Skip to Content

Kultur

Markus Andersson på Galleri Rönnqvist & Rönnqvist

Publiken hittade till Galleri Rönnqvist trots att det inte fanns med på Konstfrämjandets guidekarta. Galleriet är svartlistat efter att ha ställt ut Lars Vilks och Dan Park.

Publicerad: 21 oktober, 2014, 12:08

  • Svenska

Läs även

Markus Andersson med galleristen  Henrik Rönnqvist.

Markus Andersson (t. v.) med galleristen
Henrik Rönnqvist.

Det var ”Kulturnatt” i Malmö den 27 september. ”Kulturnatt” låter kanske som en dystopisk bild om vart det västerländska kulturlivet är på väg, men här handlade det tvärtom om en manifestation för kulturen. Gallerier och museer höll helt konkret öppet till midnatt och teatrarna hade sena föreställningar. Det numera välbekanta Galleri Rönnqvist & Rönnqvist, som i början av juli stormades av polis som beslagtog Dan Parks verk, var givetvis med. De hade vernissage med målaren Markus Anderssons bilder. Publiken hittade till Galleri Rönnqvist trots att det inte fanns med på Konstfrämjandets guidekarta. Galleriet är svartlistat efter att ha ställt ut Lars Vilks och Dan Park.

Det pratas visserligen mycket bland konstvetare om att den moderna konsten framför allt ska ”provocera” och ”utmana invanda tankebanor”. Jag tänker att verkligheten är snarare att man älskar dem som utmanar någon eller något som redan är grundligt utdömt, till exempel traditionella kristna värderingar, men om någon till äventyrs skojar med vår egen tids dogmer, till exempel om mångkulturens välsignelser, då visar kultureliten att den är härskarmaktens lojala moralpoliser.

”… Konstfrämjandet Skåne … sätter tanken om jämlikhet och människors lika värde allra högst. Galleri Rönnquist & Rönnquists verksamhet har visat sig vara oförenligt med vårt grundsyfte. … ”

Människan är natur

Markus Andersson är i alla fall inte ute efter att provocera.

”Konst är poesi, och politiken är nog bland det minst poetiska i universum, därför ska den hålla sina tentakler borta från konsten. Naturen däremot är poesi, och eftersom vi är naturen kan vi alla finna den poesin inom oss …”

”Att skilja på människa och natur är artificiellt och speglar i mitt tycke inte verkligheten. Samma ursprung och former återfinns i såväl ett ståtligt träd som i en sliten klippa som en människas nakna kropp.”

Det är tråkigt att konstkritikerna är så föraktfulla mot naturskildring, säger Markus. Porträtt, modellstudier, landskap, djurskildringar, den naturalistiska stilen ger unika möjlighet att uttrycka finstämda känslor. Med behärskning av hantverket och försiktig användning av arketypiska symboler, kan konsten liksom i drömmen, röra vid svårfångade livsupplevelser. Det är fullkomligt fel att traditioner och konventioner skulle begränsa uttrycket.

Djur och nakna kvinnor

”Korpen och vraket” tycker jag är ett bra exempel på den poesi som Markus talar om. Det är en noga studie av en korp i förgrunden men nere vid marken i bakgrunden ligger ett bilvrak. Det blir en typ av konfrontation mellan bildelement som sätter associationerna i rörelse. Man kan vara ganska säker på att det inte finns någon ”rätt” tolkning, så de känslor som väcks hos betraktaren kan man lita på att de är ens egna.

Porträttet av hunden tycker jag särskilt mycket om. Hunden har en självklar samhörighet med gräset, löven och jorden. Markus visar en här vällustig målarglädje. Han använder medvetet breda penseldrag som ger disig oskärpa åt bakgrund och fina penslar för att måla skarpt iakttagna detaljer.

Det är aldrig fel med vackra kvinnor – särskilt inte om betraktaren är man. (I vår tid verkar det inte vara lika intressant åt andra hållet.) Markus målar gärna efter modell, både kvinnor och män, porträtt och helfigur, både nakna och klädda. Han lyckas med att i flera lager färg skapa en stark närvaro åt sina modeller. Man känner att det är riktiga människor som skildras, inte idealfigurer. Det är tydligt att det figurativa naturalistiska måleriet aldrig kan bli uttömt. Det finns oändligt mycket kvar att jobba med, så länge det finns levande människor.

Folkets målare

En levande tradition fordrar folkets stöd. Det är många som klagar över kulturens tillstånd. Man känner sig inte hemma med det som visas på museer och konsthallar. Då måste man förstå att konsten inte alstras ur intet i ateljéerna. Det krävs att människor visar sitt intresse genom att faktiskt köpa verk av folkliga konstnärer och pryda sina hem med dem. Det är ännu viktigare i vår tid när konstkritikerna och de rika köparna inte vill veta av kulturyttringar som växer ur lokala eller ”provinsiella” källor. Den hotande globalistiska utslätningen kommer att misslyckas om människor uppmuntrar och handlar av dem av sina egna som kan uttrycka folkets själ.

Utställningen på Generalgatan 2 i Malmö pågick från 27 september till 19 oktober.

”Korpen och vraket”, olja.

”Korpen och vraket”, olja.

”Katharsis”, oljemålning. Den tatuerade mannen återkommer i flera av Markus målningar.

”Katharsis”, oljemålning. Den tatuerade mannen återkommer i flera av Markus målningar.

”Den förbjudna boken”, är den oroande titeln på denna modellstudie. På boken pärm står det ”Evil in Modern Thought”. Elden i fjärran är målad på guldgrund.

”Den förbjudna boken”, är den oroande titeln på denna modellstudie. På boken pärm står det ”Evil in Modern Thought”. Elden i fjärran är målad på guldgrund.

porträtt av Norrbottenspetsen Teddo, ”en hund i sina bästa år”. Olja.

”En hund i sina bästa år”. Olja.

Dam vid sjö, akvarell 2014

”Dam vid sjö”, akvarell 2014

Beskyddarna – akvarell 2008 30x45cm

”Beskyddarna”, akvarell 2008

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Sveriges största järnbruk

INRIKESBruksdriften på Lövsta i norra Uppland lades ned 1926, men under familjen De Geers tid hade det här järnbruket varit det största och mest förnäma i Sverige. Det började som ett bondebruk på 1500-talet innan det blev ett kronobruk.

Nazist- och misshandelsanklagelser mot Marilyn Manson

KULTURChockrockaren Marilyn Manson anklagas nu för att vara antisemit, nazistsympatisör och manipulativ kvinnomisshandlare. Det är hans ex-flickvän, Evan Rachel Wood, som gått ut med påståendena på Instagram om förhållandet som tog slut för mer än tio år sedan. Efter utspelet har andra kvinnor kommit med liknande anklagelser. Media har sedan hakat på, och Manson har nu förlorat skivkontrakt, roller i TV-serier och även sin manager.

Så säger världsbyggarna själva om att utnyttja pandemin för en ”återställning”

BOKRECENSION”The great reset”, den stora återställningen eller nystarten, har blivit ett begrepp som först viskades i maktens korridorer, men som nu finns på varje politikers läppar. Forskaren Jacob Nordangård berättade i förra veckans stora intervju i Nya Tider om hur makteliten använder coronapandemin för att stärka sitt grep om mänskligheten och inrätta en form av världsdiktatur. Men vad säger globalisterna själva? Klaus Schwab, en av de främsta pionjärerna för ”The great reset”, har skrivit en hel bok i ämnet.

Stenåldersbyn i Ljungaviken, ett Pompeji på Lister

ARKEOLOGIUnder våren och sommaren 2020 pågick arkeologiska undersökningar i Ljungaviken i Sölvesborgs kommun i Blekinge. Man hittade flera stenåldersboplatser som förmodades vara upp till 8 400 år gamla. Dessa boplatser visade sig vara ovanligt välbevarade, och flera viktiga upptäckter gjordes. Bland annat kunde man konstatera att platsen användes som en form av vinterboende.

Ulf Lundell – den siste arbetarklasshjälten

KULTURUlf Lundell, 71, är en av Sveriges mest omtyckta och produktiva artister. SVT har nyligen visat en dokumentärfilm om den svenske ikonens liv. I denna krönika reflekterar Karl Mikael Larson över Lundells avtryck på den svenska kulturen.

Volvos dramatiska överlevnad

BOKRECENSIONSaab lades ned, men Volvo överlevde. Detta är känt för alla som hängt med i nyheterna de senaste åren. Detta är svensk bilindustri i ett nötskal, en avgörande aspekt av svensk industriell nutidshistoria. Gemensamt för båda märkena var att man måste söka utländska samarbetspartners samt gå upp i kvalitet, bli ”premiummärken”. Långt om länge lyckades, som vi nu vet, Volvo med det. Men det krävdes en kinesisk entreprenör för att det hela skulle ros i hamn. Nya Tider har läst två böcker om Volvo.

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Hur såg julfirandet ut på 1800-talet?

JULHISTORIAJULHISTORIA: I dag förknippar kanske inte så många julen med firandet av det nyfödda Jesusbarnet som kom till jorden för att frälsa mänskligheten. Högtiden har blivit mer av en familjefest med god mat, julklappar och Kalle Anka. Det sekulära samhället har mer och mer trängt undan firandet både av Jesu födelse och de lite mer vidskepliga traditioner som var vanliga förr, och som ofta dateras till långt innan det kristna julfirandet var påtänkt. Julen var oerhört viktig förr och man lade stor vikt vid de olika förberedelserna inför julfirandet.

Gå till arkivet

Send this to a friend