Skip to Content

En sjuktransport anländer till Leipzig-Halles flyplats. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

Digital utgåva

Uppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Publicerad: 25 mars, 2020, 18:30

  • Svenska

Läs även

Under den senaste helgen landade franska helikoptrar med svårt sjuka patienter som får vård på sjukhusen i Heidelberg och Freiburg. Man kallar det för ett samarbete mellan goda grannar. Och under tisdagen landade en specialutrustad maskin med italienska patienter på flygplatsen i Leipzig-Halle. De kommer att transporteras för behandling på sjukhusen i Leipzig och Dresden. Regeringschefen för delstaten Sachsen ser det som en självklarhet att hjälpa andra i nöd. Dessutom ställer man upp med några fler sjukhusplatser tillgängliga för svårt sjuka patienter.

Michael Kretschmer, CDU, regeringschef i delstaten Sachsen
ser det som en självklarhet att hjälpa andra. Foto: Stillbild ZDF

En helt annan aspekt av den uppkomna situationen berörde den personliga integriteten. Redaktör Christian Sievers från ZDF TV frågade ut Jens Wille från dataföretaget Ubilabs i Hamburg rörande ämnet. I Tyskland är frågor om övervakning av individer ett mycket känsligt område. Utegångsrestriktioner skulle till exempel kunna kontrolleras med hjälp av mobiler. Så gjorde man i Kina.

Enligt Jens Wille är denna tjänst helt möjlig och hans företag ser inga svårigheter med att vara behjälplig med uppdraget. Nästa fråga gick till Ulrich Kelber, den tyska regeringens ombud för dataskyddsfrågor. Kelbers svar var synnerligen intrikat; hans kryptiska formulering beskrev uppföljning och spårning av rörelseströmmar. Underförstått handlar det om möten mellan människor – två eller fler individer.

Ulrich Kelber är tyska regeringens ombud i dataskyddsfrågor. Foto: Stillbild ZDF

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend