Märkliga flottrörelser i Medelhavet

Samtidigt som Israel bombade Gaza flyttar USA och Ryssland betydande marina enheter till östra Medelhavet. Det officiella syftet är att evakuera sina respektive medborgare från Gaza och Israel i händelse av en eskalerande konflikt, men detta skäl ifrågasätts allt mer efter eldupphöret den 21 november.

Den amerikanska flottstyrkan som leds av amfibieattackhangarfartyget USS Iwo Jima, består av flera landstigningsfartyg och 24:e marina expeditionsenheten, som är en av sju enheter som utgör den amerikanska marinkåren. En sådan enhet består av ungefär 2 200 marinkårssoldater och till dessa kan läggas några hundra elitsoldater ur specialstyrkor som Navy Seals.

Ett av landstigningsfartygen är USS New York, som i propagandasyfte delvis byggts av stålrester från World Trade Center i New York och därför fått sitt namn. Det sjösattes symboliskt den 9 november 2009 och är ett av USA:s modernaste örlogsfartyg.

USS New York och USS Gunston Hall, två av örlogsfartygen ur den amerikanska amfibiestyrkan

Landstigningsstyrkan var på väg hem till den för amerikaner viktiga högtiden Thanksgiving, efter ett halvår till sjöss, när de den 19 november beordrades att vända tillbaka till Gibraltarsundet och sätta kurs mot Palestinas kust. Där finns redan flera amerikanska örlogsfartyg, bland andra Aegiskryssare som fungerat som sköld för Israel mot det tänkta hotet från ballistiska robotar.

 

Även rysk landstigningsflotta på väg

Den 23 november, det vill säga två dagar efter att eldupphör inträtt mellan Israel och Hamas i Gaza, så tillkännagav det ryska marinkommandot att de skickat en flottilj ur sin Svarta havsflotta för att vara beredda att evakuera ryska medborgare från Gazaremsan.

Flottiljen leds av den ryska robotkryssaren RFS Moskva och åtföljs av jagare och landstigningsfartyg, bland annat det över 100 meter långa RFS Novocherkassk, samt flera andra fartyg.
RFS Moskva har hela 16 avfyringsramper för P-500 Bazalt kryssningsrobotar, som var och en i överljudsfart kan leverera en pansarbrytande stridsspets på nästan ett ton.

Utifrån vilka fartyg gruppen består av, kan man uppskatta antalet marinsoldater till cirka tusen stycken, vilka förmodligen åtföljs av 40-talet pansarfordon.

 

Kan hitintills okänt skäl till eldupphöret i Gaza vara förklaringen?

Ryska robotkryssaren Moskva.

Flera bedömare spekulerar i det egentliga syftet med båda dessa flottors närvaro och ifrågasätter de officiella förklaringarna eftersom eldupphör redan uppnåtts i Gaza.

En tänkbar förklaring till den amerikanska amfibiestyrkans närvaro kan vara det hitintills okända skälet till varför Israel egentligen gick med på vapenvila. Enligt Israeliska underrättelsekällor lovade USA:s president Barack Obama att innan månadens slut placera ut amerikanska styrkor i Sinai som idag är en demilitariserad zon på egyptiskt territorium. Efter att förslaget godkänts av Egyptens nye president Morsi, så ska det ha fått israelerna att godta vapenvila.

Syftet med amerikanska soldater på Sinaihalvön kommer i så fall att vara fyrfalt:

1. Att skydda den israeliska gränsen mot infiltrationsförsök från Sinai samt att säkra att fredsavtalet mellan Egypten och Israel efterlevs. Sedan den västvänliga Mubarakregimens fall har Israels oro växt på den punkten.
2. Att hindra smuggling av vapen, främst då raketer, via Sinai till bland andra Hamas och Islamiska Jihad i Gazaremsan.

3. Att tillsammans med privata säkerhetsföretag uppföra en högteknologisk barriär bestående av bland annat ett elektriskt stängsel, utmed Suezkanalen och i norra Sinai.

4. Att täppa till Philadelphirutten, den 14 km korta och 200-300 meter smala landremsan mellan Egypten och Gaza. Då Israel sedan januari 2008 helt har isolerat Gaza är smuggeltunnlarna under gränsen mot Egypten de 1,7 miljoner gazabornas enda möjlighet att kunna ta in varor.

Enligt samma källor kommer amerikanska specialstyrkor redan helgen 24-25 november att flygas in till det militära flygfältet i den egyptiska semesterorten Sharm el Sheikh.
Stämmer dessa uppgifter så innebär det ytterligare isolering av Gaza och ett de facto utökande och förstärkande av Gazabefolkningens isolering, vilket i sin tur bara kommer leda till än mer desperation och våldsutbrott.

Att Sinai skulle vara den amerikanska landstigningsstyrkans mål motsägs dock av det faktum att den med understöd av 6:e flottan, USA:s medelhavsflotta, i skrivande stund istället befinner sig utanför Syriens kust. Deras geografiska position kan i sig vara en ledtråd till båda dessa flottors egentliga uppdrag.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Bankernas rekordvinster och utdelningar skapar debatt

Bankernas rekordvinster och utdelningar skapar debatt

🟠 EKONOMI När 2023 nu summerats i bankernas bokslutskommunikéer inför årsredovisningarna, kan man konstatera att året blev en formidabel vinstkaskad – trots Sveriges allt mer trasiga ekonomi. De flesta stora affärsbankerna, med externa ägare, planerar att dela ut 40-60 procent av vinsten till aktieägarna. Att ägarna får utdelning när företagen går med vinst är inget problem, det är aktiebolagens uppgift att tjäna pengar till sina ägare. Problemet med storbankernas vinstutdelning ligger på ett annat plan, eftersom ägarnas risk har minimerats med hjälp av statens garantier. Men det finns banker som fungerar helt annorlunda.

Läs även:

Homosexuella valar – eller valvåldtäkt?

Homosexuella valar – eller valvåldtäkt?

🟠 UTRIKES En nyhet om ”homosexuella valar” sprids över världen, men enligt forskarna bakom rapporten som ligger till grund för nyheten kan den unika händelsen som dokumenterades, där två knölvalshanar hade sex – snarare vara en form av ”valvåldtäkt”.

Genanta uppgifter om Tysklands roll i Ukraina

Genanta uppgifter om Tysklands roll i Ukraina

🟠 UTRIKES Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kritiseras av Storbritannien för att ha uppgett till pressen att brittiska trupper hjälper Ukraina med missilkontroll vid frontlinjen. Dessutom har en läcka avslöjat att det tyska försvaret har haft planer på att spränga den bro som förbinder Krim med det ryska fastlandet

Nord Stream-sabotaget: Både Sverige och Danmark lägger ned sina utredningar

Nord Stream-sabotaget: Både Sverige och Danmark lägger ned sina utredningar

🟠 UTRIKES Kommer vi någonsin att få veta vem som ligger bakom sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2? Mysteriet är fortfarande olöst och två länder har redan meddelat att de lägger ner sina utredningar. Efter Sverige är det nu Danmark som avslutar sin utredning och levererar sina slutsatser. Köpenhamnspolisen, som meddelade nyheten, bekräftade att explosionerna verkligen berodde på ett sabotage, men sade att de inte kunde inleda något straffrättsligt förfarande.

Putin talar inför parlamentet

Putin talar inför parlamentet

🟠 UTRIKES President Vladimir Putin har hållit sitt årliga tal till den Ryska federationens federala församlingen, det ryska parlamentet. Talet på Gostiny Dvor i centrala Moskva ägde rum drygt två veckor före presidentvalet i Ryssland, där Putin ställer upp för omval.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.