Skip to Content

Lena Günther-Strååt talar om andra världskriget i en skolklass. Foto: Privat
KRÖNIKA

Landets kultur vilar på utbildningsnivån

Digital utgåva

I början av månaden i en ganska kort och nästan diskret nyhetsförmedling i Sveriges Radio upplystes lyssnarna om att man kommer att utöka antalet timmar i högstadiets ämnen NO och SO. Däremot kommer ett ämne med benämning elevens val att utgå helt. Det skall förtydligas att elevens val var tänkt att fungera som en fördjupning inom ett ämne, men det är inte alltid som just denna form av extra lektioner fungerar som bäst.

Publicerad: 11 mars, 2021, 19:28

  • Svenska

Läs även

Sanningen lär ligga i den ansvariga myndighetens konstaterande, att något är fel i den så ofta modifierade läroplanen. Bildningsnivån sjunker och man ser uppenbara skillnaden i skolresultaten bland exempelvis olika länder inom OECD.

Låt oss anlägga ett historiskt perspektiv för att bättre förstå situationen. Efter andra världskriget och under Tage Erlanders regeringstid byggdes nya skolor. Framför allt på landsbygden uppfördes nya kunskapens tempel. Funktionella byggnader med stora ljusa klassrum inte så sällan med fönsterbrädor i grön Kolmårdenmarmor. Breda korridorer med golv i sedimentära bergarter där man kunde studera djurlivet i jordens historia. Intill själva skolan byggdes idrottshallar, ofta med en simhall. Att gå ut årskurs 9 betydde att man har tagit realen och det var stort. Högstadiets lärare (adjunkter) var i regel utbildade i två ämnen. Högstadieämnen hade egna institutioner med en institutionsansvarig lärare. Tage Erlanders hustru Aina var adjunkt i matematik och kemi. Som ett barn till en folkskollärare var Erlander mycket mån om att ge Sveriges befolkning möjligheter till bildning och utbildning. Många elever fortsatte med olika kvällskurser för att senare utbilda sig till exempelvis ingenjörer.

Förändringarnas tid kom på 1960 och -70-talen. Olika reformer som avlöste varandra förändrade den stabila skoltillvaron och därmed bildningsnivå. En avveckling av studentexamen i sin klassiska form blev det första steget. Länder som Frankrike (le bac, baccalauréat) och Tyskland (das Abitur), eller Polen och Italien skulle aldrig tillåta en avveckling av studentexamen i sin klassiska form, inte ens under vapenhot.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend