Skip to Content

Kultur

Markus Andersson på Galleri Rönnqvist & Rönnqvist

Publiken hittade till Galleri Rönnqvist trots att det inte fanns med på Konstfrämjandets guidekarta. Galleriet är svartlistat efter att ha ställt ut Lars Vilks och Dan Park.

Publicerad: 21 oktober, 2014, 12:08

  • Svenska

Läs även

Markus Andersson med galleristen  Henrik Rönnqvist.

Markus Andersson (t. v.) med galleristen
Henrik Rönnqvist.

Det var ”Kulturnatt” i Malmö den 27 september. ”Kulturnatt” låter kanske som en dystopisk bild om vart det västerländska kulturlivet är på väg, men här handlade det tvärtom om en manifestation för kulturen. Gallerier och museer höll helt konkret öppet till midnatt och teatrarna hade sena föreställningar. Det numera välbekanta Galleri Rönnqvist & Rönnqvist, som i början av juli stormades av polis som beslagtog Dan Parks verk, var givetvis med. De hade vernissage med målaren Markus Anderssons bilder. Publiken hittade till Galleri Rönnqvist trots att det inte fanns med på Konstfrämjandets guidekarta. Galleriet är svartlistat efter att ha ställt ut Lars Vilks och Dan Park.

Det pratas visserligen mycket bland konstvetare om att den moderna konsten framför allt ska ”provocera” och ”utmana invanda tankebanor”. Jag tänker att verkligheten är snarare att man älskar dem som utmanar någon eller något som redan är grundligt utdömt, till exempel traditionella kristna värderingar, men om någon till äventyrs skojar med vår egen tids dogmer, till exempel om mångkulturens välsignelser, då visar kultureliten att den är härskarmaktens lojala moralpoliser.

”… Konstfrämjandet Skåne … sätter tanken om jämlikhet och människors lika värde allra högst. Galleri Rönnquist & Rönnquists verksamhet har visat sig vara oförenligt med vårt grundsyfte. … ”

Människan är natur

Markus Andersson är i alla fall inte ute efter att provocera.

”Konst är poesi, och politiken är nog bland det minst poetiska i universum, därför ska den hålla sina tentakler borta från konsten. Naturen däremot är poesi, och eftersom vi är naturen kan vi alla finna den poesin inom oss …”

”Att skilja på människa och natur är artificiellt och speglar i mitt tycke inte verkligheten. Samma ursprung och former återfinns i såväl ett ståtligt träd som i en sliten klippa som en människas nakna kropp.”

Det är tråkigt att konstkritikerna är så föraktfulla mot naturskildring, säger Markus. Porträtt, modellstudier, landskap, djurskildringar, den naturalistiska stilen ger unika möjlighet att uttrycka finstämda känslor. Med behärskning av hantverket och försiktig användning av arketypiska symboler, kan konsten liksom i drömmen, röra vid svårfångade livsupplevelser. Det är fullkomligt fel att traditioner och konventioner skulle begränsa uttrycket.

Djur och nakna kvinnor

”Korpen och vraket” tycker jag är ett bra exempel på den poesi som Markus talar om. Det är en noga studie av en korp i förgrunden men nere vid marken i bakgrunden ligger ett bilvrak. Det blir en typ av konfrontation mellan bildelement som sätter associationerna i rörelse. Man kan vara ganska säker på att det inte finns någon ”rätt” tolkning, så de känslor som väcks hos betraktaren kan man lita på att de är ens egna.

Porträttet av hunden tycker jag särskilt mycket om. Hunden har en självklar samhörighet med gräset, löven och jorden. Markus visar en här vällustig målarglädje. Han använder medvetet breda penseldrag som ger disig oskärpa åt bakgrund och fina penslar för att måla skarpt iakttagna detaljer.

Det är aldrig fel med vackra kvinnor – särskilt inte om betraktaren är man. (I vår tid verkar det inte vara lika intressant åt andra hållet.) Markus målar gärna efter modell, både kvinnor och män, porträtt och helfigur, både nakna och klädda. Han lyckas med att i flera lager färg skapa en stark närvaro åt sina modeller. Man känner att det är riktiga människor som skildras, inte idealfigurer. Det är tydligt att det figurativa naturalistiska måleriet aldrig kan bli uttömt. Det finns oändligt mycket kvar att jobba med, så länge det finns levande människor.

Folkets målare

En levande tradition fordrar folkets stöd. Det är många som klagar över kulturens tillstånd. Man känner sig inte hemma med det som visas på museer och konsthallar. Då måste man förstå att konsten inte alstras ur intet i ateljéerna. Det krävs att människor visar sitt intresse genom att faktiskt köpa verk av folkliga konstnärer och pryda sina hem med dem. Det är ännu viktigare i vår tid när konstkritikerna och de rika köparna inte vill veta av kulturyttringar som växer ur lokala eller ”provinsiella” källor. Den hotande globalistiska utslätningen kommer att misslyckas om människor uppmuntrar och handlar av dem av sina egna som kan uttrycka folkets själ.

Utställningen på Generalgatan 2 i Malmö pågick från 27 september till 19 oktober.

”Korpen och vraket”, olja.

”Korpen och vraket”, olja.

”Katharsis”, oljemålning. Den tatuerade mannen återkommer i flera av Markus målningar.

”Katharsis”, oljemålning. Den tatuerade mannen återkommer i flera av Markus målningar.

”Den förbjudna boken”, är den oroande titeln på denna modellstudie. På boken pärm står det ”Evil in Modern Thought”. Elden i fjärran är målad på guldgrund.

”Den förbjudna boken”, är den oroande titeln på denna modellstudie. På boken pärm står det ”Evil in Modern Thought”. Elden i fjärran är målad på guldgrund.

porträtt av Norrbottenspetsen Teddo, ”en hund i sina bästa år”. Olja.

”En hund i sina bästa år”. Olja.

Dam vid sjö, akvarell 2014

”Dam vid sjö”, akvarell 2014

Beskyddarna – akvarell 2008 30x45cm

”Beskyddarna”, akvarell 2008

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ayaan Hirsi Alis Villebråd, om immigration, islam och kvinnors rättigheter

BOKRECENSION: VILLEBRÅDAyaan Hirsi Ali har tryckt på larmknappen. Nu är det upp till Europas ledare att ta det ansvaret som de hitintills undvikit. Många av de kvinnor som är födda i västvärlden i slutet av 1980-talet och framåt tar sin frihet för given, men är omedvetna om historien bakom kvinnlig rösträtt, jämlikhet och religionsfrihet. Om alla som i dag kal­lar sig för feminister läser denna bok skulle de förstå vad som är faran för dem. Och det gäller inte bara svenskar, även om Ayaan inte målar upp en ljus bild av Sverige, som dessvärre är sann.

Lars Hillersberg – satirtecknaren som tecknade fel satir

KULTURIllustratören Lars Hillersberg var en ikon för 68-vänstern. Han var brutal och anarkistisk i sina satirteckningar av makthavare, men det skulle till slut visa sig att han ansågs gå för långt i sin satir. Media smutskastade honom både när han levde och därefter – men ingen lyckades förneka hans begåvning eller träffsäkerhet.

En glömd mästare, Carl Fredric von Bredas konstnärskap

KULTURDavid Klöcker Ehrenstrahl, Alexander Roslin och Lorens Pasch den yngre är några av de hovmålare som varit verksamma i Sverige och än idag är kända för sina verk. Detsamma gäller dock inte riktigt Carl Fredric von Breda, trots att han mer eller mindre förde det romantiska porträttmåleriet till Sverige, efter att ha levt och verkat i Storbritannien.

”Thor Heyerdahl” – en historisk rekonstruktion

KULTURBob G Lind är amatörarkeolog som tillsammans med experter har gjort undersökningar av stensättningen Ales stenar och området omkring. Han driver tesen att formationen är en avancerad solkalender som konstruerats redan på bronsåldern, och har skrivit flera böcker på detta tema. Nu vill han prova praktiskt hur det har gått till.

Magnus Stenlund om sin nya bok Runkalendern

VIDEOMagnus Stenlund berättar om hur han tror att det gick till när runmästaren skapade runorna, uppdelade på tre ätter med en vacker symmetri och med de viktigaste gudarna i mitten, som på ett schackbräde. Och han menar sig ha belägg för att detta gjordes redan på bronsåldern.

Upplev historiens vingslag i Gränna och på Visingsö

KULTURDe allra flesta förknippar nog Gränna norr om Jönköping med polkagrisar, men Gränna är mycket mer än så. Den pittoreska staden har ett mycket vackert läge vid foten av Grännaberget vid Vätterns östra strand, och har mycket att erbjuda även de mest kräsna turister. En färjetur bort ligger Visingsö där en tur med det berömda remmalaget är ett måste.

Tom MacDonald – den vite rapparen som dissar politisk korrekthet inför växande miljonpublik

KULTURDen kanadensiske rapparen Tom MacDonald har genom sin musik envist attackerat politisk korrekthet. Men han är ingen obetydlig artist med klen publik. Han har chockat etablissemanget genom att som vit man parodiera woke-kulturen, håna Eminem, tvivla på coronaviruset och uppnå miljoner spelningar av sina videoklipp på Youtube.

Apotekens historia i Sverige

KULTURVi känner igen den klassiska apoteksskylten. Som en lanterna lyser den upp våra städer och förkunnar budskapet om att här finns hjälp att få i både hälsa och sjukdom. Apoteket Hjärtat och apoteket Kronan förkunnar samma budskap. I dessa skyltar figurerar dock inte någon orm som dricker ur en skål. Apotekens utbud är brett. Där finns även örtpreparat som man för ett par år sedan främst införskaffade i hälsokostaffärerna. Men det var med läkeörterna som allting började.

Gå till arkivet

Send this to a friend