Skip to Content

Emmanuel Macron och Stefan Löfven möter pressen efter att ha skrivit under avtalet. Foto: Stillbild Youtube
KRÖNIKA

Macron och Löfven – Don Quijote och Sancho Panza

Digital utgåva

Den 7 juni offentliggjorde Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett samarbetsavtal mellan de båda länderna. Efter att ha tagit del av texten på originalspråket kan jag inte annat än beundra det formfulländade avtalet ”Déclaration sur la coopération entre la France et la Suède dans le domaine des affaires européennes”. Att alla intentioner i dokumentet, trots uppriktiga och innerliga bedyranden, skulle kunna förverkligas förefaller likväl i högsta grad osannolikt.

Publicerad: 24 juni, 2019, 23:20

 • Svenska

Läs även

Listan över de gemensamma målen i den fransk-svenska agendan för de närmaste årtiondena är oändligt lång och detaljerad. Energiförsörjning, handelspolitik, säkerhets-, försvars- och migrationspolitik, forsknings- och kulturutbyte, eventet i Malmö till minne av förintelsen och till stöd för antisemitismen och mycket mer, beskrivs i detalj alltifrån målsättning till genomförande i praktiken. Och följden blir, som brukligt är när man saknar förmåga – eller kanske mod och vilja att prioritera – att helheten framstår som ett alltför ambitiöst och svulstigt projekt för att kunna omsättas i praktiken. Presentationen är ett mästerstycke i fransk stilistik. Planerna är utmärkta, förutsatt att omvärldens utveckling är optimal och EU-ländernas samsyn förutsebar i de viktigaste frågorna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  Macron och Löfven, barnen leker. Lite dialekt, ty detta är larvigt.

  Quando io habeva nove annos, mi senior fratre esseva studente in le
  universitate. Ille me nominava Contradictimus Generalissimus pro me donar
  un titro de lo que ille pensava de me. Io esseva multo orgoliose esser un
  general. In le schola, le titro esseva un grande successo, si grande que un de
  mi amigos esseva venite al casa pro anque ganiar un titro. Mi fratre le
  observava e diceva: io te nomine Erasmus de Rotterdam. Qui es Rasmus,
  demandava mi amigo. Mi fratre respondeva: Secundo le libro que le professor
  vole que io lega iste nocte, Rasmus ha un titro multe phantastico e io le te
  dona. De hodie, tu es Igno Rasmus de Rotterdam!

  Contradictimus e Ignorasmus jocava ensemble omne die. Pro le facer plus
  realistic, on ”parlava” un estranie lingua. Tote que nos sapeva esseva: Da,
  Tavaritch Kommendant (si, camerade commendante) e le anglese de Donaldo
  (Donald Duck), que nos trovava multe interressante.

  Tosto, on faceva le guerra pro partagar le mundo. Io me proclamava Imperator
  de Portugallia e mi amigo se nominava Rex Irlanda. Multe e longe esseva le guerras. Mi amico esseva multe forte ma io habeva le galeases (velieros) superior de Portugal pro bombardar Irlanda. Le terreno (corte?) del schola esseva le atlantico e un die, le tertie persona, le schola, esseva bombardate par accidente. Ille concerneva un parve detailo ridicule de due vitros. Due minutes plus tarde nos esseva situate in le camera del prefecto.

  -Que face vos, demandava le prefecto.
  -On face le guerra e io es Contradictimus, Imperator de Portugallia.
  -Vero? E tu, qui es tu, demandava le prefecto. Sancho Pancha?
  -No, io es Ignorasmus de Rotterdam, Rex Irlanda. Qui es Sancho Pancha?

  Le prefecto faceva de movimento furiose de su facie, qui in toto deveniva
  rubie et contorte. Ille non parlava durante trenta secundos e Ignorasmus e me
  credeva que ille esseva multe malade, folle como un patiente incarcerate.
  Al fin, ille se levava e diceva: parti subito, subito!

  Ignorasmus e me audiva encora jammais parlar de due vitros. Le cosa esseva
  evidamente oblidate.

 • xmaverickx

  Löfven och Macron är väl mera att likna vid väderkvarnar än Don Quijote som väl stred mot dem.

Pandemiplan á la flummiga Sverige

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI detta nummer tar vi en titt på Sveriges krisplan för pandemi. Fram träder bilden av ett flummande utan like, där konkreta åtgärder lyser med sin frånvaro. När Sverige framstod som handlingsförlamat då Covid-19 slog till, så var det alltså enligt planen. Vad som hänt om det kom en smitta med riktigt hög dödlighet vågar man inte tänka på.

Om ”främlingsfientlighet” och andra konstiga begrepp

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGOrdet ”främlingsfientlighet” används flitigt, men vad betyder det egentligen? Finns det ens någon logik i den ordsammanslagningen? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, gör tankeexperiment med ordet i olika situationer och reder ut begreppen.

Corontän – men vad får vi veta?

KRÖNIKAJag är 80 år och i riskgruppen. Dock inte på äldreboende som ju beskrivs som vår tids ättestupa. Nu dyker det också upp allt fler skrämmande exempel på hur gamla felbehandlas på sjukhusen. Där närstående måste ta strid med läkare som behandlar deras föräldrar. Det finns exempel på att läkare startar palliativ vård utan att ens ha träffat patienten!

Finns det ett liv efter Corona?

KRÖNIKAInget ont som inte har något gott med sig lyder ordspråket. Vad kan i bästa fall hända efter det att denna epidemi planat ut?

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Gå till arkivet

Send this to a friend