Renzi och Salvini

Liberal tidigare premiärminister: ”Ingen moralisk skyldighet att ta emot migranter”

Europas liberala fasad fick en spricka nyligen, när Italiens tidigare premiärminister Matteo Renzi, ledare för det regerande Demokratiska partiet, sade att hans land inte längre har "någon moralisk skyldighet att ta emot migranter".

Det ökande inflödet av migranter är en följd av den tyska ledaren Angela Merkels ”öppna dörr”-politik, som hon tvingades pausa efter att sent omsider ha upptäckt att integration är mycket svårare än förväntat och får henne att förlora röster.

Migrantflödet till Italien har ökat med 20 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt har Rom hotat med att antingen stänga sina hamnar för privatfinansierade hjälpbåtar, som ryktas ha kopplingar till Soros-organisationer, eller bestraffa EU-länder som inte hjälper till med att ta sin del av migranterna, enligt nätsidan Zerohedge.

Renzi menade att endast ”ett fastställt antal” migranter skulle tillåtas komma till landet, när vågor av afrikaner fortsätter anlända från havet. I ett videomeddelande på partiets hemsida sade han:
– Vi måste ha ett fastställt antal ankomster. Vi ska inte känna oss skyldiga om vi inte kan välkomna alla.

Italiens arge inrikesminister Marco Minniti hade tidigare kritiserat andra EU-medlemmar:
– De seglar under olika europeiska länders flagg. Om endast italienska hamnar tar emot flyktingar är det någonting som inte fungerar. Det är frågans kärna.

Balkankorridoren är nu stängd, och Italien har blivit den enda ingången till Europa. Zerohedge påpekar:
”Över 600 000 migranter har nått Italien de senaste fyra åren, de allra flesta med båt från Libyen. Runt 85 000 har kommit iland bara under detta år, vilket utgör den övervägande majoriteten av de migranter som kommer till Europa.”

Det växande motståndet mot migranter i Europa har av etablissemanget kallats för ”populism”. Renzi har nu också omfamnat ”populismen” och skriver i partiets nättidning Democratica:
”Vi måste rädda alla, men vi kan inte välkomna alla till Italien.”

Han menade också att Italien borde hjälpa migranter i deras hemländer, vilket i stort sett är vad Italiens invandringskritiska partier redan har föreslagit. Renzi fortsatte:
”Om någon riskerar att drunkna, har vi förstås en plikt att rädda denne, men vi har ingen moralisk skyldighet att ta emot honom.”

Att ta emot alla utan undantag, skulle enligt Renzi ”vara en etisk, politisk, social och slutligen ekonomisk katastrof”. Den före detta premiärministern föreslog också att Italien skulle stoppa EU-betalningar till motvilliga medlemsländer, och twittrade:
”Låt oss klippa av finansiering till länder som inte respekterar avtal om migranter. De stänger europeiska hamnar? Då blockerar vi europeiska bidrag.”

En rubrik i dagstidningen La Stampa förkunnade: ”En gräns för antalet migranter. Renzi får kritik: han är som Salvini”.
Renzi jagar anhängare till Matteo Salvini, ledare för det invandringskritiska partiet Lega Nord. Salvinis parti skördade stora framgångar i lokalval i Italien förra månaden, där Demokratiska partiet förlorade viktiga fästen. La Repubblica skrev ”Låt oss hjälpa migranter i deras hem. Kontrovers kring Renzis formulering, som liknar ett slagord från Lega Nord”. Corriere della Sera bjöd samtidigt på rubriken ”Låt oss hjälpa migranter i deras egna hem, Renzis nya slagord får internet att brinna”.

Senator Loredana De Petris från det lilla oppositionspartiet Italienska vänstern skrev på Twitter:
”Renzi jagar högern på främlingsfientlig mark i hopp om att fånga röster.”

Renzis hycklande kommentarer avlägsnades snabbt från hemsidan, men inte innan de hade skapat ett betydande bakslag bland hans egna anhängare och många skratt från konservativa. Som Reuters påpekade, var den stora vinnaren efter Renzis oväntade utslag av ärlighet Salvini, som postade den borttagna texten på sitt eget Twitter-konto. Han kommenterade där:
”Tack för allt arbete. Vi tar över det.”
Han skrev också:
”De (Demokratiska partiet) pratar och blir generade av det, medan vi inte kan vänta på att faktiskt göra det.”

Förra månaden förlorade Renzis parti 30 kommuner, inklusive vänsterfästet Genua i norra Italien, medan migrantkrisen blev allt tyngre för regeringen.

För att göra saken än värre, skapade den förre EU:s kommissionären för biståndsfrågor Emma Bonino förlägenhet i partiet när hon avslöjade att Renzis regering 2014 hade begärt att alla migranter som lämnade Libyen skulle föras till Italien. Bonino, som också har varit landets utrikesminister, förklarade:
– I början insåg vi inte att detta var ett strukturellt problem och inte en övergående fas. Vi sköt oss själva i foten.
Renzi förnekade detta.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

EU godkänner gräshoppor som mat

EU godkänner gräshoppor som mat

🟠 LIVSMEDEL På senare år har medier, myndigheter och klimataktivister lyft fram påstådda klimatfördelar med att människor börjar äta insekter, och nyligen godkände EU arten europeisk vandringsgräshoppa för användning som mat inom unionen.

BLM-aktivist körde in i folksamling – 5 döda och 40 skadade

BLM-aktivist körde in i folksamling – 5 döda och 40 skadade

🟠 UTRIKES Mitt under en julparad under söndagseftermiddagen i staden Waukesha i Wisconsin, USA, körde en röd SUV i hög hastighet in i dansande barn och plöjde genom folkhavet med fem döda och ett 40-tal skadade som följd. En 39-årig rapartist och BLM-aktivist, Darrell Brooks Jr, är gripen som misstänkt för den brutala attacken och nu spekulerar polis om den kommer som en följd av att Kyle Rittenhouse friades av en enig jury efter att ha försvarat sig själv mot en mobb av vänsterextrema BLM-aktivister i den närliggande staden Kenosha.

Förbundsdagsbeslut avskaffar coronainskränkningar den 24 november

Förbundsdagsbeslut avskaffar coronainskränkningar den 24 november

🟠 UTRIKES Blivande Förbundskanslern Olaf Scholz gästade S-kongressen i Göteborg den 5 november. Klart är att den nya maktsfären i Tyskland vill bli mer skandinavisk. Efter den 24 november stoppas skolstängningar och munskyddskrav. De tre regeringsförhandlande partierna avskaffar både Coronadiktaturen och gammal byråkrati, trots Österrikes skärpningar?

Ungern inför bidrag till vagnslaster på järnväg

Ungern inför bidrag till vagnslaster på järnväg

🟠 UTRIKES Ett ramavtal för statsbidrag till vagnslasttransporter på järnväg slöts mellan Ungerns regering och fyra olika ungerska godstrafikbolag. Råvaruförsörjningen för 700 ungerska strategiska företag säkerställs och de ungerska vägarna undslipper årligen 2,3 miljoner ton farligt gods och 400 000 lastbilsfrakter.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.