Skip to Content

Tony Abbottt, Australiens brittiskfödde premiärminister, föreslår att EU ska använda flottan för att tvinga migrantbåtarna att vända tillbaka varifrån de kom, precis som Australien framgångsrikt gjort.
Australien

”Låt dem inte komma i land”

”Om ni vill hindra migranterna att korsa Medelhavet, låt dem inte komma i land”, säger den australiske premiärministern Tony Abbott. Han menar att EU kan hindra kommande tragedier genom att anamma en policy som Australien bevisat fungerar. Detta efter att 950 människor befaras ha drunknat på väg från Libyen till Europa.

Publicerad: 4 maj, 2015, 08:06

  • Svenska

Läs även

Broschyr riktad till asylsökare berättar om att de under inga omständigheter kommer att kunna kalla Australien sitt hem.

Broschyr riktad till asylsökare berättar om att de under inga omständigheter kommer att kunna kalla Australien sitt hem.

Australiens premiärminister Tony Abbott menar att många liv skulle kunna räddas om EU lärde av Australiens system, där asylsökande härbärgeras på avlägsna öar i Stilla havet och om de beviljas asyl ändå inte tillåts bo i Australien. Detta har hindrat hundratals om inte tusentals drunkningsolyckor enligt myndigheterna, vilket vi berättade om i NyT v 45/2014.

Uttalandet kommer efter att ytterligare en båt kapsejsat i Medelhavet på väg från Nordafrika till Europa. Fiskebåten, som sjönk natten mot söndagen den 19 april, kan ha fraktat så många som 950 personer, varav nästan alla tros ha omkommit. Totalt uppskattas 1 600 båtmigranter ha fått sätta livet till hittills i år när de försökt ta sig från det allt mer osäkra Nordafrika till välståndet i Nordeuropa, dit de flesta vill ta sig efter ankomsten till Sydeuropa.

Flier-English-high-res

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Tyska brandmän sörjer en mördad kollega

UTRIKESEtt fall av en helt oprovocerad misshandel inträffade i den historiska tyska staden Augsburg grundad av kejsare Augustus. Hela landet var i ett chocktillstånd när nyheten förmedlades via medier.

Ryska militärpoliser skadade av vägbomb – Geopolitiskt spel i norra Syrien

SYRIENGemensamma rysk-turkiska patruller har den senaste tiden angripits upprepade gånger av till synes civila kurder. Nu har patrullerna utsatts för den första vägbomben. En i dagsläget unik händelse som enligt Nya Tiders källor troligen är starten på en ny trend som i förlängningen kommer att leda till ryska förluster. Detta är något som inte den kurdiska civilbefolkningen har något att vinna på, men väl Syriens fiender. Improviserade vägbomber är inte bara effektiva vapen för den som vill bedriva gerillakrig, utan också optimala för en angripare som av olika skäl vill förbli anonym.

”Nazism-nödläge” utropat i Dresden efter AfD:s framgångar

TYSKLANDStadsfullmäktige i halvmiljonstaden Dresden har förklarat att staden befinner sig i ”nazism-nödläge”, och att speciella åtgärder därför är påkal­la­de. Ordet har fått ett medialt genomslag, men har också kritiserats. Det är ytterligare ett exempel på de upptrappade motsättningarna i den offentliga debatten i Tyskland.

Ny ledning för tyska AfD – den radikala flygeln vinner mark

INRIKESDet invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) valde under sin senaste kongress en ny partiledning. Den 78-årige Alexander Gauland ersätts nu av den mer radikalnationalistiske Tino Chrupalla från Görlitz i östra Tyskland.

Islamistiskt terrorbrott avvärjt i Danmark genom massiv polisinsats

UTRIKESEtt 20-tal personer sitter nu frihetsberövade och väntas bli häktade, misstänkta för förberedelse till terroristbrott efter en massiv polisinsats i Danmark under onsdagen den 11 december. Enligt Köpenhamnspolisen tyder allt på att ett terrorbrott med islamistiska motiv var nära förestående, och en ledande terrorexpert utesluter inte att det under utredningens gång kan avslöjas kopplingar även till Sverige.

Nato behöver en miljard dollar för att hålla AWACS i luften

UTRIKESDet var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv som uppgav att en miljard dollar skulle behövas för att förlänga den operativa livslängden för AWACS. AWACS är förkortningen för Airborne Warning And Control System, ett luftburet larm-och ledningssystem.

Milda domar för ”ungdomar” som försökte bränna poliser

UTRIKESTretton unga myndiga män – alla med invandrarbakgrund – närvarade i domstolen i det franska departementet Essonne, men fick endast milda domar för sina avskyvärda gärningar.

Anti-dopningsmyndigheten WADA utesluter Ryssland från internationella tävlingar

UTRIKESWorld Anti-Doping Agency (WADA) informerade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att Ryssland kommer att uteslutas från stora sportevenemang i fyra år.

Gå till arkivet

Send this to a friend