Emmanuel Macron och Recep Tayyip Erdogan. Foton: Twitter och USA:s utrikesdepartement

Macron hotar att angripa Syrien

Den 13 februari sade Frankrikes president Emmanuel Macron att ett angrepp mot Syrien kan komma att inledas: - Så snart vi har bevisen vill jag göra som jag sagt. Vår underrättelsetjänst och stridskrafter kan ännu inte bekräfta att kemiska vapen […] använts mot civilbefolkningen.

Förra året talade Macron om att bruk av kemiska vapen var att överträda en röd linje och att det kommer att leda till ett angrepp från Frankrike. Han påpekade att planen nu är att angripa platserna där avfyrningen av vapnen skett eller platser där detta organiserats.

Så här långt har Frankrike inte kunnat bevisa att det är den syriska regeringen som använt kemiska vapen i inbördeskriget, men det hävdas av ”aktivister och räddningsarbetare”.

Nyligen talade Emmanuel Macron med Rysslands president Vladimir Putin i telefon, där den franske presidenten uttryckte sig bekymrat över att klorgas använts som kampmedel i det syriska inbördeskriget. Macron berättade om telefonsamtalet:
– Jag har gentemot President Putin på nytt betonat och vädjat att han skall klargöra detta för den syriska regimen. De har återkommande hävdat att inga kemiska vapen använts. Men vi avvaktar.

Frankrike uppger att det mellan 2012 och 2017 vid 130 tillfällen använts kemiska stridsmedel i Syrien. Fyra av dem skulle enligt FN organisationen som övervakar förbudet mot kemiska vapen kunna härledas till syriska regeringssidan. De anklagar den syriske presidenten Bashar al-Assad för att ha satt in kemiska vapen mot sin egen civilbefolkning, något som han bestrider.

Samtidigt kommer rapporter om att USA:s trupper i Syrien förra veckan dödat ett dussin ryska legosoldater som tjänat för Syriska armén. Det rörde sig om ett syriskt motangrepp den 8 februari mot kurder och amerikaner vid de sistnämndas stödjepunkt i den oljerika regionen Deir Ezzor. I slaget skulle mellan ett och två hundra soldater fallit. Enligt den tyska tidningen Handelsblatt uppger amerikansk militär:
”Pro-Assad trupper angrep med en bataljonsstorlek och eldgivningen understöddes av artilleri och pansar. USA svarade då med moteld från artilleri och flyg.”

Det är oklart vem som faktiskt betalat de ryska legosoldaterna, om det var USA, Ryssland självt, Syrien, Irak eller om de hade någon annan part som uppdragsgivare.

Efter det långa kriget, där Islamiska staten med stöd från vissa intressen i västländer, liksom konkurrerande maktsfärer med öppet stöd från västländer, besatte delar av landet för att sedan drivs undan av den av rysk militär förstärkta legala Syriska armén, har nu på kort tid fler stater börjat besätta delar av Syrien. Frankrike har gamla intressen i Syrien och kan tänkas agera för att uppnå sina syften, som inte nödvändigtvis sammanfaller med USA:s, Rysslands eller Turkiets. När och om angreppet kommer berättar ingen, men det brukar inte ta så lång tid att finna de bevis som behövs när man väl bestämt sig för krig.

För Turkiet och President Erdogan är det enklare, då de inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att visa att kurdiska PKK är ett hot och att de därför anser sig vara nödgade att angripa in på grannlandets territorium för att driva bort dem. Närmare bestämt betraktar de folkförsvarsgruppen YPG i Nordsyrien som en avdelning under PKK, som av flera länder är förbjudna och terroriststämplade.

Till och med Ryssland verkar tolerera den turkiska kampanjen i Syrien. President Erdogan spelar sitt spel och menade nyligen att det saknades jämbördighet mellan NATO-medlemmarna. USA har också haft planer på att ge ekonomiskt stöd till YPG-milisen. Turkiet svarade med hårda uttalanden mot NATO-allierade USA:s arroganta politik. Svaret kommer att bli ett turkiskt angrepp mot den syriska regionen Manbidsch.

Recep Tayyip Erdogan uttalade med stor självsäkerhet sina varningar till dem som vill ställa sig i vägen för Turkiets politik:
– De som säger att de kommer att ge ett skarpt svar på angreppen har uppenbarligen aldrig upplevt en ottomansk örfil.

Turkarna har på kort tid gjort en mängd uttalanden om NATO, bland annat att NATO inte bara är USA, utan att alla medlemmar är likvärdiga. De har till och med hotat att lämna samarbetet med orden ”antingen återställer vi förhållandet, eller så bryter vi fullständigt”.

NATO-chefen Jens Stoltenberg höll dock en försonlig ton:
– Syrien har informerat NATO om Operation Olivkvist den senaste veckan och jag står i regelbunden kontakt med den turkiska ledningen. Jag utgår från att Turkiet fortsatt fortlöpande underrättar sina förbundna.

Rysslands utrikesminister Sergej Viktorovitsj Lavrov anklagade härförleden USA för löftesbrott, eftersom de inte drar bort sin militär ur Syrien efter att IS besegrats, och han hävdar dessutom att USA avser att dela upp Syrien. Stämmer det, kan det bara gå att genomföra om alla parter håller de områden de tagit, vilket skulle förklara varför det är bråttom för Frankrike att också besätta ett eget område i Syrien.

Invånarna i Nordsyrien vågar dock öppet visa sitt ogillande av Turkiets militäroperationer i gränsregionen, och demonstrationer med företrädesvis kvinnor och barn tågade genom staden Afrin. Där samlades kvinnliga politiker och aktivister, bland dem viceordföranden i den författningsskrivande församlingen i ”Norddemokratiska federationen Syrien”, Hadya Mohammed, som uttalade sitt motstånd mot turkarna med orden:
– Så länge det ännu finns kvinnor i Afrin kommer vi inte tillåta att staden faller.

På deras banderoller stod att Erdogan är en mördare av civila och ”Afrin är våra förfäders land”.
Hevi Mustafa, med titeln vice ordförande i exekutivkomnittén för region Afrin förklarade:
– Idag avgör åter kvinnor över sitt eget öde.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska sagoberättaren, Om författarinnan Elsa Beskow och hennes sagor

Den svenska sagoberättaren, Om författarinnan Elsa Beskow och hennes sagor

🟠 Hon skrev flera bilderböcker för barn samt fyllde olika böcker och jultidningar med sina livfulla illustrationer. Sedan sin litterära debut med barnboken Sagan om den lilla, lilla gumman år 1897 var Elsa Beskow (1874-1953) en känd och älskad författarinna i svenska hem, inte minst bland barnfamiljer. Hennes böcker är i dag klassiker som berättar om det Sverige som en gång var.

Vuxna män ger kramar, pussar och penisbilder till flickor vid ”mångkulturellt indoktrineringsläger” i Polen

Vuxna män ger kramar, pussar och penisbilder till flickor vid ”mångkulturellt indoktrineringsläger” i Polen

🟠 Det mångkulturella utbildningsprojektet Euroweek i Polen anklagas för att försöka dölja hur utomeuropeiska volontärer missbrukat sin ställning för att närma sig minderåriga polska flickor sexuellt. Politikern Dariusz Matecki i regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) kallar Euroweek ett ”mångkulturellt indoktrineringsläger” och polisen utreder nu anklagelserna. Men föreståndaren Adam Jásnikowski slår ifrån sig när Nya Tider frågar om de obehagliga uppgifterna.

S vallöfte om lägsta arbetslöshet i EU total flopp

S vallöfte om lägsta arbetslöshet i EU total flopp

🟠 Socialdemokraternas absolut viktigaste vallöfte, att Sverige ska ha lägsta arbetslösheten i EU år 2020, ser ut att bli en 20:e plats. Istället har ett EU-land som främjar låga skatter, har en högerstyrd regering, hårda regler för bidrag och låg asylinvandring från Asien och Afrika tagit förstaplaceringen.

Bondepraktikan i juletid

Bondepraktikan i juletid

🟠 I år får vi förbereda oss för en mycket kall vinter, i vart fall om man får tro den i flera århundraden mycket populära folkboken Den svenska Bondepraktikan. Där står det nämligen att om träden behåller sina blad längre än vanligt under senhösten, stundar en mycket kall vinter. I år är det många som vittnat om just detta. Dessutom var även Jakobsdagen den 25 juli varm och klar, och om detta inträffar kommer vintern att bli kall, förtäljer Bondepraktikan. Förr sattes det stor tilltro till dessa vädertecken, nu har den chans att visa sin tillförlitlighet.

Efter terrorn – om medlöperi och uppror

Efter terrorn – om medlöperi och uppror

🟠 I Katerina Janouchs nya roman Budbärarinnan möter läsaren Cecilia Lund, vars liv förändras för alltid när hon, efter ett brutalt terrorattentat, tar bladet från munnen och skriver en skarp krönika. Man får även stifta bekantskap med den unga invandrarflickan Leyla som ska giftas bort mot sin vilja, och läsaren får följa hur de två kvinnornas vägar till sist korsas. Denna gripande berättelse om priset att stå för sanningen i ett korrupt samhälle är oförglömlig.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.