Skip to Content

Paneldebatt om IPSP 16/10 2018. Från vänster: Moderator Jens Orback (tidigare justitieminister), Denny Vågerö (Kgl Vetenskapsakademien, WHO), Kerstin Sahlin(Kgl Vetenskapsakademien, civilekonom), Marc Fleurbaey (”normativ ekonom”, IPSP:s talesman) och Gustaf Arrhenius (IFFS, filosof) längst till höger och. Foto: Nya Tider
GLOBALISM

Manifestet för 21:a århundradet?

PappersupplaganNya Tider v. 10

Med FN:s klimatpanel IPCC som förebild har en grupp av 300 forskare inom sociala vetenskaper skapat en International Panel on Social Progress (IPSP). Drivande bakom initiativet har bland annat varit den svenska statsfinansierade ”fristående” stiftelsen Institutet för Framtidsstudier (IFFS) och inte minst dess vd Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi. Resultatet presenterades i en teatersalong i Stockholm i oktober 2018. Skriften Ett Manifest för Sociala Framsteg – Idéer för ett bättre samhälle sammanfattar IPSP:s recept för världen, där man bland annat diskuterar om inte världen skulle må bäst av att styras av en upplyst diktatur.

Publicerad: 13 mars, 2021, 17:05

  • Svenska

Läs även

Vänstern och socialdemokratin har tappat gnistan, inte bara i Sverige. Det går ännu sämre för dem i många andra europeiska länder. I så kal­la­de utvecklingsländer härmar man de rikaste ländernas tillväxtrecept utan att själv försöka uppfinna några nya samhällsmodeller. Hoppet om ett nytt rättvist samhälle har falnat.

”Men även om utopierna kollapsat och kapitalismen befinner sig i sin mest expansiva fas i många utvecklingsländer så innebär det inte att kampen för rättvisa upphört.” (IPSP:s hemsida www.ipsp.org/aim)

Samhällsvetare från många länder har samlats till ett akademikerinitiativ för att revitalisera vänsterprojektet. Man menar att vi i dag har vetenskapliga analyser av alla för samhälls­livets relevanta områden. Om alla dessa statsvetare, sociologer, ekonomer med flera slår sina kloka huvuden ihop borde de därmed kunna formulera en mer trovärdig vision om det goda samhället än någonsin tidigare generationer av utopister lyckats med. Alltså bildade man år 2014 den Internationella Gruppen för Sociala Framsteg (International Panel on Social Progress, IPSP).

Redan i ansatsen jämför man sig öppet med FN:s klimatpanel (IPCC), men skillnaderna är också stora. IPSP är inte ett FN-projekt och är i princip icke-statligt, även om de institutioner som bidrar med forskningsresurser är statliga. Från Sverige bidrar till exempel Institutet för Framtidsstudier, som inrättades av regeringen, med en viktig roll.

Marc Fleurbaey, ekonom och professor på Princeton University, med engagemang i Världsbanken och FN med mera, är initiativtagare till IPSP och står som huvudredaktör och författare till Manifestet. Fleurbaey var också samordnande och en av huvudförfattarna till FN:s klimatpanels femte rapport. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend