Skip to Content

Expressens Magda Gad prisas för "berättande utan skygglappar". Foton: Magnus Bergström, Skärmavbild Facebook

Magda Gad prisas för “berättande utan skygglappar”

Nya Tiders favoritjournalist i systemmedierna, Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, får utmärkelsen ”Årets röst” som delas ut av Dagens Opinion.

Publicerad: 21 mars, 2019, 12:55

  • Svenska

Magda Gad är ett unikum i svensk systempress. Hennes rapportering från Syrien och Irak har nämligen varit lika ärlig och balanserad som Nya Tiders rapportering från området – och hon har haft möjlighet att befinna sig på plats längre och gå in på djupet mer än vi haft möjlighet till.

I varenda faktafråga som rör Syrien har Magda Gad hållit en ärlig linje. När västmedia, inklusive hennes egen tidning, mangrant följt Washingtons linje om att ”folket rest sig mot Assad” och att man stöder ”moderata rebeller” har Magda Gad sagt som det är. I ett inlägg på Facebook skrev hon: ”Och det här att ‘rebeller’ och moderata FSA skulle ha hållit Aleppo – glöm det. FSA radikaliserades för många år sedan och ‘rebeller’ är inget ord för att benämna till exempel al-Nusra och andra tidigare al-Qaida-grupperingar.”

Ibland har hon även i sin egen tidning kunnat publicera saker som gått stick i stäv med mainstream-narrativet men som däremot Nya Tider rapporterat sanningsenligt om.

Hon har även upprepade gånger påtalat ”västmedias” hyckleri i Syrienfrågan.

Motiveringen till priset lyder: ”Vinnaren i Årets Röst har förenat ett starkt, episkt berättande utan skygglappar med en kraftfull närvaro i sociala medier och det från platser och situationer som är rent av livsfarliga. Hon är ett föredöme för nutida storytellers.”

Magda Gad kunde inte ta emot priset personligen eftersom hon befinner sig i Afghanistan och gör sitt jobb. Istället hämtades priset ut av Expressens redaktionschef Magnus Alselind, som utnyttjar Magda Gads rapportering för att framställa Expressen som en seriös tidning.

Nya Tider gratulerar Magda Gad till utmärkelsen och Expressen till att fortfarande ha en (1) hederlig journalist kvar.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

EU har blivit sjöpirater?

LEDARE

Börja arbeta tidigare!

KRÖNIKADen nya pensionsuppgörelsen fokuserar på hur länge vi skall arbeta. Men den missar att vi börjar arbeta senare än vi gjorde förr. Det minskar vår totala arbetstid och innebär att färre arbetade timmar skall betala för fler oavlönade både före och efter arbetslivet.

Gå till arkivet

Send this to a friend