Skip to Content

Kritisk. Jon Tallinger, specialistläkare i allmänmedicin, blev chockad när han såg en instruktionsvideo riktad till vården där man uppmanades att ge morfin till Covid-19-patienter med andningsbesvär. Läkaren menar att det är syrgas man borde ge. Skärmavbild: exakt24.se
INRIKES

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

PappersupplaganNya Tider v. 21

Läkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Publicerad: 21 maj, 2020, 16:04

 • Svenska

Läs även

Jon Tallinger har arbetat som specialistläkare i fyra år, och berättar i intervjun med Exakt24 att det var hans fru som sporrade honom att göra någonting av sitt liv och studera till läkare. Han trivdes bra med arbetet, men det förändrades drastiskt under våren. Då skickades en uppmärksammad instruktionsvideo ut till många av landets sjukhus gällande symtomlindring vid Covid-19 för bland annat äldre personer.

Videon framställdes av Region Stockholm i samarbete med Stockholms sjukhem och Palliativt kunskapscentrum. Där uppmanade man läkare att ge vissa Covid-19-patienter morfin istället för syrgas vid andnöd. Detta gjorde Tallinger chockad.

– Jag kände att det knöt sig i magen på mig. Det första man skulle göra vid andnöd var att behandla med morfin och inte syrgas, och jag kände att det här kommer sluta i katastrof. Folk kommer ju följa instruktionerna och göra som de säger i videon.

Tallinger menar att det är farligt att ge morfin istället för syrgas eftersom det kan hämma andningen och leda till att patienter med andnöd kan dö:

– Den sänker ju ”andnings-­driven”. Alltså, om man får en överdos av morfin så dör man eftersom man slutar att andas även om man är fullt frisk. Du kommer hämma personen att andas, mot deras vilja. Om de redan är nära kvävning kommer de ganska snabbt att bli medvetslösa. Andas de bara lite mindre så somnar de in ganska snabbt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Charta-77

  Med viss utbildning inom fysiologi så undrar man om regeringen på detta viset vill rädda pensionssystemet? Det klart, när det nu finns fullt med pensionärer (typ asylinvandrare) som inte bidragit med nämnvärda pengar övh så behöver ju regeringen avliva ett antal för att få det att gå ihop.

  Fler än jag som vet att världens officiellt äldsta människa är svenska?

  Hon invandrade från Turkiet och genom att fejka identitet så gick hon i pension i typ 40-årsåldern..

  https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/847550-har-ar-sanningen-bakom-varldens-aldsta-manniska-som-bor-i-sverige

  • Swatch

   …och du har helt rätt.
   Nu för tiden oavsett åt vilket hål man riktar sina blickar hittar man bara lögner, bedrägerier, falsarier och folk som inte ens av misstag talar sanning.
   Företrädesvis politiker.
   I Sverige allt är möjligt med lämpliga lögner.

 • Swatch

  …och där står vår utrikesminister (?) och beklagar att omvärlden har fel bild om Sverige, vi har blivit misstolkade, missförstådda av illvilliga högerextrema krafter som vill Sverige illa…..
  Som vanligt, som alltid, ingen vill se att vi är så speciella, anmärkningsvärda. De vill inte se det, fast vi har försökt köpa detta i decennier med våra skattepengar.
  Hon låter som en ståuppkomiker. Den tragiska är bara att över 3500 människor fick sätta livet för skämtarna Löfven, Linde, Tegnell. Sönderbildade men intet kunnande amatörer. (Ja, förutom Löfven då)
  De ska inför domstol! Alla! Det förtjänar alla som begick folkmord.
  Svenskarna är inte välkomna i Europa. Det gör inget, vi alltid kan semestra i Somalien eller i Afghanistan….
  det är väl trevligt och alltid spännande.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Haveri och ilska när nyanlända får förtur i Göteborgs skolor

INRIKESNär föräldrar söker plats vid någon av Göteborgs grundskolor sker urvalet enligt ett antal prioriteringsregler. Förtur kan man få beroende på bland annat avstånd till hemmet eller om man har syskon på skolan man sökt, men är man ”nyanländ” så trumfar det allt. I praktiken leder detta till att svenska barn kan få resa långt till en annan stadsdel, då barn som räknas som nyanlända tagit en plats i deras stadsdel. För Nya Tider berättar Jörgen Fogelklou (SD) om hur han redan 2015 varnade föräldrar för att det kunde bli på detta sätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend