Manuel Ochsenreiter (1976-2021). Foto: Privat
Manuel Ochsenreiter (1976-2021). Foto: Privat

Manuel Ochsenreiter – en orädd krigsreporter och driftig outtröttlig har gått ur tiden

Med sorg har vi nåtts av beskedet att vår vän och kollega Manuel Ochsenreiter gick bort den 18 augusti vid bara 45 års ålder efter en hjärtattack. Hans livsgärning är svår att överskatta. Som medgrundare och chefredaktör för Zuerst! har han byggt en av Tysklands viktigaste tidskrifter, och han har ofta själv varit på plats i olika krigshärdar, inte minst i Syrien varifrån han förmedlade information som i hög grad bidrog till att vända den allmänna opinionen kring kriget.

Manuel Ochsenreiter avled efter en vecka i koma sedan han drabbats av en hjärtattack. Han föddes den 18 maj 1976 i Allgäu i södraste Tyskland och inledde sig politiska bana redan som tonåring då han gick med i det kristdemokratiska Junge Union. Varandes patriot kände han sig dock inte hemma där, och från 1994 började han skriva för den patriotiska nyhetstidningen Junge Freiheit. Han avancerade till att bli en av redaktörerna, men lämnade 2004 för att i stället bli chefredaktör för den Tyska militärtidningen, DMZ. Under 2010 var han med och grundade tidskriften Zuerst!, där han blev chefredaktör, en tjänst som han innehade till sin död.

Han väjde inte för kontroversiella och politiskt känsliga frågor. Han begav sig ofta ut för att själv ta reda på sanningen, vilket också inkluderade de blodiga slagfälten i Donbass och Syrien. Den information som han förmedlade genom sina många intervjuer och reportage bidrog starkt till att motverka det politiska etablissemangets krigspropaganda. Han kunde ge en nyanserad bild, som gick stick i stäv med systemmedias schablonbilder.

Nya Tider har ofta och med stolthet återpublicerat Ochsenreiters reportage, något som även gjort att hans information kunde nå den svenska publiken. Utan denne driftige krigsreporter skulle synen på Ukraina och Syrien troligen idag vara en annan.

Manuel Ochsenreiter kännetecknades av sin positiva och optimistiska inställning till livet – alltid glad och med många skämt även i svåra ögonblick. I kretsen av kamrater, kollegor och skribenter befann han sig alltid i centrum. Hans nätverk var vittförgrenat och han kunde utan problem intervjua höga politiska, religiösa och militära ledare i många länder. Flera av intervjuerna har återgivits i Nya Tider, bland annat med Jean-Marie Le Pen, FPÖ:s nye partiledare Herbert Kickl och stormuftin av Syrien.

Han var en extraordinär journalist, som med sina djupa kunskaper inom politisk ideologi, skiftande geopolitiska lojaliteter och militära verklighet kunde analysera varje händelse och med sin vassa penna kommentera och sätta den i sitt perspektiv.

Sedan Manuel Ochsenreiter drabbades av en hjärtinfarkt i Syrien 2014 har han fått kämpa med återkommande hälsoproblem. När Nya Tider träffade honom i juli hade hans hälsa dock stadigt förbättrats under en längre tid och han var vid gott mod och full av nya idéer, bland annat var han sysselsatt med att producera videomaterial. Hans plötsliga frånfälle är en chock för oss alla och en oersättlig förlust för alternativmedia.

På Zuersts hemsida har bland annat följande ord publicerats om tidskriftens chefredaktör:

Manuel Ochsenreiter var en passionerad och outtröttlig journalist. Vår enda tröst är att vår vän, som i sin rastlöshet redan har levt mer än ett liv, nu kan vila efter sitt jordiska livsmaraton. Manuel, du gjorde dig själv odödlig som en älskvärd person och som en tysk patriot.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.