundna men vänsterliberala grupperingen Öppen kyrka (ÖKA) gick också de bakåt något men behöll sina elva mandat i kyrkomötet. Den konservativa grupperingen Frimodig kyrka gick förvisso framåt i antal röster men förlorade två mandat och har nu tio mandat (3,9 procent av rösterna), på grund av det ökade valdeltagandet.
Trots SD:s framgångar kan konstateras att de vänsterliberala och i teologisk bemärkelse radikala grupperingarna har ökat sitt grepp om makten i Svenska kyrkan genom att mobilisera sina anhängare.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.