Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Poliser som inte var i tjänst men klädda i sommaruniform deltog i mässan, vilket är en signal, precis som polisens deltagande i Pride i Sverige.
LItauen

Litauer firade självständigheten med mässa

Söndagen den 31 juli visade Litauen sin kristna orientering genom att hålla en högtidlig friluftsmässa på Korsens kulle, en viktig historisk plats. Trots att sovjetiska bulldozrar under kommunisttiden jämnade minnesplatsen med marken upprepade gånger, ställde människor ständigt dit nya kors till minne av avrättade, stupade och deporterade.

Publicerad: 12 augusti, 2016, 17:02

  • Svenska

Läs även

Tio kilometer utanför Litauens fjärde största stad Siauliai ligger Korsens kulle, Kryziu kalnas. Söndagen den 31 juli samlades här tusentals människor för att fira en patriotisk mässa, som i sin helhet sändes av litauisk television.

Efter Januariupproret 1863 mot den ryska överhögheten begravdes här de första offren och till deras minne restes minneskors. Efter andra världskrigets tragedi försökte de djupt katolska litauerna sätta upp nya kors till minne av alla som avrättats, stupat och deporterats under krigsåren – människor som gett sitt liv för det litauiska motståndet.

Sovjetiska bulldozrar jämnade gång på gång den korsbeströdda ytan med marken.

Korsens kulle. En skog av kors påminner om de stupade och deporterade patrioter som gav allt för sitt fosterland. Inte ens kommunisterna kunde utrota denna tradition.

Korsens kulle. En skog av kors påminner om de stupade och deporterade patrioter som gav allt för sitt fosterland. Inte ens kommunisterna kunde utrota denna tradition.

Sovjetiska bulldozrar jämnade gång på gång den korsbeströdda ytan med marken. Man planerade till och med att anlägga en sjö för att hindra folk att sätta upp nya kors. Markens geologiska förhållanden tillät emellertid inte denna lösning. Efter självständigheten 1991 restes omedelbart en skog av kors. Under påven Johannes Paulus II besök placerades ett stort minneskors som ett erkännande för det litauiska folkets kristna uppoffring.

Detta patriotiska minne hedrades nu med en mässa, ledd av Siauliai stifts katolske biskop Eugenijus  Bartulis, känd för sin kärlek och engagemang för fosterlandet. Närvarande var parlamentets ledamöter för detta län, staden Siauliai borgmästare samt representanter för Litauens poliskår.

Det som gjorde djupast intryck på publiken var predikan, där en äldre pensionerad präst med tydlighet tecknade en bild av de kristna värderingar som kännetecknar den europeiska kulturen. Han levererade även ett underförstått politiskt budskap, när han nämnde länder som Norge och Island, ej medlemmar i EU, som eftersträvansvärda.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gängkrigen får inte dränera annan polisverksamhet

INRIKES

Vänsterliberaler utraderade vid vitryskt parlamentsval

UTRIKESVid parlamentsvalet i Vitryssland den 17 november vann patriotiska och presidentvänliga partier en storseger. Redan samma kväll stod det klart att inte en enda vänsterliberal politiker blev invald av det vitryska folket, till stor besvikelse framför allt för västliga mainstreammedier och regeringar.

Kritiserat lagförslag om vapenmagasin drivs vidare av regeringen

INRIKESRegeringen lade den 7 november fram ett förslag om reglering av vapenmagasin i det uppgivna syftet att ”komma åt gängvåldet”. Sakkunniga pekar på att förslaget tvärtom endast kommer att drabba laglydiga jägare och sportskyttar. Regeringen ger sig dock inte utan har lämnat vidare förslaget till lagrådet.

Anarkotyranniet allt mer öppet

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gula västarna fyller ett år

UTRIKESTrots att bevakningen i media har avtagit sedan i våras så har de Gula västarnas manifestationer hållits varje lördag sedan den 17 november 2018. I lördags demonstrerades det alltså för den 53 veckan i följd, och arrangörerna hade uppmanat till en stor uppslutning. Nya Tider var på plats i Paris för att rapportera om manifestationerna där.

Hongkong: Väststödd våldsvåg förlamar finanscentrat – Patriotisk tvåbarnspappa bränd levande

HONGKONGDe inledningsvis tämligen folkliga protesterna i Hongkong, som ursprungligen handlade om en kontroversiell utlämningslag till Fastlandskina, har kapats av små väststödda extremistgrupper. Svartklädda och maskerade ligister ger sig på allt och alla som står i vägen för dem med inte sällan grovt våld. Hongkongbor misshandlas, polisen attackeras och politiker utsätts för rena mordförsök. Samtidigt försöker separatisterna åsamka maximal skada på det kinesiska finanscentrats ekonomi och infrastruktur.

O, vad det låter bra!

RECENSIONMånga organisationer, i synnerhet inom det offentliga, ägnar sig allt mer åt floskler, värdegrund och styrdokument kring till exempel jämställdhet och kulturell mångfald. Byråkrati och konsulter tar allt mer plats på bekostnad av kärnverksamheten. Professor Mats Alvesson kal­lar det funktionell dumhet, och menar att det påfallande är hur många smarta människor som ägnar sig åt detta.

Fick stanna genom gymnasielagen – våldtog 16-åring på Sveriges nationaldag

INRIKESZia Ahmedi fick stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som regeringen klubbade igenom förra året. Han har nu dömts för att ha våldtagit en 16-årig flicka som han lärt känna i Sverige. Våldtäkten skedde hemma hos flickan den 6 juni medan hennes mamma var borta.

Gå till arkivet

Send this to a friend