På 1980-talet ville Indien köpa omkring 400 stycken 155 mm fälthaubits FH 77 av Bofors. Denna Indien-affär blev kontroversiell dels på grund av muthärvan och dels på grund av statsminister Olof Palmes roll. Foto: Wikipedia/Mick

Ljusskygg vapenhandel och mystiska dödsfall

Under 1970- och 80-talen bedrevs en omfattande vapensmuggling mellan AB Bofors och flera olika länder. I maj 1984 började dessa affärer uppdagas när Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (SFSF) polisanmälde Bofors och en omfattande utredning inleddes. Boforsdirektörerna dömdes visserligen för brottet, men när det gäller de dödsfall som kan kopplas till Bofors finns ännu en del ouppklarat.

Den 15 januari 1987 föll plötsligt en man ned på ett av spåren i Stockholms tunnelbana och blev ihjälkörd. Denna händelse kunde ha slutat som endast en notis i tidningarna, men mannen i fråga var ingen annan än Carl Fredrik Algernon och han var en av de inblandade i Boforsaffären, som hade börjat utredas. Henrik Westander, som var en av dem som granskade Boforsaffären, berättar i sin bok Bofors svindlande affärer att han oroligt undrade om hans och de andra utredarnas kritik drivit Algernon till självmord, men snart får han veta att tre ”olika personer såg en person avlägsna sig hastigt från perrongen och en person såg mellan tre och fem personer springande lämna plattformen i samband med uppståndelsen.” Exakt varför dessa personer lämnade platsen är än idag okänt. Det finns även andra detaljer som väcker frågor. Bland annat hade Algernon varit ovanligt spänd och orolig den dagen. Enligt Bofors-direktören Martin Ardbos dagboksanteckningar, som återges av Chitra Subramaniam i boken En personlig dokumentär om Bofors, hade Algernon kedjerökt under det möte med VD:n för Nobel Industrier, Anders Carlberg, han varit på den januaridagen. Detta var, enligt Ardbos anteckning, ett mycket ovanligt beteende av Algernon. I tunnelbanan lär han dessutom, enligt både Westander och Statens offentliga utredningar (SOU) 1988:15, ha låtit det tåg han normalt tog passera. Majoriteten av vittnesmålen tyder dock på att Algernon begick självmord, men orsaken till självmordet är höljt i dunkel.

Bofors bedrev vapensmuggling på 1970- och 80-talen. Bilden visar företagets klassiska logotyp. Foto: Wikipedia/Blockhaj

Vad som däremot är klart är att Algernon var djupt inblandad i Boforsaffären, att han var en av de män som var kopplade till denna illegala vapenhandel och som dog under mystiska omständigheter.

Bakgrunden till Boforsaffären

Boforsaffären är den samlade benämningen på den vapensmuggling som de svenska företagen AB Bofors, Förenade Fabriksverken (FFV) samt Nobel Industrier och det som SOU 1988:15 definierar som dess ”dotterkoncern Nobel Kemi AB” bedrev under 1970- och 80-talen. Nobel Industrier var före 1984 känt under namnet Nobel Kemi i de omfattande tabellerna över vapensmugglingen som offentliggörs av Bo G Andersson och Bjarne Stenquist i Vapensmugglarna: Boken om Bofors, FFV, regeringen och svensk vapenexport. Där avslöjas bland annat att 1981-82 sålde Nobel Kemi AB 573 ton sprängmedel. Den officielle köparen av detta var Italien, men den egentlige kunden var Iran. Andersson och Stenquist avslöjar även att krigsmaterielinspektören var Carl Fredrik Algernon och att det ansvarige statsrådet var Björn Molin (fp). Tabellerna avslöjar även att AB Bofors smugglat stora mängder fartygskanoner, ammunition och luftvärnsroboten Robot 70 till, bland annat, Bahrain, Oman, Dubai och Thailand samt att FFV under åren 1975-84 sålde granatgevär och ammunition. FFV:s offentlige köpare dessa år var brittiska försvarsdepartementet, men de egentliga köparna var Förenade Arabemiraten, Oman, Qatar, Bahrain, Dubai, Ghana, Botswana, Abu-Dhabi, Kenya och Malawi.

För att förstå hur Boforsaffären kunde äga rum måste man gå tillbaka till 1960-talets slut, närmare bestämt till 1968. I Vapensmugglarna skriver nämligen Andersson och Stenquist att i ”oktober 1967 tillfångatogs och avrättades den kubanske gerillaledaren Che Guevara i Bolivias djungler. Kroppen, med kulhål i halsen, bröstet och magen, lades på lit de parade i en bergsby.” Guevara var, som Andersson och Stenquist skriver, ”en förgrundsgestalt i den vänsterrörelse som växte fram i Västeuropa och i Sverige. Hans död bidrog till att fästa opinionens uppmärksamhet på de militärdiktaturer som härskade i Latinamerika.” Det var nämligen så, under den här tiden, att Sverige, som Andersson och Stenquist noterar, ”hade betydande ekonomiska relationer” med militärdiktaturerna Argentina och Brasilien och bedrev vapenhandel med dessa länder.

Ett av de vapen Bofors smugglade var luftvärnsvapen Robot 70 till, för att nämna några länder, Bahrain, Oman, Dubai och Thailand. Foto: Wikipedia/Dave1185

Våldsamma protester blossade följaktligen upp inom vänstern, vilket fick till följd att vapenexportreglerna skärptes i samband med 1971 års riksdag. Enligt Riksdagens hemsida innebar denna skärpning att Sverige inte skulle bedriva vapenhandel med länder som inte respekterade de mänskliga rättigheterna. Westander noterar även i Bofors svindlande affärer att det var förbjudet att sälja vapen till stater som antingen var, eller riskerade att bli, ”invecklade i väpnade konflikter.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Reflektioner från nationaldagen

Reflektioner från nationaldagen

🟠 KRÖNIKA Den nationalistiska utomparlamentariska organisationen Det fria Sverige anordnade traditionsenligt ett nationaldagsfirande i Svenskarnas hus i Älgarås. I år var också Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand inbjuden som gäst. I en krönika för Nya Tider skildrar Kasselstrand en fullspäckad dag med både arbete och firande. Han bjuder också läsaren på många personliga reflektioner kring svensk nationalistisk organisering.

Läs även:

Frejas kärva motpol

Frejas kärva motpol

🟠 HISTORIA Inom den nordiska mytologin förekommer olika gudar och jättar och andra väsen. En av dessa är jättedottern Skade, som fungerade som en motpol till Freja. Det finns en hypotes om att namnet Skandinavien har sin grund i Skades namn.

Kvinnan från Barum

Kvinnan från Barum

🟠 HISTORIA Länge kallades hon för Bäckaskogskvinnan och hon blev en rikskändis. Hon levde för cirka 9 000 år sedan, och hennes skelett är ett av det bäst bevarade från Maglemoseperioden under jägarstenåldern.

Lät adeln mörda Engelbrekt?

Lät adeln mörda Engelbrekt?

🟠 HISTORIA År 1436 – antingen i slutet av april eller början av maj – mördades rikshövitsmannen och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson av sin egen småsven (page) och väpnare Måns Bengtsson (Natt och Dag). Motivet är än idag ett mysterium, men olika teorier finns. Såvitt man vet straffades han aldrig och blev, bland annat, lagman.

Metersystemet infördes efter franska revolutionen i enlighet med upplysningstidens ideal, men också för att göra sig av med mått som fot och aln, som utgick ifrån en monarks kroppsmått. Bilden visar holländska historiska kopior av de franska originalmåtten: en standardmeter av järn från 1799 med fodral, rörformade volymmått i koppar från 1829 samt en standardkilogram i koppar (längst till höger). Foto: Wikipedia/Rijksmuseum, Amsterdam

150 år med metern

🟠 HISTORIA Den 20 maj 1875 var Sverige bland de första länderna att ratificera meterkonventionen i Paris. Tre år senare infördes metersystemet officiellt i vårt land.

Sagan om kung Visbur

Sagan om kung Visbur

🟠 HISTORIA En av de tidigaste svenska sagokungarna var Visbur, som härskade i Svitjod. Det berättas att han tillhörde Ynglingaätten samt att hans val att förskjuta sin första fru kom att leda till hans död.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.