Skip to Content

Poliser som inte var i tjänst men klädda i sommaruniform deltog i mässan, vilket är en signal, precis som polisens deltagande i Pride i Sverige.
LItauen

Litauer firade självständigheten med mässa

Söndagen den 31 juli visade Litauen sin kristna orientering genom att hålla en högtidlig friluftsmässa på Korsens kulle, en viktig historisk plats. Trots att sovjetiska bulldozrar under kommunisttiden jämnade minnesplatsen med marken upprepade gånger, ställde människor ständigt dit nya kors till minne av avrättade, stupade och deporterade.

Publicerad: 12 augusti, 2016, 17:02

  • Svenska

Läs även

Tio kilometer utanför Litauens fjärde största stad Siauliai ligger Korsens kulle, Kryziu kalnas. Söndagen den 31 juli samlades här tusentals människor för att fira en patriotisk mässa, som i sin helhet sändes av litauisk television.

Efter Januariupproret 1863 mot den ryska överhögheten begravdes här de första offren och till deras minne restes minneskors. Efter andra världskrigets tragedi försökte de djupt katolska litauerna sätta upp nya kors till minne av alla som avrättats, stupat och deporterats under krigsåren – människor som gett sitt liv för det litauiska motståndet.

Sovjetiska bulldozrar jämnade gång på gång den korsbeströdda ytan med marken.

Korsens kulle. En skog av kors påminner om de stupade och deporterade patrioter som gav allt för sitt fosterland. Inte ens kommunisterna kunde utrota denna tradition.

Korsens kulle. En skog av kors påminner om de stupade och deporterade patrioter som gav allt för sitt fosterland. Inte ens kommunisterna kunde utrota denna tradition.

Sovjetiska bulldozrar jämnade gång på gång den korsbeströdda ytan med marken. Man planerade till och med att anlägga en sjö för att hindra folk att sätta upp nya kors. Markens geologiska förhållanden tillät emellertid inte denna lösning. Efter självständigheten 1991 restes omedelbart en skog av kors. Under påven Johannes Paulus II besök placerades ett stort minneskors som ett erkännande för det litauiska folkets kristna uppoffring.

Detta patriotiska minne hedrades nu med en mässa, ledd av Siauliai stifts katolske biskop Eugenijus  Bartulis, känd för sin kärlek och engagemang för fosterlandet. Närvarande var parlamentets ledamöter för detta län, staden Siauliai borgmästare samt representanter för Litauens poliskår.

Det som gjorde djupast intryck på publiken var predikan, där en äldre pensionerad präst med tydlighet tecknade en bild av de kristna värderingar som kännetecknar den europeiska kulturen. Han levererade även ett underförstått politiskt budskap, när han nämnde länder som Norge och Island, ej medlemmar i EU, som eftersträvansvärda.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Systemmedia mörkar brutalt mord på femåring

UTRIKESEn femårig vit pojke mördades brutalt av familjens svarta granne inför ögonen på sina systrar – men i vänsterliberala systemmedier får mordet ingen uppmärksamhet alls. CNN och andra stora amerikanska medier har inte ens nämnt det.

Kristen flicka tvångsgift med muslim – tvingas bo med sin kidnappare

UTRIKESI slutet av april kidnappades en 13-årig kristen flicka i Pakistan av beväpnade muslimska män och tvångsgiftes med en av dem. Efter att fallet kommit upp i högsta domstolen i Lahore efter att flickans familj försökt få henne frigiven kommer domstolen med ett anmärkningsvärt beslut – man tilldömer henne till sin kidnappare som får behålla och fortsätta våldta flickan.

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Gå till arkivet

Send this to a friend