Läkare utan gränser avblåser sin migranträddning utanför Libyen

Läkare utan gränser (MSF) kommer att upphöra med sina operationer på Medelhavet, meddelade organisationen nyligen samtidigt som den italienska regeringen försöker stävja människosmugglingen från Nordafrika.

MSF uppgav att eftersom de kände sig ”hotade” av den libyska kustbevakningen kommer dess största fartyg för att ta ombord migranter tills vidare ligga i den sicilianska hamnstaden Catania. Libyen har stoppat utländska fartyg från att ta sig in på landets territorialvatten.

Trots att de flesta afrikanska migranter kommer från länder där det inte finns några väpnade konflikter, hävdar MSF att migranterna flyr för sin ”säkerhet”. Ordföranden för organisationens italienska avdelning, Loris De Filippi, skrev i en kommentar:
”Europeiska stater och de libyska myndigheterna inför tillsammans en vägspärr för människor som söker säkerhet. Det är en oacceptabel attack på människors liv och värdighet.”

På Twitter skrev organisationen:
”Då NGO:er blir mer och mer begränsade på Medelhavet och EU beslutade att hålla människor fast i Libyen, har vi satt Prudence på standby.”

MSF äger Prudence, som är en av de största NGO-fartygen på Medelhavet och förde 1 500 migranter till Europa bara i maj.

Till Reuters sade De Filippi:
– Vi upphör tillfälligt med våra aktiviteter, eftersom vi nu känner att den libyska kustbevakningens beteende är väldigt allvarligt…Vi kan inte utsätta våra kollegor för fara.

Italien har lagt fram bevis för att NGO:er var aktivt involverade i människosmuggling och varnade dem för att de inte skulle kunna fortsätta verka på Medelhavet om de inte undertecknade vissa regler för sina operationer.

Ett tyskt fartyg har redan beslagtagits för att det ska ha hjälpt människosmugglare. Under den nya uppförandekoden måste italienska poliser tillåtas ombord för att övervaka dessa organisationers aktiviteter.

Den italienska regeringen är rädd för en konservativ framgång i de kommande valen. Matteo Salvini, partiledare för invandringskritiska Lega Nord, sade till Reuters att MSF:s beslut innebär att det kommer att bli ”tusentals färre illegala invandrare för italienare att hantera”.

Många hjälporganisationer som genomför räddningsuppdrag utanför Libyens kust undertecknade avtalet, men MSF har vägrat och vill inte ha italienska poliser på sina båtar. De har också vägrat ta migranter till en säker hamn själva, utan föredrar att överföra migranterna till andra fartyg medan smugglarnas båtar stannar i närheten för att fortsätta som taxitransporter.

Den libyska kustbevakningen har beordrat de icke-statliga organisationerna att hålla sig borta från landets territorialvatten. Tidigare har de tillåtits genomföra räddningsuppdrag så nära som 11 nautiska mil (20 kilometer) från fastlandet.

De Filippi menade vidare att den italienska regeringens uppförandekod för icke-statliga organisationer syftade till att minska antalet ankommande migranter. Han hävdade att EU:s invandringspolitik visade att unionen hade ”bestämt sig för att hålla människor fångna i Libyen”.

Hjälporganisationer har plockat upp mer än en tredjedel av alla migranter som har förts till EU hittills i år, jämfört med mindre än en procent 2014.

Talespersonen för Libyens flotta, general Ayoub Qassem, meddelade att åtgärden var riktad mot icke-statliga organisationer ”som säger sig vilja rädda illegala migranter och utföra humanitära aktioner”. Libyen har beordrat utländska fartyg att hålla sig utanför den ”sök- och räddningszon” där smugglare opererar.

Runt 600 000 huvudsakligen afrikanska migranter har kommit till Italien från Libyen sedan början av 2014. Efter NATO:s bombningar av Libyen har landet blivit den viktigaste avfärdspunkten för migranter som försöker ta sig till Europa.

Samtidigt tog general Khalifa Haftar tillbaka sina tidigare hot om att bomba italienska fartyg och berättade för den italienska dagstidningen Corriere della Sera att han inte skulle attackera dessa.

SOS Mediterranee blev nyligen den femte icke-statliga organisationen att underteckna den italienska uppförandekoden för organisationer som hanterar migranter på Medelhavet. De undertecknade den på inrikesministeriet, efter att ursprungligen ha vägrat. Tre sådana organisationer har fortfarande inte undertecknat, och kan därför inte längre räkna med att kunna lägga till i italienska hamnar.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.