Skip to Content

Terrorattacken mot Charlie Hebdo var en av de mest spektakulära attentaten de senaste femton åren. Foto: Pixabay
UTRIKES

Mål för jihadistisk terrorism: En översikt över femton år av angrepp i väst

Digital utgåva

Stadsbussar i London, Boston Marathon, kontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, Bryssels flygplats och julmarknaden i Berlin. Den skenbara kopplingen mellan dessa platser är att de alla har varit ett mål för jihadistiska terroristattacker. Detta konstaterar det nederländska inrikesministeriets underrättelse- och säkerhetstjänst AIVD i en rapport som konstaterar att 75 procent av dessa dåd har utförts de senaste fem åren.

Publicerad: 11 september, 2019, 09:06

  • Svenska

Läs även

Under de senaste femton åren har det förekommit 112 jihadistiska terroristattacker i flera västerländska länder. I 80 procent av fallen utfördes de av en ensam gärningsman.

AIVD-publikationen ”Inblick i mål: Femton år av jihadistiska attacker i väst” ger en översikt av de faktiska målen för jihadistisk terrorism i väst under perioden från januari 2004 till december 2018, det vill säga under de senaste femton åren.

Den innehåller en faktabaserad redogörelse för antalet angrepp, den geografiska fördelningen, vilka mål som påverkades mest, skillnader mellan länder och angreppssätt. Man skiljet till exempel på olika typer av attacker, vissa kan ha ett specifikt mål, och man ser till att skaffa sig den nödvändiga kapaciteten, medan andra är mer improviserade och utgår från vad van kan göra med de möjligheter som finns. Man skiljer också på ”hårda mål”, till exempel militära eller polisiära mål och ”mjuka mål”, som har inget eller litet skydd, som civila människor på en marknad eller turistattraktioner. Även religiösa mål förekommer, inte bara judiska sådana.

Syftet med publikationen är att ge objektiv kunskap om målen för jihadistiska terroristattacker i väst.

De flesta attackerna inträffade under de senaste fem åren

Av de 112 attackerna som utfördes i väst under de senaste femton åren så har tre fjärdedelar av dessa angrepp inträffat under de senaste fem åren. Detta sammanfaller med uppkomsten av ISIS och det faktum att från 2014 och framåt började ISIS ledarskap uppmana sina sympatisörer i väst till att utföra attacker.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend