Skip to Content

Emmanuel Macron och Stefan Löfven möter pressen efter att ha skrivit under avtalet. Foto: Stillbild Youtube
KRÖNIKA

Macron och Löfven – Don Quijote och Sancho Panza

Digital utgåva

Den 7 juni offentliggjorde Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett samarbetsavtal mellan de båda länderna. Efter att ha tagit del av texten på originalspråket kan jag inte annat än beundra det formfulländade avtalet ”Déclaration sur la coopération entre la France et la Suède dans le domaine des affaires européennes”. Att alla intentioner i dokumentet, trots uppriktiga och innerliga bedyranden, skulle kunna förverkligas förefaller likväl i högsta grad osannolikt.

Publicerad: 24 juni, 2019, 23:20

 • Svenska

Läs även

Listan över de gemensamma målen i den fransk-svenska agendan för de närmaste årtiondena är oändligt lång och detaljerad. Energiförsörjning, handelspolitik, säkerhets-, försvars- och migrationspolitik, forsknings- och kulturutbyte, eventet i Malmö till minne av förintelsen och till stöd för antisemitismen och mycket mer, beskrivs i detalj alltifrån målsättning till genomförande i praktiken. Och följden blir, som brukligt är när man saknar förmåga – eller kanske mod och vilja att prioritera – att helheten framstår som ett alltför ambitiöst och svulstigt projekt för att kunna omsättas i praktiken. Presentationen är ett mästerstycke i fransk stilistik. Planerna är utmärkta, förutsatt att omvärldens utveckling är optimal och EU-ländernas samsyn förutsebar i de viktigaste frågorna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  Macron och Löfven, barnen leker. Lite dialekt, ty detta är larvigt.

  Quando io habeva nove annos, mi senior fratre esseva studente in le
  universitate. Ille me nominava Contradictimus Generalissimus pro me donar
  un titro de lo que ille pensava de me. Io esseva multo orgoliose esser un
  general. In le schola, le titro esseva un grande successo, si grande que un de
  mi amigos esseva venite al casa pro anque ganiar un titro. Mi fratre le
  observava e diceva: io te nomine Erasmus de Rotterdam. Qui es Rasmus,
  demandava mi amigo. Mi fratre respondeva: Secundo le libro que le professor
  vole que io lega iste nocte, Rasmus ha un titro multe phantastico e io le te
  dona. De hodie, tu es Igno Rasmus de Rotterdam!

  Contradictimus e Ignorasmus jocava ensemble omne die. Pro le facer plus
  realistic, on ”parlava” un estranie lingua. Tote que nos sapeva esseva: Da,
  Tavaritch Kommendant (si, camerade commendante) e le anglese de Donaldo
  (Donald Duck), que nos trovava multe interressante.

  Tosto, on faceva le guerra pro partagar le mundo. Io me proclamava Imperator
  de Portugallia e mi amigo se nominava Rex Irlanda. Multe e longe esseva le guerras. Mi amico esseva multe forte ma io habeva le galeases (velieros) superior de Portugal pro bombardar Irlanda. Le terreno (corte?) del schola esseva le atlantico e un die, le tertie persona, le schola, esseva bombardate par accidente. Ille concerneva un parve detailo ridicule de due vitros. Due minutes plus tarde nos esseva situate in le camera del prefecto.

  -Que face vos, demandava le prefecto.
  -On face le guerra e io es Contradictimus, Imperator de Portugallia.
  -Vero? E tu, qui es tu, demandava le prefecto. Sancho Pancha?
  -No, io es Ignorasmus de Rotterdam, Rex Irlanda. Qui es Sancho Pancha?

  Le prefecto faceva de movimento furiose de su facie, qui in toto deveniva
  rubie et contorte. Ille non parlava durante trenta secundos e Ignorasmus e me
  credeva que ille esseva multe malade, folle como un patiente incarcerate.
  Al fin, ille se levava e diceva: parti subito, subito!

  Ignorasmus e me audiva encora jammais parlar de due vitros. Le cosa esseva
  evidamente oblidate.

 • xmaverickx

  Löfven och Macron är väl mera att likna vid väderkvarnar än Don Quijote som väl stred mot dem.

Absurt låga gränsvärden hämmar transporter och fordonsindustri

KRÖNIKA Tysk stats-TV granskade nyligen tyska myndigheters gränsvärden för småpartiklar och kväveoxider. Den fristående nättidningen Tichys Einblick har i sin tur granskat dessa gränsvärdens följder för tysk bilism och bilindustri.

Dags att sätta egna medborgare före illegala

OPINION

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

IS-terroristerna, och vad gör vi med dem?

När man ser reportagen om IS härjningar, mördande och otroliga grymhet, förstår man att något är allvarligt fel. Men nu börjar vi förstå hur det ligger till med rekryteringen till denna terrororganisation. Det är i stor utsträckning redan gravt kriminella som sökt sig till kalifatet med syftet att bli något större, en upphöjd krigare.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Gå till arkivet

Send this to a friend