Skip to Content

Emmanuel Macron och Stefan Löfven möter pressen efter att ha skrivit under avtalet. Foto: Stillbild Youtube
KRÖNIKA

Macron och Löfven – Don Quijote och Sancho Panza

Digital utgåva

Den 7 juni offentliggjorde Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett samarbetsavtal mellan de båda länderna. Efter att ha tagit del av texten på originalspråket kan jag inte annat än beundra det formfulländade avtalet ”Déclaration sur la coopération entre la France et la Suède dans le domaine des affaires européennes”. Att alla intentioner i dokumentet, trots uppriktiga och innerliga bedyranden, skulle kunna förverkligas förefaller likväl i högsta grad osannolikt.

Publicerad: 24 juni, 2019, 23:20

 • Svenska

Läs även

Listan över de gemensamma målen i den fransk-svenska agendan för de närmaste årtiondena är oändligt lång och detaljerad. Energiförsörjning, handelspolitik, säkerhets-, försvars- och migrationspolitik, forsknings- och kulturutbyte, eventet i Malmö till minne av förintelsen och till stöd för antisemitismen och mycket mer, beskrivs i detalj alltifrån målsättning till genomförande i praktiken. Och följden blir, som brukligt är när man saknar förmåga – eller kanske mod och vilja att prioritera – att helheten framstår som ett alltför ambitiöst och svulstigt projekt för att kunna omsättas i praktiken. Presentationen är ett mästerstycke i fransk stilistik. Planerna är utmärkta, förutsatt att omvärldens utveckling är optimal och EU-ländernas samsyn förutsebar i de viktigaste frågorna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  Macron och Löfven, barnen leker. Lite dialekt, ty detta är larvigt.

  Quando io habeva nove annos, mi senior fratre esseva studente in le
  universitate. Ille me nominava Contradictimus Generalissimus pro me donar
  un titro de lo que ille pensava de me. Io esseva multo orgoliose esser un
  general. In le schola, le titro esseva un grande successo, si grande que un de
  mi amigos esseva venite al casa pro anque ganiar un titro. Mi fratre le
  observava e diceva: io te nomine Erasmus de Rotterdam. Qui es Rasmus,
  demandava mi amigo. Mi fratre respondeva: Secundo le libro que le professor
  vole que io lega iste nocte, Rasmus ha un titro multe phantastico e io le te
  dona. De hodie, tu es Igno Rasmus de Rotterdam!

  Contradictimus e Ignorasmus jocava ensemble omne die. Pro le facer plus
  realistic, on ”parlava” un estranie lingua. Tote que nos sapeva esseva: Da,
  Tavaritch Kommendant (si, camerade commendante) e le anglese de Donaldo
  (Donald Duck), que nos trovava multe interressante.

  Tosto, on faceva le guerra pro partagar le mundo. Io me proclamava Imperator
  de Portugallia e mi amigo se nominava Rex Irlanda. Multe e longe esseva le guerras. Mi amico esseva multe forte ma io habeva le galeases (velieros) superior de Portugal pro bombardar Irlanda. Le terreno (corte?) del schola esseva le atlantico e un die, le tertie persona, le schola, esseva bombardate par accidente. Ille concerneva un parve detailo ridicule de due vitros. Due minutes plus tarde nos esseva situate in le camera del prefecto.

  -Que face vos, demandava le prefecto.
  -On face le guerra e io es Contradictimus, Imperator de Portugallia.
  -Vero? E tu, qui es tu, demandava le prefecto. Sancho Pancha?
  -No, io es Ignorasmus de Rotterdam, Rex Irlanda. Qui es Sancho Pancha?

  Le prefecto faceva de movimento furiose de su facie, qui in toto deveniva
  rubie et contorte. Ille non parlava durante trenta secundos e Ignorasmus e me
  credeva que ille esseva multe malade, folle como un patiente incarcerate.
  Al fin, ille se levava e diceva: parti subito, subito!

  Ignorasmus e me audiva encora jammais parlar de due vitros. Le cosa esseva
  evidamente oblidate.

 • xmaverickx

  Löfven och Macron är väl mera att likna vid väderkvarnar än Don Quijote som väl stred mot dem.

Europeiska unionens enorma lån skapar ett imperium

OPINION: JAAK MADISONDet är svårt att greppa ett så stort belopp som de 750 miljarder euro, över 7 800 miljarder svenska kronor, som EU nu beslutat att låna. Som jämförelse är den svenska statens inkomster år 2020 cirka 1 000 miljarder kronor. Syftet med lånet sägs vara att stödja medlemsländernas ekonomier – med både lån och rena bidrag – men den estniske EU-parlamentarikern Jaak Madison menar att det egentliga målet är att förskjuta ännu mer makt till den icke-folkvalda EU-kommissionen. I veckans debattartikel skriver han att globalisterna utnyttjar den ekonomiska krisen till att omvandla EU från ett samarbetsprojekt till ett överstatligt imperium med egen beskattningsrätt över medlemsländerna.

Klimatanpassning som samtalsterapi

KRÖNIKAMed det dubbla och motstridiga uppdraget att dels producera elektricitet och dels förverkliga svensk klimatpolitik tycks statliga Vattenfall nu ha övergått till att försöka lugna både kunder och politiker med samtalsterapi.

Svart magi

KRÖNIKAMellanskiktarnas eget bidrag till politiken är en sorts svart magi, nämligen föreställningen att man kan bli ”vad man vill”. Den här tanken är oerhört fascinerande och förförisk, men den är bara en fantasi. Och den har klara gränser. Verklighet och sanning, till exempel.

Regeringens inbördeskrig

KRÖNIKA

Black Lives Matter – redskap för att införa socialism i USA

OPINION: DAN AHLMARKBlack Lives Matter har på ytan attraktiva och rent av självklara budskap om rättvisa och kritik mot polisens övervåld – ett övervåld som också andra grupper än svarta kritiserat. Rörelsens manifestationer, som ofta urartar i kravaller, har dock delat USA, då det blir allt mer uppenbart att BLM inte nöjer sig med mindre än att införa marxism i Förenta staterna. Den slutsatsen drar veckans debattör, författaren Dan Ahlmark.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend