Skip to Content

Poliser som inte var i tjänst men klädda i sommaruniform deltog i mässan, vilket är en signal, precis som polisens deltagande i Pride i Sverige.
LItauen

Litauer firade självständigheten med mässa

Söndagen den 31 juli visade Litauen sin kristna orientering genom att hålla en högtidlig friluftsmässa på Korsens kulle, en viktig historisk plats. Trots att sovjetiska bulldozrar under kommunisttiden jämnade minnesplatsen med marken upprepade gånger, ställde människor ständigt dit nya kors till minne av avrättade, stupade och deporterade.

Publicerad: 12 augusti, 2016, 17:02

  • Svenska

Läs även

Tio kilometer utanför Litauens fjärde största stad Siauliai ligger Korsens kulle, Kryziu kalnas. Söndagen den 31 juli samlades här tusentals människor för att fira en patriotisk mässa, som i sin helhet sändes av litauisk television.

Efter Januariupproret 1863 mot den ryska överhögheten begravdes här de första offren och till deras minne restes minneskors. Efter andra världskrigets tragedi försökte de djupt katolska litauerna sätta upp nya kors till minne av alla som avrättats, stupat och deporterats under krigsåren – människor som gett sitt liv för det litauiska motståndet.

Sovjetiska bulldozrar jämnade gång på gång den korsbeströdda ytan med marken.

Korsens kulle. En skog av kors påminner om de stupade och deporterade patrioter som gav allt för sitt fosterland. Inte ens kommunisterna kunde utrota denna tradition.

Korsens kulle. En skog av kors påminner om de stupade och deporterade patrioter som gav allt för sitt fosterland. Inte ens kommunisterna kunde utrota denna tradition.

Sovjetiska bulldozrar jämnade gång på gång den korsbeströdda ytan med marken. Man planerade till och med att anlägga en sjö för att hindra folk att sätta upp nya kors. Markens geologiska förhållanden tillät emellertid inte denna lösning. Efter självständigheten 1991 restes omedelbart en skog av kors. Under påven Johannes Paulus II besök placerades ett stort minneskors som ett erkännande för det litauiska folkets kristna uppoffring.

Detta patriotiska minne hedrades nu med en mässa, ledd av Siauliai stifts katolske biskop Eugenijus  Bartulis, känd för sin kärlek och engagemang för fosterlandet. Närvarande var parlamentets ledamöter för detta län, staden Siauliai borgmästare samt representanter för Litauens poliskår.

Det som gjorde djupast intryck på publiken var predikan, där en äldre pensionerad präst med tydlighet tecknade en bild av de kristna värderingar som kännetecknar den europeiska kulturen. Han levererade även ett underförstått politiskt budskap, när han nämnde länder som Norge och Island, ej medlemmar i EU, som eftersträvansvärda.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend