Skip to Content

Hjälper en fattig minoritet. Leigh och Marius Du Preez arbetar tillsammans med hjälporganisationen South Africa Family Relief Project för att hjälpa de mest utsatta i Sydafrika. Nyligen köpte de mark för att kunna bygga hus och rehabilitera offer för farmattacker och andra familjer i behov av tillfällig hjälp. Foto: Nya Tider
SYDAFRIKA

Leigh och Marius bygger för att hjälpa de mest utsatta

I Sydafrika bor hundratusentals fattiga vita i slumläger under usla förhållanden. Sedan 1994 har över 4 000 vita farmare mördats, och de som överlever attackerna har ibland svårt att gå vidare och vissa hamnar snabbt på gatan. Hjälparbetaren Leigh och hennes make Marius har vigt sina liv åt att hjälpa de mest utsatta, och har precis lyckats köpa ett stycke mark där man planerar att upprätta boenden för offer, så att de kan rehabilitera sig. Nya Tider träffade paret på deras nya ägor.

Publicerad: 5 mars, 2017, 05:09

  • Svenska

Läs även

Leigh Oxley Du Preez och hennes make Marius gjorde det som många hjälparbetare pratar om, men som få har modet att göra. De lämnade sitt bekväma hem i staden Pretoria, magasinerade sina tillhörigheter och flyttade ut på ett fält där de byggde en liten stuga i trä. Leigh och hennes make är drivande personer i hjälporganisationen South Africa Family Relief Project, och genom organisationen lyckades man samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett stycke mark ett par mil utanför storstaden Pretoria i norra Sydafrika. Målet är att bygga tio hus och låta offer för farmattacker och personer som av olika anledningar halkat efter i livet få återhämta sig och rehabiliteras in i samhället igen.

Leigh engagerar sig för afrikanderna, det vill säga den vita minoriteten som pratar afrikaans och som bott i Sydafrika längre än de svarta stammarna som senare invandrade norrifrån. I dag är det många vita som bor i slumläger eftersom de diskrimineras från offentliga tjänster som är öronmärkta åt svarta.
Sedan 1994 har över 4 000 afrikandiska farmare mist livet i rasistiska attacker, fler än i det ökända Zimbabwe. Många afrikander ser inte någon framtid i Sydafrika längre och har flytt landet.

– Det är inte sällan som attackerna bara handlar om att åsamka så mycket skada som möjligt. Timmar av tortyr, våldtäkter på kvinnorna i familjen och i slutändan får förövarna bara med sig en mobiltelefon. Vi attackeras för att vi är vita, helt enkelt, och det hetsas på av staten, säger Leigh.

Börjar från grunden. Leigh och Marius planerar att kunna ta in tio utsatta familjer i taget, och kommer snart att så frön och skaffa djur för att göra dem så självförsörjande som möjligt. Foto: Nya Tider

 

Värmen utanför den lilla stugan är tryckande. När vi besöker Leigh och hennes make har de precis spenderat sin första vecka på de nya ägorna, och det finns ingen luftkonditionering inomhus. Termometern letar sig upp mot 36 grader, men det är en relativt sval dag, får vi veta. Igår var det värre, säger Marius, och drar upp tröjan – solen har bränt honom ordentligt när han arbetade utomhus.

– Vi börjar verkligen från grunden, skrattar Leigh.

Det finns en brunn på gården som hämtar upp svalt grundvatten från 152 meters djup, men den är 200 meter från huset. Paret ser fram emot när man har skaffat en vattentank så att vattnet kan ledas ända fram till huset. Vattnet ska även ledas bort till det gemensamma duschutrymmet, som ett företag har skänkt.

Leigh berättar att det finns många familjer därute som har råkat illa ut och som behöver hjälp för att komma på fötter igen. Det kan handla om den familj som Nya Tider tidigare rapporterat om där maken blivit förlamad i en farmattack och som har svårt att försörja sin hustru och deras barn, eller en familj där den ena mist jobbet på grund av diskriminering, halkat efter med hyran och mist sitt hem. Leigh vill ta in ett par barnfamiljer i taget, och erbjuda dem ett hyresfritt år. Maten ska de få gratis, men de ska arbeta med diverse sysslor på farmen. Odla grödor, sköta om getterna och kaninerna, kanske bygga hus om de har kunskaperna.

– Vi är målmedvetna och vet vad som behövs här. Vi söker just nu tillstånd för att bygga hus här på marken. Vi kommer att se till att husen håller en hög standard, vi vill inte att detta ska bli ett nytt och misskött slumläger. Det ska vara prydligt, ordnat och rejält. Här ska familjer lära sig att flitigt arbete lönar sig.

Den afrikanska naturen är inte nådig. Leigh berättar att de häromdagen skulle röja upp bland buskar och gräs på farmen när en av arbetarna blev biten av en av landets giftigaste ormar. Arbetaren dog efter några timmar på sjukhus.

– Jag grät, det gjorde jag. Det är inte alltid lätt här, men vi ger inte upp. När inte staten gör något för att hjälpa till så måste vi rycka in och ta hand om våra egna.

 

Hur du hjälper: Swisha en summa till 123 037 97 35, ange ”Leigh” i meddelandet. Alternativt: Sätt in en summa på BG 108-0357, ange ”Leigh” i meddeandet.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Ny partiledare vald för CDU

UTRIKESPå en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend