I det rådande spända världsläget, präglad av globala konflikter, spänningar med allierade och stora geopolitiska utmaningar, tog intervjun upp ambitionerna, strategierna och visionerna hos Rubio som anses vara en ”hök” i amerikansk utrikespolitik. Ämnena som diskuterades sträckte sig från relationerna med Ryssland och Ukraina till spänningar med Iran, Kinas växande inflytande och oberoende mediers framväxande roll.
Marco Rubio är den första personen av latinamerikanskt ursprung som innehar posten som USA:s utrikesminister. Han bekräftades enhälligt av den amerikanska senaten i januari 2025, vilket markerade en symbolisk och politisk vändpunkt. Marco Rubio, som är känd för sina tuffa ställningstaganden mot Iran och Kina, står bakom Donald Trumps ”Amerika först”-strategi, i kombination med omfattande utrikespolitisk erfarenhet som han fått under sin tid i senaten och sin roll i utrikesutskottet. Intervjun kan därför anses ge en god bild av hur Trump-administrationen tänker för att styra världen i önskad riktning.
Rubios diplomatiska prioriteringar: fred genom styrka och direkt engagemang
I intervjun beskriver Marco Rubio sina första 30 dagar som chef för utrikesdepartementet. ”Vi har arbetat outtröttligt för att omdefiniera relationerna med våra partners och motståndare, med fokus på fred genom styrka, som president Trump alltid har förespråkat”, sade han. Uttalandet, som är i linje med Trumps vallöften, understryker viljan att kombinera en fast hållning med strategiska förhandlingar, särskilt i konflikterna i Ukraina och Mellanöstern.
EXCLUSIVE: Our full, unedited interview with Secretary of State Marco Rubio(@SecRubio) on his first 30 days leading the Department.
Restarting U.S./Russia relations following the Biden Administration, direct engagement with Ukraine, U.S. proposal for Gaza, preventing Iranian… pic.twitter.com/cxkHmNZWw0
— Catherine Herridge (@C__Herridge) February 21, 2025
Marco Rubio kritiserar också den tidigare amerikanska utrikespolitiken, som han anser inte ligger i linje med USA:s nationella intressen sedan kalla krigets slut. ”Vi måste definiera vad vårt nationella intresse är”, fastslog han och betonade behovet av att omfokusera utrikesdepartementets ansträngningar till att tjäna amerikanska intressen över allt annat. Detta pragmatiska tillvägagångssätt återspeglas i den djupgående granskningen av de utländska biståndsprogrammen, där mer än 250 undantag beviljats för projekt som anses vara viktiga, såsom kampen mot fentanylhandel i Guatemala.
En central punkt i intervjun var relationerna till Ryssland och kriget i Ukraina. Rubio talade om de pågående samtalen, inklusive förhandlingarna, med ryska diplomater i Saudiarabien: USA:s förhandlare, inklusive Rubio, har kommit överens om fyra principer för att främja diskussionerna om en vapenvila mellan Ryssland och Ukraina, inklusive återöppningen av ambassader. I intervjun sade Marco Rubio: ”För att vi ska kunna gå framåt måste vi återställa funktionella diplomatiska förbindelser med Moskva. Detta kräver fungerande ambassader och direkta kontakter med ryssarna.” Han lade till ett djärvt uttalande i den 25:e minuten: ”President Trump är den enda världsledaren som kan avsluta kriget i Ukraina.” Uttalandet, som väckte blandade reaktioner i media och på sociala medier, speglar Rubios förtroende för Trumps förmåga att påverka Vladimir Putin, något som förstärktes av ett telefonsamtal mellan de två ledarna nyligen, enligt Reuters.
Detta tillvägagångssätt har dock utlöst spänningar med europeiska och ukrainska allierade. Marco Rubio erkänner att han har ”gett svar på tal” till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, bland annat gällande ett förslag om gruvrättigheter som, enligt honom först accepterades och sedan offentligt avvisades av Zelenskyj. Marco Rubio förklarar också: ”Européerna rådfrågades inte, och det skapade friktion. Men vi söker en varaktig lösning, inte en tillfällig vapenvila.”
Dessa kommentarer visar på de diplomatiska utmaningar som Marco Rubio står inför, inklusive risken att alienera viktiga partners samtidigt som han följer en strategi centrerad på amerikanska intressen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.