Skip to Content

Reaktionerna var blandade, de flesta kunde inte tro sina ögon att Time erkänner att ”konspirationsteorierna” var sanna – och hyllar det. Foto: Twitter
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Låtsasdemokratin

PappersupplaganNya Tider v. 7

Jag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Publicerad: 17 februari, 2021, 14:20

  • Svenska

Läs även

I USA har Time Magazine, en av världens mest kända och respekterade tidningar, pub­licerat en omfattande artikel om vad man kal­lar en ”kabal av mäktiga människor”, en ”skuggkampanj”, en ”konspiration” som i hemlighet arbetade för att påverka presidentvalet.

Det tycker tidningen är jättebra. Det var nödvändigt för att stoppa ”Trumps angrepp mot demokratin”, som Time uttrycker det.

Hemliga kabaler är tydligen det nya sättet att bedriva demokrati, enligt Time och andra vänsterliberala systemmedier. De behöver inte ens förbli hemliga när deras uppdrag är slutfört, utan kan öppet skryta med vad de gjort – på ett tillrättalagt sätt naturligtvis, utan att bli ifrågasatta. Kritik raderas.

Detta är något relativt nytt. Mäktiga kabaler som styr samhället bakom kulisserna har inte alltid varit så omåttligt populära som de tydligen är hos dagens vänsterjournalister. Det fanns faktiskt en tid då även vänsterjournalister ogillade mäktiga kabaler, och inte blint litade på varje ord de sade. Men det kanske bara berodde på att kabalerna och vänsterjournalisterna inte drog åt samma håll?

Idag helgar uppenbarligen ändamålen medlen. Och ändamålen är att behålla makten att styra samhället i en bestämd riktning. Christer Ericsson går i veckans nummer igenom en del av Joe Bidens första presidentordrar som går i linje med Agenda 2030, något som Trump hade stått i vägen för.

Times avslöjande att Trump på det stora hela hade rätt i sin kritik, det som av vänsterjournalister benämndes som ”konspirationsteorier”, är – eller borde vara – en jättenyhet. Just som man trodde att världen inte kunde bli mer bisarr.

För att ta det enkelt: I ett tvåpartisystem har en kabal av mäktiga människor i hemlighet konspirerat för att bland annat förändra lagsystemet till sin favör (eventuellt på ett lagvidrigt sätt), genom vetenskapligt finslipad propaganda förändra det sätt på vilket människor går och röstar, införa omfattande censur i sociala medier för att tysta vittnesmål om valfusk genom att teknikjättarnas ägare värvats till kabalen, utpressa politiker att byta sida genom att svartmåla dem med olika anklagelser, förhindra att valfusket togs upp i domstol, med mera. Och som Dan Malmqvist beskriver i veckans artikel; de lyckades på alla punkter, bland annat var det endast 25 procent av väljarna som röstade i vallokal på valdagen, vid förra valet 2016 var det 59 procent som röstade på valdagen.

Konspiratörerna avslöjar nu sig själva och skryter med vad de gjort. Naturligtvis med anspråk på att inte alls ha utövat någon otillbörlig påverkan, utan bara hindrat den andra sidan från att göra det.

Systemmedias reaktion: Bra! Vad skönt att ni räddade valet! Nej, det är klart att vi inte kommer att ifrågasätta era påståenden! Vi vet ju att hemliga, mäktiga kabaler framför allt är kända för sin stora hederlighet, opartiskhet och vilja att göra det rätta!

Överdriver jag? Läs Times artikel. Man bryr sig alltså inte ens om att använda förskönande omskrivningar utan kal­lar öppet konspiratörerna för exakt det de är: en konspiration, en kabal av mäktiga människor, en skuggkampanj. Men man ifrågasätter inte ett enda av deras påståenden om hur ärliga och goda människor de faktiskt är och hur de ”befäst” valet (inte alls riggat det som Trump påstår, såklart).

Är detta vad vi ska tycka är normalt och bra? Hemliga kabaler av mäktiga människor är de som är bäst lämpade att avgöra hur valsystemen ska se ut? Globala storföretag är bäst lämpade att avgöra vem som får höras i samhällsdebatten? Och kan utan vidare tysta presidenten för världens mäktigaste land och hundratusentals av hans anhängare?

Även i Sverige är demokrati inte vad det brukade vara. Axel Fors gör i detta nummer en djupdykning i hur svenska politiker hanterar folkomröstningar, och resultatet är som förväntat dåligt, åtminstone om man tror på demokrati i dess ursprungliga bemärkelse: ”folkstyre”.

Budskapet från politikerna är i stort sett: Lägg er inte i politiken, gott folk, det sköter vi bäst själva.

Vad Fors granskning visar är bland annat att man endast tillåter folkomröstningar i relativt banala frågor – men även där struntar politikerna i resultatet. I nästan sex av tio fall går politikerna emot folkviljan och genomdriver sina planer ändå: lägger ner skolor, bygger vindkraftverk, behåller trängselskatt.

Viktigare frågor flyttas istället upp till statlig nivå. Det går inte att rösta om kommuner ska ta emot invandrare, eller för den delen om man ska ha vargrevir i kommunen, eftersom det är frågor som flyttats till riksdag och regering. Vad invånarna i en Norrlandskommun tycker om invandrare, varg eller för den delen ”Fjollträsk” spelar ingen roll.

Makten flyttas bort från medborgarna – först till Stockholm, sedan till Bryssel. Samtidigt flyttas makten från folkvalda politiker till globala storföretag – inte sällan med politikernas medgivande och bifall. Istället för att säga till Twitter och Facebook att sluta censurera samhällsdebatten säger politikerna åt dem att censurera hårdare. På så vis slipper de själva ta ansvar för att tysta obekväma röster.

Mitt i allt detta sitter hemliga kabaler av mäktiga människor och drar i trådar för att påverka utvecklingen. Sprider ”rätt” information eller desinformation, utövar påtryckningar mot folkvalda och företagsledare via piska eller morot, arrangerar ”spontana” protester, finansierar oppositionella grupper i det ena landet för att så splittring, tystar oppositionella röster i ett annat land där regeringen gör som kabalen vill.

Inga problem, tycker systemmedia.

Det finns dock skuggkampanjer som anses klandervärda, och det är när vanligt folk gör det. Så reagerade till exempel Sveriges Radio kraftfullt när de fick nys om att ett par hundra svenskar samlats i en sluten Facebookgrupp för att diskutera regeringens och Folkhälsomyndighetens hantering av coronapandemin. Speciellt ondgjorde sig statens journalister att gruppen lyckats nå ut till utländska medier, skrivit brev till forskare och uppmanat andra länders regeringar att införa reserestriktioner mot Sverige på grund av smittrisken – detta för att hindra dem från att göra ”samma misstag som vi”. Katarina Janouch skriver om det bisarra SR-debaclet på veckans debattsida.

Vanliga svenskar i en sluten Facebookgrupp sågs alltså av Sveriges Radio som ett hot mot demokratin. Time såg däremot inga sådana hot i en hemlig kabal bestående av fackföreningspampar, företagsledare och företrädare för grupper sponsrade av det globala storkapitalet (bland andra vår ”gamle vanlige misstänkte” George Soros).

De vanliga svenskarna hade i samförstånd skrivit brev för att påverka hanteringen av coronapandemin. De ville öppna upp för debatt. Den mäktiga kabalen hade i samförstånd drivit fram lagändringar som påverkade valutgången (med tanke på de små marginalerna kan vi vara nästan säkra på att Trump hade vunnit valet annars), utövat påtryckningar mot politiker och fått kritiker avstängda från sociala medier. De stoppade debatten.

Dessa saker går knappt ens att jämföra. Men systemmedierna gör inte bara det, utan ställer sig aktivt på den hemliga makt­kabalens sida medan man ger sig på den lilla lobbygruppen av vanligt folk som inte gillar regeringens politik.

Jag håller inte ens med den lilla lobbygruppen i sak. Men det här narrativet är så absurt att det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta.

Jag vill tillbaka till att mäktiga kabaler som har till syfte att – på ett dolt sätt, med oärliga metoder och med hjälp av vetenskapen – påverka samhället, den offentliga debatten och den demokratiska processen, betraktas som ett hot mot demokratin och inte kan skryta om sina bedrifter (eller ens existera) utan att ifrågasättas, medan vanliga människor som kritiserar regeringen inte ses som ett hot. Är det verkligen för mycket begärt?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

USA:s episka misslyckande i Afghanistan förebådar dess fall

ANALYSDen 30 augusti lämnade de sista amerikanska och västerländska soldaterna Afghanistan efter ett nästan 20 år långt krig. Ockupationens målsättning, att installera en hållbar västvänlig regering och utbilda dess armé, misslyckades kapitalt. Nya Tider sätter i denna analys den senaste tidens händelser, som etablissemanget och dess systemmedia beskriver i termer som lika oväntade som obegripliga, i ett större sammanhang. Vi kommer finna att det som skett inte riktigt är vad det verkar och att det markerar slutet på både en era och en supermakt, ett USA som utsätts för en kontrollerad demolering inifrån.

Talibanernas enorma krigsbyte

UTRIKESDet har stundtals skrivits mycket om ”sponsring av terrorism” och detta påstådda hot har sedan använts till att bland annat stänga alternativmediers bankkonton och trakassera pensionärer som vill sätta in kontanter på banken. Men den största sponsorn av radikala islamister har USA visat sig vara, då talibanerna nu disponerar över hundra gånger mer krigsmateriel än hela Sveriges försvarsmakt.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Karl XII:s vilda dagar, Berättelsen om det holsteinska raseriet och hur det ledde till krig

KULTURÅren 1698 och 1699 slösade den unge kungen Karl XII stora penga­summor, och tillsammans med kusinen Fredrik IV av Holstein-Gottorp betedde han sig mycket omdömeslöst. Karls beteende under dessa år, som har gått till historien som ”det holsteinska raseriet”, kom att få ödesdigra följder för Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend