Skip to Content

Ideella insatser och grannsamverkan var en viktig del i krisarbetet när Storbranden i Västmanland rasade. Foto: Nya Tider
Västmanland

Mångårig kris i svensk krishantering

Efter storbranden i Västmanland har Sveriges krisberedskap fått svidande kritik. Stefan Torssell är utbildad sjökapten och har arbetat som byrådirektör vid Sjöfartsverket. Efter många års efterforskningar är han väl insatt i hur krishanteringen urartade vid Estonias förlisning och även vid andra stora kriser som har drabbat Sverige. Dysfunktionella myndigheter har bytt skepnad eller gått in i varandra, men utan nämnbar positiv effekt. Det behövs en operativ nationell krisberedskap, är hans budskap.

Publicerad: 26 augusti, 2014, 20:21

  • Svenska

Läs även

Den 5 januari 2009 var jag i direktsändning i Studio Ett i Sveriges radio i en diskussion med den tillträdande generaldirektören för den då precis nyinrättade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Generaldirektören Helena Lindberg och jag hade motsatta åsikter om vad Sveriges krisberedskap kommer att kunna uträtta vid en framtida kris.

Mitt recept är en nationell ledningscentral som har ett operativt ansvar med befogenhet att sätta in omedelbara resurser vid nationella kriser för att få fram alla resurser som behövs såväl inom landet som utanför. Italien och Israel har en sådan modell. De nationerna kan det här.

Det är tre områden den operativa ledningen måste behärska: transportsystemen, kommunikationsverksamhet och räddningsinsatser. Sjukvården som drivs av landstingen har i dag en tillräckligt god beredskap för att klara kriser. Jag talar här om kriser och inte allmänsjukvården. Samhällsgemenskapen är också god vid kriser.

Delat ansvar är inget ansvar

Generaldirektören menade i sändningen att MSB skulle klara framtidens kriser genom den metod man istället hade valt. MSB:s uppgift var att före, under och efter en kris samordna olika aktörer. Den organisationsmodellen kallas för ansvarsfördelning. Var och en ansvarar för sitt och MSB pratar med alla. Delat ansvar är inget ansvar, enligt min åsikt, men självklart ska olika enheter ha rätt att fatta beslut utifrån vad de ser när de väl är på plats. Ju högre kompetens, desto bättre beslut.

Jag fick rätt och generaldirektören fel vid Storbranden i Västmanland. Jag är inte ett dugg förvånad. Som vanligt hände först ingenting och när staten väl kom igång klappade allt ihop direkt.

Att brandmännen i Västmanland gjorde ett utmärkt jobb när cheferna pratat klart är bra. Lite stolta över vårt land kan vi alla känna oss, men MSB är en katastrof.

Medborgarna får betala

Efter usla insatser brukar staten fördubbla sina anslag till den som har misslyckats. Kritiker hålls tillbaka. Jag har redan börjat märka hur de inkompetenta bildar starka nätverk för att slippa ifrågasättanden. MSB kan räkna med mycket extra pengar fram­över. Riksdagen brukar hälla pengar över de försumliga istället för att skaffa sig en modell som fungerar. Medborgarna betalar.

Vi har ingenting lärt efter Estonia 1994 eller Tsunamin 2004 och kommer inte heller att göra det efter Storbranden 2014. Det handlar inte bara om dumhet utan också om ideologi.

Prenumerera på Nya Tider om du vill läsa hela artikeln.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Massakern på Nya Zeeland – precis vad invandringskritiker varnat för i alla år

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär jag blickar framåt, fylls jag av onda föraningar. Såsom romarna ser jag ”floden Tibern skumma av blod”.

Strukturell rasism, en konsekvens av invandring?

OPINIONBjuder man in MENA (Mellanöstern och Afrika) till Sverige, så får man MENA i Sverige. Ju större volymer och ju kortare tillvänjningstid, desto mer överrumplande och förödande blir konsekvenserna i samhället, alldeles oavsett om man medger det eller låtsas att det handlar om en naturlig och förväntad samhällsutveckling.

Magda Gad prisas för “berättande utan skygglappar”

Nya Tiders favoritjournalist i systemmedierna, Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, får utmärkelsen ”Årets röst” som delas ut av Dagens Opinion.

Förorterna visar hur mångkulturen missgynnar oss alla

OPINION: IZABELLA NILSSON JARVANDIIzabella Nilsson Jarvandi, en ung kvinna med svensk-iransk bakgrund, har vuxit upp i ett av Göteborgs ”utanförskapsområden”. Här berättar hon utifrån sina egna erfarenheter om hur dessa enklaver visar på mångkulturens misslyckande.

Är män eller kvinnor bättre?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI detta nummer avslöjar vi att Försvarsmakten luras för att motivera att fyskraven för vissa befattningar ska sänkas. Samtidigt gör man ett märkligt avsteg från den feministiska doktrinen – man motiverar de nya reglerna med att ett kön skulle vara bättre än det andra i vissa avseenden.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Lilla Greta och den stora världen

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Gå till arkivet