Skip to Content

DR BASHAR ASSAD på ett porträtt i Aleppo. Hans popularitet har ökat under kriget. I juni 2014 fick den syriske presidenten 88,7 procent av rösterna. Trots pågående krig och det faktum att USA-stödda rebeller försökte hindra valet genom att beskjuta väljare och vallokaler lyckades 11,6 miljoner syrier, över 73,4 procent av de röstberättigade, göra sina röster hörda. Foto: Nya Tider

Läsarfråga: ”Vem bombar egentligen sjukhus i syriska Aleppo?”

FRÅGA: Tack för dina fina analyser i NyT gällande militära konflikter ute i världen! Morgonen den 25 juli hörde vi ånyo på Ekot, hur sjukhus i Syrien hade bombats. Ingen part angavs.

Kan det tyda på att det var de av USA godkända stridskrafterna som bar skulden, tror du? Jag har märkt att nyhetsuppläsaren ej sällan nämner ”regimen” i samma andetag, visserligen i någon annan nyhet, men så nära meddelandet om till exempel bombningarna att man som lyssnare lätt syr ihop de båda nyheterna, så det ser ut att vara den syriska regimen, som bär ansvaret.

Alltså, att det var syriskt eller ryskt flyg. Jag vet inte om det är min fantasi som skenar, eller om jag har fog för antagandet att Ekots producent medvetet formulerar det så. Vad tror du?

Vidare: Vi ska väl säga ”regim” då det gäller ledningar vi ska tycka illa om. Och ”regering”, när det är styren vi inte ska vara fientliga till, enligt Natos agenda, eller? Hälsning från Malte Nilsson, Södertälje

Publicerad: 14 augusti, 2016, 17:13

  • Svenska

Läs även

Hej Malte!

Det stämmer som du säger att västmedia, speciellt svensk, kraftigt vinklar sin rapportering på olika sätt. Det kan handla om allt från ordval till att utelämna och förvränga fakta eller till och med torgföra rena lögner. Ett bra exempel på att manipulera opinionen med ordval är när de använder regim för de regeringar de vill ska ogillas, något du själv noterat.

Jag är inte helt säker på vilken flygbombning du åsyftar, men med utgångspunkt från när du skickade ditt mejl är det troligen barnsjukhuset i östra Aleppo som bombades vid midnatt mellan den 24 och 25 juli. Det är ryskt och syriskt stridsflyg som opererar i området och det har intensifierats de senaste veckorna på grund av pågående strider väster om det av islamister hållna östra Aleppo.

Den 26 juli lyckades för övrigt syriska armén med stödmiliser att helt omringa östra Aleppo. Bidragande var även kurdiska YPG som hjälpte till från den stadsdel de håller i norra Aleppo.

Det verkar verkligen som ett sjukhus har drabbats och minst ett barn dödades. Det gäller dock att känna till en del saker för att kunna göra en korrekt bedömning av skuldfrågan:

1. Ryssland har med extrem effektivitet (flygningar i förhållande till uppnått resultat) bombat Islamiska staten (IS) och andra islamister (felaktigt kallade moderata rebeller i västmedia) samtidigt som de undvikit civila förluster på ett sätt ingen västmakt varit i närheten av. Det beror på tre saker:
A) En uttalad vilja att inte skada civila
B) Tillgång till detaljerad information (satelliter, spaningsflyg/drönare, signalspaning)
C) Noggrann analys av denna
D) Precisionsvapen

2. USA har samma förmåga, men väljer ibland att ignorera A och ofta slarva med C. Det finns en hemlig ”ekvation” där man beräknar det militära värdet i förhållande till acceptabla civila förluster. Bara denna månad tros över hundra civila dödats i amerikanska flygbombningar i den syriska staden Manbij där en kurdisk offensiv mot IS pågår, något jag nyligen skrev om. Därför såg vi också till exempel i oktober förra året USA:s medvetna attack på Läkare utan gränsers (MSF) sjukhus i Kunduz i Afghanistan där över 40 människor dödades, inkl. MSF-läkare. USA kände mycket väl till sjukhusets exakta position och västmedia försökte de första två dygnen ljuga om det innan det stod klart att det inte skulle gå att tysta ned. Ryssland och dess media agerar inte så omoraliskt.

3. Syrien har inte alls samma förmåga även om de har ett bra underrättelsenät på marken bestående främst av vanliga syrier (både alawiter, sunniter, kristna och druser) boende i områden ockuperade av de utlandsstödda islamisterna. Syriska militären försöker undvika civila förluster, men kan avvika från A i de fall Damaskus anser att befolkningen i målområdet är fientlig. Att vara sunnimuslim är inget kriterium, eftersom majoriteten av den syriska regeringen och militären faktiskt är sunniter. Detta talar såklart västmedia tyst om eftersom de vill få det att låta som det är minoritetsgruppen alawiter som förtrycker ”folket”/sunniterna.

Den syriska regeringen och militären riktar inte in sig på civila som västmedia vill få det att låta, men gör i uttalat fientliga områden ungefär samma bedömning som USA. Även om de får hjälp av Ryssland med B, C och D så tvingas de oftast använda konventionella ostyrda bomber mot mål som angivits av civila eller militärer på marken. Sammantaget öppnar detta upp för civila förluster, men de är minimala om man jämför med den enorma skada som de utländska jihadisterna och deras sponsorer åsamkat genom att invadera Syrien.

4. Islamister eller så kallade syriska rebeller har tidigare beskjutit och försåtminerat både moskéer och sjukhus för att sedan kunna lägga ut filmer på blodbadet och skylla på den syriska regeringen. Det skedde främst i början av konflikten och flera fall har i efterhand kunnat bevisas. När den ryska helikoptern som flög in nödhjälp och ut skadade barn från Aleppo sköts ned den 1 augusti iscensatte jihadisterna i samma område två gasattacker med hjälp av artilleri som sedan påstås ha ”släppts från helikoptrar” för att få det att låta som Ryssland eller Syrien var skyldiga. Trots att regeringsvänliga områden drabbades hakade västmedia på och spred denna desinformation som syftade att ta fokus från att en nödhjälpshelikopter skjutits ned och besättningens lik skändats. Det påvisar väl ”rebellernas” och deras utländska uppdragsgivares moraliska hållning.

Den uppmärksammade gasattacken i augusti 2013, som nästan resulterade i Nato-flygbombningar, utfördes också av islamister på order av Saudiarabiens dåvarande underrättelsechef Bandar bin Sultan som även tillhandahållit kemikalierna. Du kanske minns hur högljudda västmedia var och hur de sedan helt glömde bort massakern när det började framkomma hur det låg till, bland annat genom FN:s egen utredning.

ÖDELÄGGELSEN I ALEPPO är av episka proportioner. Syriens största stad och kommersiella centrum hade 2,5 miljoner invånare innan kriget drabbade landet 2011 och striderna började i staden i juli 2012. Aleppo har överlevt sex årtusenden av krig och plundring, men de senaste fyra åren har troligen skapat mer förstörelse och fördrivit fler av dess invånare än alla tidigare konflikter. Foto: Nya Tider

ÖDELÄGGELSEN I ALEPPO är av episka proportioner. Syriens största stad och kommersiella centrum hade 2,5 miljoner invånare innan kriget drabbade landet 2011 och striderna började i staden i juli 2012. Aleppo har överlevt sex årtusenden av krig och plundring, men de senaste fyra åren har troligen skapat mer förstörelse och fördrivit fler av dess invånare än alla tidigare konflikter. Foto: Nya Tider

Min gissning i detta fall är att det rör sig om syriskt stridsflyg som försökt bekämpa en islamistställning i närheten och sedan av misstag träffat sjukhuset. Något som tyder på det är att de inte – som till exempel USA i Afghanistan eller Saudiarabien i Yemen – följer upp med upprepade attacker, utan slutar flygbomba i området efter att man inser vad som skett. Under flera års krig så har såklart mängder med felbombningar skett, men det är inte samma sak som att de vare sig är planerade eller accepteras som godtagbara.

Jag har tidigare tränats för en framtida konflikt med Sovjetunionen/Ryssland, men kan trots eller tack vare detta säga att den nya politiska och militära ledningen i Ryssland har en helt annan moralisk resning än Nato och västmakterna. I dag är det precis tvärtom mot hur det såg ut för inte så många decennier sedan. Det lyser igenom i bland annat hur lättvindigt västmakterna startar nya konflikter, initierar kupper och kaos i andra länder samt hur man ser på civila förluster som något acceptabelt i ett målet helgar medlen-resonemang.

Det syns också i hur västmedia i dag fungerar som Pravda, misstrodda av sin egen befolkning och hånade utanför sin egen inflytandesfär. EU kan ses som det nya Sovjetunionen – både avseende politiska mål, maktens syn på sina ”undersåtar” och systemmedias agerande – och människor i väst kommer sakta tvingas inse att de nu lever på fel sida om ”muren”. Tecknen finns för dem som vill se. Människor som inte insett detta ännu och tittar på världen med gamla glasögon kommer ha mycket svårt eller snarare omöjligt att fullt ut förstå vad som pågår i vår värld i dag.

Hoppas informationen hjälper dig att hitta de svar du söker. Det är alltid kul när läsare hör av sig, så tveka inte att göra det igen. En levande tidning med nära kontakt med läsarna är något vi eftersträvat sedan start.

Med vänlig hälsning
Christer Ericsson
Utrikesredaktör

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Viktor Orbán satsar på att stanna kvar i EPP

UTRIKESSpekulationerna om huruvida Ungerns premiärminister Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz skulle gå med i Matteo Salvinis nya nationalistiska och populistiska grupp ID i EU-parlamentet gick heta inför valet. Fidesz meddelade dock strax efter valet att de kommer att försöka stanna kvar i EPP. Olika krav ställs nu på Orbán och Fidesz om de ska få kvarstanna i EPP, men själva börjar de tveka.

Österrikisk regeringskoalition föll efter skandalvideo med misstänkta Mossadkopplingar

UTRIKESDen österrikiska regeringskoalitionen mellan nationalkonservativa FPÖ och kristdemokratiska ÖVP har upplösts efter svallvågorna av en skandal. En hemlig videoinspelning avslöjade hur den nu avgångne vicekanslern och partiledaren HC Strache förhandlat med en rysk kvinna som påstods ha oligarkkopplingar. Landet leds nu av en övergångsregering i och med att förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) avsatts genom en misstroendeförklararing – med stöd från FPÖ. Nu spekuleras det i om ”skandalvideon” egentligen var en välplanerad operation utförd av israeliska Mossad.

Sverige gisslan för franska intressen

ANALYSFrankrike och Sverige har skrivit under ett bilateralt samverkansavtal, som syftar till att ländernas regeringar skall samordna sina aktiviteter och ställningstaganden inom EU samt en fortsatt samverkan kring ”grön” forskning och utveckling. Avtalet kritiseras för att innehålla en mängd avsnitt som låser upp Sverige till att agera tvärtemot traditionella svenska ställningstaganden. Det går också på tvärs mot inte minst finansministerns uttalanden om EU:s nya budget.

Aktuell debatt om försvaret hettade till

INRIKESSverigedemokraterna begärde en debatt i riksdagen angående Försvarsberedningens rapport. Under debatten måndag den 10 juni var tonläget högt, anklagelser slungades särskilt mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Roger Richtoff (SD) var märkbart irriterad över att de fyra Allianspartierna lämnat Försvarsberedningen och därmed inte längre förbinder sig att efterleva de satsningar som man tillsammans arbetat fram.

Nyamko Sabuni pudlar om mångkultur och feminism

UTRIKESMånga inom den politiskt korrekt sfären blev chockade när Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen valde att bryta med Liberalernas invandringsvänliga linje. Hon menade även att mångkultur var något dåligt. Det dröjde dock inte många dagar innan Sabuni backade från sina påståenden efter att ha fått kritik i systemmedia.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

BRÅ och Sarnecki försöker bortförklara invandrarvåldtäkter igen – media hakar på

INRIKESI en ny rapport hävdar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att invandring av folkgrupper som är extremt överrepresenterade som sexualbrottslingar inte orsakar någon ökning av sexualbrottsligheten i Sverige. Det är åtminstone så resultaten presenterats för allmänheten av den (ö)kände kriminologen Jerzy Sarnecki. Rapporten får emellertid hård kritik för sitt undermåliga utförande, samtidigt som Sarnecki får kritik till och med från BRÅ för sina slutsatser om innehållet.

Är inte BRÅ:s uppgift att förebygga brott?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETReportern Lara Logan blev strax efter att detta foto togs överfallen och utsatt för taharrush på Tahrirtorget i Kairo år 2011. Liknande scener utspelade sig i Köln (t.h.) på nyårsnatten till 2016, då många män från arabvärlden kommit till Europa. Ändå vägrar BRÅ att kartlägga kopplingen mellan etnicitet och sexualbrott. Foto: Reuters, Privat

Gå till arkivet

Send this to a friend