Skip to Content

Lena Günther-Strååt talar om andra världskriget i en skolklass. Foto: Privat
KRÖNIKA

Landets kultur vilar på utbildningsnivån

Digital utgåva

I början av månaden i en ganska kort och nästan diskret nyhetsförmedling i Sveriges Radio upplystes lyssnarna om att man kommer att utöka antalet timmar i högstadiets ämnen NO och SO. Däremot kommer ett ämne med benämning elevens val att utgå helt. Det skall förtydligas att elevens val var tänkt att fungera som en fördjupning inom ett ämne, men det är inte alltid som just denna form av extra lektioner fungerar som bäst.

Publicerad: 11 mars, 2021, 19:28

  • Svenska

Läs även

Sanningen lär ligga i den ansvariga myndighetens konstaterande, att något är fel i den så ofta modifierade läroplanen. Bildningsnivån sjunker och man ser uppenbara skillnaden i skolresultaten bland exempelvis olika länder inom OECD.

Låt oss anlägga ett historiskt perspektiv för att bättre förstå situationen. Efter andra världskriget och under Tage Erlanders regeringstid byggdes nya skolor. Framför allt på landsbygden uppfördes nya kunskapens tempel. Funktionella byggnader med stora ljusa klassrum inte så sällan med fönsterbrädor i grön Kolmårdenmarmor. Breda korridorer med golv i sedimentära bergarter där man kunde studera djurlivet i jordens historia. Intill själva skolan byggdes idrottshallar, ofta med en simhall. Att gå ut årskurs 9 betydde att man har tagit realen och det var stort. Högstadiets lärare (adjunkter) var i regel utbildade i två ämnen. Högstadieämnen hade egna institutioner med en institutionsansvarig lärare. Tage Erlanders hustru Aina var adjunkt i matematik och kemi. Som ett barn till en folkskollärare var Erlander mycket mån om att ge Sveriges befolkning möjligheter till bildning och utbildning. Många elever fortsatte med olika kvällskurser för att senare utbilda sig till exempelvis ingenjörer.

Förändringarnas tid kom på 1960 och -70-talen. Olika reformer som avlöste varandra förändrade den stabila skoltillvaron och därmed bildningsnivå. En avveckling av studentexamen i sin klassiska form blev det första steget. Länder som Frankrike (le bac, baccalauréat) och Tyskland (das Abitur), eller Polen och Italien skulle aldrig tillåta en avveckling av studentexamen i sin klassiska form, inte ens under vapenhot.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Gå till arkivet

Send this to a friend