Granbarkborren svärmar nu i den svenska skogen. Foto: Pixabay/Johannes Plenio

Larm från skogsstyrelsen: Granbarkborren har börjat svärma i hela landet – skogsägare behöver agera

Myndigheten Skogstyrelsen tar helhetsgrepp på bekämpning av skadeinsekten granbarkborren och det statliga skogsbolaget Sveaskog AB förefaller skippa politiker i bolagsledningen till förmån för näringslivsfolk.

Granbarkborren har nu börjat sin huvudsvärmning i hela landet. Skogsstyrelsens svärmningsövervakning visar en anmärkningsvärd ökning av den fruktade insekten efter att tusentals granbarkborrar fångats i deras system av fällor. Angreppen väntas bli minst lika stora som förra årets rekord men ännu har skogsägarna chansen att agera för att begränsa skadorna. Förra årets torra och varma sommar ledde till att granbarkborren har förstört uppskattningsvis 3-4 miljoner kubikmeter skog till ett värde av flera miljarder kronor. Redan i februari 2019 beslutade Skogsstyrelsen om att utse stora delar av södra Sverige till bekämpningsområde och driver nu ett särskilt samarbetsprojekt med skogsnäringen för att begränsa angreppen.

– Granbarkborren är i luften i stora delar av landet, det ser vi i våra fällor. Därför behöver nu skogsägarna vara på tå för att upptäcka de nya angreppen och få ut virket ur skogen, inte minst med tanke på förra årets rekordstora angrepp i södra delarna av landet, sade Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen och expert på granbarkborrar.

Skogsstyrelsen, som är en av Sveriges viktigaste myndigheter, har byggt ut en riksomfattande svärmningsövervakning med hjälp av särskilda fällor för granbarkborren. Fällorna finns utplacerade på 18 orter över hela Sverige. Det är granbarkborrens egna doftämnen, feromoner, som används för att locka till sig de svärmande insekterna. Myndighetens personal vittjar fällorna varje vecka och det är mängden granbarkborrar i fällorna som indikerar när huvudsvärmningen inleds. Skogsvårdsstyrelsen berättar att deras övervakning under vecka 20 resulterade i att det var mer än 2 000 granbarkborrar i 11 av fällorna. Högsta noteringen under samma vecka rapporterades in från Nässjö i Småland (över 8 000 granbarkborrar i en fälla) och Torpshammar i Medelpad (över 4 000).

Barkborrefällor töms varje måndag under veckorna 17-36 och resultaten redovisas i diagram på myndighetens hemsida.

Råder skogsägarna till utökad vaksamhet och snabba motåtgärder

Skogsvårdsstyrelsen förklarade att på grund av den varma perioden i april stimulerades svärmningen redan då, men att den efter väderomslaget avtog i aktivitet tills i mitten av maj när det åter blev varmt. Det är när dagstemperaturen stiger över 18 grader som granbarkborren trivs bäst och börjar sin huvudsvärmning. Detta förväntas eskalera efter hand som värmen sprider sig ner i marken under de närmaste dagarna och veckorna då fler och fler granbarkborrar piggnar till. Därför räknar myndigheten med en sannolikhet för att vi kommer att få mycket stora angrepp även i år och de bedömer situationen som ett fortsatt allvarligt läge. Men trots det påpekar Skogsvårdsstyrelsen att den sena starten av årets huvudsvärmning har minskat risken för att det skall bli en stor andra generation granbarkborrar under sensommaren.

Skogsvårdsstyrelsen rekommenderar alla skogsägare till ökad vaksamhet och att kontrollera skogen var fjärde vecka under perioden maj till augusti för att så tidigt som möjligt upptäcka nya angrepp. Avverkning ger störst bekämpningseffekt när insekterna ännu håller sig under barken och livnär sig av trädet och därmed kan virkesvärdet räddas. Äldre, tidigare angripen skog bör särskilt noga bevakas menar myndigheten vidare, i närområdet kring sådana platser kan finnas risk för nya angrepp.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.