Skip to Content

Kritisk. Jon Tallinger, specialistläkare i allmänmedicin, blev chockad när han såg en instruktionsvideo riktad till vården där man uppmanades att ge morfin till Covid-19-patienter med andningsbesvär. Läkaren menar att det är syrgas man borde ge. Skärmavbild: exakt24.se
INRIKES

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

PappersupplaganNya Tider v. 21

Läkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Publicerad: 21 maj, 2020, 16:04

 • Svenska

Läs även

Jon Tallinger har arbetat som specialistläkare i fyra år, och berättar i intervjun med Exakt24 att det var hans fru som sporrade honom att göra någonting av sitt liv och studera till läkare. Han trivdes bra med arbetet, men det förändrades drastiskt under våren. Då skickades en uppmärksammad instruktionsvideo ut till många av landets sjukhus gällande symtomlindring vid Covid-19 för bland annat äldre personer.

Videon framställdes av Region Stockholm i samarbete med Stockholms sjukhem och Palliativt kunskapscentrum. Där uppmanade man läkare att ge vissa Covid-19-patienter morfin istället för syrgas vid andnöd. Detta gjorde Tallinger chockad.

– Jag kände att det knöt sig i magen på mig. Det första man skulle göra vid andnöd var att behandla med morfin och inte syrgas, och jag kände att det här kommer sluta i katastrof. Folk kommer ju följa instruktionerna och göra som de säger i videon.

Tallinger menar att det är farligt att ge morfin istället för syrgas eftersom det kan hämma andningen och leda till att patienter med andnöd kan dö:

– Den sänker ju ”andnings-­driven”. Alltså, om man får en överdos av morfin så dör man eftersom man slutar att andas även om man är fullt frisk. Du kommer hämma personen att andas, mot deras vilja. Om de redan är nära kvävning kommer de ganska snabbt att bli medvetslösa. Andas de bara lite mindre så somnar de in ganska snabbt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Charta-77

  Med viss utbildning inom fysiologi så undrar man om regeringen på detta viset vill rädda pensionssystemet? Det klart, när det nu finns fullt med pensionärer (typ asylinvandrare) som inte bidragit med nämnvärda pengar övh så behöver ju regeringen avliva ett antal för att få det att gå ihop.

  Fler än jag som vet att världens officiellt äldsta människa är svenska?

  Hon invandrade från Turkiet och genom att fejka identitet så gick hon i pension i typ 40-årsåldern..

  https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/847550-har-ar-sanningen-bakom-varldens-aldsta-manniska-som-bor-i-sverige

  • Swatch

   …och du har helt rätt.
   Nu för tiden oavsett åt vilket hål man riktar sina blickar hittar man bara lögner, bedrägerier, falsarier och folk som inte ens av misstag talar sanning.
   Företrädesvis politiker.
   I Sverige allt är möjligt med lämpliga lögner.

 • Swatch

  …och där står vår utrikesminister (?) och beklagar att omvärlden har fel bild om Sverige, vi har blivit misstolkade, missförstådda av illvilliga högerextrema krafter som vill Sverige illa…..
  Som vanligt, som alltid, ingen vill se att vi är så speciella, anmärkningsvärda. De vill inte se det, fast vi har försökt köpa detta i decennier med våra skattepengar.
  Hon låter som en ståuppkomiker. Den tragiska är bara att över 3500 människor fick sätta livet för skämtarna Löfven, Linde, Tegnell. Sönderbildade men intet kunnande amatörer. (Ja, förutom Löfven då)
  De ska inför domstol! Alla! Det förtjänar alla som begick folkmord.
  Svenskarna är inte välkomna i Europa. Det gör inget, vi alltid kan semestra i Somalien eller i Afghanistan….
  det är väl trevligt och alltid spännande.

”Nu ska jag döda dig!” – Gymnasie­afghanen Sayed, 20, får nästan inget straff för överfall på kvinnor och buss-onani

UTRIKESSayed Muhammad Husseini, 20, fick stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som regeringen drev igenom 2018 – trots att han då redan var dömd för bland annat sexuellt ofredande. Nyligen dömdes han för att bland annat ha anfallit tre kvinnor med en flaska medan han hotade att döda dem, och för att ha onanerat på en buss inför en flicka. Han fick tre månaders fängelse och åklagaren yrkade inte på utvisning.

SD-politiker från Värmland tvingas lämna partiet efter påstått rasistiskt inlägg på Facebook

INRIKESUlf Björk, som sedan valet 2018 suttit som fullmäktigeledamot i Grums kommun, tvingas nu lämna partiet efter påtryckningar från partidistriktet, detta efter att han i en statusuppdatering på Facebook benämnde kriminella invandrare som ”svartingar”. Nu blir han politisk vilde i sin hemkommun. När Nya Tider frågar Runar Filper, distriktsordförande för SD i Värmland om Ulf Björks inlägg verkligen var lika rasistiskt som exempelvis BLM-aktivisters och hiphopartisters hat mot vita, påstår han sig inte kunna jämföra situationerna.

Sveriges Radio publicerar test om ”vitt privilegium”

INRIKESDen 6 augusti publicerade P4 Gävleborg på sin Facebooksida ett test där man själv kunde ta reda på hur privilegierad man är på grund av sin hudfärg. I texten som följer testet görs det klart att hudfärgen som skall undersökas är vit, och att den automatiskt innebär ett privilegium. Testet uppmärksammades av alternativa medier, vilket ledde till kraftig kritik på kanalens plattformar, varpå P4 Gävleborg valde att helt ta bort det aktuella inlägget.

Nekas torgmöte – för många våldsbenägna muslimer

INRIKESDen danske politikern Rasmus Paludan hade planerat att tillsammans med den kontroversielle svenske konstnären Dan Park genomföra en koranbränning under ett torgmöte i Rosengård i slutet av augusti. Men den svenska polisen nekade som väntat tillståndet till torgmötet med motiveringen att det finns ”för många våldsbenägna muslimer” i området.

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Gå till arkivet

Send this to a friend