Långfredagens bön i Notre Dame. Ärkebiskopen

Långfredagens bön i Notre Dame de Paris

Efter den förödande branden den 15 april 2019 är Frankrikes och staden Paris kristna symbol under återuppbyggnads- och restaureringsarbeten. Trots detta valde man att på Långfredagen (Vendredi Saint) hålla en bön i katedralen, för närvarande en byggarbetsplats. Mycket symbolisk är platsen och dagen, inte den 15:e, brandens datum, utan dagen då de kristna sörjer Jesu död. Under den 30 minuter långa gudstjänsten andades varje ord en djup symbolik.

Bönen förrättades av staden Paris ärkebiskop monseigneur Michel Aupetit. Assisterad av en biskop, en violinist, en skådespelare (recitatör) och en sopran framförde de böner och sång till jungfru Marias (Notre Dames) ära. Denna korta gudstjänst sändes direkt i den franska kanalen BFM TV. Även andra europeiska Tv-kanaler sände Långfredagens bön.

Nedanför det förgyllda korset som mirakulöst klarade sig under branden låg en purpurröd kudde med reliker från Jesu törnekrona. De räddades genom en heroisk insats av brandmännen. Ärkebiskop Aupetit tolkade lidandets krona som mänsklighetens lidande i dag, inte minst på grund av coronaviruset. Recitatören Philippe Torreton framförde flera texter, bland annat bönen ”Je Vous salue Marie” – Jag hälsar Dig Maria. Gudstjänsten avslutades med den kända sången ”Ave Maria” av Franz Schubert, sjungen a cappella. Utan orgel, utan sjungande församlingsmedlemmar visade dessa böner ”la force de la parole”, ordets kraft. Symboliken i varje ord, gest och framför allt den brandskadade interiören med det gyllene korset var oerhört stark. Allt var en symbol för det kristna Frankrike.

Notre Dame, interiör tisdagen den 16 april 2019. Det gyllene korset räddat! Foto: Stillbild ZDF

 

Kort om historiken och branden

När påven Alexander III år 1163 lade grundstenen till årtusendets katedral helgade han den till jungfru Maria, därav namnet Notre Dame de Paris. Notre Dame, ”Vår Fru” är Frankrikes skyddspatron, medan Sainte-Geneviève skyddar staden Paris.

Katedralen skulle vara vackrare och ståtligare än de i Rouen, Chartres och Reims, där de franska kungarna kröntes. Katedralens väggar vilar på enorma fundament – 5 meter djupa och 9 meter bredda. Långsamt uppfördes de mäktiga väggarna och 1182 hölls den första mässan, även om katedralen var långt ifrån färdigbyggd. En ny stil skulle känneteckna den mäktiga kyrkan – gotiken. Murarmästare, stenhuggare och daglönare från hela dåvarande Frankrike kom till denna enorma byggarbetsplats. Fransmännen påpekar att alla dessa arbetare fick lön, det handlade aldrig om några slavar. Kungen Filip August garanterade ekonomiskt att arbetet kunde fortsätta. Hans sonson Ludvig IX (1226 -1270), den fromme, dog när han var på korståg och är den ende franske kungen som blivit helgonförklarad.

Notre Dames rosettfönster. Foto: Stillbild BFM TV

År 1220 skulle västra portalen dekoreras med 28 statyer i kalksten föreställande bibliska kungar. Långt innan man uppfann perspektivets geometri visste den duktige stenhuggaren, att galleriets skulpturer 15 meter ovanför marken måste göras på ett speciellt sätt – huvuden blev större och siluetter mycket längre. Det tog en månad att hugga färdigt en staty. De två tornen i västfasaden blev färdigbyggda 1250. Man höjde taket med hjälp av tusentals bjälkar, ovanför lades plåtar av bly. Fönstren gjordes större än planerat. Deras skönhet består av glasmålarnas enorma skicklighet. Notre Dames rosettfönster från 1200-talet beundras inte bara av kristna besökare. Speciellt vackert är rosettfönstret ovanför västra portalens mittportal. År 1270 hängdes klockorna upp, de blev 20 till antalet. Den största vägde 10 ton. Man uppfann en mycket speciell konstruktion, så att klockornas svängningar inte riskerade hela takets stabilitet.

Katedralen skadades svårt 1789 under franska revolutionen, bland annat förstördes galleriets kungastatyer. De man ser i dag är från 1800-talets mitt.

Victor Hugo (1802-85), författaren till ”Ringaren i Notre Dame”, ansåg att katedralen är en del av det franska kulturarvet och borde restaureras. En romantisk historieintresserad arkitekt, Eugen Viollet-le-Duc, genomförde under åren 1845-1864 stora restaureringsarbeten. 1853 beslutade Napoleon III att finansiellt bistå restaureringsarbeten. Det var då en 93 meter hög spira uppfördes ovanför katedralens mitt. Spiran omgavs av tolv statyer föreställande apostlarna.

Katedralen är femskeppig med koromgång avsedd för processioner. Själva planen har en form av ett romerskt kors. Sammantaget kan sägas att Notre Dame de Paris på Ile de la Cité, där det en gång i tiden låg en romersk garnison och platsen hette Lutetia, är ett historiskt exempel på skönhet och perfektion.

Måndagen den 15 april 2019 blev hela den kristna världen försatt i ett chocktillstånd – nyheten om branden i Paris och katedralen Notre Dame tycktes först vara ett informationsmisstag. Men bara några veckor tidigare försökte någon anlägga en brand i Paris näst största kyrka – Saint-Sulpice. Branden upptäcktes på ett tidigt stadium och inga större skador drabbade den stora kyrkan från 1700-talet.

Nu var det annorlunda – det brann i hela den östra delen av Notre Dame och även norra delen blev skadad. Parisarna stod på bägge sidor av Ile de la Cité helt förstummade i ett chocktillstånd. Flera hade radband i händerna och försökte lindra smärtan med böner. När den höga spiran i katedralens mitt knäcktes och föll ner i lågorna hördes det ett rop av förtvivlan från den samlade folkmassan.

Endast en timme efter att informationen nådde media i väst intervjuade den ryska kanalen Rossija24 den i Paris bosatte Marek Halter. Hans berättelse berörde framför allt glädjen över att katedralens västra fasad var intakt. Det är där de kungliga statyerna står. Enligt hans information finansierades de bibliska kungarna av judiska köpmän. Dagen därpå besökte president Macron med hustru brandplatsen. ”Det är ju vår historia!” suckade fru Macron. I en Tv-sändning på kvällen klargjorde presidenten att: ”Nous rebâtirons la cathédrale plus belle encore” – Vi kommer att återuppbygga katedralen ännu vackrare. Tidsramen som presidenten satte upp var 5 år. Många var skeptiska till tidsplanen och hela projektet. Det inkom många varierande förslag för en helt ny användning av kyrkobyggnaden, bland annat att bygga hela taket platt och anlägga en gigantisk swimmingpool.

Philippe Villeneuve, chefsarkitekt, leder återuppbyggnadsarbetet. Foto: Stillbild 3 Sat

 

”Katedralen är ett Guds hus och förblir ett sådant” säger den ansvarige chefsarkitekten. Hösten 2019 informerade dåvarande franska ambassadören i Moskva, att Ryssland bistår och betalar för 20 ryska specialister inom restaureringsarbeten. Den kristna världens solidaritet pågår i tystnad utan medial uppmärksamhet. Det gäller att vänta ut till 2024 och på nytt beundra den franska unggotikens skapelse.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Även politiker börjar nu erkänna att problemen inte är ”temporära”, som de länge hävdat. I USA börjar varubristen bli synlig i även stora butikskedjor. Producenter och distributörer tvingas höja priserna markant och i flera fall minska eller temporärt stänga ner på grund av varubrist. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter. Vi avslöjar också ett viktigt och dolt skäl bakom det höga elpriset i bland annat Europa.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Även politiker börjar nu erkänna att problemen inte är ”temporära”, som de länge hävdat. I USA börjar varubristen bli synlig i även stora butikskedjor. Producenter och distributörer tvingas höja priserna markant och i flera fall minska eller temporärt stänga ner på grund av varubrist. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter. Vi avslöjar också ett viktigt och dolt skäl bakom det höga elpriset i bland annat Europa.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.