Skip to Content

Hjälper en fattig minoritet. Leigh och Marius Du Preez arbetar tillsammans med hjälporganisationen South Africa Family Relief Project för att hjälpa de mest utsatta i Sydafrika. Nyligen köpte de mark för att kunna bygga hus och rehabilitera offer för farmattacker och andra familjer i behov av tillfällig hjälp. Foto: Nya Tider
SYDAFRIKA

Leigh och Marius bygger för att hjälpa de mest utsatta

I Sydafrika bor hundratusentals fattiga vita i slumläger under usla förhållanden. Sedan 1994 har över 4 000 vita farmare mördats, och de som överlever attackerna har ibland svårt att gå vidare och vissa hamnar snabbt på gatan. Hjälparbetaren Leigh och hennes make Marius har vigt sina liv åt att hjälpa de mest utsatta, och har precis lyckats köpa ett stycke mark där man planerar att upprätta boenden för offer, så att de kan rehabilitera sig. Nya Tider träffade paret på deras nya ägor.

Publicerad: 5 mars, 2017, 05:09

  • Svenska

Läs även

Leigh Oxley Du Preez och hennes make Marius gjorde det som många hjälparbetare pratar om, men som få har modet att göra. De lämnade sitt bekväma hem i staden Pretoria, magasinerade sina tillhörigheter och flyttade ut på ett fält där de byggde en liten stuga i trä. Leigh och hennes make är drivande personer i hjälporganisationen South Africa Family Relief Project, och genom organisationen lyckades man samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett stycke mark ett par mil utanför storstaden Pretoria i norra Sydafrika. Målet är att bygga tio hus och låta offer för farmattacker och personer som av olika anledningar halkat efter i livet få återhämta sig och rehabiliteras in i samhället igen.

Leigh engagerar sig för afrikanderna, det vill säga den vita minoriteten som pratar afrikaans och som bott i Sydafrika längre än de svarta stammarna som senare invandrade norrifrån. I dag är det många vita som bor i slumläger eftersom de diskrimineras från offentliga tjänster som är öronmärkta åt svarta.
Sedan 1994 har över 4 000 afrikandiska farmare mist livet i rasistiska attacker, fler än i det ökända Zimbabwe. Många afrikander ser inte någon framtid i Sydafrika längre och har flytt landet.

– Det är inte sällan som attackerna bara handlar om att åsamka så mycket skada som möjligt. Timmar av tortyr, våldtäkter på kvinnorna i familjen och i slutändan får förövarna bara med sig en mobiltelefon. Vi attackeras för att vi är vita, helt enkelt, och det hetsas på av staten, säger Leigh.

Börjar från grunden. Leigh och Marius planerar att kunna ta in tio utsatta familjer i taget, och kommer snart att så frön och skaffa djur för att göra dem så självförsörjande som möjligt. Foto: Nya Tider

 

Värmen utanför den lilla stugan är tryckande. När vi besöker Leigh och hennes make har de precis spenderat sin första vecka på de nya ägorna, och det finns ingen luftkonditionering inomhus. Termometern letar sig upp mot 36 grader, men det är en relativt sval dag, får vi veta. Igår var det värre, säger Marius, och drar upp tröjan – solen har bränt honom ordentligt när han arbetade utomhus.

– Vi börjar verkligen från grunden, skrattar Leigh.

Det finns en brunn på gården som hämtar upp svalt grundvatten från 152 meters djup, men den är 200 meter från huset. Paret ser fram emot när man har skaffat en vattentank så att vattnet kan ledas ända fram till huset. Vattnet ska även ledas bort till det gemensamma duschutrymmet, som ett företag har skänkt.

Leigh berättar att det finns många familjer därute som har råkat illa ut och som behöver hjälp för att komma på fötter igen. Det kan handla om den familj som Nya Tider tidigare rapporterat om där maken blivit förlamad i en farmattack och som har svårt att försörja sin hustru och deras barn, eller en familj där den ena mist jobbet på grund av diskriminering, halkat efter med hyran och mist sitt hem. Leigh vill ta in ett par barnfamiljer i taget, och erbjuda dem ett hyresfritt år. Maten ska de få gratis, men de ska arbeta med diverse sysslor på farmen. Odla grödor, sköta om getterna och kaninerna, kanske bygga hus om de har kunskaperna.

– Vi är målmedvetna och vet vad som behövs här. Vi söker just nu tillstånd för att bygga hus här på marken. Vi kommer att se till att husen håller en hög standard, vi vill inte att detta ska bli ett nytt och misskött slumläger. Det ska vara prydligt, ordnat och rejält. Här ska familjer lära sig att flitigt arbete lönar sig.

Den afrikanska naturen är inte nådig. Leigh berättar att de häromdagen skulle röja upp bland buskar och gräs på farmen när en av arbetarna blev biten av en av landets giftigaste ormar. Arbetaren dog efter några timmar på sjukhus.

– Jag grät, det gjorde jag. Det är inte alltid lätt här, men vi ger inte upp. När inte staten gör något för att hjälpa till så måste vi rycka in och ta hand om våra egna.

 

Hur du hjälper: Swisha en summa till 123 037 97 35, ange ”Leigh” i meddelandet. Alternativt: Sätt in en summa på BG 108-0357, ange ”Leigh” i meddeandet.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

UTRIKESI allt fler farvatten över hela världen börjar en gigant att röra på sig och där den drar fram lämnar den ekonomier slagna i spillror och hav tomma på fisk. Det är en växande kinesisk fiskeflotta på hundratusentals skepp som förutom att tjuvfiska och förstöra hela fiskebestånd dessutom används som ett militärt maktmedel – för att expandera Kinas territorium.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Laschet impopulär – blir Söder kanslerskandidat på lördag?

UTRIKESNär CDU och CSU utser kanslerskandidat vill stor marginal av väljarna helst vill se Markus Söder (CSU) som efterföljare till Angela Merkel. Partiledaren i CDU, Armin Laschet, har lågt stöd bland allmänheten.

Ever Given tagen i pant – får inte lämna Egypten

UTRIKESFartyget Ever Given, som orsakade världshandeln enorm skada när hon på tvären blockerade Suezkanalen under en vecka, får inte lämna Suezkanalen och Egypten. Först måste man utreda ansvarsfrågor, förhöra besättningen och studera färddata. Klart är att kanalmyndigheten kräver miljardersättningar.

Italienska småföretagare protesterar mot coronarestriktionerna

UTRIKES”Vi ber om frihet”, ”Ni tar allt ifrån oss, till och med hoppet”. Entreprenörernas ilska, oavsett om de är krögare eller gymägare, ekade i tisdags i timmar på Piazza Montecitorio, en av de mest kända platserna i Rom, där det italienska parlamentet ligger.

Danmark till syriska invandrare: Återvandra nu – annars blir du tvångsdeporterad i framtiden

DANMARKDanmark har bedömt den syriska huvudstaden Damaskus som säker, och har nu dragit in uppehållstillståndet för över hundra syriska invandrare som varit en ekonomisk börda för danska skattebetalare. Men eftersom den danska regeringen inte vill ha några diplomatiska förbindelser med Assadregeringen, ger man nu invandrarna två val. Återvandra frivilligt i utbyte mot pengar, eller så placeras du i repatrieringscenter i väntan på tvångsdeportation i framtiden.

Sankt Floyds” efterlevande får en kvarts miljard – Vita offer för polisvåld är mindre värda i USA?

INRIKESEfterlevande till George Floyd, brottslingen som blivit en ikon för Black Lives Matter-rörelsen, tilldömdes den 13 mars ett skadestånd på 27 miljoner dollar – nästan en kvarts miljard svenska kronor. Det är det högsta skadeståndet i liknande fall i USA:s historia och delas ut trots att Floyd var grovt kriminell och sannolikt dog av en överdos, inte av polisvåld.

USA:s ”miljövänlige” transportminister hånas för misslyckad mediekupp

UTRIKESPete Buttigieg, Joe Bidens transportminister, hånas nu på sociala medier för att ha iscensatt en cykeltur efter att han ertappats med att lossa en cykel från en bensinslukande bepansrad SUV nära Vita huset och sedan cykla några kvarter till ett kabinettsmöte för att främja miljövänliga transporter inför de väntande medierna, skriver The Daily Mail.

Gå till arkivet

Send this to a friend