Skip to Content

Hjälper en fattig minoritet. Leigh och Marius Du Preez arbetar tillsammans med hjälporganisationen South Africa Family Relief Project för att hjälpa de mest utsatta i Sydafrika. Nyligen köpte de mark för att kunna bygga hus och rehabilitera offer för farmattacker och andra familjer i behov av tillfällig hjälp. Foto: Nya Tider
SYDAFRIKA

Leigh och Marius bygger för att hjälpa de mest utsatta

I Sydafrika bor hundratusentals fattiga vita i slumläger under usla förhållanden. Sedan 1994 har över 4 000 vita farmare mördats, och de som överlever attackerna har ibland svårt att gå vidare och vissa hamnar snabbt på gatan. Hjälparbetaren Leigh och hennes make Marius har vigt sina liv åt att hjälpa de mest utsatta, och har precis lyckats köpa ett stycke mark där man planerar att upprätta boenden för offer, så att de kan rehabilitera sig. Nya Tider träffade paret på deras nya ägor.

Publicerad: 5 mars, 2017, 05:09

  • Svenska

Läs även

Leigh Oxley Du Preez och hennes make Marius gjorde det som många hjälparbetare pratar om, men som få har modet att göra. De lämnade sitt bekväma hem i staden Pretoria, magasinerade sina tillhörigheter och flyttade ut på ett fält där de byggde en liten stuga i trä. Leigh och hennes make är drivande personer i hjälporganisationen South Africa Family Relief Project, och genom organisationen lyckades man samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett stycke mark ett par mil utanför storstaden Pretoria i norra Sydafrika. Målet är att bygga tio hus och låta offer för farmattacker och personer som av olika anledningar halkat efter i livet få återhämta sig och rehabiliteras in i samhället igen.

Leigh engagerar sig för afrikanderna, det vill säga den vita minoriteten som pratar afrikaans och som bott i Sydafrika längre än de svarta stammarna som senare invandrade norrifrån. I dag är det många vita som bor i slumläger eftersom de diskrimineras från offentliga tjänster som är öronmärkta åt svarta.
Sedan 1994 har över 4 000 afrikandiska farmare mist livet i rasistiska attacker, fler än i det ökända Zimbabwe. Många afrikander ser inte någon framtid i Sydafrika längre och har flytt landet.

– Det är inte sällan som attackerna bara handlar om att åsamka så mycket skada som möjligt. Timmar av tortyr, våldtäkter på kvinnorna i familjen och i slutändan får förövarna bara med sig en mobiltelefon. Vi attackeras för att vi är vita, helt enkelt, och det hetsas på av staten, säger Leigh.

Börjar från grunden. Leigh och Marius planerar att kunna ta in tio utsatta familjer i taget, och kommer snart att så frön och skaffa djur för att göra dem så självförsörjande som möjligt. Foto: Nya Tider

 

Värmen utanför den lilla stugan är tryckande. När vi besöker Leigh och hennes make har de precis spenderat sin första vecka på de nya ägorna, och det finns ingen luftkonditionering inomhus. Termometern letar sig upp mot 36 grader, men det är en relativt sval dag, får vi veta. Igår var det värre, säger Marius, och drar upp tröjan – solen har bränt honom ordentligt när han arbetade utomhus.

– Vi börjar verkligen från grunden, skrattar Leigh.

Det finns en brunn på gården som hämtar upp svalt grundvatten från 152 meters djup, men den är 200 meter från huset. Paret ser fram emot när man har skaffat en vattentank så att vattnet kan ledas ända fram till huset. Vattnet ska även ledas bort till det gemensamma duschutrymmet, som ett företag har skänkt.

Leigh berättar att det finns många familjer därute som har råkat illa ut och som behöver hjälp för att komma på fötter igen. Det kan handla om den familj som Nya Tider tidigare rapporterat om där maken blivit förlamad i en farmattack och som har svårt att försörja sin hustru och deras barn, eller en familj där den ena mist jobbet på grund av diskriminering, halkat efter med hyran och mist sitt hem. Leigh vill ta in ett par barnfamiljer i taget, och erbjuda dem ett hyresfritt år. Maten ska de få gratis, men de ska arbeta med diverse sysslor på farmen. Odla grödor, sköta om getterna och kaninerna, kanske bygga hus om de har kunskaperna.

– Vi är målmedvetna och vet vad som behövs här. Vi söker just nu tillstånd för att bygga hus här på marken. Vi kommer att se till att husen håller en hög standard, vi vill inte att detta ska bli ett nytt och misskött slumläger. Det ska vara prydligt, ordnat och rejält. Här ska familjer lära sig att flitigt arbete lönar sig.

Den afrikanska naturen är inte nådig. Leigh berättar att de häromdagen skulle röja upp bland buskar och gräs på farmen när en av arbetarna blev biten av en av landets giftigaste ormar. Arbetaren dog efter några timmar på sjukhus.

– Jag grät, det gjorde jag. Det är inte alltid lätt här, men vi ger inte upp. När inte staten gör något för att hjälpa till så måste vi rycka in och ta hand om våra egna.

 

Hur du hjälper: Swisha en summa till 123 037 97 35, ange ”Leigh” i meddelandet. Alternativt: Sätt in en summa på BG 108-0357, ange ”Leigh” i meddeandet.

Sanna Hill

sanna.[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • latmask

    Här har vi alltså tänkbara flyktingar som bör få hjälp med att lämna Sydafrika. De kanske kan integreras någon stans i Europa…. om det inte redan är fullt, förstås.

  • Dacke

    Det finns uppgifter på att det är betydligt fler vita som mördats i Sydafrika https://www.nordfront.se/det-vita-folkmordet-sydafrika.smr även om vissa uppgifter bör tas med en nypa salt.

Militär kan sättas in mot raskravallerna i USA

UTRIKESAntalet städer i USA som nu drabbats av raskravaller, upplopp och plundring har nått hela 140 till antalet. Totalt har 28 av de 50 staterna nu kallat in nationalgardet och fler åtgärder planeras för att försöka stävja de allt fler våldsamma upploppen. Än så länge har man kallat in över 25 000 nationalgardister, men Trump vill gå längre och har åberopat en 200 år gammal lag som ger honom rätt att kalla in militären. De senaste dagarnas eskalerande våldsamheter inkluderar händelser där ett flertal poliser blivit skjutna, påkörda och misshandlade. Efter att utegångsförbud införts och beväpnad militär synts på gatorna har situationen lugnat ner sig något i flera städer.

Ryska Norra flottan tillkännager flottmanöver utanför Norge

UTRIKESMed kort varsel meddelar den ryska Norra flottan via egna kanaler att en storskalig övning skall ske senare denna månad i Barents hav och Norska havet med 30 ytfartyg, ett antal ubåtar, stödfartyg och mer än 20 flygplan. Detta kommer som ett troligt svar på Natos övningar i området nyligen, den första gången sedan 80-talet som USA:s flotta har haft närvaro där.

Den slutliga officiella obduktionsrapporten släppt

UTRIKESUnder måndagsnatten svensk tid släpptes den slutliga obduktionsrapporten från Hennepin County gällande den avlidna George Floyd, 46, som avled under ett starkt kritiserat polisingripande i Minneapolis.

Migrationsverket till kommunerna: Ni ska ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå ska uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet ska vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Framstående mongolisk politiker arresteras inför valet

Sedan kommunismens fall 1989 har Mongoliet utvecklats till en välfungerande demokrati, men alarmerande tecken på motsatta tendenser börjar nu synas. Den framstående politikern Nomtoibayar Nyamtaishir arresterades, trots att han enligt mongolisk lag i egenskap av kandidat åtnjuter immunitet till valet den 24 juni.

Känd asylaktivist misstänks för människosmuggling

INRIKESAsylaktivisten Fatemeh Khavari, som blivit känd för att ha organiserat sittstrejker för att unga afghanska män utan asylskäl ska få stanna i Sverige, anklagas för att ha lånat ut sitt pass till en afghansk kvinna för att olagligt ta sig in i EU. Misstankarna presenteras i nättidnignen Kvartal, vars journalister fått tag i detaljer som visar att Khavaris version, att hennes pass blivit stulet, med stor sannolikhet är påhittad. Med anledning av Kvartals avslöjande har flera privatpersoner polisanmält den hyllade asylaktivisten för människosmuggling.

Manifestationer för mördade nationalisten Tommie Lindh

INRIKESPå flera orter i landet har minnesstunder hållits för att hedra den mördade 19-åringen Tommie Lindh. Samtidigt har systemmedier uppbackade av åklagaren försökt vrida narrativet till att handla om en ”enskild tragisk händelse” och inte om en svensk nationalist som mördades av en afrikansk invandrare när han försökte stoppa en våldtäkt. Nya Tider närvarade vid en manifestation i Göteborg där ett sextiotal svenskar samlades.

Militärparaden i Moskva kommer att hållas trots coronapandemin

UTRIKESExakt 75 år efter segerparaden i Moskva, den 24 juni 1945, blir det som tidigare planerat en militär parad i den ryska huvudstaden. Coronavirusets spridning är uppenbarligen under kontroll och president Vladimir Putin har gett försvarsministern Sergej Shojgu order om att vidta de nödvändiga förberedelserna. En skriftlig ukas (ryskt ord för förordning), talar om militärparader och artillerisalut på flera platser i landet.

Gå till arkivet

Send this to a friend