Engelbrekt Engelbrektsson mördades av Måns Bengtsson (Natt och Dag). Motivet är ännu ett mysterium. Så här skildrade Johan Lembke mordet år 1864. Foto: Torgén, Per/Örebro läns museum

Lät adeln mörda Engelbrekt?

HISTORIA
År 1436 – antingen i slutet av april eller början av maj – mördades rikshövitsmannen och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson av sin egen småsven (page) och väpnare Måns Bengtsson (Natt och Dag). Motivet är än idag ett mysterium, men olika teorier finns. Såvitt man vet straffades han aldrig och blev, bland annat, lagman.

Kalmarunionens tid, som varade från 1389 till 1523, var en minst sagt tumultartad och våldsam tid i Sveriges historia. En viktig grundläggande orsak till konflikterna var den tidiga svenska nationalismen. Svenskarna var nämligen inte alltid nöjda med att vara underkastade danska och tyska unionsmonarker.

Allianser och ståndpunkter var inte heller huggna i sten, särskilt inte inom adeln. I Svensk adels historia noterar nämligen Jan von Konow att den svenska adelns historia, från och med upproret som leddes av Engelbrekt Engelbrektsson, präglades av ”ränker och rävspel av avancerat slag, av intrigerande och hänsynslöst spel om makt och inflytande.”

Även inom adelsätter kunde fraktioner avlösa varandra och sidbyten inom en ätt eller en persongruppering var, som von Konow skriver, mycket vanligt. Dessutom levde maktkampen mellan kungamakten och adeln, som växt fram efter Alsnö stadga år 1280 – då det, bland annat, bestämdes att en del av befolkningen skulle skattebefrias i utbyte mot rustningsplikt – kvar i oförminskad styrka.

Möjligen var det på grund av dessa maktspel och intriger som Engelbrekts mördare kunde undkomma rättvisan, men först ska uppmärksamheten riktas mot själva Engelbrektupproret.

Engelbrektupproret och dess orsaker

Engelbrektupproret, som har fått sitt namn efter detta upprors ledare, bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson, utbröt 1434 som en reaktion på unionskungen Erik av Pommerns politik.

Kungens företrädare, drottning Margareta, hade strävat efter att stärka kungamaktens ställning gentemot den svenska rådsaristokratin och Erik bedrev samma politik. I Det svenska samhället 800–1720. Klerkernas och adelns tid, skriver historikerna Thomas Lindkvist och Maria Sjöberg att kung Erik gick så långt som att placera tyska och danska aristokrater på betydande poster i Sverige, vilket ledde till konflikter med den undanträngda svenska rådsaristokratin. Att Erik dessutom gynnade danska städer ledde till konflikter med Hansan.

Att se utlänningar få viktiga poster och ämbeten i Sverige fick aristokratin att, som Lindkvist och Sjöberg framhåller, betona ”det svenska riket och den svenska rätten och lagen som kontrast mot den orättfärdige kungen”.

Vid midsommartiden år 1434 var upproret mot Erik av Pommern ett faktum. Det inleddes med att fogdefästet vid Dalälven anfölls och eldades upp. Därefter tågade Engelbrekt och hans män till Västmanland där de först eldade upp fogdefästet i Köping och sedan intog Västerås. I augusti samma år avsattes kungen. Lindkvist och Sjöberg skriver även att i slutet av 1434 kontrollerade upprorsmännen större delen av Sverige.

I januari 1435 ägde stormannamötet i Arboga rum. Under detta möte blev Engelbrekt vald till rikshövitsman och fick, som det står i Lindkvist och Sjöbergs bok, ”Örebro slott som förläning”.

Vad som är viktigt att komma ihåg när det gäller upproret var att upprorsmännen egentligen inte var emot själva unionen. Orsaken till upproret var att Erik av Pommern undanträngt den svenska aristokratin till förmån för den tyska och den danska samt att han överskridit sina befogenheter som kung.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kvinnan från Barum

Kvinnan från Barum

🟠 HISTORIA Länge kallades hon för Bäckaskogskvinnan och hon blev en rikskändis. Hon levde för cirka 9 000 år sedan, och hennes skelett är ett av det bäst bevarade från Maglemoseperioden under jägarstenåldern.

Sagan om kung Visbur

Sagan om kung Visbur

🟠 HISTORIA En av de tidigaste svenska sagokungarna var Visbur, som härskade i Svitjod. Det berättas att han tillhörde Ynglingaätten samt att hans val att förskjuta sin första fru kom att leda till hans död.

Läs även:

Frejas kärva motpol

Frejas kärva motpol

🟠 HISTORIA Inom den nordiska mytologin förekommer olika gudar och jättar och andra väsen. En av dessa är jättedottern Skade, som fungerade som en motpol till Freja. Det finns en hypotes om att namnet Skandinavien har sin grund i Skades namn.

Kvinnan från Barum

Kvinnan från Barum

🟠 HISTORIA Länge kallades hon för Bäckaskogskvinnan och hon blev en rikskändis. Hon levde för cirka 9 000 år sedan, och hennes skelett är ett av det bäst bevarade från Maglemoseperioden under jägarstenåldern.

Metersystemet infördes efter franska revolutionen i enlighet med upplysningstidens ideal, men också för att göra sig av med mått som fot och aln, som utgick ifrån en monarks kroppsmått. Bilden visar holländska historiska kopior av de franska originalmåtten: en standardmeter av järn från 1799 med fodral, rörformade volymmått i koppar från 1829 samt en standardkilogram i koppar (längst till höger). Foto: Wikipedia/Rijksmuseum, Amsterdam

150 år med metern

🟠 HISTORIA Den 20 maj 1875 var Sverige bland de första länderna att ratificera meterkonventionen i Paris. Tre år senare infördes metersystemet officiellt i vårt land.

Sagan om kung Visbur

Sagan om kung Visbur

🟠 HISTORIA En av de tidigaste svenska sagokungarna var Visbur, som härskade i Svitjod. Det berättas att han tillhörde Ynglingaätten samt att hans val att förskjuta sin första fru kom att leda till hans död.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.