”Vi kommer snart att få brist på viktiga läkemedel” i kampen mot coronavirus, varnar Europas största sjukhus i ett brev till sina respektive regeringar.
Varningen kommer från några av de största sjukhusen i Europa, medlemmar i European University Hospital Alliance. I ett brev till sina respektive regeringar efterlyser läkarna brådskande åtgärder för att komma till rätta med bristen på läkemedel.
”Sjukhus kommer snart att få brist på viktiga läkemedel för att behandla patienter med Covid-19 som är på sjukhus i uppvakningsenheter. Utan europeiskt samarbete för att säkerställa en kontinuerlig läkemedelsförsörjning kanske de inte kan tillhandahålla adekvat intensivvård inom en till två veckor”, skriver undertecknarna, läkare och direktörer för de institutioner som är medlemmar i European University Hospital Alliance.
Alla etablissemang står i frontlinjen för Covid-19-pandemin, som redan har krävt mer än 23 000 liv i Europa. Bland dem: l’Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), San Raffaele i Milano, Vall d’Hebron i Barcelona, King’s College i London, Charité i Berlin och Karolinska i Stockholm. I Frankrike lär brevet ha sänts på morgonen tisdagen den 31 mars till presidenten, premiärministern och hälsovårdsministern.
”Med denna konsumtionstakt kommer lagren hos de mest drabbade sjukhusen att vara tomma om ett par dagar och om två veckor för dem med större lager. […] Detta har redan lett till att vissa sjukhus har köpt läkemedel eller doser som skiljer sig från dem de är vana vid. Det är mycket oroande att se överarbetade och ofta mindre erfarna sjuksköterskor och läkarstudenter… använda produkter och doser de inte är bekanta med.”
En av riskerna gäller de patienter som måste intuberas, ett ingrepp som sker under bedövning eller till och med i artificiell koma. En användning av för personalen obekanta läkemedel medför rimligen ökade risker att ett misstag begås.