<strong>Valsedlar med personröst på Bengt Åkebrand.</strong> Stavningen på den längst till vänster är ”Åkebrandt” med ”dt” i slutet. Söker man på hitta.se med denna stavning får man upp rätt person. Trots detta har ansvarig tjänsteman på länsstyrelsen skrivit att personen ej går att identifiera. Flera av valsedlarna var inte ihophäftade, som de ska vara. I bunten till höger fanns ytterligare några röster på Bengt. Foto: Nya Tider

Länsstyrelsen slarvar – fel person vald

Länsstyrelsen i Västerbotten brydde sig inte om att läsa alla namnen på valsedlarna ordentligt och slarvade när den person som väljarna skrivit dit för hand skulle identifieras. Resultatet blev att kandidaten med flest personröster inte fick något mandat för Sverigedemokraterna i Storumans kommun. ”Det är ju oacceptabelt att det blir på det där viset”, säger Petter Nilsson, ordförande för SD i Västerbotten.

Bengt Åkebrand i Storumans kommun i Västerbotten borde ha fått ett mandat för Sverigedemokraterna, då minst fyra väljare skrev hans namn på valsedlarna, men han fick inget mandat alls. Det gick istället till partikollegan Karl Sundström som endast fått två personröster. De ansvariga tjänstemännen på Länsstyrelsen i Västerbotten tycker ändå att det är rimligt att Åkebrand inte fick något mandat eftersom deras bedömning är att Åkebrand är ett efternamn som inte går att hitta.

– Bengt Åkerbrand, med ”r” i mitten, finns inte i Storumans kommun, så det är rimligt såtillvida att vi har missat en annan stavning, säger Håkan Törnström, ansvarig på Länsstyrelsen i Västerbotten, till Nya Tider.

Anu Janhunen på Livsmiljö­enheten, som gjorde bedömningen av dessa personröster, säger att det inte är konstigt att det blir fel i hanteringen av valsedlarna.

– Målsättningen är ju att det aldrig ska bli fel, men tyvärr blir det ju fel. Det är manuell hantering och bedömningar och vi arbetar under tidspress och det är klart att det kan bli fel. Jag tror inte det finns en enda länsstyrelse som inte gör något fel i det här arbetet.

Det stämmer dock inte att alla handskrivna personröster var felstavade, Nya Tider hittade vid en kontroll på länsstyrelsen åtminstone en som var helt korrekt stavad, och även de felstavade är inte svåra att hitta på till exempel tjänsten hitta.se.

Janhunen förnekar att det skulle vara personliga politiska åsikter som ligger bakom slarvet och att hon inte har något emot Sverigedemokraterna.

– Nej det har jag definitivt inte, så jobbar inte vi på myndigheter, vi diskriminerar väl inte något parti på det viset. Absolut inte, det tycker jag inte att man kan säga, säger Janhunen bestämt.

Nya Tider granskar valsedlarna

Rätt stavning. Underst i en ihophäftad bunt fanns Bengt Åkebrands namn helt rättstavat. På de flesta valsedlarna med Bengts namn fanns även hans adress, Umnäs, vilket gör det lättare att identifiera honom. Inte ens den rättstavade valsedeln räknades dock. Foto: Nya Tider
Rätt stavning. Underst i en ihophäftad bunt fanns Bengt Åkebrands namn helt rättstavat. På de flesta valsedlarna med Bengts namn fanns även hans adress, Umnäs, vilket gör det lättare att identifiera honom. Inte ens den rättstavade valsedeln räknades dock. Foto: Nya Tider

När oroliga väljare hörde av sig till Nya Tider besökte vi Länsstyrelsens kontor, som ligger i Umeå, och gjorde en granskning av vad som hänt med dessa personröster. Från källaren hämtade Håkan Törnström och Anu Janhunen en back med Sverigedemokraternas valsedlar från Storuman. Valsedlarna med Åkebrands namn återfanns relativt snabbt bland de många rösterna på SD.

Vi fann en valsedel med korrekt stavning (Åkebrand), samt flera röster med nästan korrekt stavning av namnet, med variationerna Åkebrant, Åkebrandt och Åkerbrant. Alla valsedlar förutom en av dem vi tittade på, var dessutom kompletterade med Umnäs, som är Åkebrands bostadsort, vilket borde ha underlättat identifieringen.

På två av valsedlarna med det något felstavade efternamnet (Åkebrandt och Åkerbrant), står anteckningen ”Kan ej identifiera personen” och signaturen AJ. På valsedeln med det korrekt stavade namnet står ingen anteckning. Vid besöket höll Janhunen tyst om att det var hennes signatur.

”Vi har gjort vårt jobb”

Dagen efter tog vi kontakt med Janhunen igen och bad henne förklara vad som egentligen gått fel vid rösträkningen. Hon säger först att hon inte kommer ihåg vad hon tänkte när hon gjorde bedömningen och att hon ska gå ned i källaren och titta på dem igen.

– Det känns ju alltid bättre om man kan se det innan jag säger någonting. Men det som troligen har hänt är att alla har skrivit ”Åkerbrant” med ”r” och en som har skrivit rätt och så har man missat att det var en rättstavad person. Troligtvis är det vad som har hänt, men jag vill ju få det bekräftat, förklarar Janhunen.

Vi berättar att vi provat söka på de felstavade varianterna av namnet med hjälp av söksidan hitta.se på internet, och för bland annat ”Bengt Åkebrandt, Umnäs” får man upp rätt person direkt. Således var det fullt möjligt för Janhunen att också ha identifierat personen på samma namnsökning.

– Vi använder Infotorg och ibland har vi använt oss av hitta.se, ja det har väl varit lite olika, förklarar hon.

Enligt anteckningarna på valsedlarna har hon sökt på ”Åkebrandt”, men sedan gjort anteckningen att personen ej går att identifiera utan att söka efter de andra felstavade varianterna – och inte heller den rättstavade.

Janhunen erkänner att det är ett misstag, men anser inte att det är hennes fel, utan systemets.

– Slarv, ja du får kalla det vad du vill, men det är ju en brist i systemet att man har så mycket arbete under en period. Vi har gjort vårt jobb, tycker vi. Men det finns ju alltid en risk att det blir fel.

Erkänner slarv

Enligt vallagen är personrösterna på Åkebrand giltiga eftersom det går att identifiera personen om man söker på namnet, särskilt som flera av väljarna dessutom angivit orten.

– Själva rösterna blev inte ogiltigförklarade, men vi lyckades inte identifiera den person som avsågs, och det kan man naturligtvis vara kritisk till att vi inte hade gjort en bredare sökning. Nu är det ju svårt att tolka på något annat sätt, menar Håkan Törnström.

– Den valsedeln som var rätt stavad skulle ju naturligtvis ha upptäckts, fortsätter han, och erkänner att det kan ha berott på slarv från deras sida.

– Ja, det är ett sätt att benämna det på.

Ändrar sig: namnet måste vara rättstavat

Törnström berättar att det är de som sitter i ledningsgruppen på länsstyrelsen, där han själv och Janhunen ingår, som gör dessa bedömningar. När vi visar att det visst går att identifiera rätt person ändrar Törnström sin motivering till varför rösterna inte räknades.

– Okej, nu hjälper inte det då om det är stavat på ett annat sätt. Det kommer såklart förslag som är närliggande, men vi utgår ifrån vad som står på valsedeln, säger Törnström.

Nu menar han alltså att det inte räcker att det går att identifiera personen, plötsligt är det stavningen som är avgörande.

Förväntade sig flera röster

Bengt Åkebrand är egenföretagare och arbetar här med att sätta upp ett viltstängsel i Norge. Han har fått flera personröster i Storumans kommun, men blev inte medräknad eftersom han ”inte kunde identifieras”. Foto: Jon Steinar Linga
Bengt Åkebrand är egenföretagare och arbetar här med att sätta upp ett viltstängsel i Norge. Han har fått flera personröster i Storumans kommun, men blev inte medräknad eftersom han ”inte kunde identifieras”. Foto: Jon Steinar Linga

Bengt Åkebrand i Umnäs är en välkänd person i Storuman. Han hade aningar om att han skulle få flera röster och tyckte det var underligt att partiet aldrig hörde av sig.

– Min fru skrev mitt namn och flera andra personer har hört av sig till mig och berättat att de röstat på mig, men vad som har hänt med rösterna vet jag inte, säger han till Nya Tider.

Eftersom han arbetar med ett projekt i Norge har han inte haft tid att utreda, överklaga eller polisanmäla händelsen. Nu har tiden för överklagande hunnit gå ut – man har endast tio dagar på sig.

En av dem som röstade på Åkerbrand är Sven Börje Lidnäs. Han började undra vad som hade hänt med hans personröst i kommunvalet när namnet inte redovisades på Valmyndighetens hemsida. Där stod i stället att en annan person tagit mandatet med endast två personröster. Sven Börje ville att missförhållandena skulle ut i ljuset och tog kontakt med Nya Tider.

– Det är synd att man måste avslöja sin valhemlighet för att komma till rätta med det här, säger han.

Fallet ska prioriteras

Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbottenslän, säger att de ska prioritera det här fallet. Foto: Nya Tider
Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbottenslän, säger att de ska prioritera det här fallet. Foto: Nya Tider

Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten, säger till Nya Tider att han inte hört något om detta tidigare, men ser allvarligt på att länsstyrelsen räknat fel. Han är dock pessimistisk eftersom tiden för att överklaga gått ut.

– Det är ganska sent, så jag vet inte exakt vad vi kan göra, men det kommer absolut att få prioritet. Det är ju oacceptabelt att det blir på det där viset, säger Nilsson.

Vill belysa problemet

Bengt Åkebrand är inte förvånad över att det händer sådana här saker i rösthanteringen och vill att det ska komma till allmänhetens kännedom. Han är glad över att ha fått väljarnas förtroende och är tacksam över att nu fått veta vad som hänt med valsedlarna och personrösterna.

– När jag kommer hem från arbetet i Norge ska jag ta tag i det här, säger han.

Nya Tider kommer att följa upp ärendet om Åkebrands personröster samt partiets och länsstyrelsens beslut.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

🟠 INRIKES En 13-årig svensk pojkes sista plågsamma andetag efter att han fått covidvaccin blev starten på en kamp för rättvisa för hans pappa. En kamp som nu fått åklagarmyndigheten att starta en förundersökning gällande något som bara är toppen på ett isberg – en vaccinskandal där över 80 000 svenska barn utsatts.

Veckodagens betydelse för återfall i brott

Veckodagens betydelse för återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Att den svenska ”kriminalvården” i stor uträckning misslyckas med att ”vårda” brottslingar till att bli laglydiga medborgare är väl känt av Nya Tiders läsare. Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Siffrorna inkluderar naturligtvis bara den lilla del brott som klaras upp, mörkertalet är okänt. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt eller skrivits ut från sluten ungdomsvård. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.