Lärare på svensk skola kan inte tala svenska

Många föräldrar är upprörda över att flera lärare som skall ha elever i årskurs 1 på Tjärnaängskolan i Borlänge inte bara saknar utbildning och behörighet, de kan inte ens tala svenska med sina elever. Men skolchefen är nöjd: "Det är så samhället ser ut och det är så vi vill ha det".

På Tjärnaängskolan i Borlänge, en skola med 440 elever, har andelen elever med svenska som andra språk ökat kontinuerligt. Nu visar det sig dock att till och med lärarna har svårt att göra sig förstådda på svenska.

Till många föräldrars förskräckelse kom det vid terminsstarten nu i augusti fram att två av klassföreståndarna i första klass hade så dåliga kunskaper i svenska språket att de hade problem att förklara för barnen att de skulle skriva sina namn och rita ett självporträtt.

Svenska barn, som är i klar minoritet i skolan, riskerar därmed att gå miste om att utveckla sitt eget modersmål på ett korrekt sätt. De har även svårare att ta till sig undervisningen, medan arabiska och somaliska barn ofta kan fråga läraren på sitt eget språk. Invandrareleverna får dessutom ofta ytterligare stöd i form av personliga studiehandledare, som är tänkta som extra resurser för att sitta med i klassrummet och förklara och tolka det läraren säger på svenska. I detta fall är det dock de svenska eleverna som skulle behöva en tolk.

Foto: Nya Tider
Foto: Nya Tider

Mittmedia, som den 25 augusti publicerade ett videoinslag om Tjärnaängsskolan, fokuserar dock på invandrarelevernas situation. Sibel Sinsek och Nusa Sinsek är mamma och pappa till en sjuårig pojke. För Mittmedia berättar mamman:

– Under hela lovet har vi inte fått reda på vilken klass han skulle få gå i eller någonting. Det var först i måndags som vi fick lappar där det stod hur klasserna skulle se ut, men inte vilka lärare som skulle ha vilken klass. Men nu när vi var med i klassen fick vi träffa deras två lärare, och då visade det sig att de bara pratar svag svenska, säger Sibel.

Sibel förklarar att hon, i den här situationen, hellre hade velat att lärarna varit obehöriga och svenskspråkiga, än att de inte behärskar det svenska språket fullt ut.

– Mitt barn ska inte behöva lära lärarna svenska, utan de ska lära mitt barn svenska. Jag kan ju göra så gott jag kan när jag är hemma, men halva tiden är de ju i skolan och då är det viktigt att de lär sig språket där också, säger hon.

Efter att det hela uppdagats har flera upprörda föräldrar hört av sig till både skolledningen och skrivit insändare till lokalmedia i Dalarna där man beklagar utvecklingen. Inte minst är det invandrareleverna som undrar hur integrationen ska gå till.

– Vi bor i Sverige. Jag vill att mitt barn ska få en bra start i livet för att klara sig i det svenska samhället. Då är det svenska språket oerhört viktigt, säger en förälder till Mittmedia.

Rektorn för Tjärnaängskolan, Anita Isaksson försvarar dock den kontroversiella situationen:

– Det här var den bästa lösningen, säger hon till Dalarnas Tidning.

Hon får vidare stöd från Ulrika Forsell som är skolchef för Borlänge kommuns för- och grundskolor.

– Jag ser det som en tillgång. Det är så samhället ser ut och det är så vi vill ha det, ett rikt kulturellt samhälle, sade hon till Dalarnas Tidningar.

– Skoldagen är en del av ett barns vardag. De har många språkliga inlärningssituationer.

Hennes uttalanden har dock väckt bittra reaktioner hos Borlängeborna och rikligt med kritik har kommit via sociala medier och även i insändare till Dalarnas Tidningar. En insändare från en förälder summerar mycket av kritiken:

­”Enligt min mening har det gått långt när en person som är ansvarig för första klass i den obligatoriska svenska skolan kan säga så. Sverige skall tydligen göras om helt enligt skolchefen, men jag tror inte majoriteten i Sverige håller med om uttalandet.”

2015 rapporterade Sveriges Radio om den förändrade studiesituationen som uppstod på skolan på grund av de många nyanlända. Specifikt rapporterade man om en satsning som skulle ge fler lärare med utländsk bakgrund på skolorna i Borlänge. Kenth Carlsson, dåvarande skolchef i Borlänge kommun, sade så här då han intervjuades av SR:

– Förutom det utbildningsuppdrag vi har så tycker jag att vi har ett samhällsuppdrag genom att på olika sätt få våra nyanlända att inlemmas i det svenska samhället. Och vi i skolan som jagar pedagoger ser ju att vi har en dold resurs som vi måste försöka komma åt och aktivera.

Man har visserligen hittat pedagoger som har samma bakgrund som de nyanlända, men det skapar alltså i stället andra problem.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.