Skip to Content

Paneldebatt om IPSP 16/10 2018. Från vänster: Moderator Jens Orback (tidigare justitieminister), Denny Vågerö (Kgl Vetenskapsakademien, WHO), Kerstin Sahlin(Kgl Vetenskapsakademien, civilekonom), Marc Fleurbaey (”normativ ekonom”, IPSP:s talesman) och Gustaf Arrhenius (IFFS, filosof) längst till höger och. Foto: Nya Tider
GLOBALISM

Manifestet för 21:a århundradet?

PappersupplaganNya Tider v. 10

Med FN:s klimatpanel IPCC som förebild har en grupp av 300 forskare inom sociala vetenskaper skapat en International Panel on Social Progress (IPSP). Drivande bakom initiativet har bland annat varit den svenska statsfinansierade ”fristående” stiftelsen Institutet för Framtidsstudier (IFFS) och inte minst dess vd Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi. Resultatet presenterades i en teatersalong i Stockholm i oktober 2018. Skriften Ett Manifest för Sociala Framsteg – Idéer för ett bättre samhälle sammanfattar IPSP:s recept för världen, där man bland annat diskuterar om inte världen skulle må bäst av att styras av en upplyst diktatur.

Publicerad: 13 mars, 2021, 17:05

  • Svenska

Läs även

Vänstern och socialdemokratin har tappat gnistan, inte bara i Sverige. Det går ännu sämre för dem i många andra europeiska länder. I så kal­la­de utvecklingsländer härmar man de rikaste ländernas tillväxtrecept utan att själv försöka uppfinna några nya samhällsmodeller. Hoppet om ett nytt rättvist samhälle har falnat.

”Men även om utopierna kollapsat och kapitalismen befinner sig i sin mest expansiva fas i många utvecklingsländer så innebär det inte att kampen för rättvisa upphört.” (IPSP:s hemsida www.ipsp.org/aim)

Samhällsvetare från många länder har samlats till ett akademikerinitiativ för att revitalisera vänsterprojektet. Man menar att vi i dag har vetenskapliga analyser av alla för samhälls­livets relevanta områden. Om alla dessa statsvetare, sociologer, ekonomer med flera slår sina kloka huvuden ihop borde de därmed kunna formulera en mer trovärdig vision om det goda samhället än någonsin tidigare generationer av utopister lyckats med. Alltså bildade man år 2014 den Internationella Gruppen för Sociala Framsteg (International Panel on Social Progress, IPSP).

Redan i ansatsen jämför man sig öppet med FN:s klimatpanel (IPCC), men skillnaderna är också stora. IPSP är inte ett FN-projekt och är i princip icke-statligt, även om de institutioner som bidrar med forskningsresurser är statliga. Från Sverige bidrar till exempel Institutet för Framtidsstudier, som inrättades av regeringen, med en viktig roll.

Marc Fleurbaey, ekonom och professor på Princeton University, med engagemang i Världsbanken och FN med mera, är initiativtagare till IPSP och står som huvudredaktör och författare till Manifestet. Fleurbaey var också samordnande och en av huvudförfattarna till FN:s klimatpanels femte rapport. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april offentliggjorde den socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson att regeringen i vårändringsbudgeten ger hela 6 miljoner för att sprida den ofta kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men nu vill regeringen sprida pizzametoden till fler kommuner i Sverige.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

Gå till arkivet

Send this to a friend