Skip to Content

Expressens Magda Gad prisas för "berättande utan skygglappar". Foton: Magnus Bergström, Skärmavbild Facebook

Magda Gad prisas för “berättande utan skygglappar”

Nya Tiders favoritjournalist i systemmedierna, Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, får utmärkelsen ”Årets röst” som delas ut av Dagens Opinion.

Publicerad: 21 mars, 2019, 12:55

  • Svenska

Magda Gad är ett unikum i svensk systempress. Hennes rapportering från Syrien och Irak har nämligen varit lika ärlig och balanserad som Nya Tiders rapportering från området – och hon har haft möjlighet att befinna sig på plats längre och gå in på djupet mer än vi haft möjlighet till.

I varenda faktafråga som rör Syrien har Magda Gad hållit en ärlig linje. När västmedia, inklusive hennes egen tidning, mangrant följt Washingtons linje om att ”folket rest sig mot Assad” och att man stöder ”moderata rebeller” har Magda Gad sagt som det är. I ett inlägg på Facebook skrev hon: ”Och det här att ‘rebeller’ och moderata FSA skulle ha hållit Aleppo – glöm det. FSA radikaliserades för många år sedan och ‘rebeller’ är inget ord för att benämna till exempel al-Nusra och andra tidigare al-Qaida-grupperingar.”

Ibland har hon även i sin egen tidning kunnat publicera saker som gått stick i stäv med mainstream-narrativet men som däremot Nya Tider rapporterat sanningsenligt om.

Hon har även upprepade gånger påtalat ”västmedias” hyckleri i Syrienfrågan.

Motiveringen till priset lyder: ”Vinnaren i Årets Röst har förenat ett starkt, episkt berättande utan skygglappar med en kraftfull närvaro i sociala medier och det från platser och situationer som är rent av livsfarliga. Hon är ett föredöme för nutida storytellers.”

Magda Gad kunde inte ta emot priset personligen eftersom hon befinner sig i Afghanistan och gör sitt jobb. Istället hämtades priset ut av Expressens redaktionschef Magnus Alselind, som utnyttjar Magda Gads rapportering för att framställa Expressen som en seriös tidning.

Nya Tider gratulerar Magda Gad till utmärkelsen och Expressen till att fortfarande ha en (1) hederlig journalist kvar.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

EU-valet

DEBATTDen 25 maj för hundra år sedan klubbade riksdagen igenom allmän och lika rösträtt. Detta efter 40 års kamp från arbetarklassen där överklassen också pressades av en tänkbar revolution. Men en eftergift var det. Som överheten aldrig varit bekväm med. Det menar Ulf Nilsson, facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet.

Propaganda i stället för dialog

KRÖNIKA

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Gå till arkivet

Send this to a friend