Skip to Content

Reaktionerna var blandade, de flesta kunde inte tro sina ögon att Time erkänner att ”konspirationsteorierna” var sanna – och hyllar det. Foto: Twitter
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Låtsasdemokratin

PappersupplaganNya Tider v. 7

Jag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Publicerad: 17 februari, 2021, 14:20

  • Svenska

Läs även

I USA har Time Magazine, en av världens mest kända och respekterade tidningar, pub­licerat en omfattande artikel om vad man kal­lar en ”kabal av mäktiga människor”, en ”skuggkampanj”, en ”konspiration” som i hemlighet arbetade för att påverka presidentvalet.

Det tycker tidningen är jättebra. Det var nödvändigt för att stoppa ”Trumps angrepp mot demokratin”, som Time uttrycker det.

Hemliga kabaler är tydligen det nya sättet att bedriva demokrati, enligt Time och andra vänsterliberala systemmedier. De behöver inte ens förbli hemliga när deras uppdrag är slutfört, utan kan öppet skryta med vad de gjort – på ett tillrättalagt sätt naturligtvis, utan att bli ifrågasatta. Kritik raderas.

Detta är något relativt nytt. Mäktiga kabaler som styr samhället bakom kulisserna har inte alltid varit så omåttligt populära som de tydligen är hos dagens vänsterjournalister. Det fanns faktiskt en tid då även vänsterjournalister ogillade mäktiga kabaler, och inte blint litade på varje ord de sade. Men det kanske bara berodde på att kabalerna och vänsterjournalisterna inte drog åt samma håll?

Idag helgar uppenbarligen ändamålen medlen. Och ändamålen är att behålla makten att styra samhället i en bestämd riktning. Christer Ericsson går i veckans nummer igenom en del av Joe Bidens första presidentordrar som går i linje med Agenda 2030, något som Trump hade stått i vägen för.

Times avslöjande att Trump på det stora hela hade rätt i sin kritik, det som av vänsterjournalister benämndes som ”konspirationsteorier”, är – eller borde vara – en jättenyhet. Just som man trodde att världen inte kunde bli mer bisarr.

För att ta det enkelt: I ett tvåpartisystem har en kabal av mäktiga människor i hemlighet konspirerat för att bland annat förändra lagsystemet till sin favör (eventuellt på ett lagvidrigt sätt), genom vetenskapligt finslipad propaganda förändra det sätt på vilket människor går och röstar, införa omfattande censur i sociala medier för att tysta vittnesmål om valfusk genom att teknikjättarnas ägare värvats till kabalen, utpressa politiker att byta sida genom att svartmåla dem med olika anklagelser, förhindra att valfusket togs upp i domstol, med mera. Och som Dan Malmqvist beskriver i veckans artikel; de lyckades på alla punkter, bland annat var det endast 25 procent av väljarna som röstade i vallokal på valdagen, vid förra valet 2016 var det 59 procent som röstade på valdagen.

Konspiratörerna avslöjar nu sig själva och skryter med vad de gjort. Naturligtvis med anspråk på att inte alls ha utövat någon otillbörlig påverkan, utan bara hindrat den andra sidan från att göra det.

Systemmedias reaktion: Bra! Vad skönt att ni räddade valet! Nej, det är klart att vi inte kommer att ifrågasätta era påståenden! Vi vet ju att hemliga, mäktiga kabaler framför allt är kända för sin stora hederlighet, opartiskhet och vilja att göra det rätta!

Överdriver jag? Läs Times artikel. Man bryr sig alltså inte ens om att använda förskönande omskrivningar utan kal­lar öppet konspiratörerna för exakt det de är: en konspiration, en kabal av mäktiga människor, en skuggkampanj. Men man ifrågasätter inte ett enda av deras påståenden om hur ärliga och goda människor de faktiskt är och hur de ”befäst” valet (inte alls riggat det som Trump påstår, såklart).

Är detta vad vi ska tycka är normalt och bra? Hemliga kabaler av mäktiga människor är de som är bäst lämpade att avgöra hur valsystemen ska se ut? Globala storföretag är bäst lämpade att avgöra vem som får höras i samhällsdebatten? Och kan utan vidare tysta presidenten för världens mäktigaste land och hundratusentals av hans anhängare?

Även i Sverige är demokrati inte vad det brukade vara. Axel Fors gör i detta nummer en djupdykning i hur svenska politiker hanterar folkomröstningar, och resultatet är som förväntat dåligt, åtminstone om man tror på demokrati i dess ursprungliga bemärkelse: ”folkstyre”.

Budskapet från politikerna är i stort sett: Lägg er inte i politiken, gott folk, det sköter vi bäst själva.

Vad Fors granskning visar är bland annat att man endast tillåter folkomröstningar i relativt banala frågor – men även där struntar politikerna i resultatet. I nästan sex av tio fall går politikerna emot folkviljan och genomdriver sina planer ändå: lägger ner skolor, bygger vindkraftverk, behåller trängselskatt.

Viktigare frågor flyttas istället upp till statlig nivå. Det går inte att rösta om kommuner ska ta emot invandrare, eller för den delen om man ska ha vargrevir i kommunen, eftersom det är frågor som flyttats till riksdag och regering. Vad invånarna i en Norrlandskommun tycker om invandrare, varg eller för den delen ”Fjollträsk” spelar ingen roll.

Makten flyttas bort från medborgarna – först till Stockholm, sedan till Bryssel. Samtidigt flyttas makten från folkvalda politiker till globala storföretag – inte sällan med politikernas medgivande och bifall. Istället för att säga till Twitter och Facebook att sluta censurera samhällsdebatten säger politikerna åt dem att censurera hårdare. På så vis slipper de själva ta ansvar för att tysta obekväma röster.

Mitt i allt detta sitter hemliga kabaler av mäktiga människor och drar i trådar för att påverka utvecklingen. Sprider ”rätt” information eller desinformation, utövar påtryckningar mot folkvalda och företagsledare via piska eller morot, arrangerar ”spontana” protester, finansierar oppositionella grupper i det ena landet för att så splittring, tystar oppositionella röster i ett annat land där regeringen gör som kabalen vill.

Inga problem, tycker systemmedia.

Det finns dock skuggkampanjer som anses klandervärda, och det är när vanligt folk gör det. Så reagerade till exempel Sveriges Radio kraftfullt när de fick nys om att ett par hundra svenskar samlats i en sluten Facebookgrupp för att diskutera regeringens och Folkhälsomyndighetens hantering av coronapandemin. Speciellt ondgjorde sig statens journalister att gruppen lyckats nå ut till utländska medier, skrivit brev till forskare och uppmanat andra länders regeringar att införa reserestriktioner mot Sverige på grund av smittrisken – detta för att hindra dem från att göra ”samma misstag som vi”. Katarina Janouch skriver om det bisarra SR-debaclet på veckans debattsida.

Vanliga svenskar i en sluten Facebookgrupp sågs alltså av Sveriges Radio som ett hot mot demokratin. Time såg däremot inga sådana hot i en hemlig kabal bestående av fackföreningspampar, företagsledare och företrädare för grupper sponsrade av det globala storkapitalet (bland andra vår ”gamle vanlige misstänkte” George Soros).

De vanliga svenskarna hade i samförstånd skrivit brev för att påverka hanteringen av coronapandemin. De ville öppna upp för debatt. Den mäktiga kabalen hade i samförstånd drivit fram lagändringar som påverkade valutgången (med tanke på de små marginalerna kan vi vara nästan säkra på att Trump hade vunnit valet annars), utövat påtryckningar mot politiker och fått kritiker avstängda från sociala medier. De stoppade debatten.

Dessa saker går knappt ens att jämföra. Men systemmedierna gör inte bara det, utan ställer sig aktivt på den hemliga makt­kabalens sida medan man ger sig på den lilla lobbygruppen av vanligt folk som inte gillar regeringens politik.

Jag håller inte ens med den lilla lobbygruppen i sak. Men det här narrativet är så absurt att det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta.

Jag vill tillbaka till att mäktiga kabaler som har till syfte att – på ett dolt sätt, med oärliga metoder och med hjälp av vetenskapen – påverka samhället, den offentliga debatten och den demokratiska processen, betraktas som ett hot mot demokratin och inte kan skryta om sina bedrifter (eller ens existera) utan att ifrågasättas, medan vanliga människor som kritiserar regeringen inte ses som ett hot. Är det verkligen för mycket begärt?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Gå till arkivet

Send this to a friend