Skip to Content

KULTUR

Mäktig musik på Nalens nordiska minifestival

En tematisk minifestival hölls mellan den 26 och den 28 november på det anrika musikpalatset Nalen i Stockholm. Det var skivbolaget Nordvis, Wardruna och arrangören Tänk På Döden som stod bakom eventet. Besökarna fick uppleva liveframträdanden från fyra olika konstellationer, och en personlig akustisk spelning av Wardrunas frontman Einar Selvik. Försäljning av nyproducerat nordiskt konsthantverk fanns även på plats.

Publicerad: 15 december, 2016, 19:52

  • Svenska

Läs även

Kön var lång till Nalens dörrar på fredagen då minifestivalen med norska Wardruna som huvudnamn inleddes. Synthare, metalfans, folk i lajvutstyrsel, äldre kulturmänniskor och en del lite prydligare ungdomar hade dragits till konsertevenemanget. Det är inte särskilt ofta man ser en sådan spridning i populärkulturella sammanhang, vare sig i fråga om ålder eller inriktning.

Väl inne möttes man av ett långt bord där tröjor, affischer och även konsthantverk fanns till försäljning – smycken av sten, ben och trä och små väskor i läder. Ofta var de dekorerade med enskilda runor eller kombinationer, och konstnärerna som både var från Norge och Sverige fanns på plats att samtala med. Det som låg på hantverksbordet var vackra fragment av vår forntid, och det passade ju bra eftersom kvällen gick i den skandinaviska kulturens tecken.

Extra tydligt blev då vad ordet kultur springer ur – det latinska ordet för ”odling”. Rätt roligt är att odling sedan, är ett ord som tros komma från det gamla begreppet Odal, som även det är en runsymbol.

Forndom – natur­mystiskt och ursvenskt

Fredagskvällen inleddes med bandet Forndom, som egentligen främst består av artisten L. Swärd. Den filmiska musiken är född ur mystiken i Södermanlands landskap, vilket är något som Swärd även skildrar i sina många stämningsfulla fotografier på Forndoms blogg.

Vid framträdandet på Nalens stora scen bestod Forndom av tre personer. Swärd, som sjöng och trakterade fela, flankerades av två slagverkare – den ene med en större handtrumma och den andre som höll takten med pinnar på bland annat björkträ. I grunden fanns ett förinspelat melodiskt ornament, ofta med en enda baston som botten.

En sällsam intensitet spred sig i lokalen och allas ögon var riktade på scenen. Där reste sig något som liknade en totempåle av trä föreställande Odin bakom musikerna, vilka själva var klädda i ganska enkla grå särkar. Swärd sjöng om vandringar till stilla platser i skogen och om sökandet efter kulturens källor i naturen.

Framträdandet var övertygande och suggestivt, inte bara med tanke på att det var Forndoms första livespelning någonsin.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Gå till arkivet

Send this to a friend