Skip to Content

Den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon är partiledare för SNP. Foto: Wikipedia/Scottish Government
UTRIKES

Majoritet i Skottlands parlament för självständighet efter valseger för SNP och de Gröna

Digital utgåva

Valet den 6 maj gav en knallseger för SNP men inte absolut majoritet. För självständighetsfrågan finns ändå majoritet eftersom det Gröna partiet har samma inställning i den frågan. Labour och Konservativa som vill förbli i union med England utgör en hopplös opposition mot nationalisternas krav på ny folkomröstning om att utropa suveränitet.

Publicerad: 23 maj, 2021, 12:06

  • Svenska

Läs även

Efter några år av dåliga opinionssiffror vann det regerande Skotska nationalistpartiet (SNP) valet torsdagen 6 maj och erhöll 64 platser av 129 i Skottlands parlament. Det är nästan lika bra som förra parlamentsvalet och tillsammans med det Gröna partiet (Scottish Green Party) som innehar 8 ledamöter i det nyvalda parlamentet har alltså frigörelserörelsen en majoritet i parlamentet i Edinburgh.

För SNP:s partiledare och regeringschefen Nicola Sturgeon är den främsta uppgiften nu att tvinga London till att acceptera en ny folkomröstning i Skottland om självständighet. En dålig stämning har infunnit sig hos Boris Jonsson och den oligarkiska klassen i London. Kraven om ny folkomröstning i Skottland om självständighet tillbakavisas kategoriskt, men skottarna vill hellre vara medlemmar av EU än att fortsätta som lillebror i unionen med England från 1707.

För Boris Johnsson hotar nu en kamp med skotska folkets demokratiska önskan förklarade SNP-ledaren och skotska regeringschefen Nicola Sturgeon efter valsegern. Om Londons orubbliga inställning till en ny folkomröstning sade hon ”De kommer inte att ha någon framgång, de enda människor som kan besluta om Skottlands framtid är skottarna” och ”det inte är något beslut som rör varken Boris Johnsson eller någon annan politiker i Westminster”.

Boris Johnson och Nicola Sturgeon kan komma att se mindre glada ut framöver. Foto: Wikipedia/10 Downing Street

 

Premiärministern Boris Johnson parerade hastigt genom att bjuda in regeringscheferna i Skottland, Wales och Nordirland till framtidssamtal under parollen ”Team United Kingdom in Action”. Ett par veckor senare sade  SNP-företrädare att ”Boris Johnson vill kasta bönder och torpare under Brexitbussen”, så retoriken hårdnar redan.

SNP har en längre historik från 1930-talet när det bildades genom sammanslagning av två mindre partier och dess karaktär av nationalistiskt mittenparti har på senare år förskjutits till att bli ett vanligt PK-anstruket parti med nationell självständighet som huvudfråga. Kulturnationalismen känns igen, men dess invandringsvänlighet och ekonomiska välfärdspolitik gör dem mer lika socialdemokrater än till exempel sverigedemokrater. 1999 hölls den första sammankomsten sedan 1707 med ett skotskt parlament, SNP var då ett 25-procents parti men vann sedan framgångar så att de kunde ta över som regeringsparti.

Eftersom det tillämpas majoritetsval i enmansvalkretsar fick SNP den 6 maj, med 40,3 procent av rösterna, nästan exakt hälften av ledamöterna i parlamentet. SNP tappade egentligen väljarstöd motsvarande 1,4 procentenheter men erhöll trots detta en ytterligare ledamot i parlamentet jämfört med 2016 och innehar nu 64 mandat. Det Gröna partiet gick dock fram starkt och ökade från två till åtta mandat. Tillsammans uppnår de båda självständighetspartierna 72 mandat av 129.

Det skotska Gröna partiet bröt sig ur det brittiska gröna partiet 1990 på grund av oenighet kring decentraliseringsfrågan och därefter har den politiska inriktningen gällande ett helt självständigt Skottland vuxit sig allt starkare. Det Gröna partiet har varit ett obetydligt parti som ofta haft dubbla procentstöd i EU-valen jämfört med de skotska parlamentsvalen, men 2016 växte de åter och uppnådde 6 procent och i detta senaste parlamentsval 8,1 procent.

Scottish Conservative and Unionist Party (en underavdelning till de brittiska konservativa) fick oförändrat 31 mandat men fick faktiskt en liten framgång från 22,9 procent till 23,5 procent i detta val. Partiet Liberaldemokraterna drabbades av demokratins hårda villkor. Trots en så obetydlig förändring som från 5,2 procent till 5,1 förlorade de en av de tidigare fem ledamöterna.

Labourpartiet, som är en delorganisation under det brittiska socialdemokratiska Labour, leds i Skottland av den muslimske pakistaniern Anas Sarwar. Labour tappade två platser och även i procent gick Labour från 19,1 procent år 2016 till endast 17,9 procent i detta val, något som följer ett allmäneuropeiskt mönster för gamla socialdemokratiska partier.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Valet i Sachsen-Anhalt kan ge stor psykologisk effekt inför höstens Förbundsdagsval

UTRIKESNågra dagar inför valet i Sachsen-Anhalt varnar näringslivets organisationer för konsekvenser om AfD blir för stora. Man anser att en valframgång i delstaten den 6 maj mycket väl kan bryta psykologiska barriärer och ge AfD en skjuts i väljaropinionen över hela Tyskland,, som väljer ny Förbundsdag i september.

Gå till arkivet

Send this to a friend