Skip to Content

Ideella insatser och grannsamverkan var en viktig del i krisarbetet när Storbranden i Västmanland rasade. Foto: Nya Tider
Västmanland

Mångårig kris i svensk krishantering

Efter storbranden i Västmanland har Sveriges krisberedskap fått svidande kritik. Stefan Torssell är utbildad sjökapten och har arbetat som byrådirektör vid Sjöfartsverket. Efter många års efterforskningar är han väl insatt i hur krishanteringen urartade vid Estonias förlisning och även vid andra stora kriser som har drabbat Sverige. Dysfunktionella myndigheter har bytt skepnad eller gått in i varandra, men utan nämnbar positiv effekt. Det behövs en operativ nationell krisberedskap, är hans budskap.

Publicerad: 26 augusti, 2014, 20:21

  • Svenska

Läs även

Den 5 januari 2009 var jag i direktsändning i Studio Ett i Sveriges radio i en diskussion med den tillträdande generaldirektören för den då precis nyinrättade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Generaldirektören Helena Lindberg och jag hade motsatta åsikter om vad Sveriges krisberedskap kommer att kunna uträtta vid en framtida kris.

Mitt recept är en nationell ledningscentral som har ett operativt ansvar med befogenhet att sätta in omedelbara resurser vid nationella kriser för att få fram alla resurser som behövs såväl inom landet som utanför. Italien och Israel har en sådan modell. De nationerna kan det här.

Det är tre områden den operativa ledningen måste behärska: transportsystemen, kommunikationsverksamhet och räddningsinsatser. Sjukvården som drivs av landstingen har i dag en tillräckligt god beredskap för att klara kriser. Jag talar här om kriser och inte allmänsjukvården. Samhällsgemenskapen är också god vid kriser.

Delat ansvar är inget ansvar

Generaldirektören menade i sändningen att MSB skulle klara framtidens kriser genom den metod man istället hade valt. MSB:s uppgift var att före, under och efter en kris samordna olika aktörer. Den organisationsmodellen kallas för ansvarsfördelning. Var och en ansvarar för sitt och MSB pratar med alla. Delat ansvar är inget ansvar, enligt min åsikt, men självklart ska olika enheter ha rätt att fatta beslut utifrån vad de ser när de väl är på plats. Ju högre kompetens, desto bättre beslut.

Jag fick rätt och generaldirektören fel vid Storbranden i Västmanland. Jag är inte ett dugg förvånad. Som vanligt hände först ingenting och när staten väl kom igång klappade allt ihop direkt.

Att brandmännen i Västmanland gjorde ett utmärkt jobb när cheferna pratat klart är bra. Lite stolta över vårt land kan vi alla känna oss, men MSB är en katastrof.

Medborgarna får betala

Efter usla insatser brukar staten fördubbla sina anslag till den som har misslyckats. Kritiker hålls tillbaka. Jag har redan börjat märka hur de inkompetenta bildar starka nätverk för att slippa ifrågasättanden. MSB kan räkna med mycket extra pengar fram­över. Riksdagen brukar hälla pengar över de försumliga istället för att skaffa sig en modell som fungerar. Medborgarna betalar.

Vi har ingenting lärt efter Estonia 1994 eller Tsunamin 2004 och kommer inte heller att göra det efter Storbranden 2014. Det handlar inte bara om dumhet utan också om ideologi.

Prenumerera på Nya Tider om du vill läsa hela artikeln.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Nya Tider Play – en ny flank i mediakriget

LEDARE

Varför klagar inte feministerna på att ”barn” utnyttjas på HVB-hemmen?

KRÖNIKAI detta nummer skriver Sanna Hill ett ingående reportage om missförhållanden på ett kommunalt HVB-hem, där så kallade ”ensamkommande barn” bor. Något som verkar utbrett är att den kvinnliga personalen har sexuella relationer med ”pojkarna”. Tänk er den omvända situationen, att manliga anställda skulle utnyttja minderåriga flickor sexuellt. Men nu är radikalfeministerna tysta.

Varför skall Sverige ingå i The United States of Europe (USE)?

KRÖNIKADen Europeiska Unionen driver idag en kampanj tillsammans med statsledningarna i vissa stora länder för att så småningom få in Europas länder i en federal union. Inför EU-valet i maj kommer man självfallet inte att direkt driva förslaget om en snabb förvandling från EU till USE, men efter valet kommer nog stora resurser sättas in för detta mål.

SD:s antityska tunnelbaneannons är antiintellektuell

KRÖNIKASverigedemokraterna har lanserat en ny, kontroversiell kampanj ämnad att ta udden av Socialdemokraternas upprepade brunsmetningsförsök. Inte desto mindre tyder kampanjen på en brist på kunskap om Tysklands plats i europeisk kultur och historia.

Gå till arkivet