Marine Le Pen och Emmanuel Macron i debatt. Foto: Stillbild TF2

Macron misslyckas med sitt svar på Benalla-skandalen

Vid sin resa till Bagnères-de-Bigorre i Hautes-Pyrénées, berättade Frankrikes president Emmanuel Macron för journalisterna på BFMTV och CNEWS att han redan hade sagt ”allt” om Benalla-affären innan han undvek ämnet. Men franska väljare vill ha raka svar från sin president.

Han anklagade media för att ha ”publicerat mycket nonsens”, vilket tyder på att misshandeln som hans livvakt var inblandad i skulle vara en ”falsk nyhet” trots att den fångades på video. ”Vi har en press som inte längre söker sanning,” sade han. ”[Medierna] säger titta! Upprepade bilder av en scen [av Benallas misshandel] som är oacceptabel och som jag fördömer,” sade Macron.

”Är [bilderna] visade med viljan att söka sanningen och presentera fakta på ett balanserat sätt?” sade han innan han besvarade sin egen fråga med ett ”nej”.

Efter att ha brutit sin mycket besvärande långa tystnad föredrog Macron att skämta om sitt förhållande till sin 26 år gamla före detta livvakt Alexandre Benalla. Han sade att Benalla inte var hans älskare – som media har spekulerat – inte heller hade han fått koderna till Frankrikes kärnvapenarsenal.

”Alexandre Benalla har aldrig haft kärnvapenkoderna … Alexandre Benalla är inte min älskare,” sade han och log.

”Om de letar efter den ansvarige är den enda ansvariga jag och endast jag”, tillade Macron när han talade med parlamentsmedlemmarna från sitt parti La République en Marche (LREM) sent på tisdag. Men han tillade att han var stolt över att ha anställt Benalla.

Marine Le Pen fördömde Macrons ansträngningar att förklara sig själv. ”När han deklarerar att han är stolt över att ha anställt Benalla på Elyséepalatset, så visar Macron att han ångrar inte sina misstag, han skryter med dem med en hisnande arrogans”, säger hon.

”Presidenten har förlorat mycket av sin trovärdighet, mycket prestige i ett område där han hade investerat mycket energi. Dessutom avslöjar LREM:s medlemmar sig genom att visa att de inte är intresserade av öppenhet och att de är motståndare till demokrati,” säger Le Pen till BFM-TV.

Hon tillade också att ”parlamentets undersökningskommittés trovärdighet är död” eftersom kommissionens LREM-ordförande ”vill hindra sanningen från att komma fram”.

Le Pen noterade: ”Det är Elyséepalatset som organiserade raden av lögner för att dölja sanningen, det är Elyséepalatset som organiserade dessa åtgärder för att skydda Alexandre Benalla.”

Av de två sanktionerna som Benalla påstods ha fått så var, ”den första faktiskt en betald ledighet och den andra en falsk degradering”, tillade Le Pen och anklagade rakt av presidentämbetet för att ljuga.

Benalla fick full lön för maj månad, och de 15 dagarnas avstängning kommer att tas från de semesterdagar han har under året, fick kommissionen veta.

”På begäran av presidentkansliet så har polisprefekten i Paris beviljat honom vapenlicens olagligt”, förklarade Le Pen.

Majoriteten av Justitieutskottet i Nationalförsamlingen har nu röstat för en ny utfrågning av direktören för lag och ordning inom Parispolisen, Alain Gibelin, polischefen i Paris, Michel Delpuech, liksom de ansvariga för kravallpolisenheten som var i tjänst vid Contrescarpe den 1 maj när Benalla angrep en demonstrant.

Ledamöterna klagade över att utredningskommissionen inte hade begärt att vare sig Alexander Benalla själv, Alexis Kohler, (stabschef i Elyséepalatset), eller presidentens-talesman, Bruno Roger-Petit, skulle höras.

Oppositionens parlamentsledamöter från hela politiska spektrat har anklagat presidentkansliet för en enorm mörkläggning, eftersom de kände till överfallet redan i maj. Franska dagstidningen Le Monde publicerade den graverande videon mer än två månader efter överfallet och Benalla greps bara av polisen två dagar efter att skandalen blev offentligt känd

De har uppmanat presidenten att förklara sig för den franska allmänheten eller att höras av en parlamentarisk kommitté.

Éric Ciotti från partiet Les Républicains tweetade att Macron ”föredrar att förklara sig för sin egen lilla klick snarare än att ge de förklaringar fransmännen väntar på”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.